Lainsäädäntö Kansallinen politiikka Eurooppalainen politiikka.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
1 Eurooppalainen kielitaidon arviointi- ja testausjärjestö
Advertisements

SUOSITUKSET • viisi ministeriötä - sosiaali- ja terveysministeriö - opetus- ja kulttuuriministeriö - ympäristöministeriö - liikenne- ja viestintäministeriö.
Sisämarkkinoilla selvitään, mutta Miten käy EU:n sosiaalisen ulottuvuuden globalisaation puristuksessa?
© 1999 Stakes / Hannele Hyppönen TKK sivu 1 (9) Esteettömyys teknologian kehittämisessä ja hyödyntämisessä Hannele Hyppönen Stakes.
GLOBAALIKASVATUS Nomadic Lass cc flickr. Globaalikasvatuksen tavoitteena on ….... avata ihmisten silmät ja mieli maailman erilaisille todellisuuksille...
Kunnat kilpailukykyisen ja sosiaalisesti oikeudenmukaisen Euroopan tekijöinä Kunnat ja maakunnat Euroopassa -seminaari Varatoimitusjohtaja Timo.
Tavoitteet Aamu- ja iltapäivätoiminnalla on oma erityisluonteensa, jossa painottuu laadukas vapaa-ajan toiminta → olympiakasvatusmateriaalista poimittiin.
Varhaiskasvatus monikulttuuriseksi
Esteettömyys – kestävää kehitystä! Verkostoseminaari Aila Korpivaara
KANSALAISTAPAHTUMAVIIKKO TAMPEREELLA PÄÄN AVAUKSIA LAPSEN OIKEUKSIIN.
1 TERVEYSTOIMI Terveystoimen strategia Arvot, toiminta-ajatus ja visio Kriittiset menestystekijät Arviointikriteerit ja mittarit Terla
Kaikki erilaisia –kaikki samanarvoisia
Lapsi- ja nuorisopolitiikan kehittämisohjelma ja nuorisojärjestöt
Itä-Suomen yliopisto, yhteiskuntatieteiden laitos/ Kuopion kampus
YK:n lapsen oikeuksien sopimus (LOS)
Tapio Kuure Tutkija, Sosiaalikehitys Oy Valtio-opin dosentti
Koonnut Anna-Liisa Kiiskinen Keski-Suomen ELY-keskus KESYTYS-hanke (korostukset kokoajan)
 Tämä on rasismia!   Punainen Risti viettää 21. maaliskuuta YK:n rasismin vastaista päivää yhdessä monien muiden järjestöjen ja kansalaisliikkeiden kanssa.
OECD:n Pisa 2006-tutkimuksen ensituloksia
Yleisohje Diasarja on jaettu kolmeen osaan esitettäväksi joko kokonaan tai soveltuvin osin: ensimmäisessä osiossa (diakuvat 1-7) tuodaan vammaisen samanarvoisuus.
BPW Finland BPW ja samapalkkaisuus Samapalkkaseminaari, Leena Roivas BPW Finland Puheenjohtaja
MITEN MÄÄRITTELEMME VAMMAISUUTTA?
Demokratian ja oikeudenmukaisuuden edistäminen Suomessa
Yrittäjyys ja kilpailukyky
ETwinning Mikä eTwinning on? Komission hanke, jolla halutaan antaa mahdollisimman monille oppilaille mahdollisuus tutustua ja työskennellä.
Kansainvälisiä ja kotimaisia lainsäädäntönäkökulmia Työ kuluu kaikille Vammaisfoorumi ry:n ja TE-palveluiden koulutuspäivä Liisa Murto oikeuksienvalvontalakimies.
EU KANSALLISEN KOULUTUSPOLITIIKAN SPARRAAJANA Jari Jokinen, projektijohtaja opetusministeriö.
Vammaisten ihmisoikeudet Kommenttipuheenvuoro Esa Kalela Kuuloliiitto.
Opiskelijoiden erityinen tuki ammatillisissa oppilaitoksissa Hanna Ilola KL, erityisopettaja Tampereen ammatillinen opettajakorkeakoulu.
Vammaispalvelulaki Vammaispalvelulain tarkoituksena on edistää vammaisen henkilön edellytyksiä elää ja toimia muiden kanssa yhdenvertaisena yhteiskunnan.
EU-Aluepolitiikka Rakenne- toimenpiteet Agenda Euroopan aluekehitysrahasto Tehtävä: “myötävaikuttaa alueellisen epätasapainon poistamiseen.
Kansainvälisen harjoittelun laadunvarmistus Korkeakoulujen kansainvälisten asioiden hallinnon kevätpäivät Erkki Härkönen Rekrytointipalvelut Turun.
Georg Henrik Wrede1 Lapsi- ja nuorisopolitiikan uudistuvat tavoitteet.
Tiivistelmät EU:n lainsäädännöstä: ja esittely 2009.
1 Vammaispalvelut Ann-Mari Einola, johtava sosiaalityöntekijä Kirjoita tähän nimi Dian perustyyli -tilassa: Lisää alatunniste.
KANSAINVÄLISEN STRATEGIAN TARKOITUS Oppisopimuskoulutuksen kansainvälisen toiminnan tavoitteena on edistää suomalaisen työelämän kansainvälistymistä ja.
Aineettomien oikeuksien hallinto Mikko Huuskonen, OTT, dos Neuvotteleva virkamies, TEM.
Eurooppalainen työnvälityspalvelu EURES OHJAUS 2004-seminaari Jyväskylä, Rantasipi Laajavuori Miten liikkua eurooppalaisilla työmarkkinoilla?
Ajankohtaisiltapäivä Uusi rakennerahastokausi Juha Pulliainen.
MAHDOLLISUUKSIEN MARKKINAT IHMISARVOFOORUMI 2010 KANAVATYÖSKENTELY klo Ihan sama ihmisarvo?
IKÄÄNTYVÄN VÄESTÖN TOIMINTAKYVYN JA ITSENÄISEN SELVIYTYMISEN EDISTÄMINEN Korkeakoulujen aluekehitysstrategia Tasapainoisen kehityksen Suomi 2015 Valtioneuvoston.
Lastensuojelulaki 1§-4§ Julia Koskimies 3B PowerPoint-esitys sisältää:
Sosiaali- ja terveydenhuollon toimintajärjestelmä
Lasten oikeudet. Lapsen oikeuksien sopimus Maailman laajin ihmisoikeussopimus Hyväksyttiin 1989, Suomessa voimaan maata hyväksynyt, vain Yhdysvallat.
YK- JA EU-OHJEISTUSTA LAPSEN OIKEUKSIIN LIITTYEN Heli Mikkola, HIV/AIDS neuvonantaja, Ulkoasiainministeriö
Tulevaisuus-verstas Millaisia muutoksia on tapahtumassa ihmisten toiminnassa ja yhteiskunnassa?
Vammainen valitsee ja vaikuttaa; hän elää mielekästä elämää Käsitteiden määrittelyä Valtakunnallinen vammaispalvelujen kehittämishanke Pohjois-Karjalan.
1 Vammaislakien yhdistäminen Keijo Kaskiaho Kouvolan Vammaisneuvosto Keijo Kaskiaho.
1 Invalidiliitto 1 Esteetön ja yhdenvertainen työelämä Työ kuuluu kaikille! Uudenmaan TE-toimisto, Pasila Anne Mäki, Invalidiliitto ry.
Ihmisoikeuskeskus - osa Suomen kansallista ihmisoikeusinstituutiota VALTAKUNNALLISET VAMMAISNEUVOSTOPÄIVÄT
IHMISOIKEUSKESKUS - TEHTÄVÄNÄ IHMISOIKEUKSIEN EDISTÄMINEN Valtakunnallisen vammaisneuvoston VANEn seminaari YK:n vammaisten henkilöiden oikeuksia.
Yhdenvertaisuuslaki: mikä muuttui vammaisen henkilön näkökulmasta Valtakunnalliset vammaisneuvostopäivät Liisa Murto Ihmisoikeuslakimies Kynnys/Vike.
Kansallinen liikuntafoorumi IV 3.– Turku Harri Syväsalmi Pääsihteeri Suomen urheilun eettinen keskus SUEK ry.
Maahanmuutto-direktiivien implementointi ja sosiaaliturva
Vammaisten henkilöiden oikeuksista tehty yleissopimus (CRPD) ja sen valinnainen pöytäkirja Eveliina Pöyhönen Sosiaali- ja terveysministeriö.
Strategiaperusta ja ohjelmat
Johtaja Jorma Kauppinen Opetushallitus EDUCA-messut
Ryhmäintegraatio – kehitysvammaisten oppilaiden opetuksen osallistava malli Rehtori Martti Hellström kertoo espoolaisen Auroran koulun ryhmäintegraatio-opetuksesta.
Katsaus YK:n vammaissopimukseen ja Yhdenvertaisuuslakiin
ERITYISTAIDEKASVATUS
ASIAKKAAN JA POTILAAN OIKEUDET JA VELVOLLISUUDET
Köyhyys ja lapsen oikeudet
Mirella Huttunen, Suomen Nuorisoyhteistyö – Allianssi ry
Huomioita sosiaalipolitiikasta
Kristiina Kontiainen, ylitarkastaja, ESAVI
Laki yksityisistä sosiaalipalveluista
Uudistuva vammaispalvelulainsäädäntö
EU:N POLITIIKAN TOIMEENPANOELIN
HLBTI-henkilöiden yhdenvertaisuuden edistäminen Euroopan unionissa
Sosiaalihuoltolain uudistushanke – Mikä muuttuu?
Esityksen transkriptio:

Lainsäädäntö Kansallinen politiikka Eurooppalainen politiikka

Suomalainen lainsäädäntö • Pohjautuu kansainvälisesti hyväksytylle periaatteelle kaikkien ihmisten oikeudesta tasavertaiseen ja ihmisarvoiseen elämään • Liikuntalaki • Koululait • Vammaispalvelulaki • Sosiaalihuollon asiakaslaki • Muu lainsäädäntö

Liikuntalaki • ”Tämän lain tarkoituksena on edistää liikuntaa, kilpa- ja huippu-urheilua sekä niihin liittyvää kansalaistoimintaa, edistää väestön hyvinvointia ja terveyttä sekä tukea lasten ja nuorten kasvua ja kehitystä liikunnan avulla. Lisäksi lain tarkoituksena on liikunnan avulla edistää tasa- arvoa ja suvaitsevaisuutta sekä tukea kulttuurien moninaisuutta ja ympäristön kestävää kehitystä” • Kunnan tulee ottaa huomioon liikunnan järjestämisessä myös erityisryhmät

Koululait • Perusopetuslaki: – Oikeus osallistua liikuntatunneilla ominaisuuksista riippumatta – Oppimisen tukipalvelut (esim. tukiopetus, henkilökohtainen oppimissuunnitelma, avustaja, liikuntatunnille apuvälineet) • Opetussuunnitelman perusteet: – Yksilöllisyyden huomioiminen opetuksen järjestämisessä – Liikunnanopetukseen osallistuminen yhdessä toisten oppilaiden kanssa

Vammaispalvelulaki • Lain tarkoituksena on edistää vammaisen henkilön yhdenvertaista osallistumista yhteiskunnalliseen toimintaan sekä poistaa vammaisuuden aiheuttamia haittoja ja esteitä • Kunnalla vastuu palvelujen ja tukitoimien järjestämisestä (esim. kuntoutus-, kuljetus- ja avustajapalvelut) • Avuntarpeen kartoittaminen ja palvelusuunnitelman laatiminen

Sosiaalihuollon asiakaslaki • Asiakaslähtöisyyden ja asiakassuhteen luottamuksellisuuden lisääminen • Asiakkaan oikeus hyvään palveluun ja kohteluun sosiaalihuollossa • Sosiaaliviranomaisten ohjaus- ja neuvontavelvoite • Itsemääräämisoikeus ja osallistuminen • Asioiden ja hakemusten ripeä käsittely

Muu lainsäädäntö • Henkilötietojen salassapito: – Koululait, sosiaali- ja terveydenhuoltoa koskevat lait, henkilötietolaki, lastensuojelulaki, julkisuuslaki.. • Esteettömyys: – Maankäyttö- ja rakennuslaki, liikuntalaki, Suomen rakennusmääräyskokoelma

YK:n yleissopimus vammaisten henkilöiden oikeuksista • Sopimuksen tarkoitus: – Edistää, suojella ja taata kaikille vammaisille henkilöille täysimääräisesti kaikki ihmisoikeudet ja perusvapaudet – Edistää vammaisten henkilöiden yhdenvertaista kohtelua ja synnynnäisen arvon kunnioitusta • Yleisiin periaatteisiin kuuluvat mm. yhdenvertaisuus, itsemääräämisoikeus, osallistuminen ja esteettömyys • EU:n vammaisstrategialla pyritään takaamaan yleissopimuksen täysimääräinen täytäntöönpano

EU-politiikka: The European Disability Strategy 2010–2020 • Suomessa puhutaan Euroopan vammaisstrategiasta • EU:n väestöstä noin 80 miljoonalla (joka kuudennella) on jonkinasteinen vamma • Väestön ikääntyessä erityistä tukea tarvitsevien osuus tulee yhä kasvamaan • Fyysiset ja asenteelliset esteet muodostavat uhkan vammaisten henkilöiden syrjäytymiselle

EU:n vammaisstrategia • Strategian keskeiset osat: 1.Esteettömyys 2.Osallistuminen 3.Yhdenvertaisuus 4.Työllisyys 5.Koulutus 6.Sosiaaliturva 7.Terveys 8.Ulkoiset toimet

1. Esteettömyys • Tärkeimmät toiminta-alueet: rakennettu ympäristö, liikenne, tiedotus, viestintä ja palvelut • Kehittämisen välineet: tutkimus, politiikka, lainsäädäntö, standardointi • Avustavan teknologian markkinoiden toiminnan edistäminen • Design for All –lähestymistapa

2. Osallistuminen • Yhdenvertainen osallistuminen kaikkeen yhteiskunnalliseen ja taloudelliseen toimintaan • Mahdollisuus käyttää täysimääräisesti oikeuksia EU-kansalaisena • Osallistumista haittaavien hallinnollisten ja asenteellisten esteiden poistaminen

3. Yhdenvertaisuus • Kaksitahoinen lähestymistapa: – Syrjinnänvastainen lainsäädäntö ja strategiat – Yhdenvertaisten mahdollisuuksien edistäminen muilla politiikanaloilla • Erityinen huomio iän, sukupuolen ja sukupuolisen suuntautumisen kaltaisiin syihin perustuvan syrjinnän vaikutuksiin • EU:n direktiivi vammaisuuteen perustuvan syrjinnän kiellosta työmarkkinoilla pannaan täytäntöön

4. Työllisyys • Työllisyystilanteen parantaminen • Tavoitteena saada merkittävästi enemmän vammaisia henkilöitä mukaan avoimille työmarkkinoille • Laadukkaat työpaikat • Huomio työolojen parantamiseen, uralla etenemiseen ja esteettömyyden lisäämiseen • Tavoitteena 75 % työllisyys EU:ssa

5. Koulutus • Laadukas koulutus ja elinikäinen oppiminen • EU edistää elinikäisen oppimisen ohjelman avulla liikkuvuutta EU:ssa • Korostaa kansallista vastuuta koulutuksen sisällöstä ja järjestämisestä • Tukee osallistavaa koulutusta

6. Sosiaaliturva • Edistetään ihmisarvoisia elinoloja • Vammaisten henkilöiden on voitava: • Hyötyä sosiaaliturvajärjestelmistä, julkisista asunto- ohjelmista, vammaisuuteen liittyvästä avusta ja köyhyyden vähentämistä koskevista ohjelmista • EU tukee kansallisia toimenpiteitä edistämällä poliittista keskustelua • Edistää sosiaalisia innovaatioita koskevien ohjelmien suunnittelua ja täytäntöönpanoa

7. Terveys • Edistetään vammaisten henkilöiden yhtäläisiä mahdollisuuksia saada terveydenhuoltopalveluja ja niihin liittyviä välineitä • Työterveyden ja -turvallisuuden edistäminen • Tuetaan vammaisten pääsyä yleiseen hoitoon ja erityispalveluihin

8. Ulkoiset toimet • Edistetään vammaisten henkilöiden oikeuksia ulkopolitiikan kautta (laajentuminen ja kansainvälinen kehitysyhteistyö) • YK:n yleissopimusta tuodaan tietoisuuteen • Komissio valvoo ehdokasmaiden edistymistä vammaisten henkilöiden oikeuksien edistämisessä

Sanomalehtiartikkeli

Kysymykset A.Sisältääkö teksti väitteitä, jotka erityisesti kiinnittivät huomiosi? Perustele. B.Miltä sinusta tuntuisi, jos olisit vastaavassa tilanteessa oleva äiti tai isä? C.Millainen merkitys liikunnanopetuksella ja urheilulla olisi tälle lapselle ja perheelle? D.Millaisen liikuntaohjelman järjestäisit Kealanille?

Alkuperäisen diasarjan lähteet • Disability Act (2005) • Education for Persons with Special Educational Needs Act (2004) • EU Disability Action Plan nettisivusto: Id=en Id=en • National Disability Authority (Irlanti) nettisivusto:

Lähteet • Convention on the Rights of Persons with Disabilities. Saatavilla www-muodossa: • European Disability Strategy Saatavilla www- muodossa: lity-strategy/index_en.htm • Liikuntalaki. Saatavilla www-muodossa: • Perusopetuslaki. Saatavilla www-muodossa: • Sosiaalihuollon asiakaslaki. Saatavilla www-muodossa:

Lähteet • Vammaisilla on yhdenvertaiset oikeudet. EU:n vammaisstrategia (2010). Euroopan unioni. • Vammaispalvelulaki. Saatavilla www-muodossa: • YK:n yleissopimus vammaisten henkilöiden oikeuksista ja sopimuksen valinnainen pöytäkirja (2009). Saatavilla www-muodossa: anen_net.pdf anen_net.pdf