Kyläfoorumi Valtimolla

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Hyvinvointikuvaus käytäntönä – tukea terveyden edistämisen suunnitteluun.
Advertisements

TEKOJA JA TEKIJÖITÄ ! Seniorivuosi 2013 Suomen Punaisen Ristin seniorivuosi 2013.
KUNTO -projekti
VANHUSPALVELULAKI Laki ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista (980/2012) Tapio Siirilä
PePPi- hanke Vapaaehtoiset voimavarana sijaisperheiden tukemisessa
Laki ikääntyneen toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden
Vanhuspalvelulaki voimaan
Laki ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista (”vanhuspalvelulaki”) 980/2012 (HE 160/2012) annettu.
EETUn puheenjohtaja Hannes Manninen VANHUSPALVELULAKI – MITÄ SE SISÄLTÄÄ Hämeen liiton vanhuspalveluseminaari Forssa
Ulkoiluystäväksi iäkkäälle -toimintamalli. Lähtökohdat • Itsenäinen ja avustettu ulkoilu kuuluu laadukkaaseen vanhuuteen • Kaikki eivät kuitenkaan pääse.
Vanhuspalvelulaki käytännön työssä
Terveyden edistämisen politiikkaohjelma Kulttuurin hyvinvointivaikutusten toimintaohjelman asiantuntijaryhmä
Marttilan kunnan suunnitelma ikääntyneen väestön tueksi vuosille Ikäihmisten palveluiden tulevaisuuden visio Osallistava ja turvallinen kunta,
Terveydenhoitaja ikääntyvien toimintakyvyn ylläpitäjänä
Palveluntarpeen kartoituskäynnit yli 75-vuotiaille
Muistitiimi Laki ikääntyneen väestön toimintakyvyn
Ikälaki vanhusten hyvinvoinnin tukena
Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen uudessa terveydenhuoltolaissa ja kuntien ja sairaanhoitopiirien yhteistyössä – sisäistetäänkö salutogeneettinen.
Palveluohjaus Ota Koppi 2 –tilaisuus
Oikeus vanhuspalveluihin
Yhteisvoimin kotona – ikääntyneiden kotiin annettavien palveluiden ja kuntoutuksen kehittäminen Satakunnan vanhusneuvosto
Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma
Terveystieto 7.
SUOMEN GERONOMILIITTO RY Työelämän edustaja ja uusi tulokas vanhustyön kentällä Arvot ja perustehtävä - ikääntyvien hyvinvoinnin, terveyden, turvallisuuden.
Elän, osallistun ja päätän asioistani Salo Pirkko Karjalainen.
Kehittämispäällikkö Päivi Voutilainen
IKÄÄNTYVIEN HYVINVOINTISUUNNITELMA
OPPILAS- JA OPISKELIJAHUOLTOLAKI
Projektipäällikkö: Päivi Tiilikainen
Pirkko Karjalainen, YTL Toimintakykyisenä kotona – haasteita sote-uudistukselle Miten pärjään kotona - vanhanakin.
KAIKENIKÄISTEN DEMOKRATIAA DEMOKRATIAPÄIVÄ 2014 – Kuntatalo YTL Pirkko Karjalainen.
Hiiden alueen hyvinvoinnin tila Eija Tommila.
Lähipalveluseminaari RAY Hyvän tahdon pelejä!
IKÄÄNTYVÄN VÄESTÖN TOIMINTAKYVYN JA ITSENÄISEN SELVIYTYMISEN EDISTÄMINEN Korkeakoulujen aluekehitysstrategia Tasapainoisen kehityksen Suomi 2015 Valtioneuvoston.
Sosiaalinen pääoma sosiaaliset verkostot, luottamus, vuorovaikutus
Lastensuojelulaki 1§-4§ Julia Koskimies 3B PowerPoint-esitys sisältää:
Kansallisella kehittämisohjelmalla laatua ikäihmisten suun terveydenhuoltoon Lääkintöneuvos Anne Nordblad STM
VAPAAEHTOISTOIMINTA MUSTIJOEN PERUSTURVAN VAMMAISNEUVOSTOTYÖSSÄ.
VaVe-koulutus Sininauhaliitto Vapaaehtoistoiminnan muodot Psykososiaalista tukea tuottava vapaaehtoistoiminta Tukea tuottava toiminta esim. tukihenkilötoiminta.
Ikääntyvä Suomi ja yhteistyö iäkkäiden kuntoutuksessa EIJA SORVARI säätiönjohtaja MIINA SILLANPÄÄN SÄÄTIÖ REHABILITATION FINLAND (RIFI) RY:N SEMINAARI.
1§ VANHUSPALVELULAIN TAVOITTEET 1)tukea ikääntyneen väestön hyvinvointia, terveyttä, toimintakykyä ja itsenäistä suoriutumista 2) parantaa ikääntyneen.
JJ RAY Avustusosasto1 MITEN RAY:N UUSI AVUSTUSSTRATEGIA HUOMIOI ERITYISRYHMÄT? Valtakunnalliset vammaisneuvostopäivät Naantali Janne Juvakka.
( TE3 NÄKÖKULMIA TERVEYTEEN Hurtig
Tulevaisuus-verstas Millaisia muutoksia on tapahtumassa ihmisten toiminnassa ja yhteiskunnassa?
Vanhuspalvelulaki & laatusuositus Anne Nordblad Sosiaali- ja terveysministeriö.
TERVETULOA! Opiskeluhuollon oppimisverkosto Marke Hietanen-Peltola Johanna Jahnukainen.
Seminaarin kokoava puheenvuoro LasSe –hankkeen päätösseminaari Kehittämispäällikkö Arja Hastrup.
HANKKEEN ALOITUSVAIHE: Työntekijä laatii työlle tavoitteet, aikatauluttaa oman ohjelman, keskustelee asiasta ohjausryhmässä, laatii oman swot-analyysin,
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
THL HYTE-oppimisverkosto Kommenttipuheenvuoro Ritva Pihlaja erityisasiantuntija, kunta-järjestö-yhteistyö Yhdessä enemmän! Poikkihallinnollinen.
Toimialajohtaja Marita Lehikoinen
KAUPUNKIELVI – PROJEKTI
Lions tietoa uusille jäsenille
Eläkeikäiset.
Mielenterveys on psyykkisen, älyllisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin tila, jossa yksilö ymmärtää omat kykynsä, pystyy toimimaan elämän normaalistressissä,
Miksi ja miten järjestöyhteistyötä maakunnassa ja kunnissa?
Sosiaalialan työ ja tehtävät
Järjestöpäivä Matara Ikäihmiset –työpaja klo 10-12
Sosiaaliturva erityistilanteet
Työkykyä edistävä toiminta
Perhekeskus kevätseminaari 23. 5
Miina Sillanpää Seuran ja Valtaa vanhuus –liikkeen seminaari
Uudistuva vammaispalvelulainsäädäntö
Läheisen ohjaus terapiatyössä
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
Opettajalla huoli Ilmoitus- velvollisuus poliisille
Asiaa itsemurhasta Tilastoja Itsemurhariski
IkäArvokas KOKEVA Kohtaamisia Keravan asuinalueiden ikääntyneille
IKINÄ- kaatumisten ehkäisyn verkostoiltapäivä
Asiakasohjausyksikkö Alviina
Esityksen transkriptio:

Kyläfoorumi Valtimolla 3.4.2014 Tellervo Mutanen

Vanhuspalvelulaissa velvoitetaan kunta laatimaan suunnitelma toimenpiteistään ikääntyneen väestön hyvinvoinnin, terveyden, toimintakyvyn ja itsenäisen suoriutumisen tukemiseksi sekä iäkkäiden henkilöiden tarvitsemien palvelujen ja omaishoidon järjestämiseksi ja kehittämiseksi. Suunnittelussa on painotettava kotona asumista ja kuntoutumista edistäviä toimenpiteitä.

Lain tavoitteena on: edistää ikääntyneiden hyvinvointia ja kaventaa hyvinvointieroja tukea ikääntyneiden osallisuutta ja voimavaroja edistää ikääntyneiden itsenäistä suoriutumista puuttumalla ajoissa toimintakyvyn heikkenemiseen ja sen riskitekijöihin turvata ikääntyneiden palvelutarpeen arviointiin pääsy ja määrältään ja laadultaan riittävät palvelut.

4 § Yhteistyö Kunnan eri toimialojen on toimittava yhteistyössä ikääntyneen väestön hyvinvoinnin, terveyden, toimintakyvyn ja itsenäisen suoriutumisen tukemiseksi. Lisäksi kunnan on tehtävä yhteistyötä kunnassa toimivien julkisten tahojen, yritysten sekä ikääntynyttä väestöä edustavien järjestöjen ja muiden yleishyödyllisten yhteisöjen kanssa.

”Pienistä puroista syntyy isoja virtoja” Yhteistyö: - ikäihminen itse, voimavaralähtöisyys, terveyttä ja toimintakykyä ylläpitävät toimet - omaiset, ikäihmisen lähipiiri - srk (vapaaehtoisten kouluttaminen, hengellinen työ) - vanhusneuvosto - yritykset - järjestöt - kuntien eri hallintokuntien välinen yhteistyö

Yhteisö ja yhteisölliset voimavarat: - Muotoutuvat elämän aikana vuorovaikutuksessa ihmisten kanssa. - Edellyttävät ihmisen omaa jatkuvaa aktiivisuutta. - Iän myötä perheen ja suvun merkitys korostuu. - Tämän päivän vanhus arvostaa vielä perinteistä perhemallia ja sukua. - Suurimmat muutokset liittyvät työelämästä eläkkeelle siirtymiseen sekä ikätovereiden menetykseen. - Tuen ja avun tarpeen lisääntyessä vuorovaikutus perheen ja ammattiauttajien kanssa tulee välttämättömäksi. - Vanhus tarvitsee apua ja tukea muilta ihmisiltä voidakseen aktiivisesti ylläpitää sosiaalista verkostoaan ja tuntea sen voimavarakseen. - Vanhusten suurimpia ongelmia on yksinäisyys. On kuitenkin muistettava, että yksinäisyyden kokeminen on aina hyvin henkilökohtaista. Ikänsä vapaaehtoisesti yksin elänyt vanhus ei ole kokenut koskaan yksinäisyyden tunnetta. Yksin jäämiseen ei automaattisesti liity yksinäisyyden kokemista.

Antoisaa kyläfoorumia kaikille. Onnellinen vanhus puhelee itsekseen Antoisaa kyläfoorumia kaikille! Onnellinen vanhus puhelee itsekseen. Eläkkeellä oleva psykologi Pirkko Lahti neuvoo yksin asuvia ikäihmisiä puhelemaan itsekseen… Tarkoitus ei ole hankkia mielikuvituskavereita vaan yksinkertaisesti pitää suun lihakset toimintakunnossa