Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Infotilaisuus välityömarkkinatoimijoille Muutoksia 2018 työttömyysturva, liikkuvuusavustus, aktiivimalli.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Infotilaisuus välityömarkkinatoimijoille Muutoksia 2018 työttömyysturva, liikkuvuusavustus, aktiivimalli."— Esityksen transkriptio:

1 Infotilaisuus välityömarkkinatoimijoille Muutoksia 2018 työttömyysturva, liikkuvuusavustus, aktiivimalli

2 Alkava yritystoiminta ja työllistyminen omassa työssä Työttömyysturvalaki 2 luku, 5 a §
Työtön henkilö voi aloittaa yritystoiminnan ja toimia yrittäjänä 4 kuukauden ajan työttömyysetuudella TE-toimisto ei arvioi yritystoiminnan pää- ja sivutoimisuutta ensimmäisen 4 kuukauden aikana yritystoiminnan aloittamisesta Edellytyksenä on, että yritystoiminta tai omassa työssä työllistyminen on aloitettu työttömänä ollessa. Asiakas jatkaa työnhakua, on käytettävissä kokopäivätyöhön ja TE- palveluihin, saa työttömyysetuutta TE-toimisto tarkistaa tilanteen 4 kk:n kuluttua. Mahdollinen starttirahahakemus on jätettävä TE-toimistoon ennen kuin 4 kk on kulunut. .

3 Omassa työssä työllistyminen
Esim. omais- ja perhehoitajat, taiteilijat, au pair, apurahat (paitsi jatko- opiskelijat) Asiakkaan antama ilmoitus aloittamispäivästä pääsääntöisesti riittää Lausunto voidaan antaa mikäli: hakija on ollut työtön työllistymisen alkaessa kyseessä uusi työllistyminen

4 Liikkuvuusavustus laajeni työhön liittyvään koulutukseen sekä osa-aikatyöhön
Vuoden 2018 alusta lukien liikkuvuusavustusta voidaan maksaa myös alle 18 viikkotunnin osa-aikatyöhön sekä työsuhdetta edeltävään koulutukseen. Korvataan työmatka- ja muuttokuluja Kannustetaan ottamaan työtä vastaan pidemmän matkan päästä Peruspäivärahan suuruinen (32,40€ +lapsikorotukset) Avustusta voi saada jo ennen varsinaisen työn alkua, jos asiakas aloittaa vähintään 2 kk kestävään työsuhteeseen liittyvän koulutuksen. Liikkuvuusavustusta voidaan maksaa ensin koulutuksen ja sen jälkeen työsuhteen perusteella.

5 Liikkuvuusavustus laajeni työhön liittyvään koulutukseen sekä osa-aikatyöhön
Mikäli työpaikka tai työhön liittyvän koulutuksen järjestämispaikka sijaitsee yli 200 kilometrin päässä asuinpaikasta tai muuttoa edeltävästä asuinpaikasta, voi saada liikkuvuusavustuksen korotettuna. Korotusosa on 4,74 euroa päivässä vuonna 2018. Etuutta voi vuoden 2018 alusta lukien hakea myös koulutuksen tai työn jo alettua. (Tähän asti liikkuvuusavustusta on tullut hakea ennen työsuhteen alkamista). Kassa ja Kela maksavat

6 Mitä aktiivimalli tarkoittaa?
työttömän työnhakijan on 65 työttömyysetuuden maksupäivän tarkastelujakson aikana täytettävä niin sanottu aktiivisuusedellytys, jotta etuutta maksetaan täysimääräisenä myös tarkastelujaksoa seuraavat 65 maksupäivää (noin kolme kuukautta). mikäli aktiivisuusedellytys ei täyty, niin työttömyysetuus pienenee seuraavan tarkastelujakson ajaksi 4,65 prosenttia. Leikkaus vastaa yhtä korvauksetonta päivää kuukaudessa.

7 Mitä aktiivimalli tarkoittaa?
Säilyttääkseen työttömyysetuuden ennallaan työttömän työnhakijan on tarkastelujakson aikana joko tehtävä 18 tuntia palkkatyötä ansaittava yritystoiminnassa yhteensä vähintään 23 prosenttia yrittäjän työssäoloehtoon vaaditusta kuukausiansiosta (vuonna 2018: 241 euroa) TAI oltava viisi päivää TE-toimiston työllistymistä edistävässä palvelussa Yhdistelmiä edellä mainituista aktiivisuuden osoittamisen tavoista ei voida laskea yhteen. Etuuden maksajat seuraavat työnhakijan aktiivisuutta työnhakijalta itseltään tai TE-toimistolta saadun tiedon (työvoimapoliittiset lausunnot työllistymistä edistävistä palveluista) perusteella

8 Keitä aktiivimalli koskee?
Aktiivimalli koskee suurinta osaa työnhakijoista. Aktiivimalli ei koske työnhakijaa, joka saa työkyvyttömyyden tai vamman perusteella myönnettyä etuutta työskentelee omais- tai perhehoitajana on hakenut työkyvyttömyyseläkettä ja odottaa päätöstä Jos yhdenjaksoinen päivärahan saanti kokoaikaisen lomautuksen tai lyhennetyn työviikon perusteella kestää alle 65 maksupäivää Työttömän työnhakijan kannattaa ilmoittaa etuuden maksajalle tällaisesta tilanteesta viipymättä.

9 Työllistymistä edistävät palvelut
Työttömyysturvalain 1 luvun 5 §:n 15 kohdassa on määritelty työllistymistä edistävät palvelut. Mainitun säännöksen mukaan työllistymistä edistävällä palvelulla tarkoitetaan julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta annetussa laissa tarkoitettua: työnhakuvalmennusta, uravalmennusta, työvoimakoulutusta ja työttömyysetuudella tuettua työnhakijan omaehtoista opiskelua, mainitun lain 4 luvun 5 §:n 1 momentin 1 ja 2 kohdassa tarkoitettua kokeilua, kotoutumisen edistämisestä annetun lain 22—24 §:ssä tarkoitettua omaehtoista opiskelua ja kuntouttavasta työtoiminnasta annetussa laissa tarkoitettua kuntouttavaa työtoimintaa.

10 Muu osallistuminen Viisi päivää muussa työvoimaviranomaisen järjestämässä työllistymisedellytyksiä parantavassa palvelussa tai toiminnassa (esimerkiksi asiantuntija-arvioinnit (ei työkyvyn arviointi), ammatinvalinta- ja uraohjaus, työ- ja koulutuskokeilut, rekrytointikokeilu) Viisi päivää muussa työpaikalla tai työllistymiseen liittyen toteutettavassa rekrytointia tukevassa toiminnassa, jonka ajalta maksetaan päivärahaa (valtioneuvoston asetuksella annetaan myöhemmin tarkempia säännöksiä toiminnan sisällöstä)  Aktiivisuusedellytyksen täyttymistä arvioi työttömyysetuuden maksaja, eli Kela tai työttömyyskassa.


Lataa ppt "Infotilaisuus välityömarkkinatoimijoille Muutoksia 2018 työttömyysturva, liikkuvuusavustus, aktiivimalli."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google