Tulevaisuuden työtaidot – näillä pärjää? Jarmo Matala-aho

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Osuustoiminta osana hallituksen elinkeinopolitiikkaa YK:n kansainvälinen osuustoimintavuosi 2012 Suomen pääjuhla Työmarkkinaneuvos Jarmo Palm.
Advertisements

Työelämän ja ammattikorkeakoulujen yhteistyön haasteet Opettamisesta osaamiseen –seminaari, Metropolia Ammattikorkeakoulu
Työhönvalmennuksella työelämään
Kirsi Juva1 MILLAINEN KOULUTUS VALMENTAISI 2020-LUVUN TÖIHIN? Koulutuksen tulevaisuudennäkymät Pohjois-Savossa Jarmo Immonen
Tulevaisuuden työ tapahtuu verkostoissa
Kerran kauan sitten kaukaisessa maassa eli neljä pikku olentoa:
Laajennetun työssäoppimisen kokeilut auto ja logistiikka
Ohjaus työssäoppimisen oppimisympäristöissä Seija Rannikko.
Kohti suunnittelu- ja konsulttialan tulevaisuutta Toimenpide-ehdotuksia Ohjausryhmä TEKES MK.
Tulevaisuuden työelämäyhteistyö Nuoret ja muuttuva työelämä -seminaari Oulu ke Opetusneuvos Seija Rasku
Tulevaisuuden työelämän osaamistarpeet
Akavan toiveet ja tavoitteet työsuojelulautakuntien toiminnalle Valtakunnallinen työsuojelun vastuualueiden työsuojelulautakuntien seminaari
VAPAAEHTOISTYÖSSÄ JAKSAMINEN OSAAMINEN Yhteiskunta Perhe Lähiyhteisö
4. Opiskelijan osaamisen arviointi työpaikoilla
Osaaminen näkyväksi ja tunnistetuksi EU-tason käytännöt ja suomalaiset sovellukset Kumppanuusfoorumi Helsinki Anni Karttunen.
Ammatillinen koulutus
ITSETUNTEMUS JA OMA OSAAMINEN
KORKEAKOULUJEN KIELTEN OSAAMISKUVAUSHANKE
Turun esi- ja perusopetuksessa
Helsingin käsityö- ja teollisuusyhdistys ry Helsingin Käsityö- ja Teollisuusyhdistys ry on perustettu vuonna Käsityöyrittäjyys on pohjimmiltaan yhä.
Oppisopimuskoulutuksen tulevaisuus-seminaari Leena-Maija Talikka Projektipäällikkö Skills Finland ry ” Tulevaisuus on ammattiosaajissa”
YVI Yrittäjyyskasvatus opettajankoulutukseen!
Tutkimusosasto Mitä ja miksi? Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, millaisia kokemuksia nuorilla on täystyöllisyysmallista ja työvoimatalossa työskentelystä.
OPS2016 – Koulu rakentaa tulevaisuutta
Mitä Student Life on? Student Life on Jyväskylän yliopiston ja jyväskyläläisten kumppaneiden luoma toimintamalli, jonka fokuksessa ovat yliopistomme.
Kasvatuksen ja opetuksen tulevaisuus Sastamalan kaupungin tulevaisuusseminaari
Marja Toivonen gsm Tuumasta toimeen – seminaarin päätös Aktiivi
OSANA SUUREMPAA SUUNNITELMAA? Elinikäisen ohjauksen kehittämispäivät Turussa Johanna Ollila, projektipäällikkö Tulevaisuuden tutkimuskeskus.
Työelämän kehittämis- ja palvelutehtävä Uudistunut aluehallinto ja työelämän kehittämis- ja palvelutehtävä -seminaari Helsinki Merja Leinonen.
Lähde: Oppiminen ja ikääntyminen, Aikuiskasvatuksen 41.vuosikirja 1 Koulutuksesta seuraa.. Koulutuksesta on seurannutAlle 30 v n= v n=63 Yli 45.
EK 1 TYÖELÄMÄN TULEVAISUUDEN VISIO Christoffer Taxell Elinkeinoelämän keskusliitto EK.
Eviva-hanke Vertaistukea ja voimaa ryhmätoiminnoilla päivät Sanna Forsell Ikääntyvien ja iäkkäiden Hankekoordinaattori, Eviva-hanke Turun kaupunki,
Ylermi Perusteluja Uusien toimintatapojen ja uusien tuotteiden luomiseen.
Täydennyskoulutuksen verkostomalli – Vaihe I - II OSAAVA - ohjelma
Kielitaito on kilpailuetu
Tulevaisuuden osaamistarpeet verkostomaisesti toimivassa taloudessa:
Askel aikaa edelle Maailma haastaa – suomalainen työvoima vastaa Leila Kostiainen
Savonia-ammattikorkeakoulu, Terveysala, Kuopio
Pääotsikko Lisää alaotsikko tähän Vantaan kaupunki Sosiaali- – ja terveyspalvelut VammaispalvelutTyöllistämispalvelut.
Laajennetun työssäoppimisen kokeilut sähkö ja elektroniikka, kone ja metalli, auto ja logistiikka Laajennetun työssäoppimisen kokeilut, Unto Tervo
Kokkolan ammattiopisto
Laajennettu työssäoppiminen lähihoitajakoulutuksessa
Vammaispalvelulaki Vammaispalvelulain tarkoituksena on edistää vammaisen henkilön edellytyksiä elää ja toimia muiden kanssa yhdenvertaisena yhteiskunnan.
Aija Hietanen, Savonia-ammattikorkeakoulu
Miten laatutyöhön sitoutetaan?
Tiedon ja tiedon käytön merkitys työelämän arjessa tänään ja huomenna Marjo Huovinen-Tervo Ylihoitaja Kainuun maakunta –kuntayhtymä, Sosiaali-
OPS-ajatuksia.
Sosiaalisen median hyödyntäminen työssäoppimisen ohjauksessa ja opettajien tukena Sirkka Hulkkonen Otto Burman
Itä-Suomen ESR- ohjelman toteutus TE-keskuksien näkökulmasta Itä-Suomen ESR- päivät Kirsi Vainikainen Pohjois-Savon TE-keskus.
Erilaiset alueet – erilainen hyvinvointi? Ilkka Mella TEM/ AKY Alueet ja hyvinvointi - seminaari.
Aikuisen hoitotyö Anitta Koistinen TtM.
Toimitusjohtaja Petri Lempinen #ammatillinenkoulutus #työllistyminen Kuva: Helsingin kaupunginmuseo/Simo Rista Kuva: Helsingin kaupunginmuseo Huippuosaamista.
Kirsi Nuorsaari ja Jonna Heikkilä
TYÖELÄMÄÄN TUTUSTUMINEN (TET)
Ops seminaari Askola.
Ammatillinen koulutus
Kaija Ray: Siirtymät sujuviksi Antti Maunu: Yhteisöjen aika Kommenttipuheenvuoro Petteri Ora Petteri Ora1.
Mihin koulutussopimusta ja nuorten oppisopimuskoulutusta tarvitaan?
Yrittäjien näkökulma Yrittäjien ja elinkeinoelämän verkoston yhteisessä fokuksessa: NUORET TYÖN ja TYÖNANTAJUUDEN muutos ”PAREMPI JOHTAA HYVIN”  DIGITALISAATIO.
Koulutusyhteistyöpäivä Henkilöstöjohtaja Timo Tammilehto.
KAVERIKAHVILA Vertaisoppimisen menetelmiä kouluihin
Saumat tulevaisuuteen -tapahtuma 2016 Toisen asteen koulutuksen mahdollisuuksia ja odotuksia Raija Meriläinen, opetusneuvos, KT Ammatillisen koulutuksen.
Työelämälähtöisyys Valmassa
Kehityskulkuja Työelämä muuttuu entistä nopeammin
Työpäivän kokeminen kuraa vai kivaa?
Vauhtia ja motivaatiota opiskeluun työtä opinnollistamalla
Tulevaisuuden osaamistarpeet ja työelämän muutos
Evästystä paikalliseen ops-työhön
Osaamisperusteisuus todeksi – käytäntöjä ja työkaluja
HENKILÖSTÖTUOTTAVUUDEN PERUSTEET
Esityksen transkriptio:

Tulevaisuuden työtaidot – näillä pärjää? 18.2.11 Jarmo Matala-aho Työn tekemisen tapa ja osaamistarpeet muutoksessa ”Ei passaa jäädä tuleen makaamaan” Tulevaisuuden työtaidot – näillä pärjää? 18.2.11 Jarmo Matala-aho

Taloudellinen tiedotustoimisto suomalaisen elinkeinoelämän viestintätoimisto vastaa elinkeinoelämän koulutus- ja uravalintoja tukevasta viestinnästä edistää koulujen ja yritysten yhteistyötä tuottaa aineistoja ja koulutusta opetuksen tueksi seuraa yritysten toimintaympäristössä ja nuorten asenteissa tapahtuvia muutoksia. kuuluu TAT-ryhmään, johon kuuluvat myös Finnfacts, Infor ja T-Media.

“Maailma jossa elämme tänään muuttuu noin neljä kertaa nopeammin kuin koulutuksemme”. Mukaillen Dr.Willard 2040 2014 2015 2013 2012 2011

KEHITYSAALLOT MUOVAAVAT SUOMEA JA SEN TYÖELÄMÄÄ Ikääntyminen – kehittyneissä maissa Kaupungistuminen Ilmastonmuutos, maailman kantokyky Teknologinen kehitys Talouden kansainvälistyminen, globalisaatio Verkostoituminen Nopeatahtisuus, monimutkaistuminen, jatkuva muutos EK:n Oivallus hanke 2008-2011

Henkilöstö- ja koulutustiedustelu 2009, EK Globalisaatio Tulevaisuuden kasvavat kielitaitotarpeet Henkilöstö- ja koulutustiedustelu 2009, EK Suomen viennin kasvu on voimakkainta idän suuntaan, jonne viedään tuotantolaitteita. Viennin kasvu voidaan turvata sillä, että suomalaisilla on hallinnassa idän kieliä.

Verkostoituminen Ekosysteemini? Flickr by lumaxart

Nopeatahtisuus, monimutkaistuminen, jatkuva muutos Downshift?

Milloin harjoittelemme epävarmuuden sietoa? Jatkuva muutos yrityksissä - epävarmuutta tulevasta - Yritysfuusiot - Uudet yhteistyökumppanit - Toimintatapojen muutokset - Työkalujen muutokset - Sisäinen muutos/kehitys - Uusia asiakasvaatimuksia Ja oppilaitoksissa? Yhteiskunnassa? Milloin harjoittelemme epävarmuuden sietoa?

”Tulevaisuuden työ muistuttaa jazz-improvisaatiota.” Professori Kirsti Lonka, Helsingin yliopisto. Esitys Grasping the Future -seminaarissa syksyllä 2009 Ks. www.ek.fi/oivallus ”Se ei ole täysin vapaata, vaan siihen kuuluu sääntöjä. Improvisoitu soitto ei perustu uuteen materiaaliin, vaan koostuu sävelkuluista, jotka esittäjä on opetellut etukäteen. Kun monta muusikkoa improvisoi, he tarkkailevat toisiaan ja saavat vihjeitä, mihin esitys on etenemässä.” fi.wikipedia muk.

Tulevaisuuden työ Yhä harvempia töitä tehdään yksin Abstraktiotaso kasvaa. Työn tarkat nuotit puuttuvat Lopputulokseen voi päästä monella tavalla Työn sisällöt ja säännöt täytyy määritellä itse tai muiden kanssa Työ ei ole rutiinia vaan työtehtävien vaihtelevuus kasvaa

Osaamistarpeet muuttuvat, koska tavat tehdä työtä muuttuvat Koulutus ja työelämään ohjaus? Nuotiton työ edellyttää erilaista osaamista ja koulutusta kuin sellainen, jolle selkeät ohjeet ovat olemassa.

Asenteet työtä kohtaan Muutoksen hyväksyminen Rohkeus muuttaa vallitsevaa tilaa Työn kehittäminen: Voisiko tämän tehdä paremmin? Osaamisen jatkuva kehittäminen ja jalostaminen yhdessä Oppimistaidot Tiedon jakaminen Itseohjautuvuus Sisäinen yrittäjyys Työsuoritus: Miten viedään strategiaa eteenpäin omalla toiminnalla Asiakaspalvelija Yritys ei ole mitään ilman vaativaa asiakasta

Pystyvyysuskomus ja asenne rakentavat menestystä!

Uudet osaamistarpeet ovat haaste koulutusjärjestelmän kaikilla tasoilla Tuetaanko ja edistetäänkö yhdessä tekemistä? Valmennetaanko työhön, josta puuttuvat selkeät nuotit? Se edellyttää erilaista osaamista, kuin työssä jossa selkeät ohjeet ovat olemassa Jotta koulutus valmentaisi paremmin siihen maailmaan ja niihin töihin, joita edellä on kuvattu, koulutuksen pitäisi tukea ja edistää yhdessä tekemistä. Koulutuksen pitäisi valmentaa ihmisiä huomattavasti enemmän alla olevaan maailmaan (”nuotittomat työt”) ja huomattavasti vähemmän ylempään, ns. ”vanhaan maailmaan” Koulutuksen pitäisi vahvistaa asennetta ja pystyvyysuskomusta, joita ”nuotittomissa töissä” tarvitaan. Oivalluksen jatkosta: Hyvät olosuhteet saavat ryhmät ja niiden jäsenet loistamaan. Viimeisessä vaiheessa keskitytään siihen, millainen on edistyksellinen oppimisympäristö? Millainen koulutus valmentaa työelämään 2020-luvulla? Oivalluksen loppuraportti näistä teemoista julkaistaan toukokuussa 2010. Ovatko oppimisympäristöt monipuolisia?

Verkostoituminen – yhteistä työtä Ekosysteemit – uusia mahdollisuuksia Flickr by lumaxart

Globaalien markkinoiden kasvu ympäristöliiketoiminnan eri osa-alueilla Lähde: Ronald Berger 2009 & EK 2010

Uskomuksemme, mielen mallimme? Koulutanko itseäni uuteen? Millaisiin ajatuksiin, kokemuksiin perustuen ohjaamme itseämme, toisiamme? Uskomuksemme, mielen mallimme? Koulutanko itseäni uuteen?

Ansioluetteloni? By Tom Peters, Hullut ajat vaativat hulluja organisaatioita Mitä oikein teen, työkseni, oikeasti? Mitä olen todella tehnyt? Kuka asiakkaistani/yhteistyökumppaneistani on valmis todistamaan sen? Mitä todisteita on siitä, että taitoni ovat ajanmukaiset? Keitä uusia ihmisiä tunnen, kaukana oman yrityksen seinistä, joka voi auttaa minua tässä piukahkossa maailmassa? Näyttääkö vuoden lopun ansioluetteloni erilaiselta kuin viime vuonna?

Millä ihminen menestyy tulevaisuuden työmarkkinoilla Millä ihminen menestyy tulevaisuuden työmarkkinoilla? …ajatuksia, asenteita Tieto, osaaminen ja liikkuvuus kilpailukykymme avaintekijöitä Työpaikka hetkellinen ilmentymä työmarkkinakelpoisuudesta Dynaaminen talous luo uusia työpaikkoja, ei konservoi vanhoja Leif Fagernäs, Prima-päivät 22.10.2009 Yksilön turvana varmuus omasta osaamisesta ”10 000 käden iskua” auttaa Oman vastuun tiedostaminen osaamisen ylläpitämisestä Moderni modulaarinen ammatillinen koulutus tukee Epävarmuuden kohtaaminen ”elämisen taitona”

KIITOS jarmo.matala-aho@tat.fi 040 455 2310 VERTAILUKOHTINA OLIVAT KOULUTUS TERVEYS ELÄMÄNLAATU TALOUDEN VIREYS POLIITTISET OLOT