Virkkeiden peruskunnostus

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
KEKE-ARVIOINTIA JA TEEMOJEN ÄÄNESTYS Toukokuussa 2013 toteutetun kyselyn tulokset Kuva: Kekepuu elokuussa 2013.
Advertisements

Pääotsikko – Rivi alaotsikkoa varten. ©2012 VJS. Otsikkorivi Vantaan Jalkapalloseura eli VJS on Länsi- ja Keski-Vantaalla toimiva jal- kapalloon erikoistunut.
 Valitse otsikko, jonka varmasti ymmärrät  Kopioi otsikko oikein  Kirjoitusvirhe, esim. ”? ” puuttuu = -2p  Otsikko muutettu tai se puuttuu = -5p.
Helppoa ja ymmärrettävää suomea
Sanaston oppiminen Älä ota kesäsanaa!
Lukemaan ja kirjoittamaan opettaminen 1.luokalla
Mitä on kirjoittaminen? (s. 55)
Rin Tin Tin, typerä piski, joka murisi mulle! Jos etsit kadonnutta aikaa, jotain josta jouduit luopumaan, liian usein huomaat ei se totta ollutkaan. Ja.
Preppaus ENA 4.
Päivän erikoinen ÄI1.
Lupa tulla näkyväksi Kemissä
Mitä sinä tiedät suomalaisesta mökistä
Mikä asia voisi vaikuttaa näin koko kaupunkiin?
Puhuminen Varmista, että toiset ymmärtävät sinua
Lapsen KYMMENEN KÄSKYÄ vanhemmille
TEKSTITYYPIT RK s. 238.
Jos jonain päivänä Jos jonain päivänä tuntuu siltä että itkettää...soita minulle. En lupaa, että saan sinut nauramaan, mutta voin itkeä kanssasi.
TASAPAINON RAKENTAMINEN
Tee lause! me - alkaa - opiskella - suomi - syksy Me alamme opiskella/opiskelemaan suomea syksyllä. opettaja - opettaa - opiskelijat - puhua - suomi opiskelijat.
 Valitse otsikko, jonka varmasti ymmärrät  Kopioi otsikko oikein  Otsikko muutettu tai se puuttuu = -5p.
 In English!!!  Mind map / ranskalaiset viivat tms.
Jouni Viuhko 2010 Pilkun käyttäminen.
Pilkku.
O PPILAITOKSEN ARVIOINTI 2014 Opiskelijakyselyn tulokset.
Perusevankeliumia tähän päivään Opetussarja. Jeesus parantaa sairaita Matt. 8: Reino Saarelma.
PILKKU.
ME, TE, LE, LA (M’, T’, L’) − Objektipronominit − (suorat)
 Plan and brainstorm  Organize your ideas  Write the first version  Edit and correct any errors  Revise and improve.
KIELENHUOLTOA PILKKU.
Pilkun käyttö PILKUN PÄÄSÄÄNTÖ: Pilkkua käytetään a) erottamaan eri lauseita toisistaan ja b) samanarvoisia lauseenjäseniä toisistaan. A-kohdan 1. poikkeus:
Käyttöohje: Kuinka löytää osasto/piiri. (Painamalla F5 voit katsoa tämän diaesityksen)
Eheää tekstiä Kieli ja tekstit 1, sivut
Tekstitaidon vastauksen eteneminen
Tulla tyyppi vartalo minä 3 tule- tulen haluta 4 halua- haluan syödä 2 syö- syön mennä 3 mene- menen tarvita 5 tarvitse- tarvitsen lukea 1 lue- luen.
Tulla tyyppi vartalo minä 3 tule- tulen haluta 4 halua- haluan syödä 2 syö- syön mennä 3 mene- menen tarvita 5 tarvitse- tarvitsen lukea 1 lue- luen.
ENA1 Today’s Special. Muotoseikkoja koko nimi oikeaan yläkulmaan, myös ryhmä otsikkoon numero; ei alleviivausta kolme tekstikappaletta älä tee mitään.
Opiskelijoiden vuosipalaute 2014.
Harrastukset 6. l..
2. a. Pareittain esittele kirjoittamasi esittelyteksti ja valitsemasi lehtijutut. 2. b. Tarkastelkaa yhdessä valitsemianne lehtijuttuja ja merkitkää juttuihin.
Kurssityön laatiminen Puolalanmäen lukio VA4 syksy 2006 Anne Lindholm.
Puhu parin kanssa! Mitä sinä teit viikonloppuna?
Puhu parin kanssa. Täytyykö sinun opiskella tänään illalla
Lauseenvastikkeet AI 15.
Kappale 4 Kysy kysymys parilta, vastaus on tekstissä! s. 121 – 122 Mitä Alex teki viikonloppuna? Mitä Olga teki lauantaina? Mitä Olga teki sunnuntaina?
Tenses. Mikä aikamuoto?  Opiskeletko ensi jaksossa englantia?  Minä en opiskellut ranskaa.  Minä en ole opiskellut ranskaa.  Minä en ollut opiskellut.
EPÄSUORA KYSYMYSLAUSE
Puhu parin kanssa. Mistä kaupungista sinä olet kotoisin
Pilkulla jäsennetään virkkeen rakennetta ja palvellaan näin lukijaa. Sari Toivakka
Etsi ensin predikaatti.
UUSIVUOSI / Uutenavuotena suomalaiset juhlivat ystävien ja/tai perheen kanssa ja juovat kuohuviiniä. He syövät perunasalaattia ja.
LAUSERAKENNE Kirjakieli Puhekieli
Pilkku Kotilainen, Liedes, Luttinen, Meriläinen.  Pääsääntönä on, että virkkeen lauseet erotetaan toisistaan yleensä pilkulla.  Päälause erotetaan sivulauseesta.
Symmetria Rinnastaminen, kielen ”sopusuhtaisuus”.
Yhdyssanojen oikeinkirjoitusta. Tavallisin tapa tuottaa suomeen uusia sanoja on yhdistäminen. Nykysuomen sanoista noin 60% on yhdyssanoja.
AI8 Tekstin keinot, uutinen Tekstin keinot Kappalejaolla voidaan auttaa lukijaa hahmottamaan tekstiä ja sen pääkohtia. – Kappaleen alussa tulee.
Vinkkejä englannin kirjalliseen kokeeseen
TYYLI ’tekstille, tekstin osalle, tekstilajille, tekijälle ja aikakaudelle ominainen esitystapa’ (OK s. 327 – 333)
Virke ja lause PL Sanojen liittoja + SL virke.
PILKKU.
TEKSTINTEKIJÄN KIELELLISET VALINNAT
Sidosteisuus Tekstin koossa pitävää liimaa!.
Titta Hänninen MOI KAIKILLE!
Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän.
Turha toisto eli tautologia
Asiatekstien tyylilaji: asiatyyli
Aineistosta kirjoittaminen
Pää- ja sivulauseen erottaminen toisistaan pilkulla
(ja sen kaverit) Särmä s. 313
Suomen kielen pilkutuksen logiikka
Lähdin juoksemaan, niin että muut jäivät jälkeen.
Esityksen transkriptio:

Virkkeiden peruskunnostus

Sidostaminen Sidostamisella paljastetaan asioiden suhteet Sidostamisen keinoja ovat: Konjunktiot ja adverbit (ks. KK s. 175) Sanajärjestys (TEEMA: tuttu tieto lauseen alussa; REEMA: uusi tieto lauseen lopussa) Viittaukset tekstin sisällä (ks. KK s. 177) Sanaverkot: alakäsitteet (eskimopuikko) ja yläkäsitteet (jäätelö), merkityskentät (herkuttelu) MONISTE Virkkeiden peruskunnostus/ J.R. 3.4.2017

Pötkövirkkeet Pötkövirkkeiden ongelma on se, että samaan virkkeeseen on liitetty kahden tai useamman virkkeen ainekset, usein pötkövirkkeiden väliin laitetaan ainoastaan pilkku, ilmaisusta tulee paljon tiiviimpää ja ytimekkäämpää, kun pötkövirkkeistä päästään eroon. Korjaa yläpuolella oleva virke. Tekijätiedot ja/tai esityksen nimi 3.4.2017

Muista kirja! Kirja tulee olla luettu ja kirja-arvostelu siitä tehty 10.11. mennessä! Katso blogista ohjeet.

Sanajärjestys Suomen kielen sanajärjestys ei ole niin vapaa kuin luullaan. Selkeyttä ilmaisuun saa sillä, kun käyttää suoraa sanajärjestystä Vertaa: Sinä olet lukiolainen ja sinun tulee opiskella ahkerasti. Lukiolainen olet sinä ja opiskella ahkerasti sinun tulee. Myös minä arvostan ahkeraa opiskelua. Minä arvostan myös ahkeraa opiskelua. Tekijätiedot ja/tai esityksen nimi 3.4.2017

Kiilalause Sivulause tunkeutuu yhteen kuuluvien sanojen väliin: Kissan, joka oli väriltään musta, ruokana oli tänään siikaa. Virkkeessä on irrallinen, taipumaton osa: Jalkapallo kehittää myös henkisiä ominaisuuksia, esimerkiksi stressinsietokyky. Tekijätiedot ja/tai esityksen nimi 3.4.2017

Tyylipoikkeamat Puhekielinen sana kirjakielisessä tekstissä rikkoo tekstin yhtenäisyyttä: Hyväksi urheilijaksi ei voi tulla muuten kuin treenaamalla ahkerasti. Varo myös vieraskielisiä vaikutteita: Espoosta löytyy paljon harjoittelupaikkoja, jos vain osaat etsiä. Tekijätiedot ja/tai esityksen nimi 3.4.2017

Varo toistoa, kliseitä ja huonoja kuvailmauksia! On tarpeetonta toistaa sanoja tekstissä, sillä toisto ei ole tarpeellista. Toisinaan tarpeellista on toistaa joitakin asioita, jotta asiat menisivät perille, mutta silloin täytyy käyttää asianmukaisia synonyymejä. Koulunkäynti on minulle yhtä ruusuilla tanssimista. Voisinkin sanoa, että lukiossa vietän todellisia kissan päiviä. Joka sunnuntainen jalkapallo-ottelun katsominen on minulle arkipäivää. Tekijätiedot ja/tai esityksen nimi 3.4.2017