© 1999 Stakes / Hannele Hyppönen - 19.11.1999 TKK sivu 1 (9) Esteettömyys teknologian kehittämisessä ja hyödyntämisessä Hannele Hyppönen Stakes.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Sosiaalinen media Iida Kiesi.
Advertisements

Tuotteen testaaminen elinkaaren eri vaiheissa
RETHINKING WORK - Mistä työssä on kysymys?. RETHINKING WORK Näin tulivat valmiiksi taivas ja maa ja kaikki mitä niissä on. Jumala oli saanut työnsä päätökseen,
Esteettömyys matkailupalveluissa ISTO –hankkeen seminaari Maarit Siitonen
Yhteistyössä Tietohallinto liikunnassa ja urheilussa
Mikä on paremmin kun hanke päättyy 2016? Mikä on muuttunut 2018 kun hankkeen päättymisestä on kulunut vuosi? Missä partneriryhmän ulkopuolella tuotteet.
1 Invalidiliitto 1 Esteettömyysprojekti Tavoite: • lisätä osaamista ja tietoa rakennetun ympäristön esteettömyydestä Kolme vastuualuetta – kolme asiantuntijaa.
TEKNILLINEN KORKEAKOULU Energiatalous ja voimalaitostekniikka Senerin Syyspäivä Visioita energiamarkkinoista Pekka Pirilä Teknillinen korkeakoulu.
1. Maatalouden tuotantokustannusten alentaminen uusien innovaatioiden avulla Viljelijöiden, maa- ja metsätaloustuotteita jalostavien yritysten, markkinatoimijoiden,
Terveyden edistämisen määrärahat 2009
Liikunnan ja kulttuurin PARAS –seminaari Kokkolassa
Rastor Oy, Itä- ja Pohjois-Suomen yksikkö
PALVELUSUUNNITELMA JA TOTU -suunnitelma
Terveydenhoitaja ikääntyvien toimintakyvyn ylläpitäjänä
Viestintää ja tiedonhallintaa helposti ja tehokkaasti Olli Aro Kehittämiskonsultti – Business Development Consultant.
W w w. h a m k. f i Wiki koulutus Leenakaija Lehto
Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos
Kouluttajakoulutus 2011 MONIMUOTOISUUS OSASTOSSA.
- mahdollisuus kehittämiseen -
YMALin strategia: tavoitteet ja painopistealueet.
Esteettömyys – kestävää kehitystä! Verkostoseminaari Aila Korpivaara
Paula Pietilä, vammaisasiamies, Turun yliopisto
Ammattikorkeakoulujen TKI-toiminta Kuinka rajata ja määritellä TKI-opintopisteet? Kaisu Piiroinen.
Maantieteen ja geologian laitos Maankäytön ja metsänhoidon muuttuvat käytännöt ja moniulotteiset sopeutumisstrategiat Sansibarilla, Tansaniassa (Suomen.
STRATEGIAPROSESSI STRATEGIA Nykytilan analyysi, SWOT Skenaariot
S Sosiaalitekniikka 1999 S Sosiaalitekniikka.
Yritykset ja yhteisöt ostajina ”Kaiken takana on…ihminen”
Yleisohje Diasarja on jaettu kolmeen osaan esitettäväksi joko kokonaan tai soveltuvin osin: ensimmäisessä osiossa (diakuvat 1-7) tuodaan vammaisen samanarvoisuus.
MITEN MÄÄRITTELEMME VAMMAISUUTTA?
Arvo ja arvoitus Terveystieto 1, 2012.
1.a) f(x) = 2x(x2 – 3) = 0 2x = tai x2 – 3 = 0 x = tai x2 = 3
”Johdon konsultointipalvelut” SFS-EN16011 Risto Pulkkanen, SFS,
Mitä TOIMIsta voi oppia? TOIMI-hanke, päätösseminaari Tutkimuspäällikkö Merja Helle Media Concepts Research Group, Aalto ARTS.
ihmiskunnan tulevaisuus ympäristö tekijät taloudelliset tekijät sosiaaliset tekijät.
Multi- ja hypermedia historian ja yhteiskuntaopin opiskelussa Peik Niemi TITU, Tietotekniikan tutkimusinstituutti Jyväskylän yliopisto MULTIMEDIAN MONET.
Vammaisten ihmisoikeudet Kommenttipuheenvuoro Esa Kalela Kuuloliiitto.
Biologinen turvallisuus elintarvikekuljetuksissa ja varastoinnissa Kuljetus- ja logistiikkaseminaari Veli-Mikko Niemi Maa- ja metsätalousministeriö.
HALLINTOKUNNAT JA ESTEETTÖMYYDEN TARVE - HANKE Niina Kilpelä, Kynnys ry.
Esteettömät oppimisympäristöt JAMK-ESOK
E STEETTÖMYYDEN LIITTÄMINEN NYKYISTÄ TIIVIIMMÄKSI OSAKSI KAAVAPROSESSIA Heini-Sofia Luotola
KULTTURIENVÄLINEN VIESTINTÄ
Tytöt teknologian taitajiksi
#CMAX.gg Messuprojekti. Strategia #CMAX.gg ja strategia: toimii internet pelipalvelinten kauppapaikkana johtava pelipalvelinpörssi, josta asiakkaat haluavat.
Kestävä Kehitys By Tuomas Nylund & Samuli Santala
Toimipisterekisteri ja Palvelukartta Esteettömyys
Toimintakyvyn arviointi
MUISTELUSTA MERKITYKSIÄ Kulttuurisen toimintaympäristön kehittäminen vanhustenkeskuksessa.
Return on Investment for Usable Interface Design: Examples and Statistics A. Marcus Ilari Pulkkinen.
Toimintakyvyn arvioinnin etiikka
Sosiaalinen media ja sulautuvat ympäristöt Terhi-Maija Itkonen-Isakov - Miksi media sosiaalistuu ja miksi oppiminen sulautuu?
© 1997 STAKES / Hannele Hyppönen – TKKpage 1 (x) Teknologian käytettävyys erityisryhmille- vai erilaisille käyttäjille vaihtelevissa käyttöympäristöissä?
Mikä oppimisessa sulautuu? - Toimintaympäristön muutosten vaikutus oppimiseen Terhi-Maija Itkonen-Isakov.
MAHDOLLISUUKSIEN MARKKINAT IHMISARVOFOORUMI 2010 KANAVATYÖSKENTELY klo Ihan sama ihmisarvo?
1 Ideasta liiketoiminnaksi: Teknisen osaamisen merkitys Jukka Parkkinen Head of R&D, SGA Entertainment Nokia Oyj.
IKÄÄNTYVÄN VÄESTÖN TOIMINTAKYVYN JA ITSENÄISEN SELVIYTYMISEN EDISTÄMINEN Korkeakoulujen aluekehitysstrategia Koulutus ja tutkimus Opetusministeriön.
Ohjelmistotekniikka kevät 2003 Ohjelmistotekniikan määritelmä Ohjelmistotekniikka (Software Engineering) tarkoittaa pätevien insinööriperiaatteiden vakiinnuttamista.
VAMPO – PÄÄTÖSSEMINAARI ESTEETTÖMYYS JA SAAVUTETTAVUUS- LIIKENNE- JA VIESTINTÄMINISTERIÖN HAVAITSEMAT VAIKUTUKSET.
Tulevaisuus-verstas Millaisia muutoksia on tapahtumassa ihmisten toiminnassa ja yhteiskunnassa?
TE3 TERVEYDEN, TOTTUMUSTEN JA TOIMINTAKYVYN ARVIOINTI JA SEURANTA Hurtig
ERITYISTAIDEKASVATUS
Ikäihmisten kuntoutus
Yritykset ja yhteiskunta
YHTEISTYÖLLÄ YHDENVERTAISUUTTA
Näkökulmia vastaamiseen
Eettinen palvelu ja liiketoiminta
TYÖIKÄISTEN MONIALAINEN PALVELUMALLI
HENKILÖSTÖTUOTTAVUUDEN PERUSTEET
Esteettömyystyötä Helsingin yliopistossa
Julkisuus Ymmärrettävyys Avoin toiminta Hallinto mahdollistajana.
Eettistä tietopolitiikka tekoälyn aikakaudella
Esityksen transkriptio:

© 1999 Stakes / Hannele Hyppönen TKK sivu 1 (9) Esteettömyys teknologian kehittämisessä ja hyödyntämisessä Hannele Hyppönen Stakes

© 1999 Stakes / Hannele Hyppönen TKK sivu 2 (9) Esityksen rakenne • Esteettömyydestä käsitteenä • Esteitä Esteettömälle Suunnittelulle • Esteettömyys osana tuottavaa, teollista toimintaa ja palvelutuotantoa • Esteettömyyeen rakentaminen osaksi tuotteiden ja palvelujen laatua • Esteettömyys teknologian hyödyntämisessä

© 1999 Stakes / Hannele Hyppönen TKK sivu 3 (9) Esteettömyydestä käsitteenä • Määritelmä: ominaisuudet tuotteessa, ympäristössä tai palvelussa, jotka tekevät mahdolliseksi niiden käytön toimintakyvystä riippumatta ja ilman apuvälineitä • Koostuu periaatteista, konkreettisista ratkaisuista sekä niiden saatavuudesta – Osatekijät: Fyysinen, psyykkinen, sosiaalinen ja taloudellinen esteettömyys • Perusta/ oikeutus: Ihmisarvon, tasa-arvon, oikeudenmukaisuuden periaatteet. Kaikkien ihmisten tasavertaiset ja yhtäläiset mahdollisuudet osallistua yhteiskunnan toimintoihin

© 1999 Stakes / Hannele Hyppönen TKK sivu 4 (9) Esteitä Esteettömälle Suunnittelulle 1 Markkinoinnin väittämiä – ”Ikääntyvät ja vammaiset henkilöt eivät ole meidän kohdemarkkinoitamme” – ”Markkinointiyksikkö selvittää, mitä kuluttajat haluavat ja tuotekehitys täyttää tarpeet” – ”Me käytämme ergonomiatietoa ja testaamme suunnittelijoillamme tuotteet”

© 1999 Stakes / Hannele Hyppönen TKK sivu 5 (9) Esteitä Esteettömälle suunnittelulle 2 Tuotekehitysprosessiin liittyviä väittämiä – ”Näin meillä on aina tehty" – ”Kyllä me koulutamme suunnittelijoitamme ergonomiassa/ käytettävyydessä" – ”Ei meillä ole velvoitetta huomioida tiettyjä käyttäjäryhmiä suunnittelussa” – ”Meidän on tuotettava nopeasti uusia tuotteita, ‘time to market’ on suorassa suhteessa tuottavuuteen" – ”On liian kallista, vaikeaa ja aikaavievää ottaa kuluttajat mukaan tuotekehitykseen"

© 1999 Stakes / Hannele Hyppönen TKK sivu 6 (9) Esteitä Esteettömälle Suunnittelulle 3 Teknologian kehittymissuunnat – yhä pienempiä laitteita – yhä enemmän toimintoja ja automatiikkaa – yhä integroituneempia laitteita ja palveluita

© 1999 Stakes / Hannele Hyppönen TKK sivu 7 (9) Esteettömyys osana tuottavaa, teollista toimintaa Suunnittelun kannattavuuteen vaikuttavia tekijöitä

© 1999 Stakes / Hannele Hyppönen TKK sivu 8 (9) Esimerkki muuttujien välisistä vaikutuksista tuotteen omi- =>Tuotekehitysaika  naisuudet  =>suunnittelukustannukset  =>tuotantokustannukset  =>myynti 

© 1999 Stakes / Hannele Hyppönen TKK sivu 9 (9) Kehitystyön kustannukset/aika/tuotoksen laatu

© 1999 Stakes / Hannele Hyppönen TKK sivu 10 (9) Esteettömyyden rakentaminen suunnitteluprosessiin

© 1999 Stakes / Hannele Hyppönen TKK sivu 11 (9) Esteettömyys teknologian hyödyntämisessä (psyykkinen, sosiaalinen ja taloudellinen esteettömyys) • Tietoisuuden lisääminen teknologiasta ja sen hyödyistä • Vaihtoehtojen turvaaminen • Yhteensopivuuden turvaaminen • Teknologian saatavuuden turvaaminen • Teknologian sopivuuden turvaaminen • Tasavertaisen taloudellisen saatavuuden turvaaminen