31.1.2013 Osku Pajamäki Talousnäkökohtia strategiaan.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Maapallon lämpeneminen
Advertisements

ERITYISOPETUKSEN UUDELLEENORGANISOINTI MYNÄMÄESSÄ VUONNA 2011
Juha Ikäheimo Pohjois-Savon ELY-keskus
Kasvaako pääni, kun opin?
Tilannekatsaus.  Espoon kaupungin kanssa 15 vuoden sopimus Karakallion kentän käyttöoikeudesta. Sopimus alkaa  Perustettu Hornankattila Oy.
Sivu VALINTAKRITEERIT. Ohjelman varojen kohdennus Sivu 2 Julkinen rahoitus yhteensä miljoonaa euroa kaudella.
Vihreän kasvun malli eli miten yhteiskunnan sähkön tarve turvataan ilman lisäydinvoimaa Oras Tynkkynen Helsinki.
Etelä-Savon kuntien talous 2013 Kuntien ajankohtaispäivä Mikkeli
Toimeentulotuen vuositilasto 2010 Ari Virtanen.
Budjetin ydin •Kaupungin palvelumenoja leikataan milj. € vuodessa •Kaupunki ottaa lainaa kymmenkertaisesti tämän määrän 3 vuoden aikana •Helsingin.
TILINPÄÄTÖS 2013 Liite 7: Jäsenkunta- kohtaiset liitteet Yhteenveto.
Budjetin ydinkohdat •Menojen kasvua hillitään, erityisesti vaalivuoden 2012 jälkeen eli palveluja heikennetään •2013 ja 2014 menojen kasvu alittaa selkeästi.
Nykykulttuuri ja minä Suhtautumiseni nykykulttuuriin – tarkastelua Suhtautumiseni nykykulttuuriin – tarkastelua.
Bensan hinta Hyvää päivää, Olen kuullut ennustettavan, että bensan hinta saattaa syksyyn mennessä nousta litralta jopa € 1,90 :een.
Rakentamisinvestointi tilan taloudessa Perttu Pyykk ö nen Tyyppinavettahankkeen päätösseminaari Säätytalo
Kaikkea mahdollista! Tässä esityksessä on arvoituksia ja muuta pakollista asiaan kuuluvaa. Tämä esitys on lopullinen eikä siitä voi valittaa. Aloitetaanpa…
Maatilojen kilpailukyky
NALLE PUH.
Mikä asia voisi vaikuttaa näin koko kaupunkiin?
Laskelma kuntien ja kuntayhtymien menoista v. 2012
ARVOT Johtaa parempaan (Kohti hyvää elämää) Suojelee Suuntaa toimintaa (Tiedetään mihin pyritään) Yhteinen käsitys suunnasta (Pelisääntöjä) Selkeä rakenne,
Tampereen yhdistysrakenne hanke
Kuntalaki uudistuu -seminaarisarja: Miten kunnallisen päätöksenteon läpinäkyvyyttä ja luotettavuutta parannetaan? Puoluerahoituksen kehittämistä.
YK:n lapsen oikeuksien sopimus (LOS)
1. Toimipaikkanne henkilöstömäärä. 3. Toimipaikkanne liikevaihto tulee olemaan vuonna 2014 verrattuna vuoteen 2013?
Turun seutu hyvinvoinnin malliseutu liikunnan keinoin vuonna 2016 Tiistai , klo Turun Ammattikorkeakoulu, Joukahainen OMALLE HUIPULLE.
Suunnitelma paperittomasta kokouskäytännöstä koko luottamushenkilöhallinnolle Kaupunginhallitus
ENERGIAKATSELMUSPÄIVÄ Pietarissa Hyviä käytäntöjä ja tuloksia Suomen energiakatselmusohjelmasta Seppo Silvonen, Head of Unit.
Kokemuksia koulualan konsultoinnista kehittyvissä maissa Kauko Hämäläinen Kirkon ulkomaanavun seminaari.
KRISTINUSKON ENSIASKELEET
MILLAINEN METROPOLIKAUPUNKI? EN HURUDAN METROPOLSTAD? Helsingin valtuusto / Helsingfors fullmäktige Mikko Pukkinen Kuntajakoselvittäjä.
Luokan määrittely class-määreellä tMyn1 Luokan määrittely class-määreellä Luokan määrittely tarkoittaa luokan tietojäsenten esittelyä ja jäsenfunktioiden.
Nokian kaupungin strategia
Yrityksen kannattavuus:
Tulos vs. Kassa / #1 MYYNTI
Minne menet kansalaisopisto? Helsinki Jyrki Sipilä Helsingin aikuisopisto.
Talousarvioprosessi 2014 KH
Jatkuvan parantamisen Jp-taulu
TERVEYDENHUOLLON TRADITIOT P. Pöllänen Ylilääkäri/Kymshp (johdon tulosalue) Dosentti Synnytysten ja naistentautien erikoislääkäri Andrologi (erityispätevyys)
INFOTILAISUUS HY – Aalto - TaY OTM projekti käynnistyy Niina Jokela / Kansainvälisen vaihdon palvelut1.
Maakunnallisesta omistajaohjaus- ja omistajapolitiikkavalmistelusta - alatyöryhmän johtopäätöksiä Paras-johtoryhmälle Jyrki Myllyvirta
Toiminta- ja taloussuunnitelma vuosille Talousarvio 2011.
Suomen kasvukäytävän keskipisteessä Linnan Kehitys Oy Hämeenlinnan elinkeinoyhtiö
Pienyritykset ja käytettävyys Ville Juhani Lehtonen, 49515B.
S ysteemianalyysin Laboratorio Teknillinen korkeakoulu Esitelmä 11 - Teemu Mutanen Optimointiopin seminaari - Syksy 2005 / 1 Lisätiedon arvo.
C 1. Testaus on ”sarja toimintoja” Itse asiassa, testaus on vuorovaikutusta, jota rytmittää ohjelmiston arviointi. Vaikka on hyödyllistä tunnistaa sarja.
Kun ekaluokkalaiset ovat opiskelleet kuukauden lukiossa, tavan mukaan heidät vihitään lukiolaisiksi. Tänä päivänä heistä virallisesti tulee lukion oppilaita.
Asumisen strategia Suunnittelupäällikkö Kirsti Ruislehto Järvenpää KUUMA-johtokunta Kirkkonummi.
Tilinpäätös 2004.
Itä-Suomen EAKR-SKOM NSPA – Pohjoisen harvaan asuttujen alueiden politiikkalinjaukset Satu Vehreävesa ohjelmapäällikkö, Pohjois-Savo.
Toteutuuko yhdenvertaisuus kuntien verkkopalveluissa? Selkokieliseminaari Kuntatalo Sami Älli Kehitysvammaliitto / Papunet verkkopalveluyksikkö.
Laskelma kuntien ja kuntayhtymien menoista v. 2013
Miksi UusiKunta? Jyrki Myllyvirta Lahden kaupunki.
Johdetun luokan olion alustus tMyn1 Johdetun luokan olion alustus määrätyillä arvoilla Kun ohjelmassa esiintyy johdetun luokan olion määrittely, järjestelmä.
1 Turun kaupunki, Sosiaali- ja terveystoimi Investointilaskelma Case: Mobiilijärjestelmän hankinta yhdistyvään kotihoitoon TIIVISTELMÄ Petri.
Kuntatalouden kehitys vuoteen 2019
Väliaineen vastus.
Sosiaalimenot ja rahoitus 2011 Esa Arajärvi, Nina Knape
Talouden kehitys ja arvio vuoden 2015 kehityksestä
Talousarvio 2015 ja taloussuunnitelma E-LA kaupunginjohtaja.
Avoimen tuotteen hallintamalli Tuotteenhallinnan työpaja
Talousarvio 2010 ja taloussuunnitelma Tiedotustilaisuus Kaupunginjohtaja Mauri Gardin.
Sanatyypit ja sijamuodot.
VaR:n käyttö päivittäisenä työkaluna
Kaupunginjohtajan talousarvio- ja taloussuunnitelmaehdotus 2018–2020
Länsisuunnan metroselvitykset historiallinen katsaus
Pohjois-Savon kuntien tilinpäätökset 2017
Tilaisuus Tarkastuslautakunta Esittäjä Reijo Tuori
KULTTUURIN KUNTAKUVA JA TULEVAISUUS Kuntaliitto
Euroopan investointiohjelma
Esityksen transkriptio:

Osku Pajamäki Talousnäkökohtia strategiaan

Käyttötalous • Nettomenojen kasvun sitominen verorahoituksen kasvuun ei ole perusteltua. • Kaikki tuotot, myös liikelaitosten voitot, on otettava tarkasteluun mukaan. • Henkilöstömäärän pysyttäminen nykyisellä tasolla johtaa massiiviseen yksityistämiseen. Strategiassa ei tulisi tehdä tämänkaltaisia linjauksia. • Ostopalvelut ovat kasvaneet paljon henkilöstömenoja nopeammin jo useana vuonna. Voi olla jopa tarkoituksenmukaista ja taloudellista ”sisäistää” joitakin ulkoistettuja palveluja kaupungin itsensä tuottamaksi. • Myös kustannuskehitys monissa ostopalveluissa on ollut hurjaa. Miksi strategian talousosiossa ei puhuta sanaakaan ostopalveluiden kustannuksista tai niiden hallinnan tarpeesta? • Edellisessä strategiassa oli toteamus: Käyttötalouden menot asukasta kohti eivät reaalisesti kasva. Tämä linjaus on hyväksyttävä.

Käyttötalous • Toimitilojen kokonaispinta-alan sitominen nykyiselle tasolle voi johtaa järjettömyyksiin. Jos esim. keskustakirjasto toteutetaan, niin miten sitten lähikirjastojen käy? • Turhaa väljyyttä erityisesti toimistoissa on syytä karsia. Käyttötalouden reaalimenojen rajaaminen väestönkasvun suuruiseksi riittää. • Yksiniitinen toteamus palvelusetelien käytön kasvattamisesta ei ole viisas. Asiaa on tarkasteltava toiminnoittain ja kunnioitettava sektoriasiantuntemusta sekä otettava huomioon tasa-arvon lähtökohdat. Oman toiminnan kilpailuttamisen periaatteet uudistetaan - kirjaus voi myöskin tarkoittaa aivan mitä tahansa. • On myös hyvä kysyä, voivatko strategian kauniit tavoitteet toteutua tällaisessa kuristuspannassa.

Investoinnit • Emo-Helsinki pitää määritellä tarkasti. Onko esimerkiksi säätiömuotoinen Kaupunginteatteri emoa? • Korjausvelan kasvattaminen on sekä taloudellisesti että palvelujen kannalta epäviisasta. On arvioitu, että peruskorjauksiin (korjausvelan kasvun estämiseksi) tarvitaan 160 M€ vuodessa eli M€ enemmän kuin nyt. • Jos onnistutaan luopumaan kaupungin kannalta tarpeettomasta omaisuudesta, korjausvelkaa voidaan vähentää, mutta tuskin edes 10 miljoonalla koko valtuustokaudella. • 400 miljoonan katto per vuosi johtaa suurella todennäköisyydellä sekä korjausvelan kasvuun että järkevien ja tarpeellisten uudishankkeiden jäädyttämiseen.

Investoinnit • Nykyisessä suhdannetilanteessa on hyvin perusteltua pitää investointitasoa korkeahkona (kunhan ovat järkeviä). 500 vuodessa miljoonaa saattaisi riittää. • Numeroihin ei pidä sitoutua ennen kuin tiedetään aika lailla tarkasti, mihin se johtaa. Eli hankkeet pöydälle, tarkasti. • Investointien karsiminen voi johtaa myös siihen, että kaupunki (kenties kokonaistalouden kannalta epäviisaasti) alkaa suosia vuokraamista. Eli investointi tehdään vaikkapa kansainvälisen kiinteistösijoittajan salkkuun ja sitten kaupunki tekee 20 vuoden kalliin vuokrasopimuksen. Yksityisissä firmoissa kiinteistön omistaminen tai pitkäaikainen vuokrasopimus ovat aivan verrannollisia esimerkiksi tunnuslukuja laskettaessa. • 10 vuoden investointiraamin päättäminen on demokratian kannalta mahdotonta. Tämä valtuusto ei voi sitoa kahden seuraavan, 2016 ja 2020 valittavan valtuuston käsiä nimi