Tyypilliset urheiluvammoja

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Urheiluvammojen fysioterapia
Advertisements

Tyypillisiä urheiluvammoja nuorilla urheilijoilla Ilmo Litmanen
VOIMAHARJOITTELU Kun liikkuvuus on saavutettu, voit lisätä harjoitteisiisi voimaharjoitteita Lämmittele lihakset vesijuosten väh. 10min. Tee voimaharjoitusliikkeitä.
Suomen Jääkiekkohuoltajat ry Jääkiekkohuoltajakoulutus
Palkkatuki.
PELAAJIEN TURVALLISUUS
Kunto, kehon huolto ja liikuntavammat
Aivovamman hoitoketjut Suomessa, pitääkö uusia vai riittääkö rasvaus?
treeni.fi harjoituspäiväkirja
Fysioterapeutti Petri Jalava
Jalkapallovammojen ensiapu
Kari Nortunen, Jussi Kettunen, Riia Väyrynen, Emmi Korhonen
12DAT2O Yleisiä asioita lukuvuoden aluksi. 1.päivän ohjelma • Lukujärjestykset • Uudet käyttäjätunnukset ja salasanat • Wilma • Omien tietojen päivittäminen.
Keho tasapainossa Hämeenlinna Eero Turunen
HUOLTAJAN PERUSKURSSI
VANHUSTEN JALKATERVEYS - KESKEINEN OSA TOIMINTAKYKYÄ
JÄÄPALLOILIJAN FYYSISEN HARJOITTELUN OHJELMOINTI
JoJo:n tehtävät / Vesa Parttimaa JoJo:n tehtävät Laatukäsikirja s. 13 (
Eero Hyvärinen, ortopedi Dextra Urheiluklinikka
Urheilijan hoitoketju
Pelaajan muistilista PELAAJAN MUISTILISTA PELEIHIN JA HARJOITUKSIIN 1. Herää peliaamuna riittävän ajoissa, jotta voit syödä aamiaisen n. 2h.
PELIMIEHEN HARJOITUSPÄIVÄKIRJA BJRS 02 WHITE Kesä 2014.
Tuoteinfo, Apteekin niveltuet ja hoidolliset tukisukat
Ruusu Jenni Pajulahti.
LIIKUNTAVAMMAT - ENNALTAEHKÄISY - ENSIAPU - HOITO
KASVUIKÄISEN TYYPILLISET RASITUSVAMMAT
Viestintäsuunnitelma
Käsityön opetustuokio
Myasthenia Gravis Sari, Marjo & Enni.
Ka-Ki D98 PÄIVÄKIRJA KESÄ TERVEHDYS PELIMIES! Jääkiekko on nopea peli, jossa tarvitaan monipuolisia taitoja. On tärkeätä että liikut myös kesällä.
Kyynärseudun posttraumaattiset ongelmat
Organisointi: 3 hlöä yhdessä (polttopalloa): Ohjeet: yksi keskellä ja kaksi heittää palloa siten, että keskipelaaja ei saa kiinni. -HUOM: pään yli ei saa.
SÄDEHOITO.
Päihdehuoltolaki /41 Voimaan
HUOLTAJAN PERUSKURSSI
Olkapään ja yläraajan sairaudet
Ortopedinen fysioterapia
LIIKUNNAN RISKIT. RasitusvammatLoukkaantumiset/tapaturmatYlikuormittuminenliikuntariippuvuus Mahdollinen altistuminen syömishäiriöille Naisilla amenorrea.
Polven ja nilkan vaivoista ja kudosvammojen EA Harri M Hakkarainen LL, LitM, valmentaja.
Kiekko-Vantaa, Itä ry SC-Vantaan ohjaamat salivuorot kaudella 2015 – Vetäjä: - Mari Mieskonen, / - Mari Mieskonen,
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
VIRTAA TE2 Nuoret, terveys ja arkielämä | Sykettä liikunnasta Sykettä liikunnasta Virtaa TE2 Nuoret, terveys ja arkielämä.
Suomen Jääkiekkohuoltajat ry Jääkiekkohuoltajakoulutus Vuokatti Jääkiekkovammat, ennaltaehkäisy ja ensiapu Fysioterapeutti Olli Céder.
Harjoitellaan 6 viikon jaksoissa. Jaksojen välissä voi miettiä siirtymistä seuraavaan asiaan tai kerrata vanhaa. 1. Jakso Viikot marras-joulukuu.
Ortopedia Meniski-operaation jälkeinen fysioterapia J. Peteri Jyväskylän yliopisto.
Alatalo T, Tikkanen J / OAMK1 ACL- leikatun terapeuttinen harjoittelu leikkauksen jälkeen.
Lihasaitiosyndrooma Harri M Hakkarainen LL, LitM, valmentaja.
FYYSISEN HARJOITTELUN PERUSTEET FHV. KEHITTYMISEN PERIAATTEITA HARJOITUSÄRSYKE = ”järjestelmän häirintä” HARJOITUSÄRSYKE = ”järjestelmän häirintä” ELINJÄRJESTELMÄN.
Ergonomia Istuma- ja näyttöpäätetyö. Mitä on ergonomia? Ergonomian avulla työnteko on helpompaa. Ergonomiaan liittyvät: – oikeat työskentelyasennot.
9. KUNTOA KANNATTAA KEHITTÄÄ TERVEYSTIETO 7. Pohdi : Mitä hyötyä on koululiikunnasta?
Liikkeitä kantapää vammojen kuntoutukseen. Noin viitisen poikaa on valitellut kantapää/akillesjänteen kipuja. Tuleva joulutauko tulee siis erittäin hyvää.
Kesäharjoittelu mitä ja miksi
Perustettu vuonna 1927.
Uusi Sporttiturva Tuotetta on yksinkertaistettu niin, että vakuutusturva vastaa paremmin asiakkaan ymmärrystä siitä, minkälaisen turvan hän saa ostaessaan.
Liikehoito suihkussa, jälkeen akt.- avustetut- pass. rasvaus
Kohti hyvää kuntoa Kpl 30.
Ravinto ja liikunta Urheilijan tai terveysliikuntaa harrastavan ihmisen haaste ravinnossa on löytää ruokavalioon sopiva energian määrä.
Huolto.
ORTOPEDINEN HOITOTYÖ.
Nivelrikko Syyt / Oireet / Hoito.
Erikoissairaanhoitaja Pirjo Murto, HUS
Selkärankareuma ja liikunta
Ms-tauti Jenina Pesonen.
3-05 Liikunta.
Raajamurtumapotilaan fysioterapia
Fysioterapia tekonivelleikkauksen jälkeen
Suomen Jääkiekkohuoltajat ry Jääkiekkohuoltajakoulutus
Selkärankareuma ja liikunta
KIPU. KIPU KIPU fyysisestä vammasta tai tavasta käyttää kehoa stressi tai huolet voivat aiheuttaa pääkipua tai lihasjännityksiä tunteet ja ajatukset.
Esityksen transkriptio:

Tyypilliset urheiluvammoja Polvi Lihasvammat Nivelsidevammat Murtumat Pään tärähdysvammat Kasvuikäisten vaivat

Polven ligamenttivammat ACL = eturistiside operatiivinen kuntoutus polven liikkuvuus proprioreseptiikka alaraajojen lihasvoima tuki? paluu urheiluun 6kk-1v MCL = sisempi sivuside konservatiivinen harvoin luusta irtopala kuntoutus polven liikkuvuus proprioresptiikka alaraajojen lihasvoima MCL tuki paluu urheiluun vamma-asteesta riippuen 1kk-6kk

Lihasvammat vammamekanismit; ylikuormitus, suora isku LUOKITUS I ASTE muutama lihassyy rikki, pieni verenpurkauma, faskia ehjä, kosketusarkuus, lihaskipu, toiminta 99% II ASTE kohtuullisesti lihassäikeitä katkennut, faskia ehjä, lihaksen sisäinen verenpurkauma, kipu, voima heikentynyt III ASTE ¼-½ lihaksesta katkennut, faskia revennyt, diffuusi vuoto, lihasten välinen verenpurkauma, voima heikentynyt IV ASTE koko lihas poikki, faskia revennyt, lihaksessa ei toimintaa  leikkaus

Lihasvammojen hoidon pääperiaatteet VÄLITÖN HOITO 1-3 vrk kylmähoito n. 30 min hoitojakso 60 min tauko 2-4 jaksoa päivässä kohoasento, sydämentason yläpuolelle kompressiohoito napakka elastinen sidos lepo JATKOHOITO 1-6 vrk mobilisointi venyttelyt (passiivinen/ aktiivinen) isometrinen ja dynaaminen harjoittelu (vastuksella ja ilman) OPERATIIVISEN HOIDON AIHEET laaja, kivulias lihaksen sisäinen verenpurkauma laaja tai täydellinen repeämä

Suomen läkärilehti 6/2005

Suomen Lääkärilehti 6/2005

Akillesjänteen kiinnityskohdan kipu (severin tauti) HOITO tärinää vaimentavat jalkineet kantapehmikkeet/ pohjekiristystä vähentävä kantakorotus paikallinen kylmähoito/ tulehduksen hoito pohjevenyttely nilkan virheasennon korjaus muutaman viikon lepo  asteittainen kuormituksen lisääminen esiintymisikä 8-12 v oireiden kesto viikoista kuukausiin kipu yleensä vain toisessa kantapäässä

Säärikyhmyn kipu (Osgood-Schaltterin tauti) esiintymisikä 12-16v oireiden kesto kuukausia kipu pahimmillaan rasituksen jälkeen kipu usein molemmissa jaloissa HOITO rasituskivun välttäminen 2 kk/ lisäys 1 kk kerralla korvaavat harjoitteet paikallinen kylmä/ tulehduksen hoito jalkineiden kunto polven liikehäiriön tarkistus

EA HUOLTOLAUKUN SISÄLTÖ Kylmähoitotarvikkeet (oma laukku, jää/- lumipussit, sopivan kokoiset) Ensiaputarvikkeet Hiertymä- ja haavanhoitotarvikkeet Teipit Muut tarvikkeet

Siteet steriilejä sidetaitoksia sideharsoa elastinen side kylmäpussin kiinnittämiseen joustava ideal-side (kapeampi ja leveämpi)

Hiertymä- ja haavanhoitotarvikkeet hiertymäsuojia, vanutuppoja haavanpuhdistusainetta (laimennettua suoraan iholle) hiertymävoidetta second skin laastaria

KKK (LKKKT) HOIDON PERIAATTEET KKK (LKKKT) on periaate, jota noudatetaan kaikissa pehmytosavammoissa pyritään aina minimoimaan vamma-alueen sisäinen verenvuoto ja kudosnestekertymä tärkeysjärjestys: KOMRESSIO, KYLMÄ, KOHO, LEPO, TUKEMINEN

Toimintaperiaatteet ensiaputilanteissa huoltajalla tulee olla perustiedot urheiluvammojen hoidossa, jotta hän pystyy antamaan tehokkaasti ensiavun jotta EA-toimenpiteissä kaikki tärkeät asiat tulisivat huomioitua, niin: on syyt opetella oikea työ- ja tärkeysjärjestys ja soveltaa sitä aina tilanteen mukaan on pystyttävä erottamaan onko kyse vakavasta vai lievästä vammasta ei saa hätäillä tai hermoilla turhaan

Jatkohoidon järjestelyyn liittyviä käytännön asioita pelaajan loukkaantuessa harjoituksissa tai ottelussa vakuutus korvaa lääkärin tekemän tutkimuksen ja hoidon vakuutuksesta. Tämän vuoksi huoltajan on oltava selvillä pelaajan hoitoketjusta ja siihen liittyvästä ilmoitusasioista