Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

TEKSTITYYPIT RK s. 238.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "TEKSTITYYPIT RK s. 238."— Esityksen transkriptio:

1 TEKSTITYYPIT RK s. 238

2 Kertova eli narratiivinen tekstityyppi
Kertoo toiminnasta ja juonen etenemisestä. Rakentuu usein toimintaa kuvaavista verbeistä. On usein menneessä aikamuodossa. Aktiivisia toimijoita, joille tapahtuu jotain tai jotka tekevät jotain. (Miehet naputtelivat mökin kattoa iltahämärään asti, kunnes yksi jos toinenkin alkoi tuntea uuvuttavaa janoa.)

3 Kuvaileva eli deskriptiivinen tekstityyppi
Adjektiivien, olemista tai havaitsemista ilmaisevien verbien käyttö. Ei yleensä aktiivista toimijaa, vaan siinä kertoja kuvaa jotakin näkemäänsä tai kokemaansa. (Talon pohjoisseinässä oli häivähdys menneestä, vanha sinertävä maali häilyi uuden koivunvihreän pinnan alta.)

4 Ohjaileva tekstityyppi
Sävyltään neuvova, velvoittava tai käskevä Ohjailu voi näkyä imperatiivina (Sekoita), ohjailevana passiivina (Katsotaanpa sitten seuraavaa ongelmaa) tai modaalisina muotoina, kuten Sinun tulisi lisätä tähän tekstiin omia mielipiteitäsi.

5 Erittelevä tekstityyppi
Määrittelevä, pohdiskeleva tai argumentoiva Abstakteja käsitteitä Ei kuvaa todellisuutta niin konkreettisesti kuin kertova tekstityyppi. Esiintyy usein ilmauksia, jotka osoittavat eri käsitteiden ja asioiden välisiä suhteita, kuten lisäksi, esimerkiksi tai toisin sanoen. Aikamuotona preesens tai perfekti. (Lisäksi kieltä on tutkittu esimerkiksi lause- ja muoto-opin näkökulmasta. Näistä ensin mainittua kutsutaan syntaksin tutkimukseksi.)

6 Argumentoiva tekstityyppi
Kantaaottava Tyypillistä mielipiteen ilmaukset. Vastakohtaisuutta osoittavat konjunktiot mutta, vaan ja vaikka sekä vastakohtien ilmaiseminen adjektiiveilla (oikea, väärä) tai substantiiveilla (kotimaa, ulkomaat).

7 Kirjoita viisi lyhyttä katkelmaa oman perheesi asumisesta ja käytä eri tekstityyppejä.
Kerro asumisestanne. Kokeile aikajärjestyksessä etenevää tai takautuvaa kerrontaa (kertomus). Kuvaile asuntoanne, asuinpaikkaanne tai asumistapaanne /kuvaus). Perustele asumistapanne: miksi asutte juuri näin (argumentaatio). Analysoi asumisenne tyypillisiä piirteitä ja ominaisuuksia (analyysi). Anna ohjeita sille, joka haluaisi asua samalla tavalla kuin sinä ja perheesi (ohje).


Lataa ppt "TEKSTITYYPIT RK s. 238."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google