Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Suomen verotus selkokielellä

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Suomen verotus selkokielellä"— Esityksen transkriptio:

1 Suomen verotus selkokielellä
Suomen verotus selkokielellä

2 Mitä sanat tarkoittavat?
Vero: pakollinen maksu, jonka valtio kerää yhteiskunnan palveluita varten Veroprosentti: osuus, jonka työnantaja ottaa palkasta ja välittää Verohallinnolle Verohallinto: kerää verot ja tekee verotuksen, antaa ohjeita verotuksesta

3 Mitä sanat tarkoittavat?
Esitäytetty veroilmoitus: kooste koko vuoden tuloistasi ja vähennyksistäsi Verotuspäätös: lopulliset verotiedot, joiden perusteella saat rahaa takaisin (veronpalautus) tai joudut maksamaan lisää veroa (jäännösvero) Ansiotulo: esimerkiksi palkka Progressiivinen verotus: mitä vähemmän saat tuloja, sitä pienempi on veroprosenttisi

4 Miksi veroja kerätään? Veroilla maksetaan esimerkiksi terveydenhoitoa
koulutusta päivähoitoa opiskelua maanpuolustusta yhteisiä rakennuksia, esimerkiksi uimahalleja.

5 Sinäkin maksat veroa Kaikkien tuotteiden ja palveluiden hintoihin sisältyy arvonlisävero (ALV). Ansiotuloista maksetaan tuloveroa. Ansiotuloja ovat esimerkiksi työstä saatu palkka opintotuki eläkkeet työttömyyspäivärahat yrittäjän ansiotulo-osuus. Jos saat esimerkiksi vuokratuloa tai osinkoa, maksat niistä pääomatuloveroa.

6 Miten verotus toimii? Saat vuoden 2017 aikana tuloja, joista maksat veroa (ennakonpidätys) Tammikuu 2017: saat verokortin 2017 2018 Huhtikuu 2018: saat esitäytetyn veroilmoituksen vuoden 2017 tuloista – tarkista ja korjaa Syys-lokakuu 2018: saat uuden verotuspäätöksen, jos korjaat veroilmoitusta Joulukuu 2018: saat veronpalautusta tai maksat jäännösveroa

7 Verokortti Tarvitset verokortin, jos saat palkkaa tai muita tuloja.
Verokorttiin on merkitty veroprosentti. Anna verokortti työnantajalle. Verokortista työnantaja näkee, paljonko palkasta täytyy ottaa veroa. Saat verokortin Verohallinnolta vuosittain tammikuussa. 2017

8 Verokortti Hanki uusi verokortti, jos palkkasi tai muut tulosi muuttuvat vuoden aikana. Saat uuden verokortin verkosta (vero.fi/verokortti) Voit myös soittaa numeroon tai käydä verotoimistossa. 2017

9 Kuva verokortista Veroprosentti Jos palkka ylittää tulorajasi,
= paljonko työnantaja ottaa palkasta veroa Jos palkka ylittää tulorajasi, työnantaja ottaa palkasta veroa lisäprosentin mukaan. Jos teet päätyösi lisäksi muitakin töitä, tarvitset sivutulon verokortin.

10 Esitäytetty veroilmoitus
2018 Saat esitäytetyn veroilmoituksen postitse keväällä. Veroilmoituksessa on valmiina palkkatietoja ja vähennyksiä. Siihen on laskettu, saatko veronpalautusta vai pitääkö sinun maksaa lisää veroja.

11 Esitäytetty veroilmoitus
2018 Sinun täytyy tarkistaa kaikki tiedot. Jos ilmoituksessa on tietoja väärin tai osa tiedoista puuttuu, korjaa tiedot ja lähetä ne Verohallintoon. Jos tiedot ovat oikein, sinun ei tarvitse tehdä mitään.

12 Kuva veroilmoituksesta
Viimeinen palautuspäivä Valmiiksi merkityt tiedot Tee korjaukset valkoisiin ruutuihin

13 Veroilmoitus verkossa -palvelu
Voit täydentää ja korjata veroilmoitusta helposti verkossa Veroilmoitus verkossa -palvelu (vero.fi/veroilmoitus) Tee korjaukset viimeistään palautuspäivänä. Harjoittele korjausten tekemistä demon avulla Veroilmoitus verkossa –demo Jos et voi käyttää verkkopalvelua, veroilmoituksen voi palauttaa myös paperilomakkeella.

14 Verotuspäätös 2018 Esitäytetyn veroilmoituksen mukana saat verotuspäätöksen. Jos korjattavaa ei ole, keväällä tullut verotuspäätös on lopullinen. Jos sinä korjaat tai Verohallinto korjaa tietoja, saat uuden verotuspäätöksen syksyllä. Päätöksestä näet, saatko veronpalautusta vai joudutko maksamaan jäännösveroa. Säilytä verotuspäätös.

15 Veronpalautus ja jäännösvero
2018 Jos olet vuoden aikana maksanut liikaa veroja, saat seuraavan vuoden joulukuussa veronpalautusta. Ilmoita tilinumero veronpalautusta varten (vero.fi/tilinumero) Jos olet maksanut veroja liian vähän, joudut maksamaan seuraavan vuoden joulukuussa lisää veroa (jäännösvero). Saat tilisiirtolomakkeet verotuspäätöksen mukana.

16 Verotuksessa voi tehdä vähennyksiä
Voit tehdä vähennyksiä, jotka pienentävät maksettavaa veroa. Saat vähentää verotuksessa esimerkiksi asunnon ja työpaikan väliset matkakulut. Verohallinto tekee osan vähennyksistä automaattisesti. Tietyt vähennykset sinun täytyy vaatia itse, esimerkiksi matkakuluvähennys tai kotitalousvähennys.

17 Verotuksessa voi tehdä vähennyksiä
Voit ilmoittaa vähennykset jo uutta verokorttia tilatessasi tai kun korjaat veroilmoitustasi. Lue lisää vähennyksistä (vero.fi)


Lataa ppt "Suomen verotus selkokielellä"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google