Uusi aika, uudet haasteet - tieto- ja viestintä- tekniikan käytön vajeet ja miten niitä poistetaan Online ITK-puheenvuoro 1.4.2009 Marja-Liisa Viherä,

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Suuri sosiaalinen innovaatio
Advertisements

Tietotaitotalkoot-hanke Mikä se on?. Tavoitteena toimiva tietoyhteiskunta • Kansalaisille tietoyhteiskuntavalmiuksia • Tietotekniikkaosaajien ja aktiivisten.
Sosiaalinen media Iida Kiesi.
Tämä on SUUNTA-työkalun käyttöön opastava diaesitys
Tietotaitotalkoot tutkimuksen tilanne 3/2011. Tutkimukseen koottu aineisto  Ohjausryhmän haastattelut  15 avaininformanttihaastattelua  5 talkoon osallistujahaastattelut.
Ari Hietala.  "prosessi, jossa yksilöt ja ryhmät rakentavat yhteisiä merkityksiä sisältöjen, yhteisöjen ja verkkoteknologioiden avulla.”  tarvitsee.
Työhyvinvointi PK-yrityksessä Leena Niemistö toimitusjohtaja LT, fysiatri Munkkivuori Kamppi Lassila.
Työpaja Maanantaiaamuna kotona  Lukujärjestyksen tarkistus  Missä opiskelen?  Mitä opiskelen?  Mitä materiaalia tarvitsen?  Kun valitsen.
Kymentaan koulun TVT-STRATEGIA Tämä vuonna 2006 luotu strategia on käytössä toistaiseksi..
VALOVUOSI = km IHMISIÄ = 1 IHMINEN / km LINNUNRATA Ø = VALOVUOTTA
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Mitä valtakunnallinen TVT-strategia kertoo meille? Kaisa Vähähyyppä
Teknodida Orivesi Heikki Ruismäki Helsingin yliopisto OKL.
Sari-Katja Niiles, Eeva Hiltunen ja Henna Kalima
Kulttuuri- ja nuorisoalojen kunta- ja järjestötoimijoiden koulutus- ja verkostoitumispäivä Yhteisöllisyys ja hyvinvointi Hannu Kareinen.
Virtukampus C2 –ryhmä, miten muutos tapahtuu. C2 ETENEMINEN • Eteneminen piloteissa monitasoisesti (toimintatavat, osaaminen, teknologia….) • Toimintakulttuurien.
Sosialisaatio Sosialisaation käsitteellä kuvataan prosessia, jossa yksilöstä kasvaa yhteisönsä jäsen. Uusi sukupolvi oppii ja se opetetaan kulttuurinsa.
Tietoyhteiskunnan kehittämisen tavoitteet ja edellytykset Turku
TVT ja SoMe Jonna ja Johanna.
TTL Sosiaalisessa mediassa
OPPIMISYMPÄRISTÖN KEHITTÄMINEN
OPS2016 – Koulu rakentaa tulevaisuutta
Liisa Huusko 2010 Asiakassuuntautuneen tiimityön juurruttaminen osana monikuntaliitosta -pilottikokeilun päätösseminaari Kauhava Liisa Huusko,
OIKEAT ASKELEET Perässäkulkijasta edelläkävijäksi Tablettitietokoneiden käyttö opetuksessa parantaa lasten ja nuorten kykyä ratkoa ongelmia.
KANSALAISVAIKUTTAMINEN
− työkalu toiminnan suunnittelun ja suunnitelman arvioinnin tueksi
O PPIMISYMPÄRISTÖLÄHTÖINEN SUUNNITTELU KIRKOU - Kirjasto, koulu ja koulukirjasto –hanke Tutkivaa ja oivaltavaa oppijaa yhteistyössä tukien!
Tieto- ja viestintätekniikka Riina Mäcklin Suvi Syrjälä Oulun Yliopisto 2011.
RYHMÄMME TUOTOS VIRTUKAMPUS Ideariihi Mitä Virtukampuksen tulisi olla? 2January 12, 2015 YHDISTÄVÄ TEKIJÄ Virtuaalisuus Yhteinen rajapinta.
Etäopetuksen pedagogiikkaa Katrina Vartiainen. Käytänteitä  Opettajalla vain etäoppilaita yhdessä koulussa  Opettajalla etäoppilaita kahdessa tai useammassa.
Sosiaalisen median hyödyntäminen työssäoppimisen ohjauksessa ja opettajien tukena Sirkka Hulkkonen Otto Burman
Sosiaalinen media kevyesti sulautettuna Hy / Antero Aunesluoma
Tieto- ja viestintätekniikan tulevaisuus Heikki Sitomaniemi muko11.
TAHTO-hankkeen Tanskan matka. Amager Faelled Skole, luokat 0-9 IT-strategian tavoitteena tietoyhteiskunnan aktiiviseksi jäseneksi kasvaminen Kolmea oppilasta.
Verkko-opetuksen kehityssuuntia Pohjois-Savon tietoyhteiskuntastrategiaseminaari Ulla Voutilainen vararehtori.
Wiki …ja muutamia huomioita sosiaalisesta mediasta [työyhteisöjen näkökulma] Kulttuurituotanto YAMK | | Milla Laasonen.
Leif Åberg: Viestinnän näkökulma kolmanteen sektoriin Opinto-ohjelma Viestintä ja yhteisöt 2001.
Ajankohtaisiltapäivä Uusi rakennerahastokausi Juha Pulliainen.
Emmi, Laura, Marianne, Johanna, Hanna, Elisa, Eva-Greta, Marcus.
Verkko sosiaalisuutena Janne Matikainen VTT, yliopistonlehtori Koulutus- ja kehittämiskeskus Palmenia Viestinnän laitos.
Kirsi Nuorsaari ja Jonna Heikkilä
Sosiaaliset mediat Verkkovälitteinen asiakastyö.
Ops seminaari Askola.
Verkkokurssit tuunattuina mobiileiksi Lauri Pirkkalainen Konneveden lukio
Verkkokurssit tuunattuina mobiileiksi Lauri Pirkkalainen Konneveden lukio
Välipalaute Moduuli 3 Mitä tästä voimme oppia? Mitä parantaa?
Verkko-oppiminen, ohjaus ja tuki Kata Hyvärinen, Tampereen Aikuiskoulutuskeskus.
TAKK Henna-Riikka Ahvenjärvi TAKK Henna-Riikka Ahvenjärvi2.
OPS 2016 Kunnan strategia Opetussuunnitelman perusteet Kunta KeSu.
Sosiaalisen median käytöstä Sosiaalisen median käyttö kuuluu nykyajan lapsen elämään. Yhteydenpito ja viestiminen netissä ovat lapsille ja nuorille luonteva.
Perusopetus Osaamisen kehittäminen TOIMINTAKULTTUURIN MUUTOS - OPS 2016 Organisaation osaaminen – yhteisön osaaminen – yksilön osaaminen.
SUOMEN SOSIAALIPSYKIATRISTEN YHTEISÖJEN KESKUSLIITON KOULUTUSPÄIVÄT
Uusi aika, uudet haasteet - tieto- ja viestintä-tekniikan käytön vajeet ja miten niitä poistetaan Online ITK-puheenvuoro Marja-Liisa Viherä, FT.
Uusi aika, uudet haasteet - tieto- ja viestintä-tekniikan käytön vajeet ja miten niitä poistetaan Online ITK-puheenvuoro Marja-Liisa Viherä, FT.
Opeka-kysely 2016 Opeka on verkkopohjainen työkalu, jolla opettajat ja koulu voivat arvioida koulunsa tieto- ja viestintätekniikan opetuskäytön tasoa.
Tiimikoulu Raimo Laaksonen ja Vesa Joutsen
Tieto- ja viestintätekniikka opetuksessa
Tietoturva internetissä
Kieli itseilmaisun välineenä
Henkilöstö ja johtaminen asiakaskokemuksen tekijänä
Tietoturva.
Tietoturva internetissä
Opeka-kysely 2016 Opeka on verkkopohjainen työkalu, jolla opettajat ja koulu voivat arvioida koulunsa tieto- ja viestintätekniikan opetuskäytön tasoa.
Hyvän elämä ja sen eväät
YHTEISTYÖLLÄ YHDENVERTAISUUTTA
- TIETEELLISESTI!! Psyykkinen Biologinen Sosiaalinen ja
Miksi luotsi on tärkeä? Marja-Liisa Viherä
Rikastuttava vuorovaikutusvisio
Kohti kansallista digitaalista koulua
Opeka-kysely 2016 Opeka on verkkopohjainen työkalu, jolla opettajat ja koulu voivat arvioida koulunsa tieto- ja viestintätekniikan opetuskäytön tasoa.
Käsitemäärittely Osallisuus / Osallistuminen / osallistaminen
Esityksen transkriptio:

Uusi aika, uudet haasteet - tieto- ja viestintä- tekniikan käytön vajeet ja miten niitä poistetaan Online ITK-puheenvuoro Marja-Liisa Viherä, FT

Elinvoimaisen tietoyhteiskunnan edellytykset •Olemme suvantovaiheessa tietoyhteiskunnan etenemisessä •Uutena ilmiönä sosiaalisen median tulo verkkoon •Nimestään huolimatta sosiaalinen media on toistaiseksi yksilökeskeinen •Osalla omien yhteisöjen jäsenistä ei ole riittäviä viestintävalmiuksia hyödyntää sosiaalista mediaa •Viestintävalmiuksien puute aiheuttaa, että emme pysty muuttamaan toimintatapojamme, helpottamaan arjen töitä ja/tai soveltamaan tieto- ja viestintäpalveluja luovasti omista lähtökohdistamme

Viestintävalmiudet Liittymä Laitteet ja pääsy verkkoihin Osaaminen Motivaatio Viestintä- valmius

Liittymä Osaaminen Motivaatio Liittymä Osaaminen Motivaatio Viestintävalmiudet

L L L O O O M M M L O M Ei osaa tulkita viestiä L O M Ei motivaatiota kuulua yhteisöön L= liittymä O = osaaminen M = motivaatio Yhteisöllinen viestintä L O M Ei yhteen- sopivaa liittymää

Keinoja viestintävalmiuksien parantamiseksi •Voimme tarkastella viestintävalmiuksien parantamisen keinoja valmiuksissa esiintyvien vajeiden kautta •Tähän asti on tarkasteltu lähinnä liittymien puutetta vaikka pullonkaula saattaa olla osaamisessa ja motivaatiossa •Keinot vähentää vajeita voivat olla joko yksilön tai yhteisöjen valmiuksiin liittyviä tai yhteiskunnan toimenpiteitä vaativia

Liittymävaje (laitteet, ohjelmat ja pääsy verkkoon) Liittymävaje Hankkimisen helppous ( Yksilön näkökulma) Tiedon hankinta Kokemus Yhteishankinnat Saannin vaikeus ( Yhteiskunnan näkökulma ) Ymmärrettävän tiedon saatavuus Myyntipisteet Yhteiskäyttöpisteet Tukihenkilöt (mm. open source) Hinnoittelu Uusiokäyttö Tietoturva, palomuurit Päivitys (digistressin poisto)

Osaamisvaje Luonteva osaaja (Yksilön ja yhteisön näkökulma) Helppokäyttöisyys Käyttöohjeiden ja muun oppimateriaalin selkeys Koulutus ja sen saatavuus Yhteiskäyttöpaikkojen henkilöstö Tukihenkilö (kotitalousvähennys) Sinnikkyys ja tiedon hankinta Kokemus Yhdessä oppiminen Käytön vaikeus (Yhteiskunnan näkökulma)

Motivaation vaje Aktiivinen kansalainen (Yksilön ja yhteisön näkökulma) Haluttomuus/pysähtyneisyys (Yhteiskunnan näkökulma) Viestintäkasvatus Opettajakoulutuksen ja koulun uudet tavat toimia Tarinat (motivaation herättäminen) Visiot (tulevaisuusverstaat) Esimerkit (hyvät käytänteet, viestintäleirit, Tietotaitotalkoot) Hyöty Itseilmaisun mahdollisuus ”Pakko”/”oman elämän hallinta” Yhdessä yhteisön tuotoksen tekeminen

Tieto- ja viestintätekniikan välittyminen RyhmäYhteisö Tieto- ja viestintätekniikan käyttäjät Tieto- ja viestintätekniikan käytön näkökulma Viestintäkulttuuri Sovitut toimintatavat Yksittäinen toiminto Yksilö- rationaalinen adaptiivinen sosiaalinen