Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Yhteisvoimin kotona – ikääntyneiden kotiin annettavien palveluiden ja kuntoutuksen kehittäminen Satakunnan vanhusneuvosto 18.9.2014.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Yhteisvoimin kotona – ikääntyneiden kotiin annettavien palveluiden ja kuntoutuksen kehittäminen Satakunnan vanhusneuvosto 18.9.2014."— Esityksen transkriptio:

1 Yhteisvoimin kotona – ikääntyneiden kotiin annettavien palveluiden ja kuntoutuksen kehittäminen
Satakunnan vanhusneuvosto

2 Sos.- ja terv.huollon kansallinen kehittämisohjelma (Kaste)
Uudistetaan ikäihmisten palvelujen rakennetta Kehitetään palvelujen sisältöä ja lisätään vanhenemiseen liittyvää osaamista Asiantuntijat kehittämishankkeiden takana Kaste –hankkeet osaohjelma 3 (Ikäihmisten palvelujen rakenteen ja sisällön uudistaminen)

3 YHTEISVOIMIN KOTONA –HANKE
Ikääntyneiden kotiin annettavien palveluiden ja kuntoutuksen kehittäminen Kehittämisosiot: Akseli (Masku, Mynämäki, Nousiainen), Huittinen, KSTHKY (Eurajoki, Harjavalta, Kokemäki, Luvia, Nakkila), Parainen, PoSa (Honkajoki, Jämijärvi, Kankaanpää, Karvia, Pomarkku, Siikainen) ja SATSHP KEHITTÄMISTOIMENPITEET Omaishoitajien ensitietovalmennus ja tukipalvelujen kehittäminen (Huittinen) Hyvinvoinnin ja palvelutarpeen arviointi- ja toimintamallien kehittäminen (Akseli, KSTHKY, Parainen, SATSHP) Ikäihmisen kokonaispalvelutarpeen mallinnus (PoSa) Yhteistyön lisääminen julkisen sektorin, järjestöjen, yhdistysten ja yksityisten toimijoiden kanssa (Huittinen, SATSHP) Liikuntasopimusmallit (Akseli, PoSa) Asiakaspalautekysely ja –järjestelmä kotihoidon asiakkaille (Parainen) Hiljattain eläköityneiden ohjaus ja informointi (KSTHKY) YHTEISET TAVOITTEET KEHITTÄMISTOIMENPITEET Päivätoiminnan ja kuntoutusyksikön käynnistäminen (PoSa) Ikääntyvien vanhempiensa kanssa kotona asuvien kehitysvammaisten löytäminen ja tukeminen (SATSHP) Yhteistyöosaamisen lisääminen ja voimavaralähtöisen asenneilmapiirin vahvistaminen (Akseli, SATSHP) Ennakoivan kotikuntoutusmallin kehittäminen omaishoidon tueksi (Huittinen) Teknologian hyödyntäminen asiakastyössä (Akseli, SATSHP) Saumaton, asiakaslähtöinen kuntoutusketju sairaalasta kotiin (SATSHP) Asiakkaan osallisuus ja kuntouttava näkökulma Moniammatillinen yhteistyö Mahdollisimman terveen ja toimintakykyisen ikääntymisen turvaavat palvelut

4 Satakunnan sairaanhoitopiirin kehittämisosio

5 Tavoitteena Yhteistyön kehittäminen kuntoutuksen ketjun yhtenäistämiseksi ja asiakkaan osallisuuden parantamiseksi, johon liittyy osaamisen lisääminen ja käytäntöjen kehittäminen

6 Kehittämistoimenpiteet
Hyvinvoinnin ja palvelutarpeen arviointi- ja toimintamallien kehittäminen Yhteistyön lisääminen julkisen sektorin, järjestöjen, yhdistysten ja yksityisten toimijoiden kanssa Yhteistyöosaamisen lisääminen ja voimavaralähtöisen asenneilmapiirin vahvistaminen Teknologian hyödyntäminen asiakastyössä Saumaton, asiakaslähtöinen kuntoutusketju sairaalasta kotiin Ikääntyvien vanhempiensa kanssa kotona asuvien kehitysvammaisten löytäminen ja tukeminen

7 Toteutus Asiakkaan osallistaminen Yhteistyöosaamisen lisääminen
Kuntoutuksen kehittäminen Kotona asumisen tukeminen Osaamisen kartoittaminen

8 Ikääntyvien vanhempiensa kanssa asuvat kehitysvammaiset
Perheet joissa asuu alle 75 – vuotias kehitysvammainen yli 75 -vuotiaiden vanhempiensa kanssa ja selvittää heidän avun tarpeensa.

9 Tavoiteltavia asioita
Tavoitteena on perheiden löytämiseksi ja määrän selvittämiseksi tehdä kartoituskysely kuntien sosiaalitoimen vammaispalveluista vastaaville sosiaalityöntekijöille ja Satakunnan sairaanhoitopiirin sosiaalipalveluiden toimialueen sosiaalityöntekijöille sekä myös kuntien kotihoidon, kotipalvelun ja kotisairaanhoidon vastaaville työntekijöille. Lisäksi kartoitetaan kyselyllä Satakunnan alueella toimivilta kehitysvammais- ja omaisyhdistyksiltä sekä seurankuntien perhetyöntekijöiltä heidän tiedossaan olevat ko. perheet. Yhtenä vaihtoehtona on, että laitetaan paikallisiin lehtiin ilmoitus, haettavista perheistä. Kyselyjen tavoitteena on saada selville perheet jotka ovat sosiaalihuollon palveluiden piirissä sekä saada selville perheet jotka tiedetään, mutta he eivät kuulu sosiaalihuollon palvelujen piiriin.

10 Rajaus Perheiden vanhempien ikä rajataan 75 vuotiaisiin ja sitä vanhempiin, koska tällöin vanhemmat ovat olleet poissa työelämästä jo jonkin aikaa. Heillä on mahdollisesti myös oman toimintakykynsä kanssa ongelmia ja oma jaksamisen taso voi olla laskemassa. Alkuvaiheessa olen rajannut haastateltavien perheiden määrän 4-8 perheeseen.

11 Tulokset ja vaikutukset
Saatujen tulosten perusteella on tavoitteena muodostaa ikääntyvien vanhempiensa kanssa kotona asuvien kehitysvammaisten palveluihin ohjautumiseen etsivä kehitysvammaistyö – työskentelymalli. Tavoiteltavina vaikutuksina on kuntien mahdollisuudet järjestää tarpeenmukaisia ja oikein ajoitettuja tukitoimia. Näin ennaltaehkäistään negatiivisia seurannaisvaikutuksia. Ikäperheiden jaksaminen lisääntyy, kun heidän palvelutarpeensa on arvioitu sekä on aloitettu palvelu- ja muuttosuunnitelman mukaiset asumiskokeilut sekä itsenäistymiseen liittyvät toimenpiteet. Kaikki tämä mahdollistaa koko perheelle hallitun elämänmuutoksen.

12


Lataa ppt "Yhteisvoimin kotona – ikääntyneiden kotiin annettavien palveluiden ja kuntoutuksen kehittäminen Satakunnan vanhusneuvosto 18.9.2014."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google