Asiantuntijuus ja työelämäorientaatio

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
PALAPELIN PALAT PAIKOILLEEN
Advertisements

”Suomalaisen valmennusosaamisen kehittäminen” Valmentaja + Urheilija
Mikä minua kiinnostaa? Valitsemista helpottavia kysymyksiä?
Ohjaus työssäoppimisen oppimisympäristöissä Seija Rannikko.
11. tammikuuta 2010 Oulun yliopisto, Ohjaus- ja työelämäpalvelut
Turun normaalikoulu - opetussuunnitelmaa yhteisöllisesti
PIRAMKin opetussuunnitelmien muutosprosessi
| | Minne menet aikuisohjaus? –seminaari Elinikäinen oppiminen ja ohjauksen monet muodot Kommenttipuheenvuoro, Savonia-ammattikorkeakoulu.
Asiantuntijan osaaminen © Seppo Helakorpi
OSAAMISEN TUNNISTAMINEN TYÖNHAUN POHJANA
ITSETUNTEMUS JA OMA OSAAMINEN
RIKASTAMO Sinun urasi Klondike? Haluatko jo ulos luokkahuoneesta?
Tampereen Aikuiskoulutuskeskus1 Toteutuminen 2 ryhmää, TAO ja TAKK verkkotaitojen opetuspäivää 7 viikon lähiopetusjakson aikana Käytössä.
Seurakuntien varhaiskasvatuksen neuvottelupäivät "Kirkko iholla"
OULUN YLIOPISTO VARHAISKASVATUKSEN KOULUTUS OPETUSHARJOITTELUT
Opiskelijan kannustaminen työssäoppimiseen ja näyttöihin Kotityö- ja puhdistuspalvelujen perustutkinnossa Nakkila Pirkko
TUTKE II toimeenpano OSAOssa
Yhteiset kompetenssit Muokataan… ja täsmennetään.
Hops osana opiskelu- ja asiantuntijuusprosessia Terhi Skaniakos.
OPPIMISEN TILAT Uusi pedagoginen paradigma
Valmius tulevaisuuteen Arto Saloranta.
PLE – Personal Learning Environment PeLE - Henkilökohtaisten oppimisympäristöjen kehittäminen - projekti 2008 – 2011 Aija Hietanen.
Savonia-ammattikorkeakoulu, Terveysala, Kuopio
Opinnäytetyö (Yamk) Varustamon päätösseminaari Eija Nyrhilä.
OULUN YLIOPISTO VARHAISKASVATUKSEN KOULUTUS OPETUSHARJOITTELUT
Ammatillisen opettajan dynaaminen tulevaisuuden työnkuva Yksintekijästä – työyhteisölliseksi osaajaksi Työssäoppimisen ohjaajasta - koulutuksen ja työelämän.
Aija Hietanen, Savonia-ammattikorkeakoulu
Esittäytyminen Tuomas Korkalainen Metropolia. Kuka olet? Projektisuunnittelija, Metropolia kulttuuri ja luova ala, elokuvan ja tv:n koulutusohjelma Reititin.
Ura- ja rekrytointipalvelut OPINTOJEN TYÖELÄMÄORIENTAATION järjästämisen ja kehittämisen tukena Esittely- ja keskustelutilaisuus Kati Kettunen.
AMMATTI: TEATTERITUOTTAJA
VALOA Valmennuksella kansainvälisiä osaajia työmarkkinoille
Näkökulmia opintojen seurantaan biotieteissä Yliopistopedagogiikan yliopistonlehtori BioTDK Soila Judén-Tupakka.
Näkemyksiä, kokemuksia ja ajatuksia opettajatuutoroinnista Minna Nieminen SAMOK ry. Sisältö: 1) Opettajatuutoroinnin hyödyt opiskelijalle 2) Opettajatuutoroinnin.
oman osaamisen analysointi
Ajatuksia AMK-opintoihin valmentavan koulutuksen sisällöistä Metropolia / Riitta Metsänen.
OPPIMISEN, OPETUKSEN JA OHJAUKSEN PROSESSIT Yhteiskunnallista kontekstia - Työelämän nopea muutos - Globalisaatio ja kansainvälistyminen - Monikulttuurisuus.
TUPA –Työpaikkaohjaajien kouluttajakoulutus - kuka kouluttaa ketä?
Kirsi Nuorsaari ja Jonna Heikkilä
OPPI SYNTYY YHDESSÄ TEKEMÄLLÄ - EI MONISTAMALLA
Valmistuneiden näkökulmia työelämätaitojen kehittymiseen Reeta Eloranta / U&R.
Ops seminaari Askola.
Arja Tahvola/ VOKKE HENKILÖKOHTAINEN OPINTO- SUUNNITELMA OPINTOJEN OHJAUKSEN NÄKÖKULMASTA.
Töissä.fi – sivusto Korkeakoulusta valmistuneet työelämässä Harjoituksia ja tehtäviä valintojen tueksi Leena Penttinen, Jyväskylän yliopisto Kaisa Karhu,
AKATEEMISEN ASIANTUNTIJUUDEN KEHITTYMINEN TERVEYSTIETEIDEN MAISTERIKOULUTUKSEN AIKANA Peltokallio, Liisa, Juntunen Kristiina, Kokko Sami, Parkatti Terttu,
Osaaminen ja työllistyvyys Aalto-yliopiston oppimispalvelut, Opiskelijapalvelut Seija Leppänen 2015.
Satakunnan ammattikorkeakoulu | Satakunta University of Applied Sciences Sosionomin ammatti ja työ seminaari Tuula Rouhiainen-Valo.
Tuuleta Osaamistasi Euroopassa  Työ- tai opiskelupaikan hakeminen ja osaamisen osoittaminen ulkomailla  Näin kokoat Europassin: mistä.
STUDIO-projekti Toimintalinja 3: Osuvuutta ja kysyntälähtöisyyttä aikuisopiskeluun tieto-, neuvonta ja ohjauspalvelujen valtakunnallisella kehittämisohjelmalla.
Paluuorientaatio Pauliina Keskinarkaus, Rekry.
Opintopolku ja ohjaus Terhi Skaniakos
Ulkomailla tapahtuvan harjoittelun kipukohdat: Osaamisen tunnistamisen tärkeydestä Janne Loikkanen Kansainvälisen harjoittelun suunnittelija.
W5W²-pilotti: TEO:lla työelämään! Helsingissä Leena Itkonen Helsingin yliopiston ura- ja rekrytointipalvelut.
Ei korkeakoulua vaan (työ)elämää varten – yliopisto-opiskelun pedagoginen työelämähorisontti Leena Penttinen & & Terhi Skaniakos
Ajankotaista Skills Finlandin toiminnasta ja tulevaisuudesta
VALMA-koulutus Edupolissa
© Petteri Elo OPS-koulutus 2016
Konetta vastaan sisällönkuvailun tulevaisuudesta
ePortfolio ohjauksen apuvälineenä
RESTONOMI 210 OP Opetussuunnitelman rakennekuva
Opetussuunnitelman rakennekuva TRADENOMI 210 OP
TYÖKOKEMUS työtehtävä, kesto ja yritys MIKSI MEIDÄN
Opetus- ja kulttuuriministeriö Lukiouudistuksen maakuntakiertue
Tanssinopettaja (AMK), 240 op
Tiedot, taidot ja osaaminen – osaamisesta kertominen
shine Strong human increases new energy
Tulevaisuuden osaamistarpeet ja työelämän muutos
Mamu-Mappaus Pedaali-hanke
Hanke
OSAAMISKANSIO Nimi.
Osaaminen esille Europassilla
Esityksen transkriptio:

Asiantuntijuus ja työelämäorientaatio Terhi Skaniakos Strategisen kehittämisen yksikkö terhi.skaniakos@jyu.fi

Opintojen ja ohjauksen 3 ydinprosessia Opiskelijaprosessi PSYKOSOSIAALINEN OHJAUS Oppimisprosessi OPINTOJEN OHJAUS Asiantuntijuusprosessi URAOHJAUS Opintojen alku- keski- loppuvaihe Skaniakos 2011, mukaellen Korhonen 2007 Opintopolun aikana -> Opiskelijan vastuu ja itseohjautuvuus kasvaa -> Opiskelijan aktiivinen rooli ja osallistuminen kasvaa

Asiantuntijuuden osa-alueet ryhmätyötaidot vuorovaikutustaidot joustavuus ja sopeutumiskyky äidinkielen kirjallinen ja suullinen viestintä esiintymistaito viestintätaidot vierailla kielillä. Sosiaaliset taidot Viestintä- taidot Asiantuntijuus tieteenalan käsitteet, teoriat & tiedot analyyttiset taidot lähdekriittinen osaaminen teorian soveltaminen tiedonhankintataidot yleissivistys suvaitsevaisuus monikulttuurisuus luovan ajattelun taidot oppimiskyky ongelmanratkaisukyky kyky itsenäiseen työskentelyyn projektinhallintataidot johtamistaidot Yleiset työelämä- taidot Tekniset taidot atk-taidot teknisten välineiden hallinta Kansain- välinen osaaminen Kaupallinen ja taloudellinen osaaminen viestintätaidot vierailla kielillä tietyn maan/kulttuurin erityisosaaminen kansainvälinen hahmotuskyky. taloudellisten mekanismien ja todennäköisyyksien tunnistaminen ja ymmärtäminen taloushallinnon osaaminen kustannuslaskenta markkinoinnin ja myynnin osaaminen Eric Carver: Humanisti valmis työelämään – oppiaineiden ja työnantajien näkökulmia työelämävalmiuksien kehittämiseen humanistisessa reaaliainekoulutuksessa Arja Haapakorpi: Nörtti, pomo ja yleismiesjantunen – akateemisten urat ja toimenkuvat

Työelämäorientaatio 1. Työelämäsuhde 2. Työelämätiedot ja -taidot 3. Työllistymisvalmiudet

1. Työelämäsuhde oma, henkilökohtainen suhde työhön käsitykset ja kokemukset työstä ja työelämästä, ammateista ja työmarkkinoista työhön liittyvät arvostukset: millaista on ”hyvä työ”? oma biografia – perhe ja läheiset omat työkokemukset median välittämä tieto jne.

2. Työelämätiedot ja -taidot a) Yleiset tiedot ja taidot / geneeriset l. siirrettävät taidot Esim. vuorovaikutustaidot, ATK-taidot, kielitaito, ajattelutaito (kaikki työkokemus, harrastukset, elämä…) b) Alaspesifit tiedot ja taidot Oman alan spesifi tieto ja taito, erityisosaaminen, asiantuntijuuteen tarvittava tietotaito

Tulevaisuuden taitoja: Talousosaaminen Ympäristöosaaminen Verkosto-osaaminen

3. Työllistymisvalmiudet keinot työllistyä ja päästä työmarkkinoille haluamalle alalle kyky nähdä mahdollisuuksia työmarkkinoilla kyky tunnistaa omaa osaamista vastaavat työtehtävät työnhakutaidot verkostot

Työelämäsuhde – Tiedot ja taidot – Työllistymisvalmiudet Opintopolun tulevaisuuskysymykset Työelämäorientaatio: Työelämäsuhde – Tiedot ja taidot – Työllistymisvalmiudet IDENTITEETIN RAKENTAMINEN KOULUTUKSEN KVALIFIKAATIOT KOMPETENSSIT TYÖMARKKINOIDEN MAHDOLLISUUS- RAKENTEET K O U L T S T Y Ö E L Ä M Opetus & Pedagogiikka (OPS) Opiskeluajan työssäkäynti Vapaa-ajan harrastukset (Ura)ohjaus HOPS Opettajatuutorointi (Työ)harjoittelu Vaihto-opiskelu Projektit Vertaistuki Opiskelijatuutorointi Mentorointi Opiskelijajärjestöt Penttinen, Skaniakos, Lairio ja Ukkonen (2011)