Kalanjalostusprosessit Suomessa.
Johdanto Suomessa on hieman alle 100 kalalajia, joista saadaan laaja sekä vaihteleva tuoteryhmä. Pääasiallisesti 100 tonnin vuosisaalis saadaan 15 lajista. Suomessa käytetään n. 300 milj. kiloa kalaa, josta puolet on kotimaista.
Kalan rakenne •Pehmeä lihaksisto -> kypsyy nopeasti •Särkikaloilla eniten ruotoja •Vähiten ruotoja lohella ja kuhalla •Ankerias ja made ruodottomia •Siialla pienet suomut, lahnalla suuret suomut
Kalan koostumus % vettä % proteiinia aminohappoja 0,1–22 % rasvaa pitkäketjuisia rasvahappoja esim. (n-3)omega-3 (EPA, DHA) vain vähän epäedullisia tyydyttyneitä rasvahappoja A, B, C ja D-vitamiineja Kivennäisaineita Hivenaineita
Kalan koostumus • •Raskasmetallit (Hg, As, Cd) • •Orgaaniset klooriyhdisteet (PCB, bifenyylit) • •Radioaktiiviset aineet • •Lääkeaineet • •Loiset
Prosessimenetelmät •Raakavalmisteet •Jalosteet – –Suolaus – –Kuivaus – –Fermentoiminen – –Savustus – –Hiillostaminen – –Säilykkeet – –Einekset
Tulevaisuus •EU:n lupakäytännöt •Itämeren tila •Geeniteknologia •Eineksien kasvava markkina