Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

(Pyydetyn) kalan kontaminanttivaarat ja niiden valvonta

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "(Pyydetyn) kalan kontaminanttivaarat ja niiden valvonta"— Esityksen transkriptio:

1 (Pyydetyn) kalan kontaminanttivaarat ja niiden valvonta
Marika Jestoi Evira/Kemiallinen elintarviketurvallisuus

2 Kontaminantit? Aineita, joita ei tarkoituksella lisätty
Mutta joita elintarvikkeessa kuitenkin voi esiintyä Luokittelu tavallisesti alkuperän mukaan Voivat tehdä elintarvikkeen terveydelle haitalliseksi Syöpää aiheuttavia (IARC I) Todennäköisesti syöpää aiheuttavia (IARC IIA) Mahdollisesti syöpää aiheuttavia (IARC IIB) Neurologisia haittavaikutuksia Hormonaalisia haittavaikutuksia Vastustuskykyä alentavat vaikutukset Vaikutukset hapenottokykyyn… Esiintymistä ei (yleensä) voida täydellisesti estää ALARA (As Low As Reasonably Available) (teoriassa) esiintyy kaikissa elintarvikkeissa

3 Kontaminanttilainsäädäntö
Tavoitteena kuluttajien terveyden suojaaminen Jokainen päivä, koko eliniän ajan EU-asetus (EY N:o 1881/2006 muutoksineen)  voimassa kaikkialla sellaisenaan Lainsäädännölliset enimmäismäärät: Ylitys = määräystenvastainen ( ei saa saattaa markkinoille/käyttää elintarvikkeen ainesosana) Kalaa koskevat enimmäismäärät: Ympäristöperäiset kontaminantit: dioksiinit+PCB-yhdisteet ja raskasmetallit (Cd, Pb, Hg) Prosessikontaminantit: PAH-yhdisteet (savustettu kala ja kalastustuotteet) Lisäksi: Euroopan komission suositus (2003/274/EY) Radioaktiiviset aineet

4 Dioksiinit ja PCB-yhdisteet
Ympäristössä ihmisen toiminnan seurauksena: Käyttöä ja päästöjä on rajoitettu voimakkaasti kansainvälisin sopimuksin ja rajoituksin Pysyviä, rasvaliukoisia yhdisteitä Kertyvät erityisesti rasvaisiin kalalajeihin Elintarvike Enimmäismäärä tuorepainossa PCDD/F PCDD/F+PCB Ind-PCB pg TEQ/g ng/g Kalanliha ja kalastustuotteet 3,5 6,5 75

5 PCDD/F ja PCB Tietyissä Itämeren alueen luonnonvaraisissa kaloissa suuria pitoisuuksia dioksiineja ja PCB-yhdisteitä > lainsäädännön enimmäismäärät Pysyvällä poikkeusluvalla tiettyjen kalalajien (ja niistä valmistettujen tuotteiden) saattaminen markkinoille sallittu ainoastaan Suomessa ja Ruotsissa (lohi myös Latviassa) Asiakirjoissa maininta dioksiinirajoituksesta (jäljitettävyys) HUOM! Vienti! Muut kalalajit  EU-lainsäädännön mukaiset enimmäismäärät Lohi Silakka (yli 17 cm) Nieriä Jokinahkiainen Taimen

6 EU-kalat III ”Kotimaisen kalan kilpailukyvyn kasvattaminen elintarvikkeena ja rehuna” Suunta näyttäisi olevan oikea  Mutta poikkeusta kuitenkin edelleen tarvitaan…

7 Raskasmetallit Ympäristöön luontaisista lähteistä ja ihmisen toiminnan seurauksena Erityisesti petokalat keräävät raskasmetalleja Elohopea; kalassa yleensä orgaanisessa muodossa (= haitallisempi) Kadmium Lyijy Arseeni; kalassa yleensä orgaanisessa muodossa (= vähemmän haitallinen) Organotinayhdisteet; erityisesti satama-alueilla laivanpohjamaaleista Elintarvike Lyijy (mg/kg) Kadmium (mg/kg) Elohopea (mg/kg) Kalanliha 0,30 0,050-0,25 Kalastustuotteet ja kalanliha 0,50-1,0 (*) (*) Muutos suunnitteilla: 0,30/0,50/1,0/2,0

8 Radioaktiiviset aineet
Järvikaloissa voi olla myös radioaktiivista Cs-137 Peräisin Tsernobylin laskeumasta Suuria alueellisia eroja Paikkakuntainen laskeuma STUK:n sivuilla: Enimmäistasosuositus: 600 Bq/kg

9 Turvallisen käytön ohjeet I
Kalan syöntisuositukset ja niihin annetut poikkeukset: Lapset, nuoret ja hedelmällisessä iässä olevat voivat syödä vain 1-2 kertaa kuukaudessa isoa, perkaamattomana yli 17 cm:n silakkaa tai vaihtoehtoisesti Itämerestä pyydettyä lohta tai taimenta. Lapset, nuoret ja hedelmällisessä iässä olevat voivat syödä järvestä tai merestä pyydettyä haukea vain 1-2 kertaa kuussa. Raskaana olevien ja imettävien äitien ei pitäisi syödä haukea ollenkaan, koska se kerää elohopeaa. Sisävesialueiden kalaa päivittäin syöviä suositellaan vähentämään muidenkin elohopeaa keräävien petokalojen käyttöä. Näitä kaloja ovat hauen lisäksi isokokoiset ahvenet, kuhat ja mateet.

10 Turvallisen käytön ohjeet II
Osa (pyydetyn) kalan kemiallista riskinhallintaa Kuluttajainformaatio Virkistyskalastus Lainsäädäntö ei takaa korkeaa kuluttajansuojaa (diox+PCB) Myös yksi osa pysyvän poikkeuksen ehtoja Ei poista toimijoiden vastuuta noudattaa lainsäädännöllisiä enimmäismääriä pl. poikkeuksen alaiset kalalajit Paikalliset elintarvikevalvontaviranomaiset voivat tarvittaessa antaa paikallisia suosituksia käytön rajoittamiseksi, jos kohonnut riski ympäristökontaminanttien kertymisestä kalastustuotteisiin Esim. paperiteollisuus (PCB-yhdisteet) Muut paikalliset erityispiirteet

11 Savustettu kala ja siitä valmistetut tuotteet
PAH-yhdisteet Muodostuvat epätäydellisen palamisen seurauksena Elintarvikkeet: savustus, grillaus, kuivaus, paahtaminen… Elintarvike B(a)P (μg/kg) PAH4-summa (μg/kg) Savustettu kala ja siitä valmistetut tuotteet 2,0 12,0 HUOM! Mm. Suomella määräaikainen poikkeus tiettyjen tuotteiden osalta ( ) 5,0 30,0

12 Poikkeuksen tulevaisuus?
”…tilanne arvioidaan uudelleen kaikkien saatavilla olevien tietojen perusteella, ja tämän tuloksena voitaisiin antaa rajoitetumpi ja yksityiskohtaisempi luettelo savustetuista lihoista ja lihatuotteista sekä kaloista ja kalatuotteista, joiden osalta voitaisiin sitten myöntää poikkeus paikallista tuotantoa ja kulutusta varten ilman aikarajaa.” MMM hakenut Suomelle pysyvää poikkeusta Perinteisesti suorasavustettu liha ja lihavalmisteet; perinteisesti suorasavustettu pieni kala ja niistä valmistetut kalastustuotteet Päätösaikataulu – ilmeisesti syksyn aikana? KOM ilmoittanut, että käsittelyn ajan määräaikainen poikkeus voimassa annetusta aikarajasta huolimatta HUOM! Vaikka pysyvä poikkeus myönnettäisiin Ei ”rajatonta” PAH-määrää (enimmäismäärät 5 µg/kg; 30 µg/kg) Markkinoille saattaminen vain kansallisesti Merkinnät?

13 Omavalvonta? Vastuu elintarvikkeiden turvallisuudesta elintarvikealan toimijoilla Todennäköisten/keskeisten vaarojen tunnistaminen ja niiden hallinta

14 Vaara-analyysi: kalan kontaminantit
Raaka-aineet: Onko käytetyillä raaka-aineilla olemassa tunnistettua, todennäköistä kontaminanttiriskiä? Onko käytetty raaka-aine alueelta, jossa todennäköisyys jonkin kontaminantin esiintymiseen on erityisen suuri? Prosessointi: Onko käytössä prosesseja, joissa voi muodostua kontaminantteja, esim. savustus?

15 Hallintakeinoja Elintarvikeketjun eri vaiheisiin voi soveltua erilaiset hallintakeinot Ympäristökontaminantit, esim.: Kasvuympäristön erityispiirteiden huomioiminen Hankintasopimukset tai laatusertifikaatit – ja niihin sitoutumisen varmistaminen Auditoinnit Kemialliset analyysit (tarvittaessa) PAH-yhdisteet, esim.: Prosessiolosuhteiden optimointi/hallinta Savustustekniikan valinta Aika/lämpötila Savustuslaitteen puhtaudesta huolehditaan Laitevalmistajan käyttöohjeita ja hyviä tuotantotapoja (esim. ”ylisavustuksen” välttäminen) noudatetaan

16 Kemialliset analyysit
Kemiallinen analyysi vahvin osoitus määräystenmukaisuudesta Jos toiminnassa keskeinen vaara jonkin kontaminantin osalta  analyysejä tarvitaan Eräkohtaisia analyysitodistuksia ei edellytetä! Eviran tulkinta: pienimmätkin toimijat 1 krt/3 vuotta Laajuus/vaikuttavuus  analyysifrekvenssi kasvaa Myös viranomaisnäytteenoton, elintarvikkeen/raaka-aineen toimittajan tms. tutkimustulokset ovat hyödynnettävissä

17 Julkaisuja/linkkejä Elintarvikkeiden ja talousveden kemialliset vaarat
Ohjeita PAH-yhdisteiden vähentämiseksi Orgaanisten tinayhdisteiden pitoisuudet Itämeren kalassa ja kotimaisessa järvikalassa Kemialliset tutkimukset elintarvikkeiden vaatimustenmukaisuuden osoittamiseksi (Eviran ohje) EU-kalat II, Itämeren kalan ja muun kotimaisen kalan ympäristömyrkyt: PCDD/F-, PCB-, PBDE-, PFC ja OT-yhdisteet

18 Kalan kontaminanttien viranomaisvalvonta
Samanlaista kuin minkä tahansa muun elintarviketurvallisuutta mahdollisesti vaarantavan asiakokonaisuuden valvonta: Riskiperusteista Pistokoeluontoista Erilaisia valvontatekniikoita hyödyntävää Toimijan omavalvonnan toimivuutta ja riittävyyttä todentavaa Omavalvonnan toimivuus ja riittävyys Keskeiset vaarat tunnistettu? Riskinhallintatoimenpiteiden riittävyys? Korjaavat toimenpiteet ja niiden riittävyys?

19 Oiva työkaluna ”normaalitilanteissa”
Ohjeet (Ympäristöstä peräisin olevat vierasaineet) ja (Prosessissa syntyvät vierasaineet) Dioksiinipoikkeus 16.4 (kirjanpito ja asiakirjat) Valvottavien kohteiden valinta jo tehty riskiperusteisesti Valittu laajuudeltaan tärkeimmät kohteet Esim. ”pyydettyä kalaa tai niistä valmistettuja tuotteita > kg/vuosi” ja ”toimija harjoittaa perinteistä savustusta” Lastenruoat! HUOM! Lainsäädäntö tietenkin koskee kaikkia toimijoita! ( harkintaperusteinen viranomaisvalvonta)

20 Muu viranomaisvalvonta
Näytteenottosuunnitelmiin myös kontaminantteja Kunnan omat projektit/kartoitustutkimukset: esim. valvontaviranomaisen tulisi selvittää kalastusalueen vesistöjen kuntoa ja tarvittaessa neuvoa toimijoita riskien osalta - tarvittaessa yhteistyö muiden viranomaisten kanssa Toimijoiden omavalvonnan toimivuuden osoittaminen Toimijoiden neuvonta/ohjaus keskeistä Ohjaaminen ”tiedon lähteille” Muistuttaminen, että kontaminantit ovat osa kemiallista vaatimustenmukaisuutta Erityisesti ne toimijat, jotka ”harkintaperusteisesti” tarkastettavia


Lataa ppt "(Pyydetyn) kalan kontaminanttivaarat ja niiden valvonta"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google