1 •PANKKIKRIISI JA JOHTAMINEN/JOHTAMATTOMUUS “Onko mitään opittu ja mitä tekisin toisin?” -> Tarkastellaan ja selitetään pankkikriisiä alueellisesta näkökulmasta.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Paikallispankit Pankkijärjestelmän ”terve” selkäranka
Advertisements

Raha taseessa Talousdemokratian keskustelutilaisuus Old Bankissa, Turussa Patrizio Lainà Suomen Talousdemokratia ry:n puheenjohtaja.
Yhdessä työkyvyn tukena – TELAn koulutuskiertue
Viranomaisten rooli pankkikriisien estämisessä ja ratkaisemisessa Heikki Koskenkylä Valtiot. tri Linse Consulting Oy Seminaari ”1990-luvun pankkikriisin.
Hoitotyön koulutuksen keskeyttäminen - opiskelijan näkökulma
Biolaakson tarkastelua johtamisnäkökulmasta
Suomen 1990-luvun pankkikriisi kansainvälisessä vertailussa Jaakko Kiander Palkansaajien tutkimuslaitos.
SUOMEN PANKKI | FINLANDS BANK | BANK OF FINLAND Rahoitusmarkkinoiden myllerrys ja Suomi Pääjohtaja Erkki Liikanen Maanpuolustuskurssiyhdistys ry:n syyskokous.
Pari piirua osuustoiminnan suuntaan Pellervon päivä Pääjohtaja Reijo Karhinen.
Hyvä toimituksen esimies
Työhyvinvoinnin tekijät Akavan Erityisalojen työmarkkinatutkimusten tuloksia Tiivistelmädiat
Laatujärjestelmät organisaatioiden kehittämisen ja johtamisen näkökulmista Kaisa Sariola JTO.
Antti Kuusterä Pankkihistorian tutkija Suomen Pankki Esittämäni näkemykset eivät edusta välttämättä Suomen Pankin kantaa.
AIKA PARANTAA -toiminta esimerkkinä vertaistuotannosta Hanna Koppelomäki Aika parantaa –verkosto.
Finanssivalvonta | Finansinspektionen | Financial Supervisory Authority ■■ Kuinka pitkälle jo suunnitellut sääntelymuutokset riittävät? Jukka Vesala, apulaisjohtaja.
Tutkimuksen otsikko: Ohuet pääomat, paksut hännät ja pankkikriisi
1 90-luvun talous- ja pankkiriisi pankinjohtajan silmin 1990-luvun pankkikriisin taloudelliset vaikutukset Markku Pohjola.
RAHA JA PANKIT. Raha  Raha = vaihdon väline, arvon mitta ja säilyttäjä  Julkisen vallan liikkeellelaskuoikeus.
1 N-piirin johtajuusvalmennus Vapaaehtoistyön johtaminen.
EU ja raha: Budjetin synty Tulot ja menot.
Stratox Oy / HN / Oct 01 / for SiX1 määr arvi tavo kilp toim resu toim Strategia on yhteinen näkemys yrityksen suunnasta ja toimien yhteensovittaminen.
1 TERVEYSTOIMI Terveystoimen strategia Arvot, toiminta-ajatus ja visio Kriittiset menestystekijät Arviointikriteerit ja mittarit Terla
ARVOT Johtaa parempaan (Kohti hyvää elämää) Suojelee Suuntaa toimintaa (Tiedetään mihin pyritään) Yhteinen käsitys suunnasta (Pelisääntöjä) Selkeä rakenne,
Skills-laivaseminaari Yrittäjyyskasvatus ammatillisen koulutuksen näkökulmasta Paula Kyrö Yrittäjyyskasvatuksen professori Aalto Yliopisto, Kauppakorkeakoulu.
Oppia ikä kaikki - Työkaluja yhteisöllisyyden kehittämiseen syksy 2014
HALLITUKSEN PUHEENJOHTAJA VASTUUALUE 1VASTUUALUE 3 VASTUUALUE 4 VASTUUALUE 2 SIHTEERI MALLISEURA RY / HALLITUS - dynaamisen organisaatiokaavion esittely.
Liisa Huusko 2010 Asiakassuuntautuneen tiimityön juurruttaminen osana monikuntaliitosta -pilottikokeilun päätösseminaari Kauhava Liisa Huusko,
Matti Kalliokoski Kouvola
Tietoturva ei ole ainoastaan dokumenttien ja viestien salausta
Realisoituuko työvoimapula - välityömarkkinoistako ratkaisu?
Eugen Herrigel.  Pakko myöntää, että mielenkiinto kirjaa kohtaan heräsi 76 sivua/3 kirjapistettä suhteesta, mutta tarkoituksenani oli kuitenkin lukea.
Mitä jäi käteen projektista?
Marko Autio Kasvatustyön pastori Espoon seurakuntayhtymä RUUHKASUOMEN RIPPIKOULUTILASTO T.
Yliopistolakiuudistuksen vaikutusten arviointi Heljä Misukka Koulutusjohtaja Opetusalan Ammattijärjestö OAJ.
Keke-kasvatus: kriittistä tarkastelua & onnistumisen avaimia
Tekesin ja innovaatiotoiminnan vaikutukset 2014
SUOMEN PANKKI | FINLANDS BANK | BANK OF FINLAND Euro & talous 4/2011 Rahapolitiikka ja kansainvälinen talous Pääjohtaja Erkki Liikanen
Ph-p/kyt 2006 Asumisneuvontaa Jyväskylän seudulla YHTEISELLÄ ASIALLA ASUMISEN PUOLESTA Oulun seminaari
Sirpa Rajalin LIIKENNETURVA Nuorten seminaari Kuopiossa Mitä nuoruus on? Miten nuoruus näkyy liikenteessä? Miten nuorten riskinottoa liikenteessä.
SUOMEN PANKKI | FINLANDS BANK | BANK OF FINLAND Kansainvälinen talouskriisi ja Suomi Pääjohtaja Erkki Liikanen Pääomasijoituspäivä Pörssisali,
”Omistajan odotukset ja jäsenistön oman governance ohjeistuksen kehittäminen” ”Hallinto hallinnassa?” –seminaari Hannu Hulkkonen.
Presidentin asema: Perustuu perustuslakiin (HM, VS) Uudistettu 2000
Raha ja pankit.
Asumisneuvontaa Jyväskylän seudulla Suomen Setlementtiliitto Asumisen seminaari
Kommunismin romahdus ja kylmän sodan loppu:
Viestintäsuunnitelma
Osuuspankkien menestys eurooppalaisessa talouskriisissä Panu Kalmi Vaasan yliopisto OP-Pohjola-ryhmän tutkimussäätiön teemapäivä
Wiki …ja muutamia huomioita sosiaalisesta mediasta [työyhteisöjen näkökulma] Kulttuurituotanto YAMK | | Milla Laasonen.
Aikuisen hoitotyö Anitta Koistinen TtM.
SUOMEN PANKKI | FINLANDS BANK | BANK OF FINLAND 1 Euro & talous –lehti (4/2007) Rahoitusjärjestelmän vakaus –erikoisnumero (2007) Tiedotustilaisuus
Sosiaalinen pääoma sosiaaliset verkostot, luottamus, vuorovaikutus
”Rahoitusjärjestelmän tulevaisuus: miksi kriisejä on ja miten niiden kanssa voidaan elää?” Eduskunnan talousvaliokunta Professori Vesa Kanniainen.
TALOUSTIETO YH2. KURSSIN SISÄLTÖ Kansantalouden perusteet Kansantalouden perusteet Kotitaloudet – yritykset – kilpailu – hinta Kotitaloudet – yritykset.
Työhyvinvointi johdon työkaluna Yhteisöjohtaja Markus Aarto
Elvyttävä kansalaisosinko Helsingin yliopisto Patrizio Lainà Suomen Talousdemokratia ry:n pääsihteeri.
JOHTAMISEN OSA-ALUEET:  Strateginen johtaminen / johtoryhmä  Visio, missio ja strategia  Johtamismetodit / taktiikat  Tavoitejohtaminen, yrityksen.
Skeema Ihminen on sosiaalinen olento Motivointi 1: Pohdintapilvi: Oletko sosiaalinen silloin kun olet sosiaalisessa mediassa?
Riskienhallinta ja –valvontaprosessi rahoitussektorilla – Polina Heininen.
Skeema Ihminen on sosiaalinen olento Ydinsisältö.
Suomalaisen hyvinvointivaltion rakentaminen sodan jälkeen
KEHITYSKESKUSTELU - Ennalta sovittu ja suunniteltu keskustelu esimiehen ja työntekijän( voi olla myös tiimin) välillä Tuija Takkula,
Hypoteesi Oman hypoteesini mukaan analysoimalla mediaa, vertaamalla sen julkaisemaa sisältöä valtion virallisiin linjauksiin ja tarkastelemalla tuloksia.
Pari piirua osuustoiminnan suuntaan
OSUUSTOIMINNALLISEN YRITYSVERKOSTON JOHTAMINEN
Skeema Ihminen on sosiaalinen olento Motivointi 1: Pohdintapilvi: Oletko sosiaalinen silloin kun olet sosiaalisessa mediassa?
Hyvinvointitiimit – I työpaja
Rahoitusoikeus, luento 2
Skeema Ihminen on sosiaalinen olento Ydinsisältö
Rahoitusoikeus, luento 2
Prosessien tunnistaminen ja hallinta
Esityksen transkriptio:

1 •PANKKIKRIISI JA JOHTAMINEN/JOHTAMATTOMUUS “Onko mitään opittu ja mitä tekisin toisin?” -> Tarkastellaan ja selitetään pankkikriisiä alueellisesta näkökulmasta pankinjohtajan kokemusten perusteella * 1990-luvun pankkikriisi ei ollut vain luotonannon kriisi, se oli myös johtamisen kriisi * Päätöksenteko pankeissa hajaantui operatiiviselle johdolle - yritysrahoitusorganisaatio eriytyi peruspankkitoiminnasta henkisesti ja fyysisesti - pankkitoiminnan johtaminen ja hallinnointi erkaantuivat - kontrolli ja valvonta vähenivät - joilla oli kontrollivaltaa laskivat sen minimiin -> altistivat samalla itsensä kriisiin - kriisi oli myös oppimattomuuden, historian tajun puutteen kriisi * Organisaation epäonnistuminen ei ole vain juridinen tila, se on myös tunnetila * Koettu näkökulma on tutkimuksen kannalta usein kaikkein tuntemattomin -> oikeudenkäynnit vv – 1998 ja yritystodistusten leimavero-tutkinnat -> Arsenal-kokemus ”aidan toiselta puolen” Taisto Kangas, KTT Aalto-yliopisto, kauppakorkeakoulu LUVUN PANKKIKRIISIN TALOUDELLISET VAIKUTUKSET

2 Pääomamarkkinoiden vapauttaminen johti luottoekspansioon * Pankkikriisi syntyi keskusjohtoisesti -> alueellisen pankkitoiminnan osuus volyymista oli n. 70 prosenttia -> ekspansioon raha saatiin pankkiryhmän pääkonttorin/keskuspankin kautta -> pankkikilpailu johti luottojuhlaan Miten ja miksi tässä näin kävi? * Kriisin ”siemenet”: vanhat pankkilait * Pankkitoimijoilla oli kasvuvuosina syntynyt hurma ja uho ikuisesta kasvusta kiinteistömarkkinoihin -> ”sijoitusgurut”/median tuki * Numerokulttuuri vahvistui ja arvonnousu korvasi perinteisen aatteen * Luotonannon markkinaosuuden kasvattamisesta pankin tärkein tavoite * Yksikään toimija ei konkreettisesti estänyt liiallista luotonantoa/luotonottoa * Ei huomattu: luotonannon vapautuminen johtaa varallisuusesineiden markkina- arvojen putoamiseen * Areenoilla toimittiin eri todellisuuksissa -> Ratan kirje suoraan pankkien hallituksille olisi voinut pysäyttää luottoekspansion? PANKKIKRIISI JA JOHTAMINEN/JOHTAMATTOMUUS: “Onko mitään opittu ja mitä tekisin toisin?” Taisto Kangas /

3 •Oulun Aluesäästöpankin (OASP) lopettamisen kriittiset vaiheet ja organisaatiokohtaiset kriittiset tekijät 1) uuspankkitoimintaan ja luottoekspansioon mukaan lähteminen, 2) SKOP.n aluesäästöpankki-strategiassa pitäytyminen 3) fuusioituminen Suomen Säästöpankkiin (SSP) -> Valintaan vaikutti pankin asema (keskuspankkivelan määrä, omistajuus) sekä johdon oma kunnianhimo, persoonallisuus ja henkilökohtaiset suhteet keskuspankin ylimpään johtoon. -> pankinjohtajan työ muuttui samanlaiseksi kuin johtavan kirurgin työ silloin kun häneltä puuttuu potilaiden hoitamisessa tarvittavat leikkausvälineet Mitä opin ja mitä tekisin toisin? -> luoton myynti ei ole esinekauppaa -> j ohdolle liian suuret luotonmyöntämisvaltuudet. -> m arkkinarahapohjaista luotonantoa ei laskettu konttorin maksuvalmiuden rasitteeksi, -> pankin taseessa kaikki konkretisoituu -> kaksi ”kuolemansyleilyä” -> irti ”ketjuohjauksesta” -> keskusjohto toimi ja jäsenet tottelivat. -> johdossa ei ”yhtä totuutta” -> johtamisjärjestelmä ”uusiksi” -> kommunikaatio toimivaksi -> o livatko alaiset jo liian vahvoja/röyhkeitä? PANKKIKRIISI JA JOHTAMINEN/JOHTAMATTOMUUS: “Onko mitään opittu ja mitä tekisin toisin?” Taisto Kangas /

4 Taisto Kangas, KTT Aalto-yliopisto, kauppakorkeakoulu Organisaation ja johdon liikkumavaran katoamisen kriittisiä tekijöitä Kuvio: Johtajan liikkumavaran tekijöiden: faktojen (F), arvojen (A) ja normien (N) ”optimointi”-ongelma (Kangas 2006) FAKTAT (F) ARVOT (A) - taloudelliset tekijät - moraali JOHTAJA NORMIT (N) - pelisäännöt Liikkumalla liikaa yhden tekijän, esim. uuden idean, kasvuhuuman yms. suuntaan, muiden tekijöiden ja realiteettien ”näkyvyys” ja huomioon ottaminen heikkenee PANKKIKRIISI JA JOHTAMINEN/JOHTAMATTOMUUS: “Onko mitään opittu ja mitä tekisin toisin?” Taisto Kangas /

PANKKIKRIISI JA JOHTAMINEN/JOHTAMATTOMUUS: “Onko mitään opittu ja mitä tekisin toisin?” Taisto Kangas / Taisto Kangas, KTT Aalto-yliopisto, kauppakorkeakoulu Pankkitoiminnan tulevaisuus: peruspankkitoiminta vs. ”kvarttaali” pankkikriisi? * Vain peruspankkitoiminta kuuluu yhteiskunnan tuen piiriin -> Peruspankkitoiminnan vakauttamisen avulla palautetaan pankkitoiminnan luottamus. -> Keskeistä on asuntolainan säilyttäminen velkasitoumuksena * Miksi ja miten pankkien valvonta jälleen epäonnistui? -> Eikö pankkivalvonta havainnut vääristyneitä taseita? -> Huom! Valvottavat eivät voi rahoittaa valvojien toimia * Miksi keskuspankkien rahapolitiikka ei havainnut osakkeiden ja kiinteistöjen hintakuplaa? -> Eivät kriisit voi syntyä ja toteutua yllättäen - eivätkä tyhjästä -> Kuka valvoo rahoitusviranomaisen valvontaa? * Sosiaalinen pääoma on tuotannontekijä, jota ilman pankkitoimijoiden välinen luottamus ei palaudu -> Talouselämän kriisiä seuraa demokratian ja arvojen kriisi -> epäluulo yritystoimintaa kohtaan