Kielitestaus ammatillisen koulutuksen opiskelijavalinnassa

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
TAITOTASO 1 = ALKEISTAIDOT
Advertisements

Maahanmuuttajataustaiset nuoret ja koulutus
ILMOITTAUTUMINEN Ilmoittautuminen kevään 2009 kirjoituksiin viimeistään pe henkilökohtaisesti lukion kansliassa
Heini-Marja Järvinen Turun yliopisto
TAITOTASO 5 = TAITAJAN TAIDOT
Kielitaidon kartuttaminen kuuluu kaikkeen opiskeluun
Suomen kielen syötöksen ja käytön kartoitus
Valtakunnallisen kielikokeen perehdytystilaisuus
Valtakunnallinen kielikoe
YHTEISHAKU Sähköisen yhteishaun ohjeistus.
ESIMIEHEN VALMENNUSPAKETTI Maahanmuuttajan kielitaito • Maahanmuuttajilla on usein monenlaisia todistuksia suomen kielen taidostaan. • Erilaiset kurssitodistukset.
Oppivelvollisuus Perusopetus on maksutonta yleissivistävää opetusta, jota annetaan kaikille Suomessa vakinaisesti asuville lapsille. Kaikki lapset ovat.
Mohammed Kertoo itsestään:
SUOMEN OPETUKSESTA TOISENA KIELENÄ
Vieraskieliset koulutusohjelmat - yhteistyön kehittäminen Ulla Weijo
Ammattistartti Ammatilliseen peruskoulutukseen ohjaava ja valmistava koulutus, ammattistartti on  ohjaavaa  joustavaa  yksilöllistä valmistavaa koulutusta.
Tervetuloa 9.Lk jatkokoulutusvanhempainiltaan. Aikataulu 2009 Elokuu –Ohjauskeskustelut alkavat Syyskuu –Työpaikan hankkiminen ja valmistautuminen työelämään.
Oulun aikuislukio 2014.
Perusopetuksen jälkeinen lisäopetus
FIPSU Eettisyyttä ja edunvalvontaa -seminaari FM, VTK Johanna Komppa suomen kielen ja viestinnän lehtori Metropolia AMK, Terveys- ja hoitoala.
9.luokkalaisten yhteishaku 2013
Jukka Vehviläinen / DiaLoog LUKION PÄÄTTÄNEIDEN KYSELYN TULOKSET Kokkola
Koulutuksen keskeyttämisen ehkäisy Pedagoginen kehittämistyö Toukokuu 2014 Sauli Korhonen, Mari Kukkola ja Marja Ruotsalainen.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi MAAHANMUUTTAJAN KIELITAITOVAATI- MUKSET JA OPETUSKIELEN OSAAMINEN Tilanne normeissa ja opetushallituksen selvityksissä.
YHTEISHAUN AIKATAULU PÄÄSY- JA SOVELTUVUUSKOKEITA JÄRJESTÄVÄ AMMATILLINEN KOULUTUS HAKUKORTTI JÄTETTÄVÄ OPOLLE VIIMEISTÄÄN
Kieli- ja kääntäjätutkinnot Opetushallituksessa
Suomalaisen koulujärjestelmän kieliopinnot
OPEDA (OPH:n rahoittama EU-hanke) Opiskelijoiden erityisyyden huomiointi ja pedagogisen johtajuuden kehittäminen Peruskoulun lopettaneiden tukeminen jatko-opintoihin.
Ammatillisen koulutuksen kielikoe
Ammattistartti ja seuranta Seminaari Ahlmanin ammattiopistolla Tampere Ulla Aunola.
Hallitusohjelma II asteen koulutuksesta, lukio & yo
Sähköisen yhteishaun ohjeistus. Sähköinen yhteishaku Yhteinen hakuaika kaikille , mutta haku meidän koulussamme toteutetaan välisenä.
Kiinan kieltä lukioissa
Ammatillinen koulutus/ kaksoistutkinto vaihtoehtona:  Selvitä: mitkä ammatit voi opiskella toisella asteella? ◦ mitä työtehtäviä kuhunkin ammattiin kuuluu?
OPEDA (OPH:n rahoittama EU-hanke) Opiskelijoiden erityisyyden huomiointi ja pedagogisen johtajuuden kehittäminen Peruskoulun lopettaneiden tukeminen jatko-opintoihin.
Peruskoulun päättöluokka, jatko-opinnot ja yhteishaku
Ylioppilastutkinnon rakenne  Tutkintoon on sisällyttävä vähintään neljä koetta, joista äidinkielen koe on kaikille pakollinen.  Kolme muuta pakollista.
VALMA MUUTOSTEN TUULISSA Ammatilliseen peruskoulutukseen valmentava koulutus
Suomenkielisen koulutuksen yhteishaku valinnan periaatteissa ei muutoksia vuodelle 2007 valintaperusteet samansisältöiset vuoteen 2006 verrattuna Ohjauksessa.
Anne Heikinkangas Syksy  Uusia opiskelijaksi ottamisen perusteita sovelletaan ensimmäisen kerran syksyn 2013 yhteishaussa  Ensisijaisena tavoitteena.
Ulla Lappalainen1 Suomi toisena kielenä -opetuksesta Mistä kielitaito koostuu? Mitä suomi toisena kielenä -opetus tarkoittaa? Suomi äidinkielenä.
 Yhteishaun aikataulu, käytännöt ja opiskelijavalinta – Jokirannan koulun opot  Toisen asteen oppilaitokset esittäytyvät  Kiimingin lukio  Oulun seudun.
Ammatillinen perustutkinto + yo-tutkinto. Erilaiset opiskeluväylät AmmattikorkeakouluYliopisto Työelämä Lukio Ammatillinen oppilaitos Kaksi tutkintoa.
Yhteishaku. Mihin haen? Aikuiskoulutus 2 vuotta Haku maalis/huhtikuu tai jatkuva Aikuiskoulutus 2 vuotta Haku maalis/huhtikuu tai jatkuva Nuorisokoulutus.
Kieliopinnot KyAMKissa Svenska? Ja, tack! English? Yes, please!
ABI-INFO SYKSYN ENGLANNIN YO-KOE. SYKSYLLÄ KIRJOITTAVAT VAHVAT OSAAJAT.
Yhteishaku
Vanhempainillan ohjelma
Kotoutumiskoulutus verkossa
TIEKARTTA TÄHÄN PÄIVÄÄN
ABISTA YLIOPPILAS Tiedotekirje kokelaille YTL:n sivustolla
Kahden tutkinnon-info Tervetuloa!
Kahden tutkinnon suorittaminen - info-tilaisuus ti 15. 8
AMMATILLISEN KOULUTUKSEN VALINTAPERUSTEET
Ilmoittautuminen syksyn 2016 kirjoituksiin, info
Työelämän tekstejä sähköposti.
TERVETULOA To Koulutusmessut.
TAVOITTEET JA SISÄLTÖ LV
YLIOPPILASTUTKINTO Kokelas on itse vastuussa siitä, että on selvillä yo-tutkintoon liittyvistä määräyksistä ja yo-kokeiden suoritusohjeista ja noudattaa.
Englanti 8. lk LV – 2017.
Ilmoittautuminen kevään 2017 kirjoituksiin, info
OSMo Monikulttuurista osaamista Ohjaamoihin –projekti
Jatkuva haku Keudaan Jatkuvassa haussa voi hakea kuka vain. Voit hakea sekä ilman pohjakoulutusta että esimerkiksi seuraavalla koulutustaustalla: ammatillinen.
Ylioppilastutkinnosta
Valmistavan opetuksen arviointi
Sähköisen yhteishaun ohjeistus
Yhteishaku 2019 OSAOssa Raija Lehtonen.
Turun kauppakorkeakoulu Opiskelijavalinta 2019
OSAAMISKANSIO Nimi.
Lukiolaisen jatko-opinnot
Esityksen transkriptio:

Kielitestaus ammatillisen koulutuksen opiskelijavalinnassa Nitomo-koulutuspäivä Tuuli Hulmi-Lassila, Omnian ammattiopisto 5.10.2010

Kehittämishanke Maahanmuuttajataustaisten hakijoiden kielitestausta kehitetty Oph:n kehittämishankeessa ja Kamut-hankkeessa vuosina 2009-2011 Pääkaupunkiseudun nuorisopuolen ammatillisten oppilaitosten yhteistyöverkosto Mukana pääkaupunkiseudun ammatilliset oppilaitokset: Hesote, Heltech, Helpa, Varia ja Omnia sekä Turun ammatti-instituutti ja Salon seudun ammattiopisto Kehittämistyössä mukana S2-opettajia ja opoja. Yhteinen kielikoe toteutettiin kevään 2010 yhteishaun yhteydessä.

Mitä testillä mitataan? suomen kielen taitoa yleiseurooppalaisen viitekehyksen mukaisin kriteerein ei mitata ammattialakohtaista kielitaitoa vaan hakijan yleiskielitaitoa ammatilliseen koulutukseen valittavan kielitaidon oltava vähintään tasolla B1.2 (sujuva peruskielitaito)

Otteita kielitaitotason B1.2 kuvauksesta Kuullun ymmärtäminen: Ymmärtää pääkohdat ja tärkeimmät yksityiskohdat ympärillään käytävästä laajemmasta muodollisesta ja epämuodollisesta keskustelusta. Ymmärtäminen edellyttää yleiskieltä tai melko tuttua aksenttia sekä satunnaisia toistoja ja uudelleenmuotoiluja. Puhuminen: Osaa kertoa tavallisista, konkreeteista aiheista kuvaillen, eritellen ja vertaillen ja selostaa myös muita aiheita, kuten elokuvia, kirjoja tai musiikkia. Osaa viestiä varmasti useimmissa tavallisissa tilanteissa. Kielellinen ilmaisu ei ehkä ole kovin tarkkaa.

Luetun ymmärtäminen: Pystyy lukemaan muutaman kappaleen pituisia tekstejä monenlaisista aiheista (---) ja selviää myös jonkin verran päättelyä vaativista teksteistä (---). Pystyy etsimään ja yhdistelmään tietoja useammasta muutaman sivun pituisesta tekstistä suorittaakseen jonkin tehtävän. Kirjoittaminen: Osaa kirjoittaa henkilökohtaisia ja julkisempiakin viestejä, kertoa niissä uutisia ja ilmaista ajatuksiaan tutuista abstrakteista ja kulttuuriaiheista (---). Osaa kirjoittaa muutaman kappaleen pituisen jäsentyneen tekstin. Pystyy kirjoittamaan ymmärrettävää ja kohtuullisen virheetöntä kieltä, vaikka virheitä esiintyy vaativissa rakenteissa, tekstin jäsentelyssä ja tyylissä (---). Kielitaidon tasojen kuvausasteikko löytyy esim. www.oph.fi -> säädökset ja ohjeet -> opetussuunnitelmien ja tutkintojen perusteet -> maahanmuuttajien koulutus -> perusopetukseen valmistavan koulutuksen liite

KIELITESTIN RAKENNE Kirjallinen testi luetun ymmärtäminen (2 tehtävää) kirjoittaminen (2 tehtävää) rakennetehtävä Haastattelu Ymmärtäminen Tuottamistaidot

Kielitestiin ei tarvinnut tulla, jos äidinkieli on ruotsi, mutta suorittanut peruskoulun suomen kielellä suorittanut yleisen kielitutkinnon (Yki-koe) taitotasolla 3 suorittanut suomalaisen ylioppilastutkinnon suorittanut toisen asteen ammatillisen perustutkinnon suomenkielisessä koulutuksessa

Työryhmä on ehdottanut Oph:lle myös seuraavia korvaavuuksia: Valtiohallinnon kielitutkinto (tyydyttävä) Peruskoulun päättöarvioinnin tueksi tarkoitettu suomi toisena kielenä –koe vähintään arvosanalla hyvä (vastaa B1-tasoa) Lukion päättötodistus suomenkielisestä lukiosta Lukion oppimäärä jossakin seuraavista aineista: suomi äidinkielenä, suomi toisena kielenä, finska

Pohdittavaa? Onko peruskoulussa jatkossa käytettävissä s2-päättökoe? Milloin päättökoe pidetään kouluissa? Onko mahdollista antaa kokeesta erillinen todistus ennen yhteishaun kielikoetta, jolloin se voitaisiin mahdollisesti huomioida korvaavuutena?

Jatkossa… Keväällä 2011 em. oppilaitokset järjestävät yhteisen kielikokeen. Oph:n koordinoima kielikoetyöryhmä?