Suomen Psykonomiopisto

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Vapaaehtoistoiminnan ytimessä!
Advertisements

Dialogin olemuksesta kari.kaipainen(at)datainnovations.fi.
Virtaa vertaistuen verkostoihin
Oppimisen sykli ja kokemuksellisen oppimisen malli
Voimaantuminen ihmisten kykyjen, mahdollisuuksien ja vaikutusvallan lisääntymistä. Voimaantumisessa korostuu oma sisäinen vahvistuminen ja se, että ihminen.
AIKA PARANTAA -toiminta esimerkkinä vertaistuotannosta Hanna Koppelomäki Aika parantaa –verkosto.
Terveydenhoitaja ikääntyvien toimintakyvyn ylläpitäjänä

SAIRAAN IHMISEN KOHTAAMISESTA 1/5
NALLE PUH.
Pelaajien ja läheisten vertaistuen kehittäminen. Projektin tehtävät Tarkoitus: Pelaajien ja läheisten hyvinvoinnin ja voimaantumisen tukeminen. Tavoitteena:
”Eli sillon lähtee uimahallille ja ui kilometrin”
Eija Rautakorpi, KM puh: Mikä oletus ohjaa työtäni? - Mihin ohjaajana/työvalmentajana keskityn?  Mikä mielestäni auttaa asiakasta/ valmennettavaa/
Palveluohjaus Ota Koppi 2 –tilaisuus
Virike ry1 Seutuverkko Tavoitteet Ihmisten hyvinvoinnin lisääminen Autetaan ihmisiä selviytymään yhteiskunnassa Helpotetaan kuntoutuneiden.
HYVÄ MONIKULTTUURINEN KOHTAAMINEN Juha Parkkinen
Oppia ikä kaikki - Työkaluja yhteisöllisyyden kehittämiseen syksy 2014
YK:n lapsen oikeuksien sopimus (LOS)
TASAPAINON RAKENTAMINEN
Vuorovaikutus ja kohtaaminen
Kasvatuksen ja opetuksen tulevaisuus Sastamalan kaupungin tulevaisuusseminaari
Avoin keskustelutilaisuus syömishäiriöiden hoidosta ja kuntoutuksesta
ETIIKKA.
Roolikarttani - nykyisyys Tärkeimmät työroolini asiantuntija- näkökulmasta: – Yksikön perustyöntekijä – Alainen – Moniammatillisen tiimin jäsen – Työkaveri.
VERTAISOHJAUS OSANA AMMATTIKORKEAKOULUN OHJAUSTOIMINTAA Laura Savolainen Metropolia Ammattikorkeakoulun opiskelijakunta METKA
Valmennuskurssi sosiaalitieteiden tutkinto-ohjelmaan
Jorma Heikkinen Häpeä Sisällysluettelo: sivu: Mielisairaan leima on syvää sosiaalista häpeää3 Mielenterveysongelman hävettävyys………………4.. Kohtaisinko oman.
Mielenterveys s. 110 –
Saku Ylä-Soininmäki Psykologi, Lahden ammattikorkeakoulu
UE © Anne Rongas 2006 UE1: Uskonnon luonne ja merkitys Kotkan aikuislukio © Anne Rongas 2008.
Elämänlaatu Mitkä tekijät vaikuttavat nuoren hyvinvointiin?
Koulussa elämää opettelemassa
LASTENSUOJELIJAT KAHDEN EETOKSEN RISTIPAINEESSA ERJA SAURAMA HELSINGIN YLIOPISTO
ASLAK – työsuojeluvaltuutetun kokemuksia Työympäristöseminaari Työsuojeluvaltuutettu Heleena Havulehto.
Päihde- ja mielenterveystyö kuntoutujan näkökulmasta
KRISTILLINEN TOIMINTAPERIAATE
Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentra Wallwisher.
Ryhmätoiminnasta voimaa kuntoutumisen polun eri vaiheisiin
1 Lapset ja nuoret lastensuojelun laadun määrittäjinä Maria Kaisa Aula Helsingin yliopisto
Oppimisen sykli ja kokemuksellisen oppimisen malli
Liite 1 a. 54.
Kansalaisten käsityksiä mielenterveydestä ja mielenterveyspalveluista Ulla Aspvik Ylihoitaja, TtT Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri II Kansallinen depressiofoorumi.
VaVe-koulutus Sininauhaliitto Vapaaehtoistoiminnan muodot Psykososiaalista tukea tuottava vapaaehtoistoiminta Tukea tuottava toiminta esim. tukihenkilötoiminta.
Työniloa ja hyvää oloa! AMK-kirjastopäivät Leena Markkanen.
Vapaaehtoisuus, vertaisuus ja kokemusasiantuntijuus – järjestöjen voimavara? Järjestötyöpaja I, Jouni Puumalainen ja Päivi Rissanen, MTKL 2015Puumalainen,
Diaesitys työterveyshuollon esimiesten vertaisfoorumipilottiin Toisesta diasta alkaa esitys vertaistuesta. Voit lisätä tähän alkuun omaa tekstiäsi.
ITSETUNTO JA ITSESÄÄTELYTAIDOT Päivi Juustila. ITSETUNTEMUS on hyvän ja terveen itsetunnon edellytys  Itsetuntemus on oman kehon, ajatusten ja tunteiden.
On hyvä oppia tuntemaan itseään Hurtig
 Tehtävä 2.7. pareittain, sivu 76  Kriisi on ongelma tai vaikeus ihmisen elämässä, joka voimakkuutensa vuoksi tekee ihmisen väliaikaisesti kykenemättömäksi.
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
Vapaaehtoinen, vertainen ja kokemusasiantuntija – päihdetoipujan monet roolit Jyväskylä Päivi Rissanen, Mielenterveyden keskusliitto.
Sisäinen voimantunne Päämäärä- uskomukset Kyky- uskomukset Emootiot Konteksti- uskomukset Sisäinen voimantunne Työtyytyväisyys Sitoutuminen työhön.
SUOMEN SOSIAALIPSYKIATRISTEN YHTEISÖJEN KESKUSLIITON KOULUTUSPÄIVÄT
Mitä Veturointi on? Veturointi-toiminnassa valmennetut kokemusasiantuntijat (Veturit) toimivat nuorten tukena itsenäistymisen elämänvaiheessa. Kohderyhmät:
Humanismi.
PARIKKALAN ESIOPETUSSUUNNITELMA
Vapaaehtois- ja vertaistoimijan motiivit, roolit ja rajat
Ryhmäkuntoutus ammattilais-vertaisyhteistyönä
Mielenterveys on psyykkisen, älyllisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin tila, jossa yksilö ymmärtää omat kykynsä, pystyy toimimaan elämän normaalistressissä,
Tavoitteen asettamisesta tasavertaiseen kohtaamiseen
Työpäivän kokeminen kuraa vai kivaa?
Alkuitsearviointi Nimi: Ryhmä: Päivämäärä:
Liite 1 a. 54.
Oman elämän raiteilla!.
NET – Nivelvaiheessa erityistä tukea - koulutus 6 op
Suomen evankelis-luterilaisen kirkon toiminnan suunta vuoteen 2020
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
VOIKUKKIA-vertaistukiryhmä:
Esityksen transkriptio:

Suomen Psykonomiopisto Osoite: Kousankuja 5 A 15. 20610 Turku Puh: 050-4093183 www.psykonomiopisto.com

Psykonomia-aate Itsehoitoideologia Vertaistuenaate Kokemusasiantuntijuudenaate

Itsehoitoideologia Jokainen elää itse kriisinsä lävitse. Jokainen kokee oireensa itse. Jokainen selviää omalla tavallaan mielenterveysongelmista. Oma apu paras apu. Joka on halukas auttamaan itseään on halukas ottamaan myös apua vastaan. Mielenterveyskuntoutuja itse on tärkein mielenterveytensä ylläpitäjä.

Itsearvostus Hyväksyä itsensä sellaisena kuin on. Eroon potilaan roolista. Eroon stigmasta ja häpeän tunteista. Oman ihmisyyden arvostaminen: YK:n ihmisoikeuksien julistus: Jokainen on arvokas oman ihmisyytensä vuoksi.

Itsetuntemus Itsetuntemuksen lisääntyminen on itsehoitoideologian keskeinen tavoite Psykonomian opintokerhossa ja vertaistuessa mahdollistuu itsetuntemuksen kasvu. Havaintojen teko omasta ajattelusta, tunteista ja toiminnasta on kuntoutumista.

Oireiden hallinta Psykonomian kuva kuntoutumiseen Oíreiden kanssa oppii elämään.

Vertaistuen aate MTKL:n ideologia Mielenterveysyhdistykset vertaistuen yhteisöjä Vertaistukiryhmiä Vertaisohjaajia kuntoutuskursseilla Vertaistuutor-toiminta Yksilöllinen vertaistuki

Kokemusasiantuntija koulutus Elämänkokemukselle arvo Itsetuntemuksen kehittyminen Hullun kirjoista psykonomiksi. Heikkous vahvuudeksi Jokainen on oman elämänsä asiantuntija Jokaisen elämänhistoria on ainutlaatuinen ja arvokas

Vertaistuen aate Et ole yksin ongelmiesi kanssa Toivon näköala Yhteisen kokemuksen jakaminen Keskinäinen tuki ja solidaarisuus Vastavuoroisuus ja luottamus Kohtaaminen ja vastavuoroinen ihmissuhde. Minä - sinä suhde

Vertaistukijan tehtävänä on olla esim. tukena vierellä kulkijana kuuntelijana ja ymmärtäjänä ystävänä mielipiteen vaihto kumppanina uuden näkökulman tarjoajana samaistumisen kohteena toivon ja uskon valajana tunteiden jakajana yhdessä etsijänä ja kokijana tiedon jakajana tilan antajana mukana oppijana rohkaisijana innostajana terveen maalaisjärjen käyttäjänä Lähde: Janne Pöyhtäri; ukiasema.net

Jokainen on oman elämänsä asiantuntija Mielenterveysongelmiin pätee sisäisen todellisuuden sääntö: Vain kokija itse tietää mitä kokemus merkitsee ja mikä tulkinta sillä on.. Jokainen tuntee itse parhaiten oman elämänhistoriansa. Jokainen on itse paras kertomaan omasta elämästään. Vertaistuki perustuu kokemustietoon

Jokainen on paras itse päätämään valinnoistaan Itsemääräämisoikeuden toteutumisen tukeminen. Täysivaltaistumisen tukeminen.

Salliva hoitomyönteinen asenne mielenterveysongelmiin Psykonomian avulla eroon häpeän ja syyllisyyden tunteista Hoitomyönteisyyden löytyminen. Psykonomian focus, huomion keskipiste: hoitokielteisyyden voittaminen

Vertaistuen neljä K:ta Kunnioittaminen Kuunteleminen Kannustaminen Kohtaaminen

Vertaistuen neljä V:tä Vastavuoroisuus Vierellä kulkeminen Vertaisuus Vapaaehtoisuus

Vertaistuen kolme estettä Kohtaamattomuus Kuuntelemattomuus Kovat arvot

Vertaistukija ei ole mm. asiantuntija, ammattilainen oikean ja väärän sanoja parhaan tiedon omaava arvostelija painostaja käytökseltään epäasiallinen komentelija henkilökohtaisuuksiin menijä välinpitämätön yksityisyyden loukkaaja Lähde Janne Pöyhtäri, Tukiasema.net

Vertaistuki käyttämätön voimavara – vertaistuella sosiaalinen tilaus Julkisen terveydenhuollon alasajo ja voimavarojen riittämättömyys. Vertaistuen piirissä vasta pieni osa mielenterveyskuntoutujista. Tulevaisuudessa: Vertaistuen käyttäminen osana kuntoutumisprosessia sairaaloissa ja eri kuntoutusyksiköissä.