Työ- ja elinkeinoministeriö vammaisten työllisyyden edistäjänä

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Ajankohtaista oppisopimuskoulutuksesta Jyväskylä 20. 3
Advertisements

Palkkatuki.
Yhdessä työkyvyn tukena – TELAn koulutuskiertue
Uraohjaus Invalidiliiton Järvenpään koulutuskeskuksessa
TYÖHÖNVALMENNUS Nina Erholtz Tampereen kaupunki
TYP-JOHDON AJANKOHTAISFOORUMI
Työhönvalmennuksella työelämään
Rahoitus- ja tukiklinikka 2012 Työharjoittelu ja palkkatuki rekrytoinnin apuna Hämeenlinnan seudun TE-toimisto Raatihuoneenkatu 11.
Uudistuvat TE -palvelut
Avustajatoiminnan Lapin aluetilaisuus
Yhdistys ja palkkatuki
Sanssi-kortti Nuorten työllistymistä edistetään ottamalla käyttöön työnantajalle kohdistettu palkkatukeen pohjautuva Sanssi-kortti. Sanssi-kortti.
Valtakunnallinen kumppanuusfoorumi Anu Laasanen
Työ- ja elinkeinohallinto kuntoutujan työllistymisen tukena
JTYPL:n VAIKUTUKSET TE-PALVELUIHIN
Uudistuvat työvoima- ja yrityspalvelut Palvelut ja tuottamistapa –ryhmän ehdotukset TE-toimiston uudistetuksi palveluvalikoimaksi.
100 vuotta työnvälitystä Hämeenlinnan seudulla Kaupunginvaltuusto valitsi työnvälitysjohtokunnan 1. puheenjohtajaksi kuritushuoneen tirehtöörin.
Kela tukemassa vajaakuntoisen nuoren opintoja
Vammaispalvelulain muutokset - vaikeavammaisten oikeus henkilökohtaiseen apuun vahvistuu Lakimies Jaana Huhta, STM
Uudistuva sosiaalihuoltolaki ja työelämäosallisuus
Satakunnan TE-toimisto
Aikuissosiaalityön kehittämishanke – SOS – hanke
Työeläkekuntoutus © Tapiola-ryhmä.
TYÖNHAKUTAIDOT, -TAVAT JA -KANAVAT
KUNTOUTUSKESKUS MENTAL OY SOSIAALINEN YRITYS. SOSIAALINEN YRITYS VAI YRITYS ? MENTAL OY ON PIRKANMAAN ENSIMMÄINEN REKISTERÖITY SOSIAALINEN YRITYS. TARKOITUKSENA.
Henkilökohtainen apu -järjestelmä periaatteet ja lakitausta
Yhteishankintakoulutuksesta apua rekrytointiin
NUORISOTAKUU SAK/Pirjo Väänänen.
Reimari 2 Työvoimahallinnon toimenpiteet
Kelan mahdollisuudet tukea vammaisen tai osatyökykyisen työllistymistä
Ajankohtaista typo- hanketoiminnassa ja sen kehittämisessä
Työolosuhteiden järjestelytuki
Kelan kuntoutusmahdollisuudet työttömille ammatillinen kuntoutus 21. 9
LÄHELLÄ AVOIMIA TYÖMARKKINOITA – Palkkatukityöllistämiseen ja työkokeiluihin liittyvät vastuut Punaisen Ristin Tampereen Kontti-kierrätystavaratalon näkökulmasta.
Heikossa työmarkkina-asemassa olevien parempaan työllistymiseen
Tampereen työllistämistuki
Vammaispalvelulaki Vammaispalvelulain tarkoituksena on edistää vammaisen henkilön edellytyksiä elää ja toimia muiden kanssa yhdenvertaisena yhteiskunnan.
1 SOSIAALINEN YRITYS. 2 Palkkatuki Palkkatukea voidaan maksaa sosiaaliselle yritykselle pitkäaikaistyöttömän tai vaikeasti työllistyvän palkkauskustannuksiin.
Työllisyyspoliittista avustusta saavat hankkeet
Työpaikkakouluttajan ABC
Tiedosta hyvinvointia Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskus 1 Sosiaalisten yritysten toimintaedellytykset – ajankohtaista lainsäädännöstä.
Työsuojelu Suomessa.
Vaikeasti työllistyvät – yhteinen haaste Kuntatalo Avaus Varatoimitusjohtaja Timo Kietäväinen.
Työpaikkakouluttajan ABC
Tampereen kaupungin työllisyydenhoidon palvelut
Tervetuloa! Iltapäivän ohjelmassa
Kaakkois-Suomen TE- toimisto Työ-ja elinkeinopalvelut: Kotka, Hamina, Kouvola, Imatra, Lappeenranta.
Keuruun työllistämisen malli ja monialainen yhteistyö Keuruun Työkanava –hankkeen tuloksia.
”Miten kaikki mukaan” Pilvi Torsti Työministerin erityisavustaja
Työolosuhteiden järjestelytuki Laki julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta 10 luku 3 § VnA JTYPL, 9: Ohje JTYPL, sivut 275, , ja.
Osatyökykyisille tie työelämään. Kärkihanke osana strategisen hallitusohjelman toimeenpanoa 2016 – 2019 Painopistealue Hyvinvointi ja terveys.
1 Vammaislakien yhdistäminen Keijo Kaskiaho Kouvolan Vammaisneuvosto Keijo Kaskiaho.
1 Invalidiliitto 1 Esteetön ja yhdenvertainen työelämä Työ kuuluu kaikille! Uudenmaan TE-toimisto, Pasila Anne Mäki, Invalidiliitto ry.
T E - PALVELU - UUDISTUS MAAHANMUUTTAJIEN OSALTA Bahar Mozaffari
Kuopion alueen työllisyyskokeilu
Osatyökykyisille tie työelämään
Kotiväenfoorumi Hellevi Lassila Koulutusjohtaja, vararehtori
TE-palvelut Marianne Selin-Mynttinen, Palvelupäällikkö Uudenmaan TE-toimisto, Tuetun työllistymisen palvelut.
Palkkatuki Työllisyyspoliittista avustusta saaneiden hankkeiden ja välityömarkkinatoimijoiden ja sekä työkokoukset.
Tavoitteena asiantuntevat ja asiakkaan palvelutarpeeseen pohjaavat palvelut
Satakunnan TE-toimisto
TE-toimiston yrityspalvelut
Uusi suunta työelämään -hanke
Infotilaisuus välityömarkkinatoimijoille Muutoksia 2018 työttömyysturva, liikkuvuusavustus, aktiivimalli.
Työkykykoordinaattorina TE-toimistossa
Työllisyyspoliittisen avustuksen käyttö ja rajoitukset
Palkkatuki ja starttiraha
PÄHEE OTE Satu Laakoli Kela.
Kuntoutuksesta ja työttömyydestä
Pasi Patrikainen Johtaja, Pohjois-Savon TE-toimisto
Esityksen transkriptio:

Työ- ja elinkeinoministeriö vammaisten työllisyyden edistäjänä Patrik Tötterman, FT, ylitarkastaja Valtakunnalliset vammaisneuvostopäivät Nokia 6.11.2013

Työtä vai työelämäosallisuutta? Työnvälitystilaston mukaan työ- ja elinkeinotoimistoissa oli syyskuun lopussa yhteensä 284 900 työtöntä työnhakijaa. Se on 43 600 enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Uusia avoimia työpaikkoja ilmoitettiin TE-toimistoihin syyskuun aikana 34 700 eli 1 300 vähemmän kuin edellisen vuoden syyskuussa. Kaikkiaan TE-toimistoissa oli syyskuussa avoinna 58 600 työpaikkaa, mikä on 4 200 vähemmän kuin vuosi sitten.   Aktivointiasteeseen laskettavissa palveluissa oli syyskuun lopussa 113 600 henkilöä, joka on 5 300 enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Näitä palveluita ovat esimerkiksi palkkatuki, työvoimakoulutus, työkokeilu ja omaehtoinen opiskelu Työn saaminen on haasteellista lähes kaikille, vammaisuudesta tai osatyökykyisyydestä johtuvan erityisen haasteen tasoittaminen

Julkisen työvoima- ja yrityspalvelun muutos 2013 1. Palveluverkko uudistettu vuoden 2013 alusta lukien jokaisen ELY- keskuksen alueella on yksi hallinnollinen TE- toimisto ja tarpeellinen määrä toimipaikkoja 2. Palvelumallia kehitetään asiakkuuksien hallinta uudistetaan - TE- toimiston palvelumalli perustuu kolmeen palvelulinjaan ja yrityslähtöisyyden vahvistamiseen kaikkien asiakkaiden palvelut järjestetään palvelulinjoilla, joita ovat työnvälitys- ja yrityspalvelut osaamisen kehittämispalvelut tuetun työllistymisen palvelut 3. Palvelukanavien kehittäminen palveluja tarjotaan monikanavaisesti – kasvokkain tapahtuva palvelu, puhelinpalvelu (ml. asiakaspalvelukeskus) ja verkkopalvelut (mm. virtuaalinen TE-toimisto) 4. Työvoima- ja yrityspalvelujen uudistaminen Julkisen työvoima- ja yrityspalvelun muutos 2013 Muutoksen tavoitteet julkisia työvoima- ja yrityspalveluja koskeva lainsäädännön selkiyttäminen osa palveluista uudistui sisällöllisesti asiakkaiden yhdenvertaisuuden parantaminen työ- ja elinkeinotoimistojen yrityspalvelun vahvistaminen

Käsitteistä Osatyökykyiset, jotka saavat työkyvyttömyysetuutta ovat kokeneet vaikeuksia päästä TE-toimistojen asiakkaaksi -> laista poistettu työttömän määrittelystä työkykyisyyttä ja työkyvyttömyysetuuden saamista koskevat ehdot työttömällä tarkoitetaan henkilöä, joka ei ole työsuhteessa eikä työllisty päätoimisesti yritystoiminnassa tai omassa työssään ja joka ei ole päätoiminen opiskelija Käsite ”vajaakuntoinen”, jota vammaiset ja osatyökykyiset ovat pitäneet vanhanaikaisena ja loukkaavana, käsite poistettu laista Henkilö, jonka vamma tai sairaus vaikeuttaa työn saamista (= palvelut järjestetään ammatillisen kuntoutuksen tarkoituksessa/ muuten samat palvelut järjestetään ”normaalina työvoimapalveluna”

Työnhakijan palveluprosessi Rekisteröityminen verkossa Rekisteröityminen verkossa, uusi Rekisteröityminen verkossa, vanha ALKUKARTOITUS Ohjaus OTH:n perusteella palvelulinjalle ja työttömyysturva vireille TAI Tietojen tarkistaminen face to face tai puhelimitse, ohjaus palvelulinjalle ja työttömyysturva vireille ALKUKARTOITUS TE-toimistossa, jos asiakas hakee työttömyysetuutta Työttömyysturva vireille TE-toimistossa HAASTATTELU PALVELULINJAlla Face to face tai puhelimessa Suunnitelman hyväksyminen, allekirjoitus TE-toimistossa tai muulla tavoin HAASTATTELU PALVELULINJAlla Kuten vaihtoehdossa A HAASTATTELU PALVELULINJA Face to face tai puhelimessa Suunnitelman päivitys ja hyväksyminen, allekirjoitus TE-toimistossa tai muulla tavoin

”Osatyökykyisen” asiakkaan tuloksellinen palveluprosessi TE-hallinnossa edellyttää yleensä, että asiakkaan työ- ja toimintakykyä on voitu parantaa hoidon, lääkinnällisen ja sosiaalisen kuntoutuksen avulla niin pitkälle kuin mahdollista, asiakkaalle pystytään määrittelemään sopiva ammatti tai työtehtävä, jossa vammasta tai sairaudesta aiheutuu mahdollisimman vähän haittaa, asiakkaalla on hänelle sopivaan ammattiin tai työhön riittävästi ammattitaitoa, työkokemusta tai koulutusta tai edellytyksiä ja mahdollisuuksia hankkia tarvittava ammattitaito tai koulutus asiakasta tuetaan työnhaussa Lisäksi työnantajan tukeminen!!! Työllistymisedellytysten parantaminen Työllistymisen tukeminen

Tuloksellinen palvelu Edellyttää työnhakijan yksilöllisen tilanteen huomioimista Vammaisen tai osatyökykyisen henkilön erityisyyden huomioimista Vammaisen tai osatyökykyisen henkilön samanlaisuuden ymmärtämistä (samat tarpeet ja haasteet kuin muillakin) työnhakijan palvelutarve määrittää ensisijaisen palvelulinjan, ei sairaus tai vamma tilanteen muuttuessa tarkistetaan palvelutarve ja -linja Tarvittaessa yhteistyötä koko palvelujärjestelmän sisällä

Palkkatuen kestoa koskevaa säädöstä selkiytetty Työnantajatuet Palkkatuen kestoa koskevaa säädöstä selkiytetty Jos henkilön vamma tai sairaus vaikeuttaa työllistymistä, palkkatukea voidaan myöntää ajaksi, joka henkilön alentunut työkyky ja muut työllistymismahdollisuudet huomioon ottaen on tarkoituksenmukaista, kuitenkin enintään 24 kuukaudeksi kerrallaan. Työolosuhteiden järjestelytuen säädöksiä selkiytetty Työ- ja elinkeinotoimisto voi myöntää työolosuhteiden järjestelytukea työnantajalle, jos työhön palkattavan tai työssä olevan henkilön vamma tai sairaus edellyttää työvälineiden hankkimista tai työpaikalla tehtäviä muutoksia, ja hankinnasta tai muutoksesta työnantajalle aiheutuvia kustannuksia on pidettävä työnantajan taloudellinen tilanne huomioon ottaen merkittävinä. Työolosuhteiden järjestelytukea voidaan myöntää myös korvaamaan toisen työntekijän antamaa apua. Tukitasoa korotettu Toisen työntekijän antama avun korvaus tuntiperusteiseksi siten, että peruste syntyy apua antavan tosiasiallisesta avusta (riippumattomuus avustettavan työajasta)

Pyrkimys (takaisin) työelämään Suomessa on noin 240 000 työkyvyttömyysetuuden saajaa Joista 30 000 – 40 000 on ilmaissut halukkuutensa tai kiinnostuksensa siirtyä tai palata työelämään Joista n. 250 oli lokakuussa 2013 työnhakijana TE-toimistossa miten saadaan nostettua tätä määrää? miten saadaan tietoa siitä, ovatko julkiset työvoima- ja yrityspalvelut kohderyhmän osalta kunnossa tai mitä kehittämistarpeita palveluissa esiintyy?