Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

1 Kiinteät lipidipartikkelit Vaihtoehtoinen menetelmä liposomeille, emulsioille ja synteettisille polymeeripartikkeleille Koostuvat kiinteistä lipideistä,

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "1 Kiinteät lipidipartikkelit Vaihtoehtoinen menetelmä liposomeille, emulsioille ja synteettisille polymeeripartikkeleille Koostuvat kiinteistä lipideistä,"— Esityksen transkriptio:

1 1 Kiinteät lipidipartikkelit Vaihtoehtoinen menetelmä liposomeille, emulsioille ja synteettisille polymeeripartikkeleille Koostuvat kiinteistä lipideistä, esim. triglyserideistä, rasvahapoista ja -alkoholeista. Voidaan annostella sekä lipofiilisiä että hydrofiilisiä lääkeaineita. Halkaisija n. 80-1000 nm:ä.  Voidaan käyttää myös iv-lääkintään.

2 2 Valmistus Kiinteitä lipidipartikkeleita on valmistettu mm. v sumukuivaamalla, v saostamalla ö/v-emulsiosta sekä v kuuma- ja kylmähomogenoinnilla. Parhaiten tuotantomittakaavaan sopivia menetelmiä ovat kuuma- ja kylmähomogenointi.

3 3 Valmistus (jatkoa) Kuumahomogenointi: v Lääkeaine lisätään sulatettuun rasvaan ja öljyfaasi disbergoidaan pinta-aktiivista ainetta sisältävään vesifaasiin. v Homogenointi korkeapaineen avulla. v Prosessilämpötila on yleensä 60-90 °C:tta. v Kiinteät partikkelit erilleen esim. kylmäkuivaamalla.

4 4 Valmistus (jatkoa) Kylmähomogenointi: v Sulatettuun rasva ja siihen liuotettu lääkeaine jäähdytetään esim. nestemmäisessä typessä ja jauhetaan hienoksi. v Jauhe dispergoidaan pinta-aktiivista ainetta sisältävään vesifaasiin ja homogenoidaan korkeapaineella. v Menetelmä sopii lämpöherkille lääkeaineille (proteiinit ja peptidit). v Partikkelit suurempia kuin lämpöhomogenoinnissa.

5 5 Valmistus (jatkoa) Saostus ö/v-emulsiosta: v Öljyfaasi: orgaaninen lioutin, kiinteä rasva ja lääkeaine (sekä pinta-aktiivinen aine) v Vesifaasi: pinta-aktiivinen aine ja vesi v Huono puoli on orgaanisten liuottimien käyttö. Sumukuivaamalla: v Koolta ja kokojakaumalta suurempia partikkeleita kuin muilla menetelmillä. v Paljon halkaisijalta yli 5 µm:n partikkeleita.  Ei sovi iv-lääkintään. Iv-annostelua varten valmisteen oltava steriili.

6 6 Edut ja rajoitukset  Ei tarvita orgaanisia liuottimia.  Hyvin siedettyjä:  ei syto- eikä systeemistä toksisuutta.  Biologisesti hajoavia  Kontrolloitu lääkeaineen vapautuminen.  Täsmälääkintä  Partikkeliin ei saada kovin suuria määriä hydrofiilisiä lääkeaineita Õlääkeaineen oltava potentti.  Monimuuttujaprosessi Õscale-up ja validointi hankalaa?

7 7 Sytotoksisuus Partikkelien ja solujen väliset interaktiot voivat johtaa sytotoksisiin vaikutuksiin ja solukuolemaan. Vaikutukset voivat olla seurausta partikkelien kiinnittymisestä solumembraaniin tai toksisista hajoamistuotteista. Hajoamisnopeudella merkitystä.

8 8 Kontrolloitu vapautuminen Lääkeaineen vapautumisnopeutta ei voida säädellä ö/v-emulsioista eikä liposomivalmisteista (burst-ilmiö). Kiinteiden lipidipartikkelien jäykkä rakenne hidastaa lääkeainemolekyylien liikettä  la:n vapautuminen hidastuu. Vapautumisnopeutta voidaan säädellä muuttamalla lipidikoostumusta ja pinta-aktiivista ainetta.

9 9 Täsmälääkintä Partikkelit poistuvat verenkierrosta fagosytoosin avulla. Estämällä fagosytoosi voidaan lääkeaineita kohdentaa muualle kuin maksaan tai pernaan. v Muutetaan partikkelin pinta hydrofiiliseksi. v Pienet partikkelit. <100 nm:n partikkelit läpäisevät verisuonten seinämät v Esim. tulehtuneiden kudosten lääkintä.


Lataa ppt "1 Kiinteät lipidipartikkelit Vaihtoehtoinen menetelmä liposomeille, emulsioille ja synteettisille polymeeripartikkeleille Koostuvat kiinteistä lipideistä,"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google