opettajankouluttajan

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
OPETUSSUUNNITELMATYÖN ETENEMINEN AMMATTIKORKEAKOULUISSA Kysely 09-10/2005.
Advertisements

TEKNOLOGIAOSAAMISEN JOHTAMINEN Kajaanin ammattikorkeakoulu • Keski-Pohjanmaan ammattikorkeakoulu 1 Ohjelma on tarkoitettu amk- insinööritutkinnon suorittaneille,
Hypermedian perusteet, Sami Hautakangas, TTKK, Hypermedialaboratorio Oppimisympäristöjen suunnittelusta © Sami Hautakangas, Hypermedialaboratorio.
Ohjaus työssäoppimisen oppimisympäristöissä Seija Rannikko.
Asiantuntijuus ja työelämäorientaatio
R INNAKKAISOHJELMIEN IDEAT JA OIVALLUKSET, RYHMÄ 2 M YÖTÄTUULESSA – TOIMINTAA JA TULOKSIA AMMATILLISEEN KOULUTUKSEEN Kari Laine
PK-kehittämispalvelut
Työpaikkaohjaajan osaaminen © Seppo Helakorpi
Laura Hirsto, Asiantuntijaksi kasvun prosessit opetussuunnitelmassa ja arjessa Laura Hirsto KT, Pedagoginen yliopistonlehtori Helsingin yliopisto.
Opiskelijan arviointi työpaikalla
PIRAMKin opetussuunnitelmien muutosprosessi
ENCORE Enhancing Organisational Project Cycle Management Competence and Regional Co- operation in International Projects.
Asiantuntijan osaaminen © Seppo Helakorpi
 Johdanto  YouTube  YouTuben hyödyntäminen  Yhteenveto.
Oppimista tapahtuu: Opelta oppijalle Oppijalta toiselle
Varhaiskasvatus monikulttuuriseksi
LÄHIHOITAJAKOULUTUS tutkinnon laajuus 120 ov
TAITAVA KESKI-SUOMI -TUTKIMUS
TIETO- JA VIESTINTÄ- TEKNIIKKA OPETUKSESSA -opettajien täydennyskoulutus Johanna Karppinen Info
OPPIMISYMPÄRISTÖN KEHITTÄMINEN
OPS2016 – Koulu rakentaa tulevaisuutta
Seurakuntien varhaiskasvatuksen neuvottelupäivät "Kirkko iholla"
Ajatuksia oppimisesta
Restonomi Opetussuunnitelma 2005
Millaisia verkostoja syntyy? Leena Vainio, AKTIIVI Plus Tuumasta toimeen seminaari Kuva © Neal SingletonNeal Singleton.
Opettamisesta osaamiseen -seminaari
Laajennettu työssäoppiminen ©koulutus()eximo5.fi.
OPPIMISEN TILAT Uusi pedagoginen paradigma
Verkko-opetuksen laadun tekijät – Kansallisen VOPLA-laatuverkosto- ja –palveluhankkeen esiselvityksen tuloksia Kristiina Karjalainen Annikka Nurkka Virtuaaliyliopistohanke.
Kumppanuudella tuloksiin Yritysten keskittyminen ydintoimintoihinsa ja tukitoimien ulkoistaminen ovat muuttaneet perinteistä työyhteisörakennetta. Miten.
Ammatillinen opettaja ja kasvatus
KÄYTÄNNÖN KOKEMUKSIA YMPÄRISTÖJÄRJESTELMÄTYÖSTÄ
opetussuunnitelmatyö ja hyvinvointi
Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden linjauksia
Ongelmaperustainen oppiminen
ASIANTUNTIJUUS & OPINNÄYTETYÖ Työelämän asiantuntijuutta ei voi määritellä yksilön prosessina vaan oleellista on se, että yksilö osaa suhteuttaa oma osaamisensa.
OULUN YLIOPISTO VARHAISKASVATUKSEN KOULUTUS OPETUSHARJOITTELUT
Kokkolan ammattiopisto
Juhani Kettunen Tiimikoulu Ammattikoulutus käsityöajalla perustui mestari-oppi- poikajärjestelmään (1), jossa oppipoika mestarin tiukassa ohjauksessa.
JOHDATUS TUTKIVAAN OPPIMISEEN
Kielten vastuuopettajapäivät, Rovaniemen amk TkT Marjatta Huhta Master’s Thesis –tuki Industrial Management -ohjelmassa.
Hyvän oppimisen malli LAMKissa
Creative Campus - yliopisto innovaatioympäristönä Sisältöliiketoiminnan luovien prosessien johtaminen (Creative Processes and Content Busines.
Rakenteissa kiinni ? Perusopetuksen yhtenäistämisprosessi kunnan kouluorganisaation muutoshaasteena Toimintatutkimukset ja Taustalla ”Opettajat.
ASIANTUNTIJUUS (Hakkarainen, Palonen, Paavola 2002) ASIANTUNTIJUUS TIEDONHANKINTANA (mielensisäinen näkökulma) ASIANTUNTIJUUS KULTTUURIIN OSALLISTUMISENA.
TUPA –Työpaikkaohjaajien kouluttajakoulutus - kuka kouluttaa ketä?
W w w. h a m k. f i TUPA - Työpaikkaohjaajien kouluttajakoulutus Lähipäivä 4 KEHITTÄMISTILANTEEN ARVIOINTI – TUPA-KEHITTÄMINEN OPETTAJAN TYÖN JA OPPILAITOKSEN.
Kirsi Nuorsaari ja Jonna Heikkilä
OPPI SYNTYY YHDESSÄ TEKEMÄLLÄ - EI MONISTAMALLA
Ops seminaari Askola.
Verkkokurssit tuunattuina mobiileiksi Lauri Pirkkalainen Konneveden lukio
Opetusta verkkoon – miksi? Sari Koski-Kotiranta
Kaija Ray: Siirtymät sujuviksi Antti Maunu: Yhteisöjen aika Kommenttipuheenvuoro Petteri Ora Petteri Ora1.
KJYn verkostotapaamiset PEDAGOGISEN OSAAMISEN JOHTAMINEN Millainen asema koulutusorganisaation pedagogisella johtamisella on muiden johtamisen.
Oppimiskäsitys- työpaja Aija Rinkinen Opetushallitus.
Perusopetus Osaamisen kehittäminen TOIMINTAKULTTUURIN MUUTOS - OPS 2016 Organisaation osaaminen – yhteisön osaaminen – yksilön osaaminen.
PEDAGOGINEN ILTAPÄIVÄ
Saumat tulevaisuuteen -tapahtuma 2016 Toisen asteen koulutuksen mahdollisuuksia ja odotuksia Raija Meriläinen, opetusneuvos, KT Ammatillisen koulutuksen.
TUTKE Koordinoivan hankkeen ja klusteritutkimusten väliraportti
Insinööri (ylempi AMK), ympäristötekniikan tutkinto-ohjelma
Tiimijaksolla Turun Lyseon lukiossa
Tradenomi, ylempi AMK Liiketoiminnan kehittäminen, 90 op
Agrologi (ylempi AMK) Maaseudun kehittämisen tutkinto-ohjelma, 60 op
- TIETEELLISESTI!! Psyykkinen Biologinen Sosiaalinen ja
Maahanmuuttajan askeleet työelämässä – Maastå-hanke Yhteisöllinen menetelmä järjestöille Tavoite: tarjota ammattiliitoille ja työyhteisöille.
Tampereen kaupunkiseudun TVT-suunnitelma, Treduka
Tiedot, taidot ja osaaminen – osaamisesta kertominen
Hiljainen tieto Kala ei tiedä että se ui ,ennen kuin se joutuu vedestä pois Rutiininomaista, ohjaa kaikkea toimintaa Periaatteessa kaikki tieto ja osaaminen.
Osaamisperusteisuus todeksi – käytäntöjä ja työkaluja
Ammatillisen koulutuksen reformin vaikutus vankilaopetukseen
Esityksen transkriptio:

opettajankouluttajan Seppo Helakorpi Ammatillisen opettajankouluttajan asiantuntijuus Lähtökohtia, taustaa ja osaamismittarin hahmottelua http://openetti.aokk.hamk.fi/seppoh/

Ammattikasvatus ja osaaminen Kouluttajan osaaminen Ammattikasvatuksen arvopohja © Seppo Helakorpi

Toimintaympäristön muutoksia ja haasteita osaamisen ja teknologian merkityksellisyyden kasvu toiminnassa henkilöstön lisääntyvä poistuma ja henkilöstön ikääntyminen väestön ikääntyminen ja työvoiman tarjonnan vähentyminen tuottavuus- ja tehokkuusvaatimusten kasvu avautuva, verkottuva ja verkostoituva toimintaympäristö (organisaatioiden olemassaolo ei ole itsestäänselvyys) verkostojen ja kumppanuuksien merkityksen kasvu toiminnassa alueellistaminen kansainvälisyys ja hajautetut organisaatiot tulosohjauksen terävöitys ja tilivelvollisuus uudet johtajuuskäsitykset (rekrytointi, kehittäminen, palkinta jne.) kannustavien palkkausjärjestelmien täysmääräinen käyttöönotto ja sen vaateet mm. johtamiselle sekä palkkausjärjestelmien toimivuuden turvaaminen ja parantaminen eläköityminen ja eläkelainsäädännön vaikutukset tulevaisuuden yllätyksellisyys, toiminta kaaoksessa © Seppo Helakorpi © Seppo Helakorpi (sov.:Vvm 2007)

Toimintaympäristön muutoksia ja haasteita koulutukselle ja opettajuudelle © Seppo Helakorpi

Keskeiset taustateoriat ja -oletukset © Seppo Helakorpi Keskeiset taustateoriat ja -oletukset Sosiokonstruktivistinen oppiminen oppiminen on koko ajan muokkaantuvaa yksilöllistä tietämyksen rakentumista koko eliniän, metataidot Oppiva organisaatio -tiimit ja verkostot oppiminen on tiimi- ja verkosto-oppimista, opitaan myös hiljaista tietoa (tacit knowledge), tiedostamaton tieto Käytännön yhteisöt – yhteisöllinen osaaminen - oppiminen on yhteisöllistä kehittymistä ja sosiaalisesti jakautunutta, myös virtuaalisesti Kulttuurisesti välittynyt osaaminen - oppiminen on kulttuurisia ”työkaluja” (mallit, käytänteet) hyödyntävää, yhteinen tietämys ja yhteiset merkitykset, työssäoppiminen, kontekstisidonnaisuus,trialoginen oppiminen Reflektiivinen ja kehittävä asiantuntijuus - oppiminen on jatkuvaa ja kriittistä pohdintaa, tutkivaa, innovoivaa ja kehittävää asiantuntijuutta

TIETO, ORGANISAATIO JA KOULUTUS © Seppo Helakorpi TIETO, ORGANISAATIO JA KOULUTUS

Tietoyhteiskunnan osaamisvaatimuksia • kriittinen ajattelu ja toiminta (mm. ongelmanratkaisu, tutkiminen, analysointi ja projektin johtaminen) • luovuus (mm. uuden tiedon luonti, tarkoitukseensa parhaiten sopivien suunnitelmien kehittäminen, taitava tarinan kerronta) • kollaboraatio (mm. yhdessä tapahtuva toiminta, näkökulmien yhteensovittaminen, kompromissin tekeminen, yhteisön rakentaminen) • monikulttuurisuuden ymmärtäminen (mm. eri tavoin etnisesti, tiedollisesti ja ogranisoidusti toimivien kulttuurien ymmärtäminen) • kommunikointi (viestien luonnostelu ja medioiden tehokas käyttäminen viestinnässä) • teknologian käyttö (elektronisessa muodossa olevan informaa- tion ja tieto- ja viestintätekniikan tarjoamien välineiden tehokas käyttö) • oman työn ja oppimisen johtaminen (muutoksen hallinta, jatkuva oppiminen ja työuran uudelleenmääritys). © Seppo Helakorpi (Trilling & Hood 1999)

Uusi asiantuntijuus Vanha asiantuntijuus Uusi asiantuntijuus Ammattikuntakohtainen asiantuntijuus Ammattikuntien ja ammattialojen rajat ylittävä laaja-alainen asiantuntijuus Ammattikunnan yksinoikeus työtehtäviin ja asiantuntijuuksien kilpailu Useita asiantuntijuuksia samalle ongelma-alueelle Asiantuntijan autonomia työssään Asiantuntijoiden tiimityö ja verkostoituminen Asiantuntija asian legitimoijana Asiantuntija asioiden tulkitsijana koulu-tukseen (tietämys) ja kokemukseen nojaten Asiantuntijuuden nojaaminen objektivistiseen tieteen ihanteeseen: universaali totuus Asiantuntijuus sisältää relativistista tietoa ja sisältää myös tietoista arvopohdintaa Asiantuntijoiden hierarkisuus Tasavertaiset suhteet asiantuntijoiden ja ei-asiantuntijoiden välillä Asiantuntijuuden stabiilisuus Dynaaminen asiantuntijuus, jatkuva uusiutuminen, osaamisen kehittäminen Kaavamaiset ratkaisumallit ongelmiin Tilannekohtainen analyysi ja luovat ratkaisut, tutkiva ja kehittävä ote Asiantuntijan työn kohteena asiakas Asiakas kumppanina, yhteistyö, asiakkuus laajempana käsitteenä (myös yhteisöt) © Seppo Helakorpi (Mukailtu: Peltomäki & al 2002)

Hybridinen asiantuntijuus Uusi asiantuntijuus korostaa systeemiälykästä toimintaa, ”rajojen ylitystä”, niin organisaation sisällä kuin ulospäin. Hakkarainen (2003 ja 2005) puhuu hybridisestä asiantuntijuudesta, joka syntyy kun yksilöt intensiivisessä vuorovaikutuksessa ylittävät osaamisen rajoja ja syntyy sosiokulttuurinen järjestelmä. © Seppo Helakorpi (Hakkarainen 2000)

Koulutuksen ja oppimisen paradigmat © Seppo Helakorpi Koulutuksen ja oppimisen paradigmat (Kuosa 2008)

Ammatillisen koulutuksen verkostoajattelua Koulutuksen tulevaisuus ? Ammatillisen koulutuksen eri yksiköt kehittyvät verkostoksi, jonka etätiimit muodostavat oppivia yhteisöjä ja yhteisöllisen työskentelyn ”keskuksia”. Alakohtaisesti on mahdollista muodostaa koko kouluverkoston kattavia etäpiirejä, joissa tapahtuu mm. ko. alan yhteistyötä. Huomattava osa opinnoista ja yhteistyöstä tapahtuu tietoverkoissa. Näin muodostuva verkosto alkaa vähitellen kasvaa itsenäiseksi muodostaen myös erilaisia alaverkkoja erilaisiin tarpeisiin. Oppilaitokset voivat järjestää esim. WebEx- ympäristössä verkkotapahtumia, joihin voisivat osallistua kaikki ammatillisen koulutuksen opiskelijat, opettajat ja muut asiantuntijat. © Seppo Helakorpi

Tulevaisuuden koulutus © Seppo Helakorpi Tulevaisuuden koulutus Oppivasta koulusta oppivaksi alueeksi

Verkostojen oppimisympäristö ja oppiminen © Seppo Helakorpi Verkostojen oppimisympäristö ja oppiminen (muk. Lohiniva & Sarajärvi 2004)

Osaaminen verkostoissa © Seppo Helakorpi Verkostomaisessa toiminnassa kollektiivisella osaamisella on erityinen merkitys, kun henkilöt eivät välttämättä edes tapaa toisiaan. Yhteiseen käsitteistöön ja jaettuun asiantuntijuuteen perustuen kumppanit voivat ratkaista yhteisiä ongelmia.

Opiskelu ja ohjaus verkoissa ja verkostoissa © Seppo Helakorpi Opiskelu ja ohjaus verkoissa ja verkostoissa Haaste koulutuksen toiminta- kulttuurille ja opettajuudelle - Toinen oleellinen tekijä on itseohjaava verkkoainesto

Trialoginen oppiminen ja kollektiivinen osaaminen Työyhteisön ohella Hakkarainen korostaa, ettei älykästä toimintaa voi pelkistää ihmisen mieleen, vaan se tapahtuu ihmistoimijoiden ja heidän työtään tukevien älykkään toiminnan apuvälineiden verkostossa. Hakkarainen (2006) puhuu kolmes- ta toisiaan täydentävästä näkökulmasta; tiedonhankintanäkökulma (monologinen eli M-älykkyys), osallistumisnäkökulma (dialoginen eli vuorovaikutusälykkyys, D-älykkyys) ja tiedonluomisen näkökulma (trialogisen eli kohteeseen suuntautunut T-älykkyys). Hakkaraisen mukaan älykkyyttä ei voida irrottaa kohteestaan ilman kyseisen ilmiön keskeisen sisällön ja merkityksen menettämistä. © Seppo Helakorpi (Paavola & Hakkarainen 2005)

ORGANISAATION KYVYKKYYS © Seppo Helakorpi

Osaamisen kokonaisuus © Seppo Helakorpi Osaamisen kokonaisuus kouluyhteisössä

Opettajankouluttajan asiantuntijuuden © Seppo Helakorpi Opettajankouluttajan asiantuntijuuden kehittyminen

Opettajankouluttajan asiantuntijuus © Seppo Helakorpi Opettajankouluttajan asiantuntijuus Substanssi- osaamisen osa-alue Kehittämisen ja tutkimuksen osa-alue Pedagogisen osaamisen osa-alue Työyhteisö- osaamisen osa-alue

Opettajankouluttajan osaaminen © Seppo Helakorpi Opettajankouluttajan osaaminen

”Osaamistimantti” Kun opettaja on itsearvioinut © Seppo Helakorpi ”Osaamistimantti” Kun opettaja on itsearvioinut osaamistaan mittarin avulla, voidaan osaamisesta piirtää ”osaamistimantti”, joka osoittaa opettajan vahvat alueet ja kehit- tämistarpeet. On muistettava, että tulos ei suinkaan kerro mitään absoluut- tista totuutta osaamisesta, vaan toimii kehittämisen välineenä.