Osa-aikatyö Suomessa – Tiivistelmä selvityksen löydöksistä Best Western Premier Katajanokka 14.4.2014 12.3.2014Luottamuksellinen1.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Juha Kauppinen Consulting oy Työntekijäkysely Tietoja
Advertisements

Kun Jumala loi naisen hän oli tullut 6. päivän ylitöihin.
Elettiin vuotta 2004, eräässä pienessä kaupungissa nimeltään Laholm, missä turvallisuudesta ei ollut paljon tietoakaan. Sinne oli pieni ruskea nallekarhu.
Työnantajan velvollisuudet käytännössä
KESKUSTELLAANKO KOKOOMUKSESSA PERUSTULOSTA? - EI TÄLLÄ HETKELLÄ Harri Jaskari kansanedustaja Kokoomuksen eduskuntaryhmä.
Tutkimus matkailun edistämisestä Suomessa Palvelualojen ammattiliitto PAM Yhteenveto tuloksista,
AKTIIVISEMPI ARKI Työpohjat oman arjen tarkasteluun.
1 Tiivistelmä (sivu 1/3) Telma-lehden lukeminen  Vastaajista 5 prosenttia on lukenut Telma-lehden uusimman numeron kokonaan ja noin neljännes (26 %) on.
Paikallisesta sopimisesta työaikajärjestelyissä
Ay-liikkeen Eurovaalitutkimus Esitys lehdistötilaisuuteen Ravintola Pääposti Luottamuksellinen.
1 ©TNS 2012 Tämän tutkimuksen tulokset on tarkoitettu vain tilaajan omaan käyttöön. Niitä ei saa lainata, luovuttaa, jälleenmyydä tai julkaista ilman tutkimusyrityksen.
Yli 50-vuotiaiden työllistyminen Osatutkimus C THL - Riitta-Liisa Kokko.
SAK:n luottamushenkilöpaneeli ”Palkaton työ” Helmikuu 2012 N=1220.
OSA-AIKATYÖ PALVELUALOILLA
10 vinkkiä voimaantumiseen
Pardian jäsentutkimus 2013: Työssäjaksaminen koetuksella jatkuvassa muutoksessa 1.
Mitä nuorille kuuluu? Eveliina Karjalainen.  Toisilla näyttää menevän paremmin kuin koskaan, toisilla huonommin kuin koskaan. Molemmat ryhmät tuntuvat.
GOLF-ALAN JÄSENSELVITYS SYKSY 2006 Tarkoitus * selvittää jäsenkentillä noudatettavia työehtoja ja niiden kehittämistarpeita Toteutus * 70 toimitusjohtajille.
TÖIDEN PRIORISOINTI JA AJAN HALLINTA
NALLE PUH.
ARJEN TALOUSKATSAUS Telebus helmikuu/2008/viikko 9.
”Eli sillon lähtee uimahallille ja ui kilometrin”
Uuden työehtosopimuksen keskeinen sisältö Otaniemi
EU-vaikuttaminen Suomessa
TYÖEHTOSOPIMUS JA PALKKA
T IEDOSTA M ENESTYS Hämeenlinnan kaupunki Asiakastyytyväisyys 2013 – Lasten ja nuorten palvelut Varhaiskasvatus Tutkimusraportti Mikko Kesä Minna.
Fi.opasnet.org fi.opasnet.org/fi/Ydinvoima Haluamme tietää Sinun mielipiteesi. Äänestikö kansanedustajasi oikein ydinvoimasta? Kansalaisparlamentti ydinvoimasta.
/Selin Ann/js Ay-liike on aina kannattanut kansainvälistä yhteistyötä - globalisaatio on myös mahdollisuus.
TYÖAIKAAN LIITTYVIÄ SÄÄDÖKSIÄ JA SÄÄNNÖKSIÄ
Ann Selin Parempi Suomi-seminaari Työntekijän asema tulevaisuuden työelämässä Puheenjohtaja Ann Selin.
ERILAISIA TYÖSUHTEITA JA TYÖNTEON MUOTOJA
Työmarkkinatutkimus 2012 Yksityinen sektori
TASAPAINON RAKENTAMINEN
Osa-aikatyö Lahti [pvm] [Alatunniste]. Osa-aikatyö lukuina Osa-aikaisten palkansaajien määrä kasvanut yli 60 % viimeisen 15 vuoden aikana Nyt.
Juha Kauppinen Consulting oy Rakenneselvitykseen liittyviä tutkimuksia Tiedotustilaisuus Karjasillan kirkolla Juha Kauppinen.
Perustulo ja työmarkkinat Ruurik Holm Työn vaihtosuhde  Työn vaihtosuhde käsitteenä viittaa työpanoksen ja työstä saatavien palkkioiden suhteeseen.
Anna tutki: Naisen asema työelämässä.
Akavan Erityisalat Valtiosektorin työmarkkinatutkimus 2009.
Työsuhteen ehtojen muuttaminen Itellan ylemmät toimihenkilöt
Tutkimuksen taustaa  Aula Research Oy toteutti poliittisten vaikuttajien parissa tutkimuksen julkisista palveluista Suomessa ja Euroopassa – Tutkimuksen.
TYÖSOPIMUS.
Akavan Erityisalat Yksityissektorin työmarkkinatutkimus 2009.
Työsuhteen solmiminen ja päättäminen
Kirjatyöntekijöiden työaikauudistus
Alipalkkaus kuriin – PAMin esitys palkkarikosten sanktioimisesta PAMin kärkiteemat kevät 2013.
TYÖSUHTEEN ALUSSA: Työelämän pelisääntöjä
Työsuhteen vähimmäisehdot
TOP3 – PAMin kärkiteemat Kolme kärjessä 1.Elämiseen riittävä palkka Osa-aikatyön sääntely 2.Maahanmuuttajat Tasa-arvoisesti töissä 3.Euroopan parlamentti.
MITÄ SUOMALAISET AJATTELEVAT SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLON PALVELUISTA JA NIIDEN TULEVAISUUDESTA?
SAK Paikallinen sopiminen
Pätkitty, halkaistu ja sääntelystä irtoava työ leviää – leviääkö hyvinvointi? SAK:n työympäristöseminaari, Kiljava Työn teettäminen reiluksi.
Tarinaa työn mielekkyydestä
T YÖNETSINTÄ JA TYÖNANTAJAPAKETIT Paltamon Työtä Kaikille –hankkeen loppuseminaari Paltamossa.
Yleistä tutkimuksesta
Tapahtukoon sinun tahtosi
Jalankulkijoiden liukastumiset -kyselytuloksia 2014.
Johdetun luokan olion alustus tMyn1 Johdetun luokan olion alustus määrätyillä arvoilla Kun ohjelmassa esiintyy johdetun luokan olion määrittely, järjestelmä.
KESKI-POHJANMAA VUONNA 2030 –SEMINAARI Kommenttipuheenvuoro Ennakointiverkosto/Harri Lundell, KPEDU.
Pedagogisen toimikunnan 11. kokouksen muistio
ARKIELÄMÄN KEMIAA KOTKAN KESKUSKOULUSSA
Kesätyöntekijöiden kommentteja Opasnetistä ja ydinvoimatyöstä: ”Kun tulin kesätöihin minulla oli vain jokin suuntaa antava aavistus siitä mitä meinattiin.
Terveyspalvelujen tulevaisuus kunnissa Yhteenveto kuntapäättäjien ja kuntalaisten parissa toteutettujen tutkimusten tuloksista.
LIITTOJEN NEUVOTTELUKIERROKSELLE 2017
Made by Finland – selvitys suomalaisen työelämän vahvuuksista ja heikkouksista
Julkisten palvelujen tuotannon yksityistäminen
HEI JA TERVETULOA MEILLE!
SAK:n luottamushenkilöpaneeli 11/2016
Nuoret ja työlainsäädäntö
10 HYVÄKSI KOETTUA KEINOA LOPPUUN PALAMISEN EDISTÄMISEKSI
Esityksen transkriptio:

Osa-aikatyö Suomessa – Tiivistelmä selvityksen löydöksistä Best Western Premier Katajanokka Luottamuksellinen1

Tutkimuksen taustaa  Aula Research Oy toteutti Palvelualojen ammattiliitto PAMin toimeksiannosta kyselytutkimuksen osa-aikatyöstä Suomessa  Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää kansanedustajien ja poliittisten taustavaikuttajien suhtautumista osa-aikatyön käyttöön ja osa-aikatyöhön liittyvän työlainsäädännön kehittämiseen  Tässä esityksessä tuloksia käydään läpi vastaajaryhmittäin seuraavasti:  Kaikki vastaajat (n=61)  Kansanedustajat (n=54)  Poliittiset taustavaikuttajat (n=7)  Työelämä- ja tasa-arvovaliokunta (n=8)  Sosiaali- ja terveysvaliokunta (n=5)  Otos kerättiin sähköpostitse ja puhelinhaastatteluin. Tutkimukseen osallistui 61 poliittista vaikuttajaa, jolloin vastausprosentiksi muodostui 27 % Luottamuksellinen2

Vastaajien taustatietoja Vastaajaryhmät Luottamuksellinen3

Tutkimuksen keskeisimmät löydökset  Suhtautuminen työlainsäädännön kiristämiseen osa-aikatyön teettämisen osalta jakaa mielipiteitä voimakkaasti oikeisto-vasemmisto –akselilla ja suhtautuminen kysymyksiin oli poikkeuksellisen polarisoitunut – ”Vasemmalla” nähdään, että osa-aikatyön käyttöön liittyy työntekijöiden oikeuksien polkemista • Työlainsäädännön kiristykset osa-aikatyön teettämisen osalta saavat kannatusta, koska nykylainsäädännön ei nähdä riittävästi turvaavan osa-aikaistentyöntekijöiden asemaa työmarkkinoilla – ”Oikealla” suositaan kannusteita työnantajille lainsäädännöllisten velvoitteiden sijaan • Varauksellinen suhtautuminen työlainsäädännön kiristämiseen ja työnantajia koskeviin uusiin velvoitteisiin johtuu pääosin siitä, että tiukemman lainsäädännön uskotaan jäykistävän työmarkkinoita ja lisäävän työttömyyttä – Kaikissa ryhmissä korostetaan, että on tärkeää säilyttää työntekijöiden omasta toiveesta tapahtuvan osa-aikatyön mahdollisuus  Suurin osa vastaajista on sitä mieltä, että nykyinen työlainsäädäntö on onnistunut turvaamaan osa-aikaisten työntekijöiden aseman vain kohtalaisesti (41 %) tai heikosti (36 %)  48 % vastaajista näkee, että työlainsäädäntöä on tarpeen kiristää osa-aikatyön teettämisen osalta. 43 % vastaajista ei näe tälle tarvetta, näistä monet turvautuisivat mieluummin kevyempiin ohjauskeinoihin  Hieman yli puolet vastaajista (59%) on valmiita muuttamaan lakia niin, että tilanteessa, jossa osa-aikainen työntekijä on työskennellyt säännöllisesti työsopimuksen työaikaa enemmän, pidempi työaika vakiintuisi työsopimuksen ehdoksi työntekijän niin halutessa  Työnantajien velvoittaminen suunnittelemaan työvuorot niin, että työtä teetettäisiin ensisijaisesti kokoaikaisin työsuhtein, saa pääosin varovaisen myönteisen vastaanoton (41 % kannattaa, 33 % tietyin varauksin) Luottamuksellinen4

Suhtautuminen nykyiseen työlainsäädäntöön Kaikki vastaajat (n=61) Luottamuksellinen5

Suhtautuminen nykyiseen työlainsäädäntöön Puolueittain Luottamuksellinen6

Suhtautuminen työlainsäädännön kiristämiseen Kaikki vastaajat (n=61) Luottamuksellinen7 Argumentit puolesta: ”Nykylainsäädäntö ei ole lisännyt kokopäivätyötä osa-aikaisille vaikka näin piti.” ”Kokoaikatyö on lähtökohta kyllä, se tuo vakautta ihmiselle.” Neutraali suhtautuminen: ”Osa-aikatyöt ovat yleistyneet monilla aloilla. Toisaalta pitää olla varovainen, ettei kiristyksissä hankaloiteta lopulta kaikkien asemaa.” Argumentit vastaan: ”Lainsäädäntö ei saa liiaksi sitoa työmarkkinoita. Meillä on jo nyt kv-vertailtuna tiukasti säännellyt työmarkkinat. Ihmisille pitäisi antaa myös tilaa valita.” ”Jos näin tehtäisiin, paljon työtä jäisi tekemättä”

Suhtautuminen työlainsäädännön kiristämiseen Puolueittain Luottamuksellinen8

Työn teettäminen kokoaikaisin työsuhtein Kaikki vastaajat (n=61) Luottamuksellinen9 Argumentit puolesta: ”Totta kai. Suurimpana ongelmana tällä hetkellä on mielestäni nollatyösopimukset. Työntekijöiden on tällaisissa tilanteissa mahdotonta suunnitella elämäänsä, kun ei ole tietoa seuraavan päivän töistä, joskus ei edes saman päivän. Tämä on sekä ajankäytöllisesti että toimeentulon kannalta vakava ongelma.” Tietyin varauksin: ”Ainakin pitäisi kannustaa työnantajia suunnittelemaan työvuorot niin, mutta esimerkiksi kaupan alalla ruuhkat ei aina ole tasaisia, niin suunnitteleminen ei ole ihan helppoa. Mutta nykyistä paremmin pitäisi suunnitella ainakin.” Argumentit vastaan: ”Työelämä kaipaa nyt kokonaisvaltaista modernisaatiota ja lainsäädäntö ei saa olla siinä esteenä. Lainsäädäntö on liian kahlitseva, sillä se väkisinkin luokittelee työntekijät ja työnantajat samanlaisiksi. Pitäisi ottaa huomioon erilaiset elämäntilanteet ja toimialat.”

Osa-aikatyön käytön perusteleminen Kaikki vastaajat (N=61) Luottamuksellinen10 Argumentit puolesta: ”Kyllä työnantajan pitäisi pystyä se osa-aikatyön teettäminen perustelemaan.” Neutraali suhtautuminen: ”Ehkä tässä voi olla pieni tarkistelun paikka.” Argumentit vastaan: ”Työehtosopimus on sitä varten, että voidaan esimerkiksi perustella osa-aikatyön käyttöä, ei lainsäädäntö.”

Pidemmän työajan vakiintuminen työsopimuksen ehdoksi Kaikki vastaajat (N=61) Luottamuksellinen11 ”Lakia tulisi muuttaa niin, että tilanteessa, jossa osa- aikainen työntekijä on työskennellyt säännöllisesti työsopimuksen työaikaa enemmän, pidempi työaika vakiintuisi työsopimuksen ehdoksi työntekijän niin halutessa." Argumentit puolesta: ”Tässä kyllä poljetaan jo liikaa työntekijöiden oikeuksia. Kyllähän se ylityötä on jos se on jatkuvaa.” Neutraali suhtautuminen: ”Ihmisarvoa ei toki pidä unohtaa. Lähtökohta on että työnantaja ja työntekijä sopivat joustavasti työsuhteen ehdoista keskenään. Lainsäädännöllä pitää asioihin puuttua siinä tilanteessa jossa yhteisiä sopimuksia rikotaan.” Argumentit vastaan: ”Sopimuksenhan voi aina neuvotella uudestaan.”

Työvuoron jatkaminen kuluvan työpäivän aikana Kaikki vastaajat (N=61) Luottamuksellinen12 Väliteksti: Työaikalain mukaan työntekijä voi antaa suostumuksensa lisätyön tekemiseen ja suostumus sitoo työntekijää koko työsuhteen ajan. Suostumukseen nojaten työnantaja voi velvoittaa työntekijää jatkamaan työvuoroaan ilmoittamalla siitä vaikka kuluvan työvuoron aikana. Argumentit puolesta: ”Mennäänkö tässä sopimusvapauden puolelle? Nämä ovat vaikeita kysymyksiä. Kuinka paljon voidaan lainsäädännöllä puuttua työmarkkinoiden toimintaan?” Neutraali suhtautuminen: ”Työsopimusta tehdessä tulisi paikalla olla myös esimerkiksi yrityksen luottamusmies, joka selventää tulokkaalle, millaiseen paperiin hän on laittamassa nimeään ja mitä se jatkossa tulisi tarkoittamaan.” Argumentit vastaan: ”Osa-aikatyö on hyvä työmuoto silloin, kun se lähtee työntekijän toiveesta. Mutta pääasiassa työtä pitäisi teettää kokoaikaisin työsuhtein.”

Kiitos! Luottamuksellinen13