Kestävän kehityksen työkaluja

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Lahti kansalliseksi ympäristökaupungiksi sekä edelläkävijäksi kansallisen ilmasto- ja energiastrategian toteuttamisessa.
Advertisements

RuokaKouvola2020 TR/Ohjausryhmä Kouvolan kaupunki.
Lähde: Tilastokeskuksen väestöennuste
Hyvinvointikuvaus käytäntönä – tukea terveyden edistämisen suunnitteluun.
Lähikeittiöneuvojat ammattikeittiöiden apuna hankintalain soveltamisessa Elintarvikeyrittäjyyden kehittämisen hankeseminaari Pohjois-Karjalan Aikuisopisto.
Yhdessä Suomessa ja Euroopassa
Katja Mikkonen Kari Niklander
” Julkisen liikenteen uudistamiseen julkisin hankinnoin ” Mikko Jokinen,Ympäristötoimenjohtaja Turun kaupungin ympäristö- ja kaavoitusvirasto TEKES-aamukahvit.
Materiaalitehokkuuden edistäminen Lahden kaupungissa
Kohti suunnittelu- ja konsulttialan tulevaisuutta Toimenpide-ehdotuksia Ohjausryhmä TEKES MK.
Lähiruokaa julkisen sektorin ruokapalveluissa
Elinvoiman edistäminen kunnan toiminnan keskiössä
Janne Peräkylä Sosiaali- ja terveysministeriö HYVINVOINTIPALVELUT JA KUMPPANUUSYHTEISÖT.
ALUEKESKUSOHJELMAN KULTTUURIVERKOSTO Verkostoitumisen iloja Anu Perttunen Oulun RYSÄ
Joulututkimus Tutkimuksessa selvitettiin suomalaisten jouluun liittämiä ajatuksia Stressiä aiheuttavat tekijät Lahja toiveet ja ajatellut joululahjat.
Koukussa järvikalaan Esox lucius. Järvikalan käytön lisäämisen tavoitteena on  suomalaisen ruokakulttuurin syventäminen  kotimaisen kalan arvostuksen.
LAADUKKAAT PALVELUT LAADUKKAILLA HANKINNOILLA PALVELUJEN PAKETOINTI – SEMINAARI
JUOKSUA HARRASTAVAN RAVITSEMUS
Kasviskampanja Etelä-Pohjanmaalla
Lähiruoan merkitys viljelijöiden ja alueen taloudelle Paikallistalous-hanke: Lähiruokaa ja lähienergiaa Keskisen Uudenmaan kehittämisyhdistys, Kehu ry.
MTK / Maaseutuyrittäjyys/Syväniemi 1 Ryhtiä julkisiin hankintoihin Anni-Mari Syväniemi ruokakulttuuriasiamies Maaseutuyrittäjyyslinja, MTK.
Turun kaupungin kestävät hankinnat
Pajuniemi Oy ja Krunex Oy Luomu ammattikeittiöissä.
Kestävät valinnat ovat ruokapalveluiden tulevaisuutta
SUUNNITELLAAN YHDESSÄ – PAIKALLISIA TUOTTEITA AMMATTIKEITTIÖÖN Marjat, hedelmät ja kasvikset Maija Rissanen Joensuu
Lähiruoka on mahdollisuus! Lähiruokaseminaari Eduskunta, Helsinki Lehtori, tiedottaja Irma Kärkkäinen EkoCentria Savon ammatti- ja aikuisopisto.
Elinkeinopoliittinen mittaristo 2014
TPO-oppilaitoskysely keväällä 2010 Toimintaympäristö ja talous Oppilaat Henkilöstö Opetustarjonta.
Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma
BPW Finland BPW ja samapalkkaisuus Samapalkkaseminaari, Leena Roivas BPW Finland Puheenjohtaja
Väli-Suomen Ikäkaste Pohjalaismaakuntien vanhustyön kehittämiskeskus Päivi Niiranen Projektikoordinaattori.
MTK:n valtuuskunnan syyskokous Maaseutuyrittäjyyslinja.
Väestönmuutos , maakunnittain
Luomu julkisen sektorin ammattikeittiöissä Risto Pitkänen/ Finfood Luomu Finfood – Suomen Ruokatieto ry
LÄHIRUOKA – YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLINEN RUOKA
Ympäristömatkailijan odotukset , Savonia Lehtori, hankepäällikkö Irma Kärkkäinen EkoCentria Savon ammatti- ja aikuisopisto.
HANKINTALAKI Lähellä tuettua ruokaa ammattikeittiöihin – seminaari Anne Kalmari
Missä menee suomalaisten ruokakulttuuri?
Ruokaketjun kehittämisellä hyvinvointia koko maakuntaan Pro Ruokakulttuuri päätösjuhla , Ulla Mehto-Hämäläinen.
Taustatietoja maatalouteen liittyen Lähde: MTK / MTK-Pohjois-Savo
HALLITUSBAROMETRI Barometrin toteutus Toteutus 14 kauppakamarin alueella Etelä-Pohjanmaa, Etelä-Savo, Helsingin seutu, Häme, Keski-Suomi,
Elintarvikeyrittäjyyden kehittämisen hankeseminaari Joensuu Katsaus Ruoka-Suomen vuoden 2006 toimintaan Kirsi Viljanen, Ruoka-Suomi – teemaryhmä,
Varsinais-Suomen ja Satakunnan Muistiluotsi
1 SSTL Puhtausala ry – TOIMIALAN KEHITTÄJÄ. SSTL Puhtausala ry Vuonna 1970 perustettu puhtausalan neuvonta- ja koulutusjärjestö. Yleishyödyllinen ja puolueeton.
Ympäristövastuu: Havainnointitehtävän ohjeistus
Huippuostajat Fiksu kysyntä luo markkinoita yritysten uusille ratkaisuille Tekes Asiantuntija Sampsa Nissinen.
Kouluruoka Esityksen ovat tuottaneet
PAIKALLINEN HYVINVOINTI
Muistiliitto ry Muistiluotsit verkkoja kutomassa VISIO Vuoteen 2010 mennessä luodaan maan kattava asiantuntija- ja tukikeskusverkosto, jonka avulla vapaaehtoistyö.
Paikallistalous-hanke Lähiruokaa ja lähienergiaa Keskisen Uudenmaan kehittämisyhdistys, Kehu ry.
Menestystä yrittäjälähtöisyydellä ja yhteistyöllä Kunnan elinkeinopoliittisen ohjelman työkirja Osa: Tausta-aineisto.
Stratpääm060509ar.ppt 1 KMO 2015 VISIO STRATEGISET PÄÄMÄÄRÄT Marja Kokkonen LIITE 2.
Timo Kietäväinen varatoimitusjohtaja
Lahti kansalliseksi ympäristökaupungiksi sekä edelläkävijäksi kansallisen ilmasto- ja energiastrategian toteuttamisessa.
Itä-Suomen EAKR-SKOM NSPA – Pohjoisen harvaan asuttujen alueiden politiikkalinjaukset Satu Vehreävesa ohjelmapäällikkö, Pohjois-Savo.
Sydämen ja omantunnon lautanen Tavoitteena ekologinen ja eettinen ruoka Vihreiden ruokapoliittinen linjapaperi Hyväksytty puoluehallituksessa
ETELÄ-POHJANMAAN PERUSPALVELUOHJELMA 2030
Suolakalasta sushiin Kala suomalaisessa ruokakulttuurissa Jaakko Nuutila Ruokakulttuuriasiamies, ETM, CMC.
IKÄÄNTYVÄN VÄESTÖN TOIMINTAKYVYN JA ITSENÄISEN SELVIYTYMISEN EDISTÄMINEN Korkeakoulujen aluekehitysstrategia Tasapainoisen kehityksen Suomi 2015 Valtioneuvoston.
Palveluiden muutosten vaikutukset
Kestävä kehitys opiskelija- ja henkilöstöravintoloiden toiminnassa Ravintolapalveluverkoston Hyvää Pataa -tapaaminen Lehtori, projektipäällikö.
Lähis-opas julkisille keittiöille
Hankinnoilla työllistämisen malli
Kunnat Yhteensä 311 kuntaa, joista 16 Ahvenanmaalla.
Pori Marko Jori.
Hanasaari ruotsalais – suomalainen kulttuurikeskus
Kasvisruokaa kiitos! Veget ja hiilet haltuun kick off
Terveys ja maku samalla lautasella
Kylän Kattaus -liikelaitos
Kunnat Yhteensä 311 kuntaa, joista 16 Ahvenanmaalla.
Esityksen transkriptio:

Kestävän kehityksen työkaluja Lähiruoka – ympäristöystävällinen ruoka 5.5.2010, Äänekoski Anita Karppinen EkoCentria, KeVa–hanke Savon ammatti- ja aikuisopisto (Pyhäjärvi-instituutti, Eura)

Edistämme kestävän kehityksen mukaisia valintoja Toimimme Savon ammatti- ja aikuisopiston alaisuudessa Toteutamme alueellisia, kansallisia sekä EU –hankkeita hallinnoijana/partnerina KeVa-hanke: Tavoitteena nostaa ruokapalveluiden kestävät valinnat osaksi kuntien ja muiden julkisen sektorin toimijoiden strategista päätöksentekoa (MMM) 14 asiantuntijaa osa- tai kokoaikaisina/ostopalveluna

KeVa - Kestävät Valinnat -hanke Valtakunnallinen tiedotushanke, toteutetaan MMM menekinedistämisen tuella 1.1.-31.12.2011 kohderyhmänä poliittiset päättäjät, ruokapalvelujohtajat, media Tavoitteena nostaa ruokapalveluiden kestävät valinnat osaksi kuntien, valtionhallinnon sekä muiden julkisen sektorin toimijoiden strategista päätöksentekoa toiminnot: 1)KeHa –tiedotus 2) Lähiruokaviesti 3) Luomutiedotus (Portaat luomuun)

Julkiset ruokapalvelut Suomessa 1/3 nautituista aterioista on ammattikeittiöiden valmistamia julkisten keittiöiden rooli Suomessa vahva, mm. pitkä kouluruokailuperinne -> julkiset keittiöt esimerkin näyttäjiä, muokkaavat ruokailutottumuksia -> julkiset keittiöt voivat luoda kysyntää mm. kestäville tuotteille, paikallisesti tuotetuille elintarvikkeille -> merkittävä rooli ihmisten, alueiden ja ympäristön hyvinvoinnille Ruokatottumuksiin vaikuttaminen

RUOKAPALVELUIDEN TULEVAISUUTTA: Valtioneuvoston päätös v. 2009 kestävien valintojen edistämisestä julkisissa hankinnoissa Tavoitteena kannustaa julkista sektoria kestävien hankintojen edelläkävijöiksi Valtionhallinnolle ohjeiksi ja kunnille suosituksia -> ruokapalveluissa kasvisruokaa, sesonginmukaista tai luomuruokaa vähintään 2 kertaa viikossa vuoteen 2015 mennessä Kuva: Kotimaiset kasvikset ry

Valtioneuvoston selonteko ruokapolitiikasta Hallitus pitää tärkeänä, että koko suomalaisen ruokaketjun kannattavuus ja kilpailukyky turvataan ilmastonmuutoksen ja globaalin kilpailun tuomassa uudessa toimintaympäristössä. Hallitus haluaa edistää luomu- ja lähiruokaa sekä varmistaa julkisen sektorin ruokahankintaosaaminen ja ruokahankintojen riittävät resurssit. Suomalaiseen ruokaketjuun halutaan luoda varmistettu jäljitettävyys- ja vastuullisuusjärjestelmä. VNS 6/2010

Mitä voidaan / kannattaa / tulee tehdä? KESTÄVIÄ VALINTOJA Valintaa proteiinilähteen välillä (nauta-sika-siipikarja-kala-riista Käytetään enemmän kasviksia: - kasviprot.) - avomaalla tuotettuja kasviksia ja juureksia; porkkanat, punajuuret, kaalit, lantut, nauriit, avomaankurkku, kesäkurpitsa.. Sesonginmukaiset raaka-aineet; marjoja, hedelmiä, luonnonkalaa Minimoidaan jätteiden syntyminen (laatu!) Lisätään kotimaisten viljatuotteiden käyttöä (vrt.riisi) Käytetään luomuraaka-aineita Huomioidaan hankinnoissa kuljetukset, pakkaukset Edistetään paikallista ruokakulttuuria Vrt. kasvihuonetuotanto, pakastus. Luomu lisää luonnon monimuotoisuutta, säästää energia- ja raaka-aineita, vähentää vesistökuormitusta. Ympäristökuormituksen kannalta hävikin estäminen tärkeämpää kuin lajittelu, ruokahävikin vähentäminen niin tärkeä, että MTT tutkii asiaa 2-vuotisessa hankkeessa

Lähiruoka ”ruuan tuotanto ja kulutusta, joka käyttää oman alueensa raaka-aineita ja tuotantopanoksia ja näin edistää aluetaloutta ja työllisyyttä” Pyrkimys kestävän kehityksen edistämiseen Tuotteet tuoreita, ei käytetä tarpeettomia lisäaineita Hyödyntää sesonkeja paremmin kuin muu teollisuus Raaka-aineet helposti jäljitettäviä Tiedetään/tunnetaan tuotantotavat ja tuottajat Asiakkaiden tarpeiden huomioiminen ja tuotekehitys asiakkaan toiveiden mukaan Hyödyntää paikallista ruokakulttuuria ja tekee sitä tunnetuksi

Lähiruoka – edut ja haasteet Tutkittua, kokoavaa tietoa melko vähän saatavissa. Tukee aluetaloutta : - työllistävä vaikutus - verokertymät alueen elinvoimaisuuden ja tunnettuuden lisääminen - asiakaslähtöisyys Ruuan laatu: Näin lähiruoka mielletään: tuoreus, laadukkaat raaka-aineet, turvallinen, vastuullinen ja kestävä tuotantotapa Haasteena mm. sopivuus ammattikeittiön tarpeisiin, tasainen saatavuus, kuljetukset, laskutus, hinta,

Lähituotteiden käyttö julkisissa ruokapalveluissa (Muukka ym. 2008) Tuotteet (n = kuntien lukumäärä), joita useimmin hankitaan lähituottajilta koko maassa (N = 366)

http://www.sisa-savo.fi/www/fi/kehittamishankkeet/elintarvikealan_viestinta_ja_koordinaatiohanke/Aineistot/Lahiruoan_kaytto_julkisissa_ammattikeittioissa2010web.pdf

Ateriapalveluita kohti kestävyyttä Case: Kiuruvesi Paikalliset elintarvikehankinnat 58 % yhdeksän indikaattorielintarvikeryhmän osalta. Peruna paikkakunnan viljelijältä, esikäsittely tilausten mukaan Porkkana, marjat paikallisesti tuotettuja Järvikalaa tuoreena, pakasteena, osittain myös valmisruokana (pyörykät, mureke) Lihat hankitaan kotimaisina, marinoimattomina Myös lihajalosteet, sienet, yrtit, hunaja, kananmuna, säilykkeet, pikkelsit lähituottajilta

Case Kiuruvesi Lähi- ja luomustrategia 2000-luvun alussa Elinvoiman eväät –hanke + omat kehittämishankkeet Yrityspuisto Leivoseen tuotantotilat Ruokapalvelut + paikallinen kalastaja: Yhteisen tavoitteen asettaminen tuotekehitystä, kymmeniä makuraateja laadunvalvontaa, logistiset järjestelyt lanseeraus lapsille ja uusi kehittämiskierros

JA NYT, 6 VUODEN KULUTTUA: HAUKIPIHVEJÄ KIURUVEDEN, VIEREMÄN jne KOULURUOKAILUUN, olkaa hyvä! A’la Juhani Väyrynen

Ateriapalveluita kohti kestävyyttä Case: Hirvensalo, Turku (Pilotin toteutus Lounafood ja Turun kaupunki) Kokeilun kesto 15.3.-16.4. Mukana yksi valmistuskeittiö. Leipä paikallisesta leipomosta, kala ja liha on kotimaista, kotimaisten marjojen käyttöä lisätään. Saaristolaispöytä, madekeittoa, kasviskiusausta, haukimureketta, kuoripäällisiä perunoita kerran viikossa, perunoiden rinnalla mahdollisuus maistella ohraa, luomupuuroa ja tuoremarjakeittoa. > perehtymistä paikalliseen tarjontaan, raaka-aineiden esikäsittelyä keittiössä, pieniä muutoksia reseptiikkaan, joustavuutta ruokalistaan, uusiin ruokalajeihin tutustumista, biojätettä vähemmän, hinnat keskim. 17 % kalliimmat (johtuu osittain ajankohdasta) HintaHintaero ~20 % Halvin lähiruoka-annos 64 % halvempi Kallein lähiruoka-annos 65 % kalliimpi 50 % lähiruoka-annoksista hinta sama tai halvempi kuin perinteisessä vaihtoehdossa

Lähiruuan hankinta Ympäristöä koskevien tekijöiden ottaminen selkeäksi osaksi hankintoja on strateginen päätös; koko organisaation sitoutuminen Hankintayksikön on valittava tarjous, joka on hinnaltaan halvin tai kokonaistaloudellisesti edullisin Ostaja päättää mitä haluaa ostaa ja asettaa sen mukaisia kriteerejä Lähellä tuotettu ei ole sallittu valintakriteeri -> laatuun viittavia valintakriteerejä Luomu on erikseen säädelty ja valvottu tuotantomuoto → luomua voidaan käyttää valintakriteerinä Keski-Euroopassa julkinen sektori hankkii lähituotteet luomuna

Lähiruuan hankinta Laatu vertailuperusteena: elintarvikehankinnoissa voidaan asettaa vaatimuksia liittyen tuotteen pakkauskokoon painoon suola- ja rasvapitoisuuteen rakenteeseen bakteerien määrään pääraaka-aineen määrään valmistuksen ja tarjoilun väliseen aikaan

Tuore on mahdollista! - esimerkkejä Hankitaan juuresraaste / juurespalat /peruna / leipä / kala, joka toimitetaan X tunnin sisällä raastamisesta / paloittelusta / kuorimisesta / leipomisesta / kalastusta. Valmistuksessa ei ole käytetty säilyvyyttä edistäviä aineita tai lisäaineita. Tuotteet toimitetaan uudelleen käytettävissä kierrätysastioissa. Voidaan vaatia jäljitettävyyttä tilalle.

Paikallinen tarjonta Kuntastrategia Hankintastrategia Ruokalista- Kestävät valinnat –periaatepäätös VNP 4/2009 Valtioneuvoston selonteko ruokapolitiikasta VNS 6/2010 Paikallinen tarjonta Kuntastrategia Hankintastrategia Ruokalista- suunnittelu Kansall. tarjonta Tarjouspyyntö Globaali tarjonta Hankinnat Kuva: Irma Kärkkäinen, EkoCentria 2010

Hankintastrategia - kuntastrategia, poliittinen TAHTOTILA (yleislinjaukset hankinnoista, ruokapalvelun tavoitetila, STM 2010: ravitsemuslaatu osaksi hankintastrategiaa) ruokapalvelun yhteinen tahtotila kestävät valinnat ruokalistasuunnittelun pohjana elintarviketoimittajien kartoitus hankintalain suomien mahdollisuuksien hyödyntäminen (valintakriteerit, osatarjoukset, suorat hankinnat) selkeät tarjouspyyntöasiakirjat, valmiit tarjouslomakkeet hankintailmoituksen lisäksi tarjouspyyntöjä lähitoimittajille

Myös pienin askelin pääsee eteenpäin: lähiruokapäivä, lähiruokaviikko, ruokakulttuurin teemapäivä, luonnonkala tutuksi tempaukset yms.. Pienet, toistuvat muutokset ruokalistalla ovat isoja askeleita kohti kestävyyttä (esim. riisin korvaaminen kotimaisella viljalla, salaatit ja raasteet kaalista, juureksista, marjoista..) Portaat Luomuun –ohjelma Ympäristöpassi henkilökunnalle

Kestävyyden ulottuvuudet Lähiruoka tukee Ekologista Taloudellista Sosiaalista ja Kulttuurista kestävyyttä

Ympäristöpassi työkaluna Ympäristöpassin sisältö Ruokapalveluiden ympäristövaikutukset Kestävät elintarvikevalinnat Kestävät toimintatavat (esim. energian- ja vedenkulutus, jätehuolto) Ympäristöasioiden kehittämisen säädökset ja työkalut Ruokapalveluyksiköille Ympäristöpassi on työkalu henkilöstön ympäristökouluttamiseen ja osaamisen päivittämiseen väline, jonka avulla kehittää oman toiminnan ympäristöasioita (esim. ruokalistasuunnittelu ja työmenetelmät) mahdollisuus viestiä henkilökunnan sitoutumisesta ympäristöasioiden hoitoon Ota käyttöön Ympäristöpassi! www.ymparistopassi.fi

Vapaasti mutta luotettavasti Portaat luomuun ohjelma on vapaaehtoinen sitä hallinnoi EkoCentria ja rahoittaa MMM sen ensimmäinen vaihe käynnistyi vuonna 2002 Tavoitteena vahvistaa luomuketjua edistämällä luomutuotteiden käyttöä ammattikeittiöissä kokoamalla luomutuotteisiin sitoutuneiden ammattikeittiöiden verkosto keräämällä ja välittämällä tietoa luomun käytöstä ruokapalveluissa 3.4.2017 Marja-Riitta Kottila DIA 25 25

5 porrasta luomuun Ohjelmassa on portaita, joita nousemalla keittiöt vähitellen lisäävät luomutuotteiden käyttöä. Vähittäisellä lisäämisellä edesautetaan, että keittiön oma toiminta, luomutuotteiden saatavuus ja asiakkaiden odotukset kehittyvät samaan tahtiin. 3.4.2017 EkoCentria

Astu portaille! Keittiössä käytetään jatkuvasti vähintään 1. Porras yhtä merkittävää luomuraaka-ainetta 2. Porras kahta merkittävää luomuraaka-ainetta 3. Porras neljää merkittävää luomuraaka-ainetta 4. Porras kahdeksaa merkittävää luomuraaka-ainetta 5. Porras runsaasti luomutuotteita eri tuoteryhmistä Lisäksi voidaan käyttää muita luomutuotteita 3.4.2017 Marja-Riitta Kottila

Luomu osaksi hankintoja Case: Espoo Catering Espoo Catering – liikelaitos siirtyi 2010 käyttämään luomuhiutaleita päiväkotien ja vanhusten aterioissa ja on näin liittynyt Portaat Luomuun – ohjelmaan (173 keittiötä) Case: Tampereen Ateria: Tampereen Ateria on liittynyt Portaat Luomuun –ohjelmaan 6.4.2011 (150 keittiötä)

Tervetuloa Lähiruokaviestille ! Ma 22.8. Pohjois-Karjala > Pohjois-Savo Ti 23.8. Keski-Suomi > Etelä-Pohjanmaa Ke 24.8. Etelä-Pohjanmaa > Satakunta To 25.8. Pirkanmaa > Häme Pe 26.8. Espoo > Kauniainen > HKI

KIITOS! www.ekocentria.fi www.portaatluomuun.fi www.ymparistopassi.fi