Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Metsänomistajan verosuunnittelua

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Metsänomistajan verosuunnittelua"— Esityksen transkriptio:

1 Metsänomistajan verosuunnittelua
Timo Hannonen Mhy Päijät-Häme

2 Miksi suunnitella? Pääomaverotus kiristyi ja sen progressio jyrkkeni.
Vuotuisten tulojen suuruus vaikuttaa jo merkittävästi verojen osuuteen. Metsänomistajalla on kuitenkin tyypillisesti tuloja harvoin, mutta tulo voi kerralla olla suurtakin.

3 Paljonko veroa menee? Alle € tuloilla ei kannata tehdä yleensä mitään. Veroprosentti on 30%. 30.000€ ylimenevältä osalta veroprosentti on 33%. Tällöin saattaa kannattaa suunnitella asioita myös verotus huomioiden. Tarkastelu tapahtuu kalenterivuosittain ja kunkin verovelvollisen osalta erikseen. Kuolinpesä on yksi verovelvollinen.

4 Keinoja verojen säästämiseksi:
Myy puuta ja muita pääomatuloja vähennysten jälkeen enintään €/v. Kuinka paljon häviää hinnassa? Sopii puukaupan maksuja eri kalenterivuosille. Korkotappiot? Ajoittaa kuluja tulojen kanssa samoille vuosille. Laskun maksuvuosi määrää vuoden. Esim. metsänhoitoyhdistykselle voi maksaa töitä ja materiaaleja etukäteen.

5 Keinoja verojen säästämiseksi:
Tekee menovarauksen tai purkaa varauksia. Varausten kanssa tulee olla tarkkana, että tulevat myös puretuksi. Nyt kannattaa purkaa varauksia, jos tulevina vuosina on tuloja tiedossa. Joskus kannattaa purkaa enemmän kuin on kuluja. 5v aikaa purkaa Etelä-Suomessa

6 Keinoja verojen säästämiseksi:
Hyödynnä metsävähennykset Jos kuolinpesän osakkaille ei ole muita merkittäviä pääomatuloja, kannattaa tehdä perinnönjako ja jatkaa toimintaa verotusyhtymänä. Kuolinpesän tulo verotetaan yhtenä verovelvollisena, mutta yhtymän tulot jaetaan osakkaille. Esim. kolmen osakkaan yhtymä voi saada € tulot 30% verolla.

7 Keinoja verojen säästämiseksi:
Yhteismetsän perustaminen voi olla järkevää, jos metsää on paljon. Yhteismetsän verokanta on 28% tuloista riippumatta. Pienemmän tilan voi liittää yhteismetsään. Yhteismetsä on lopullinen ratkaisu ja sellaista ei kannata perustaa vain veroja säästääkseen. Yhteismetsä Päijät-Häme ottaa uusia osakkaita jatkuvasti.

8 Keinoja verojen säästämiseksi:
Investoi metsään tulovuosina. Esimerkiksi lannoitus on erinomaista verosuunnittelua. Kulut ovat täysin vähennyskelpoisia. Lannoitus on myös hyvä keino siirtää varallisuutta jatkajalle sukupolvenvaihdoksessa. Poistojen tekemisen ajoitukset. Maksimipoistoja ei ole pakko tehdä ja poistoja voi ajoittaa myös tulovuosille.

9 Verosuunnittelu yhteenveto:
Pienillä tuloilla ei kannata päätään vaivata. Kannattaa suunnitella metsätaloutta vuosia eteenpäin ja ajoittaa toimia myös verotusta ajatellen. Verot edellä metsänhoidossa kuitenkin yleensä häviää enemmän kuin voittaa. Huolelliset muistiinpanot ja matkapäiväkirjat ovat avain tehokkaalle vähennysten hyödyntämiselle. Huomioi myös muut tulot ja tappiot.

10 Esimerkki metsävähennyk-sen käytöstä.
Puukauppatuloa €, kemera-hankeen tukea 1000€, vakuutuskorvausta 1000€ samana kalenteri vuonna metsävähennykseen oikeuttavalta tilalta. Käyttämätöntä metsävähennyspohjaa ,4€. Verotettava metsätalouden pääomatulo €, josta enintään 60% on metsävähennyksen määrä eli €. 62.546,4€ €=31.346,4€ jää metsävähennyspohjaa odottamaan seuraavia tuloja. Verotettavaa tuloa jää ennen muita vähennyksiä €

11 Metsävähennys luovutusvoiton laskennassa
Metsätilan luovutusvoittoon lisätään käytetyt metsävähennykset. Lisäys on enintään ko. luovutetun alueen tai määräosan metsävähennyspohja. Lisäys tehdään vaikka metsävähennystä olisi käytetty ko. alueella, vaan muuallakin käytetty huomioidaan. Lisäys ei ole riippuvainen siitä, onko luovutus voitollinen vai tappiollinen.

12 Metsävähennys luovutusvoiton laskennassa
Jos myytävä metsä on saatu vastikkeetta ja mukana on seurannut käyttämätöntä metsävähennystä, tehtävä lisäys on enintään siirtyneen metsävähennyksen suuruinen. Aiemman omistajan käyttämää metsävähennystä ei lisätä. Metsävähennystä ei lisätä kokonaan verovapaisiin luovutuksiin, kuten yli 10v metsän luovutus lähiomaiselle.

13 Metsävähennys luovutusvoiton laskennassa
Lisäystä ei tehdä, jos metsää luovutetaan muuhun käyttöön. Esimerkiksi määräalana myytävä tontti metsätilasta. Lisäystä ei tehdä, jos myytävä metsä tai määräala on hankittu samana kalenterivuonna kuin edelleen myynti tapahtuu. Metsävähennystä kannattaa aina käyttää lisäyksistä mahdollisessa luovutustilanteessa huolimatta. Lisäys on enintään metsävähennyksellä säästetyn veron verran.

14 Esimerkki metsävähennyk-sestä luovutusvoiton laskennassa
Hankintameno yhteensä €. Käytetty metsävähennys €. Myyntihinta € ja myyntikulut 5000€. Luovutusvoitto on € €-5000€ €=1956€


Lataa ppt "Metsänomistajan verosuunnittelua"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google