Lataa esitys
Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota
JulkaistuJussi Turunen Muutettu yli 9 vuotta sitten
1
Hyvä kala! Kalansyönnin hyödyt päihittävät haitat
Jouko Tuomisto Kansanterveyslaitos PL 95, Kuopio
2
Kalan hyödyt ja haitat Hyödyt
Ravitsemuksellinen arvo (mm. valkuaisaineet) Tietyt vitamiinit (esim. D) ja mineraalit (esim. Se) Edulliset rasvahapot (omega-3): sydänriskit, raskauden riskit Korvaa kovia rasvoja Haitat Mikrobiologiset ongelmat Toksiinit (esim. botulismi, eräät levätoksiinit) Kemialliset riskit (esim. Hg, As, PCB, PCDD/F, organoklooripestisidit)
3
Sydäninfarktin ehkäisy
Esim. Whelton ym yhteenvetotutkimus 2004 19 eri tutkimuksen tulokset Yht henkilöä, ikä v. Kalan käyttäjien keskimääräinen sairastumisen riski 0,86 (0,81-0,92) verrattuna ei tai niukasti käyttäviin (joiden riski 1,0) eli hyöty 14% Keskimääräinen kuoleman riski 0,83 (0,76-0,9) eli hyöty 17% (Whelton ym Meta-analysis of observational studies… Am. J. Cardiol. 2004:93: )
4
Sydänkuoleman sekundaariehkäisy
Sydäninfarktin uusimisen ehkäisy henkilöillä, joilla jo ollut yksi infarkti Useita kokeellisia tutkimuksia, mm. ns. DART-tutkimus: Ryhmässä, jolle suositeltiin vähintään kaksi kala-ateriaa viikossa, kuolleisuus väheni 2 vuoden seuranta-aikana 30% Muissa sekundaariehkäisytutkimuksissa samantapaisia tuloksia
5
Lapsen kehitys ja hyvä raskaus
Positiivinen vaikutus näkökyvyn ja kielen kehittymiseen (mm. Innis ym., 2001) Ennenaikainen synnytys ja pieni syntymä-paino yleisempiä, jos äiti ei syö kalaa (Allen & Harris 2001, Odent 2002, Olsen & Secher 2002)
6
Vitamiinit ja hivenaineet
Suomessa etenkin vanhusväestöllä kala tärkein D-vitamiinin lähde Tärkeä osteoporoosin ehkäisyssä A-vitamiini Seleeni Ilmeisesti osittain vähentää metyylielohopean haittoja
7
Silakan tärkein vierasaine: “dioksiinit” (PCDD/F ja PCB)
Lähteet: jätteenpoltto, metalliteollisuus, metsäteollisuus, kemikaalien epäpuhtautena Päästöt vähentyneet nopeasti (näkyy: liha, maito) Pysyviä varastoja esim. Itämeressä Väheneminen hitaampaa kalassa, kuten silakassa ja Itämeren lohessa, mutta pitkällä tähtäimellä vähentynyt
8
EU-komissio Maksimipitoisuudet 1.7.2002
Kala: 4 ng/kg (pg/g) PCDD/F tuorepainossa, PCB-yhdisteiden kanssa 8 ng/kg “does not necessarily mean that there is an appreciable risk to the health of individuals, because the tolerable weekly intake includes a safety factor … however … leads to erosion of the protection embedded in the safety factor” Suomi ja Ruotsi: poikkeus omaan käyttöön, velvoite hankkia lisätietoja ja opastaa väestöä, hoidettu hyvin
9
PCDD/F Itämeren ja sisävesikalassa
10
PCDD/F-pitoisuus iän mukaan
This is the first interesting finding. Dioxin concentrations are highly age-dependent. These persistent contaminants accumulate in our body during all our lifetime, so in older people we find five times more than in young adults. Tuomisto JT et al. 2004
11
Dioksiinipitoisuudet (WHOPCDD/F-TEq) kalastajilla ja keskiväestöllä Suomessa
12
Selvät kalan dioksiinien johdosprofiilit kalaa runsaasti syövillä kalastajilla
Curiously, the congener profile in people seem to resemle that of the fish they eat most. So you are what you eat.
13
Riskinarviointi: päävaikutukset, joihin arviot perustuvat
Syöpäriski TDI (RfD) pg/kg/d (U.S.EPA 1985, Nordic 1988, Canada 1989, WHO/EURO 1991, etc) Kehityshäiriöt 1-4 pg/kg/d (WHO 1998, Food Add. Contam. 2000:17:#4, JECFA 2001)
14
Dioksiinit ja syöpä TCDD aiheuttaa syöpää koe-eläimillä suurina annoksina IARC (1997): TCDD on ihmiselle syöpä-vaarallinen Työaltistukset dioksiineja sisältäville kemikaaleille (esim. kloorifenolit, fenoksihapot): joissakin tutkimuksissa lievästi lisääntynyt kokonaissyövän ja lisääntynyt pehmytkudossarkooman (STS) riski
15
Pehmytkudossarkooman riski PCDD/F-pitoisuuden mukaan (95 % CI).
This is our main result. To our surprise, we found a decreasing risk of cancer when dioxin concentration increased. All possible confounders we could imagine, were tested. None of them changed the main result. Some of them, e.g. chemical exposure, had their own effect on cancer risk, but they did not confound the correlation between dioxins and cancer. Tuomisto JT et al. 2004
16
Sarkoomatutkimuksen ja koe-eläintutkimusten vertailu
Tuomisto J et al., in press
17
Mitä halutaan suojella?
Jos riskinhallinta kokee vastuuta kalankäytön kokonaisvaikutuksesta -206 30900 BAU -154 23400 Restrict fish use 25000 30000 Jos riskinhallinta on kiinnostunut vain saasteiden aiheuttamasta syövästä Tuomisto JT et al. 2004
18
Dioksiinien ja liikenteen pienhiukkasten riskin vertailua
19
Mutta olisiko dioksiineilla muita haittavaikutuksia kuin syöpä?
20
Sevesossa tavattuja hammasmuutoksia
epämuotoinen kulmahammas huonosti kehittynyt kiille puuttuvat etuhampaat Alaluusua et al. 2004
21
Dioksiinien väheneminen äidinmaidossa
22
Kehityshäiriöt ja tämänhetkinen dioksiinien riskinarviointi
Turvakertoimet eivät suuret, vaikutuksia kehityshäiriöihin ehkä 1970-luvulla Riskien vertailu suosii silti kalan käyttöä sydän-riskien vähentämiseksi Pitoisuudet jo vähentyneet Päästökontrolli olisi järkevämpi tapa hallita riskejä kuin tärkeiden ravintoaineiden käytön rajoittaminen
23
Palonestoaineet PBDE-pitoisuuksia ng/g rasvassa
tetra penta hexa Kalifornia 33.3 9.8 16.3 Belgia 1.4 0.8 1.5 Espanja 0.9 1.8 Suomi 7.3 2.2 2.3
24
Onko riskiä? Pitoisuudet ihmisissä 10 (Suomi) – 100 (USA) ng/g rasvassa (ng = miljoonasosa milligrammaa) Rotan pitoisuudet 10 – 30 mg annoksen jälkeen noin 100 mg/kg = ng/g Rotalla ei biokemiallisiakaan vaikutuksia 3 mg/kg/d, josta odotettavissa noin ng/g pitoisuus Turvakerroin siis noin 1000x
25
Mitä tehdä palonestoaineille?
Tuotanto: EU:n kielto imeytyville palonesto-aineille on järkevä, parempia vaihtoehtoja on, aineet välttämättömiä Nykypitoisuudet Euroopan ympäristössä eivät huolestuttavia, mutta syytä seurata pienempiä kuin PCB-pitoisuudet vähemmän voimakkaita kuin PCBt Ei syytä rajoittaa kalankäyttöä
26
Metyylielohopea Raja-arvo 1 mg/kg on varsin korkea
Harrastuskalastajilla (hauki, kuha) saanti voi olla suuri, samoin tonnikalan suurkäyttäjillä Todettu yli 0,1 mg/l veripitoisuuksia ja 10 mg/kg pitoisuuksia hiuksissa mm. inuiiteilla Metyylielohopea todennäköisempi riski kuin organoklooriyhdisteet (kehityshäiriöt, hermovauriot) Suositeltava viikkoannos g
27
Organotinayhdisteet Pitoisuudet kalassa laivareiteillä 0,02-0,1 mg/kg
Pitoisuudet pienempiä ja myrkyllisyys vähäisempi kuin metyylielohopealla Ei kertyvä kuten metyylielohopea Tutkimisen arvoinen ympäristökysymys, mutta ei todennäköinen riski ihmiselle
28
Päätelmiä Tutkimusta tarvitaan yhä kalan riskeistä
Valistunut arvio: dioksiineista (ja PCB, PBDE) huolimatta edut ylittävät selvästi haitat, petokalan elohopea hankalin aine Pahin on ohi, pitoisuudet suurimmillaan 1970-luvulla Hippokrates: ennen muuta, älä tee mitään, mistä on vahinkoa. “Varovaisuusperiaate” voi aiheuttaa myös vahinkoa
29
Lisätietoa
30
Organotinayhdisteet Pitoisuudet kalassa laivareiteillä 0,02-0,1 mg/kg
NOAEL 0,025 mg/kg/vrk rotalla Metyylielohopea LOAEL 0,004 mg/kg/vrk ihmisellä
Samankaltaiset esitykset
© 2024 SlidePlayer.fi Inc.
All rights reserved.