Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

AI8 Tekstin keinot, uutinen 9.3.16. Tekstin keinot Kappalejaolla voidaan auttaa lukijaa hahmottamaan tekstiä ja sen pääkohtia. – Kappaleen alussa tulee.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "AI8 Tekstin keinot, uutinen 9.3.16. Tekstin keinot Kappalejaolla voidaan auttaa lukijaa hahmottamaan tekstiä ja sen pääkohtia. – Kappaleen alussa tulee."— Esityksen transkriptio:

1 AI8 Tekstin keinot, uutinen 9.3.16

2 Tekstin keinot Kappalejaolla voidaan auttaa lukijaa hahmottamaan tekstiä ja sen pääkohtia. – Kappaleen alussa tulee yleensä esille kappaleen pääsisältö Sanajärjestystä vaihtamalla voidaan korostaa haluttuja asioita tai luoda tekstiin tietynlainen sävy. Korostaa voidaan myös toistolla ja parafraaseilla (= saman asian ilmaisu toisin sanoin) 7.3.

3 Tekstin teeman tunnistaminen on tärkeää tekstin tavoitteen ymmärtämisessä. – Ajankohtainen teema? Lausetyyppien valinta vaikuttaa tekstin tyyliin, sävyyn ja tavoitteisiin – Toteava lause, kysymyslause, väitelause, kieltolause, käskylause Intertekstuaaliset viittaukset – Viittaus toiseen tekstiin yhdistävät tekstin lukijalle tuttuun asiaan, voivat toimia lisäperusteluna tai herättää mielenkiintoa 7.3.

4 Tekstin koheesio – miten asiat on liitetty toisiinsa Konjunktiot, pronominit Vaikuttavat lauseiden välisiin suhteisiin, tekstin sujuvuuteen, yhtenäisyyteen ja selkeyteen Toiston välttäminen Konnektorit – Pieniä lisäsanoja ja liitteitä, jotka yhdistävät tekstin eri osia Myös, -kin, nimittäin, juuri, niin Synonyymit, korvaavat ilmaukset 7.3.

5 Tekstin koheesio Baari on avoin paikka, jossa miehet voivat tutustua naisiin helpommin kuin muissa julkisissa paikoissa. Naiset ovat arkikäsityksen mukaan helpoimmin saavutettavissa juuri baareissa. Myös tutkimukset ovat osoittaneet, että miehen taipumus lähestyä naista kasvaa, kun kohtaamispaikkana on yökerho. Tämä johtuu siitä, että mies asettaa lähestyessään itsensä alttiiksi häpeälle, joka kahdenkeskisessä tilanteessa olisi vaikeampi kestää. Toisinaan nimittäin käy niin, että nainen torjuu miehen. Mies on tällöin arvioinut väärin oman vetovoimansa, ja hän menettää kasvonsa. Useimmat miehet hyväksyvät asian ja vetäytyvät. Pettynyt mies voi myös reagoida aggressiivisesti tai ainakin koettaa loukata naista samanlaisin torjuvin keinoin. h ttp://kielijelppi.virtamieli.fi/kirjoitusviestinta/virkkeista-yhtenaiseksi-tekstiksi 7.3.

6 Asiatekstit: tiedon välittäminen - Tavoitteena tiedottaa, vaikuttaa tai ohjata toimintaa – Tekstilajeja esim. uutinen, tietosanakirjan artikkeli, ohjeistus, selostus, reportaasi Kieli on yleensä – Neutraalia – Selvää – Tiivistä – havainnollista 8.3.

7 Uutiset osat Pääotsikko – Antaa tietoa, herättää huomion Ingressi – Otsikon alla oleva pienempi otsikko – Toinen näkökulma kuin pääotsikolla Väliotsikko – Rytmittää tekstiä – Myös sanojen lihavointi kappaleen alussa

8 Leipäteksti – Tavallista uutistekstiä Kommentti – Toimittajan mielipide (ei pakollinen) Tietoruutu – Lyhyt faktaesittely uutisen aiheesta Graafinen kuvio – Piirros, kuvio, taulukko Uutiskuva – Antaa lisätietoa, herättää huomion

9 Kuvateksti – Johdattelee lukijaa tiettyyn ajatukseen kuvasta Nosto – Yksittäinen virke tai seikka, joka on nostettu esiin leipätekstistä

10 Uutiskriteerit Mikä kelpaa uutiseksi? 1.Paikallisuus 2.Yllätyksellisyys, harvinaisuus 3.Tuttuus 4.Vaikutukset tavalliselle ihmiselle

11 Uutisanalyysi Lue uutinen ja liimaa se vihkoosi. Kirjoita viereiselle sivulle lyhyt analyysi, jossa – Erittelet uutisen osat ja kerrot havainnollistaen niiden merkityksen ja tehtävän kyseisessä uutisessa. – Pohdit ja perustelet, mitkä uutiskriteerit tekstissä täyttyvät.


Lataa ppt "AI8 Tekstin keinot, uutinen 9.3.16. Tekstin keinot Kappalejaolla voidaan auttaa lukijaa hahmottamaan tekstiä ja sen pääkohtia. – Kappaleen alussa tulee."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google