Kalanjalostusprosessit Suomessa.. Johdanto Suomessa on hieman alle 100 kalalajia, joista saadaan laaja sekä vaihteleva tuoteryhmä. Pääasiallisesti 100.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Energian tuotanto, käyttö ja päästöt Suomessa ja globaalisti
Advertisements

Vitamiinit ja kivennäisaineet
Ylipaino on yksi keskeisimmistä terveysuhkista sekä Suomessa että maailmanlaajuisesti. Selvitä suomalaisten ylipainon syntyyn vaikuttavia tekijöitä sekä.
Hyvä kala! Kalansyönnin hyödyt päihittävät haitat
Kala - pehmeiden rasva-happojen lähde
SALMAR-TUTKIMUKSEN TULOKSIA 2001 Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos Jari Setälä, Kaija Saarni, Asmo Honkanen ja Jarno Virtanen.
Suomen massa- ja paperiteollisuuden ympäristönsuojelukustannukset
Itämeren kalan ympäristömyrkkypitoisuudet – muutokset
AB CHIPSTERS FOOD OY.
Energia- ja nestetasapaino liikunnassa
Norjan kalatalouden näkymiä 2008 Nofima, Fiskeriforskning
Kasviskampanja Etelä-Pohjanmaalla
Esittää.
Kalamarkkinat kansainvälistyvät osaksi elintarviketaloutta Jari Setälä Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos Kalantutkimuspäivät 2002 Rauma.
Suomukalojen tuotanto ja markkinointi Suomessa, Ahvenanmaalla, Ruotsissa ja Virossa Produktionen och marknadsföring av sötvattenfiskar i Finland, Åland,
Ravintoaineet ja niiden merkitys ihmiselle
Proteiinit.
Rasvat - ei niin pahaa ettei hyvääkin
Jouni Tuomisto THL, Ympäristöterveyden osasto
Ravinto ja lepo Daniela Lönnqvist Vivacore
Kala - paras luonnollinen D -vitamiinin lähde D –vitamiinin saanti Finravinto 2007 tutkimuksen mukaan suomalaiset saivat lähes puolet D-vitamiinista.
Kalalajit 7lk. Opiskele kalalajit ja niiden tuntomerkit testiä varten,
HYVÄÄ OLOA SYÖMÄLLÄ HYVÄÄ!
Säännöt 30 kuvaa 45 sekuntia / kuva 10 sekuntia kirjoitusaikaa Vastaus suomeksi, ruotsiksi, englanniksi, tieteellisellä nimellä tai sen 3+3 lyhenteellä.
Säännöt 30 kuvaa 45 sekuntia / kuva 10 sekuntia kirjoitusaikaa Vastaus suomeksi, ruotsiksi, englanniksi, tieteellisellä nimellä tai sen 3+3 lyhenteellä.
Urheilijan ravitsemus
Elinkeinopoliittinen mittaristo 2014
Raskaudenkeskeytykset 2010 – ennakkotiedot Anna Heino Mika Gissler.
© Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio
Maitotaito PIENEN VAUVAN PÄIVÄ Maitotaito.
Oulu ALO-luokka 12kyl, 4pys Tuomari: Tytti Lintenhofer Kyl:
Kalamarkkinoita koskevia kalvoja 2002 Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos Jari Setälä, Kaija Saarni, Asmo Honkanen ja Jarno Virtanen.
Näsijärven kalastusalue Isännöitsijä Anne Kasanen
Suomalaisen kirjolohen kilpailukyky kansainvälistyvillä
Kalalajit 7lk. Opiskele kalalajit ja niiden tuntomerkit testiä varten,
PISA Programme for International Students Assessment OECD-maat.
1 Kiinteät lipidipartikkelit Vaihtoehtoinen menetelmä liposomeille, emulsioille ja synteettisille polymeeripartikkeleille Koostuvat kiinteistä lipideistä,
Kalan hinta ja kalan tuonnin kehitys Jari Setälä Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos Kalaviikko 2002 Tampere.
Elimistömme suurin sisäelin
NEOLIFEBAR Hedelmä- ja pähkinä – välipalapatukka.
Suomalaiset ravintosuositukset
Reaktioita ruoanvalmistuksessa
1. Hiili – elämän alkuaine
Kotitalous: ravitsemus  Suomalaisten ravitsemussuositukset – Valtion ravitsemusneuvottelukunta vuodesta 1954  A- ja D-vitamiinin lisääminen margariineihin.
RAVINTOAINEET. Hiilihydraatit Rasvat ja kolesterolit Proteiinit Vesi Makrokivennäiset, mikrokivennäiset eli hivenaineet Vitamiinit.
Hurtig TE1 Ruoka ja terveys. Ravitsemussuositukset tiivistettynä - Suositusten tavoitteena on väestön hyvä ravitsemus ja kansanterveyden edistäminen.
KASVIEN VESI- JA RAVINNETALOUS
Hiilivedyt.
Kotitehtävä Ruokapäiväkirja kolmelta vuorokaudelta (normi reenipäivä, lepopäivä, kisapäivä) Huomioita, havaintoja?
Ihmisen ravinto.
13. Karboksyylihapot, esterit ja rasvat. Karboksyylihapot  Ovat heikkoja happoja  Heikko happo ja vahva happo, mitä tarkoitetaan?  Vahva happo luovuttaa.
Ruokakolmio Nuoren ravinto Juomat eivät pidä nälkää kuten kiinteä ruoka, ja sokeroituina niissä on yleensä paljon energiaa. Sokeriset juomat vaurioittavat.
Solujen kemiallinen rakenne.  Solujen yleisimmät alkuaineet: o Hiili (C) o Vety (H) o Happi (O) o Typpi (N)  Solujen yhdisteet voivat olla: o Orgaanisia.
RAVINTO. Suomalaisen ravitsemussuosituksen mukainen ruoka edistää terveyttä. Runsasta ja vaihtelevaa kasvisten syöntiä suositellaan ja kovan rasvan, suolan.
Kehon energiantuotto.
RAVINTO Elmo & Leevi Syksy -16.
Pharmanex® Bone Formula
Ruuan reitti: kala.
KALANKASVATUKSEN TULEVAISUUDEN NÄKYMÄT
Proteiinit.
Mitkä ovat ihmisen rakennusaineet?
Avoketjuisen rakenteen lisäksi monosakkaridit esiintyvät heterosyklisinä rengasrakenteina, joissa karbonyyliryhmän happi on osa rengasrakennetta.
Ruoasta saatavat ravintoaineet
1.Kemiaa kaikkialla Kemia on kokeellinen luonnontiede, jossa tutkitaan aineiden ominaisuuksia, rakennetta ja aineiden välisiä reaktioita Tutkimuksia tehdään.
(Pyydetyn) kalan kontaminanttivaarat ja niiden valvonta
Ravintoaineet Hiilihydraatit pilkkoutuvat ruuansulatuksessa glukoosimolekyyleiksi. Verenkierron kautta glukoosi imeytyy soluihin. Soluhengityksessä glukoosi.
Orgaaniset yhdisteet Biomolekyylit C + O C + N C + H Alkoholit Amiinit
Unelmien liikuntapäivä
Finnamyl Oy Investointi perunaproteiinin erotukseen
Lisäarvotuotteita vähäarvoisista kalalajeista ja niiden sivuvirroista Kalastuksen innovaatio-ohjelma Blue Products Ohjelman päätavoite on aikaansaada.
Esityksen transkriptio:

Kalanjalostusprosessit Suomessa.

Johdanto Suomessa on hieman alle 100 kalalajia, joista saadaan laaja sekä vaihteleva tuoteryhmä. Pääasiallisesti 100 tonnin vuosisaalis saadaan 15 lajista. Suomessa käytetään n. 300 milj. kiloa kalaa, josta puolet on kotimaista.

Kalan rakenne •Pehmeä lihaksisto -> kypsyy nopeasti •Särkikaloilla eniten ruotoja •Vähiten ruotoja lohella ja kuhalla •Ankerias ja made ruodottomia •Siialla pienet suomut, lahnalla suuret suomut

Kalan koostumus   % vettä   % proteiinia   aminohappoja   0,1–22 % rasvaa   pitkäketjuisia rasvahappoja esim. (n-3)omega-3 (EPA, DHA)   vain vähän epäedullisia tyydyttyneitä rasvahappoja   A, B, C ja D-vitamiineja   Kivennäisaineita   Hivenaineita

Kalan koostumus • •Raskasmetallit (Hg, As, Cd) • •Orgaaniset klooriyhdisteet (PCB, bifenyylit) • •Radioaktiiviset aineet • •Lääkeaineet • •Loiset

Prosessimenetelmät •Raakavalmisteet •Jalosteet – –Suolaus – –Kuivaus – –Fermentoiminen – –Savustus – –Hiillostaminen – –Säilykkeet – –Einekset

Tulevaisuus •EU:n lupakäytännöt •Itämeren tila •Geeniteknologia •Eineksien kasvava markkina