Luovan idean kriteerit

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
DRAMATURGIAN PERUSKÄSITTEISTÖÄ
Advertisements

Johtajien tunnistaminen ja kehittäminen
Kirsi Juva1 MILLAINEN KOULUTUS VALMENTAISI 2020-LUVUN TÖIHIN? Koulutuksen tulevaisuudennäkymät Pohjois-Savossa Jarmo Immonen
Tämä on SUUNTA-työkalun käyttöön opastava diaesitys
Turun seurakuntayhtymä Valmennusraportti
Innovaatiokulttuuri Innovaatio = uudennos
NAO/Maija-Leena Haapa-alho
MIKÄ ON TIIMI?.
Opitaan ja työskennellään yhdessä
Kulttuuri, mieli ja kasvatus
VALOVUOSI = km IHMISIÄ = 1 IHMINEN / km LINNUNRATA Ø = VALOVUOTTA

Innovaatiokyvykkyys ja luovuus
1 N-piirin johtajuusvalmennus Vapaaehtoistyön johtaminen.
Pro-Skillsin taustafilosofia
Sosialisaatio Sosialisaation käsitteellä kuvataan prosessia, jossa yksilöstä kasvaa yhteisönsä jäsen. Uusi sukupolvi oppii ja se opetetaan kulttuurinsa.
Miten synnytän radikaaleja innovaatioita ”Fuzzy Front End clarified”
Dialogi ja sen soveltaminen ympäristöongelmien ratkaisemisessa VIEVE Työseminaari Levi Marika Palosaari.
Ei ole olemassa yhtä ainutta oikeaa oppimistyyliä tai –asennetta!
Lapselle hyvä päivä tänään
HYVÄ MONIKULTTUURINEN KOHTAAMINEN Juha Parkkinen
Luennoitsijan nimi. Olemme olemassa, koska yhteiskunta haluaa varjella elämää, kulttuuria, omaisuutta, toimintaedellytyksiä Arvot, palokuntahyveet, eettiset.
Luovia ihmisiä ajaa eteenpäin ns. kosmologinen motiivi eli pyrkimys rakentaa kosmosta, järjestystä, suhteessa itseen ja maailmaan. Kulttuurin alojen suurista.
Ajatuksia oppimisesta
Työyhteisökoulutus kulttuurien välisestä kohtaamisesta - millaisiin tarpeisiin vastataan? Aurora Vasama
Harjoitukset ja niiden tarkoitus
Tulla tietoiseksi niistä olettamuksista Tacit olettamuksista jotka määräävät ja hallitsevat ja myötävaikuttavat lukita estää késkustelu.
Yhteiset kompetenssit Muokataan… ja täsmennetään.
Suotuisan oppimistarinan rakentaminen ET- koulutus/T3/ Tapio Malinen.
Protomo Uusi suomalainen innovaatioapparaatti Petri Räsänen Hermia Oy.
 Tutkimuksemme kantavana ajatuksena on uskomus siitä, että yhdistämällä matematiikan opetus johonkin konkreettiseen asiaan saavutetaan syvällisempää.
− työkalu toiminnan suunnittelun ja suunnitelman arvioinnin tueksi
Työpaikat kuntoon - pilotti Luottamusmieskonferenssi Aki Rouhiainen
Verkostotyön viitekehys & Sitoutuminen ja motivaatio Maaseudun YTR
LATAAMO osallisena yhteisössä. Lataamo -työskentelyn tavoitteet Kuulla ihmisten kokemuksia ja saada uutta tietoa. Tehdä näkyväksi osallisuuden toteutumista.
KULTTURIENVÄLINEN VIESTINTÄ
Aivomyrsky ja unelmien leikkipuisto
Miten laatutyöhön sitoutetaan?
OPETTAJUUS MUUTOKSESSA Ympäristö muuttuu, muuttuuko opetus? ”Luokan tulisi olla kuin urheilujoukkue: Opettaja on valmentaja ja oppilaat pelaajia” (Amissäätöö-hanke.
Kulttuurisemiotiikkaa Harri Veivo Oulun yliopisto Lokakuu
C 1. Testaus on ”sarja toimintoja” Itse asiassa, testaus on vuorovaikutusta, jota rytmittää ohjelmiston arviointi. Vaikka on hyödyllistä tunnistaa sarja.
Motivointi, sitouttaminen, yhteisöllisyys
Creative Campus - yliopisto innovaatioympäristönä Sisältöliiketoiminnan luovien prosessien johtaminen (Creative Processes and Content Busines.
DIALOGI Dialogi on kahden tai useamman ihmisen vuoropuhelua.
Mitä uskonnolla tarkoitetaan? Uskonnollisia ajatuksia ja kokemuksia muokkaa Uskonto vaikuttaa yhteisö Homo religiosus 1.Ihmisellä lajiominainen kyky uskonnolliseen.
Wiki …ja muutamia huomioita sosiaalisesta mediasta [työyhteisöjen näkökulma] Kulttuurituotanto YAMK | | Milla Laasonen.
Emmi, Laura, Marianne, Johanna, Hanna, Elisa, Eva-Greta, Marcus.
Kotiin – Behind the Scenes
Robustius Yleinen idea: jokin pysyy muuttumattomana vaikka jotakin muutetaan.
Oppimisryhmien kuulumisia. Oppimisryhmät Ryhmä 5 Tehotytöt Team Trinity Rämmät JASS Team 75% Integrointi-pantterit.
KIRKONPALVELIJAN TYÖNOHJAUS
MUUTOS JOHTAMISEN HAASTEENA.  JOHTAMINEN ON ENNEN KAIKKEA SOSIAALINEN PROSESSI.
NLP esimiehen työkaluna Työpaja – Arja Pakkala Tervetuloa NLP-työpajaan tutkimaan, kokeilemaan, kokemaan ja pohtimaan ihmisten erilaisuutta,
Miksi Pohjoismaiden innovaatioyhteistyötä? erikoistutkija Hannu Lipponen Kauppa- ja teollisuusministeriö Oulu
PurisProjekti TAVOITTEENA PAREMMAT OPPIMISTULOKSET JA VIIHTYISÄMPI KOULU.
JEAN PIAGET JEAN PIAGET ( ). AJATTELUN KEHITYS Lapsen toimintaa ohjaavat sisäiset mallit eli skeemat Lapsen toimintaa ohjaavat sisäiset mallit.
J YVÄSKYLÄN YLIOPISTO EFQM- MALLI 2013.
PARIKKALAN ESIOPETUSSUUNNITELMA
Yhdessä työskentelyn prosessi, yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi.
Jyväskylä Arto Riihimäki SEL ry.
2. Mitä uskonto on? Ydinsisältö.
AJATTELUN KEHITYS kaksi suurta teoreetikkoa A Lev Vygotsky
Työpäivän kokeminen kuraa vai kivaa?
Sosiaalisuus ja sosiaalisen tarkastelu
Tuotekehitystyön erikoisammattitutkinto 2017
Hiljainen tieto Kala ei tiedä että se ui ,ennen kuin se joutuu vedestä pois Rutiininomaista, ohjaa kaikkea toimintaa Periaatteessa kaikki tieto ja osaaminen.
Yhteiskehittäminen Innokylässä
Kirkkona monikulttuurisessa yhteiskunnassa
Menestys tiimityön kautta
Kahdeksan edellytystä sujuvaan opinnollistamiseen
Esityksen transkriptio:

Luovan idean kriteerit Kaikkia ideoita ei ole luotu samanarvoisiksi eikä kaikkia ideoita voida kutsua luoviksi Jotta ideaa voidaan pitää luovana, tulee sen täyttää kolme kriteeriä: Uutuus (novelty) Arvoa tuottava (value) Muiden havaitsema ja hyväksymä (to be realized by others)

Innovaatio ja keksintö Innovointi on eri asia kuin keksiminen Keksintö= uuden tuotteen tai teknologian tuominen markkinoille Innovaatio= uuden arvoa tuottavan ratkaisun tuominen markkinoille= ”muutoksen hyödyntäminen mahdollisuutena”

Olla ihminen on olla luova Kyky luovasti uudistaa omaa ajattelua ja toimintaa on piirre, joka erottaa ihmisen eläimistä Luovuus on ihmisyyteen erottamattomasti kuuluva ominaisuus ja itseisarvo

Luovuus synteesinä Synteesin rakentaminen on luovan ajattelun jalostuneimpia muotoja. Tällä tarkoitetaan kykyä konstruoida jo olemassa olevasta tiedosta ja oivalluksista uutta tietoa ja oivalluksia. Synteesin tekeminen edellyttää monialaisuutta ja – tieteellisyyttä. Uusien maailmojen luoja ei voi olla pelkkä spesialisti.

Luova ote todellisuuteen Luovalla otteella todellisuuteen tarkoitetaan sen oivaltamista, että todellisuutta voidaan lähestyä monesta eri näkökulmasta. Ei ole olemassa vain yhtä ainoaa tapaa tarkastella maailmaa. Luovan ote tunnustaa maailman monikasvoisen ilmeen Luovan otteen kautta synnytetään erilaisia todellisuuden representaatioita, eli uudelleenkuvauksia Ihmisille ja heidän muodostamilleen yhteisöille juuri em. Representaatiot ovat olennaisempia kuin todellisuus itse

Frank Zapan ohje säveltäjiksi aikoville Julista aikomuksesi luoda sävellys Aloita sävellys jonakin tiettynä ajankohtana Aikaansaa jotakin tietyn ajanjakson kuluessa. Kriitikot huolehtivat tuotoksen arvostelusta, joten älä tuhlaa omaa aikaasi siihen. Lopeta sävellys jonakin ajankohtana Hanki itsellesi osapäivätyö voidaksesi ylläpitää vaiheita 1-4

Näkökulmia luovuuteen Nerous- ja suurmiesteoriat Luovuuden organisaation teoriat Luovuus liitetään poikkeuksellisten yksilöiden toimintaan ja sen tuloksiin Luovuus nähdään organisoidun organisaation aikaansaannoksena Psykodynaamiset luovuusteoriat Historialliset ja kulttuurilliset luovuusteoriat Luovuus liittyy yksilön sisäisiin ristiriitoihin (esim. tukahdutettu seksuaalisuus ja siitä johtuva sublimaatio eli kanavointi) Luovuus liittyy historiallis- kulttuurisiin viitekehyksiin Evoluutioprosessiteoriat ja –mallit Intuitioteoriat Suuret keksinnöt perustuvat aiempiin keksintöihin. Luovuus on näin ollen kehitystä. Luovuus on välähdyksenomaista ja alitajuista Monimutkaisen persoonallisuuden mallit Taloushistorialliset luovuusteoriat Markkinoiden kysyntä ja tarjonta synnyttävät vuorovaikutusta, jossa syntyy luovuutta Luovuus liittyy epäjärjestystä ja monimielisyyttä sietävän epäsovinnaiseen persoonaan Kollektiivisen luovuuden teoriat Luovuus liittyy yhteisöllisyyteen ja sen sisällä harjoitettuun dialogiin

10 vuoden sääntö Luovien suoritteiden taustalla on usein pitkäalainen ja pitkänjännitteinen paneutuminen omaan alaan. Peukalosääntönä voidaan sanoa, että yksilön tulee toimia aktiivisesti omalla alallaan (domain) kymmenen vuotta ennen kuin hän kykenee tuottamaan luovia tuloksia, joilla on aidosti muuttavia ja kehittäviä vaikutuksia. Yksilö tarvitsee perustietotason, eräänlaisen kriittisen tietomassan, ennen kuin hän voi tuottaa luovia tuotoksia. Tämä tietotaso muodostuu mm. tutustumalla oman alan perusteisiin ja asiantuntijoiden ajatuksiin.

Vyöhykkeet ja Flow

Luova virtaus

Luova virtaus arjessa

Luova virtaus ja kehittyminen

Luovuuspedagogiikan lähtökohtia Koulutuksessa tulee varjella ja kehittää intuitiivisia kykyjä Koulutuksen tulee olla monitieteellistä ja arvostaa taidetta yhtä paljon kuin tiedettä. Opetussuunnitelmat tulee laatia innovatiivisuuden lähtökohdista käsin: kaikissa aineissa edellytetään innovatiivisuutta. Näin aineet integroituvat toisiinsa Ideoita ja ajatuksia tulee esitellä mahdollisimman monella eri tavalla, jotta mahdollisimman monet eri ajattelijat voisivat tarttua niihin kiinni.

Luovuuden kolme elementtiä

Luovan toiminna edellytykset Luova persoona (henkilö) Prosessi (työ) Produktio (tuotos) Luovuutta edistävä ympäristö (infrastruktuuri)

Luovan kulttuurin luominen Treenit Korkean tason odotukset Resurssit Kyvyt ja mentorit Toivo Todellinen mahdollisuus käyttää oppeja Palkinnot

Kekseliään organisaation piirteitä Runsaasti sankareita Arvojärjestelmä suosii ideoiden salakuljetusta Epäonnistumisia sallitaan Suuntaudutaan erikoistaitoja ja kiinteitä asiakassuhteita kohti Pidetään ymmärrettynä ottaa pieniä ja hallittavissa olevia askelia. Tiivis ja vapaa viestintä Organisaatiorakenne joustaa ja sisältää päällekkäisyyksiä Ylisuunnittelun ja paperityön vähyys Sisäinen kilpailuhenki

Innovatiivisuuden 11 käskyä Älä pelaa markkinajohtajan luomilla toimialan säännöillä, luo omasi Get innovative or get dead! Tutki yrityksesi piilevät strategiset voimavarat, sitten hyödynnä niitä pirusti Luo yrityksesi ripeyden ja toiminnan ilmapiiri Kokeile ja ole proaktiivinen Riko rajat Käytä kaikkien ihmistesi kaikkia taitoja jatkuvasti Nosta näkökulmasi ja osaamisesi globaalille tasolle. Myönnä, että ekoindustriaalinen vallankumous on täällä ja nyt Tee organisaation oppimisesta uskonto Kehitä strategisen suorituksen mittareita

Huippuluovien ryhmien piirteitä Yhteinen unelma ja visio Konfliktit ratkaistaan unelman suuntaisesti, ei yksilön mielen mukaan Ryhmän toimintaa tulee varjella. Usein sillä on oma ”suojelusenkelinsä” Ryhmällä on kuviteltu tai todellinen vihollinen Ryhmä mieltää itsensä haastajaksi – usein asetelma on ”Dadid ja Goljath” –asetelma Ryhmässä työskentely edellyttää henkilökohtaisia uhrauksia – vapaamatkustajia ei sallita. Ryhmän johtaja on hyvä hoitamaan ”ulkopolitiikkaa”, eli suhteita ryhmän ulkopuoliseen maailmaan. Ryhmän jäsenet rekrytoidaan huolellisesti. Ryhmässä on nuorekas ja leikkisä henki. Asenteet ovat usein ylioptimisia ja utopistisia. Ryhmän tulee tuottaa jokin ulkoinen tuotos

Suunnatut ja välimaaston innovaatiot Yleensä ns. asteittainen innovaatio, eli ”parannusaskel” ´jo olemassa olevaan Syntyy kulttuurialan sisällä, ehdoilla ja sen asiantuntijoiden hyväksymä. Tietyissä tilanteissa on johdettavissa tavoitteellisesti. Yleensä ns. läpimurtoinnovaatio, eli selkeästi uusi, tuore yhdistelmä. Syntyy kulttuurialan välimaastossa ja niiden vastustamana. Arvaamaton, hallitsematon innovaatioprosessi jonka tavoitteita tai tuloksia ei voida ennustaa.

Suunnatut ja välimaaston innovaatiot

Välimaaston innovaatiot Yllättäviä ja kiehtovia Synnyttävät ”loikkia” uusiin suuntiin Avaavat ja synnyttävät uusia kulttuurialoja Antavat yksilöille, tiimeille ja yrityksille rakentaa oma pelikenttä Synnyttävät seuraajia joten alkuperäiset keksijät muuttuvat yleensä johtajiksi. Synnyttävät suunnatuille innovaatioille uutta ainesta vuosiksi tai vuosikymmeniksi Saattavat muuttaa maailmaa arvaamattomilla tavoilla

Protoilun perusperiaatteita Tiimi rakentuu prototyypin ympärille. Idea on ensin, sitten vasta tiimi. Prototyyppi ohjaa innovaatioprosessia. Prosessi syntyy vauhdin mukana. Ensin täytyy tehdä, ennen kuin voi tutkia

Hyvän proton tunnuspiirteet Nopeat kehityssyklit Halpa, kustannustehokas Provosoiva, ajatuksia herättävä Yksinkertainen ymmärtää

Tiedon synnyttämisen perusmalli

BA – Jaettu tila uuden synnyttämiselle Ba on japaninkielinen käsite. Sillä tarkoitetaan kontekstia (asiayhteyttä), jonka sisällä käsitellään jotakin tarkoituksella. Ba:ta voidaan ajatella ”jaettuna tilana”. Tämä tila voi olla fyysinen, virtuaalinen, henkinen tai mikä tahansa niiden yhdistelmä. Ba on alusta yksilön ja yhteisön tiedon synnyttämiselle.

4 BA:ta