Torinon käärinliinan valossa

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Taivas…. Miten pääsen sinne?.
Advertisements

Varhaisnuorten, nuorten ja nuortenaikuistenilta
Onneni on olla Herraa lähellä
”Kutsu seuraamaan” Kun he olivat syöneet, Jeesus sanoi Simon Pietarille: "Simon, Johanneksen poika, rakastatko sinä minua enemmän kuin nämä toiset?" "Rakastan,
OLISIKO SINUSTA JOHTAJAKSI?. Johtajaksi kasvetaan, ei synnytä.
PYHIINVAELLUS JUMALAN VOIDELTUA SEURATEN LAINKUULIAISESTA KANSALAISESTA JUMALAN LAPSEKSI Viides etappi
:09:11 Luukas 22: Kuvitus Henry Martin Toteutus Marko Oikarinen.
RUKOILEMME YHDESSÄ.
Arkki Varustamo Raamattukoulu
Ajatuksia elämästä..
Viikon ohjelma: MA: Miksi Jeesus-nimessä on voimaa. Rukouksen suhde Jumalan kolminaisuuteen TI: Jeesuksen nimi kääntyessämme Isän puoleen KE: Jeesuksen.
2000 vuotta Jumalan kunniaksi 1. Vanha aika
1. Tim 2: 1-4 Arvoisa Sisärengaslainen, 1. Timoteuskirjeen 2. luvussa Paavali antaa käytännön ohjeita oikeaan jumalanpalveluksen viettämisen. Kysymyksiä,
RAKKAUS USKO TOIVO - ihmiseltä ihmiselle
”Niille, jotka olivat tätä kuulemassa, Jeesus esitti vielä vertauksen, koska hän oli jo lähellä Jerusalemia ja monet luulivat Jumalan valtakunnan ilmestyvän.
Mikä asia voisi vaikuttaa näin koko kaupunkiin?
Daniel 7v Mooses on kaikkein kovin. Mooses pystyy kävelemään meren pohjalla. Allahilla on vaan lentävä matto.
Rukousviikon tarkoitus:
Uusi testamentti alkukieli kreikka 27 kirjaa
NÄEN SEURAKUNNAN... Apt.2:41 -. Näky ohjaa Perus asiakirjat ovat: Arvot ja näky Matt.22:6.
JEESUS EI SÄÄSTELE SANOJA… Matt 11: JEESUS EI SÄÄSTELE SANOJA… 1. VOIKO IHMINEN ITSE TEHDÄ PARANNUKSEN JA USKOA? 2. LAKI JA EVANKELIUMI.
KRISTINUSKON ENSIASKELEET
Pyhiinvaellus Lainkuuliaisesta kansalaisesta Jumalan lapseksi
Hepr. 1:1-2 Arvoisa Sisärengaslainen, Heprealaiskirjettä on vanhastaan sanottu Paavalin kirjeeksi heprealaisille. Tässä määrittelyssä lienee kaikki väärin.
Viides etappi PYHIINVAELLUS JUMALAN VOIDELTUA SEURATEN LAINKUULIAISESTA KANSALAISESTA JUMALAN LAPSEKSI.
Perusevankeliumia tähän päivään Opetussarja. Jeesus parantaa sairaita Matt. 8: Reino Saarelma.
Syytön tuomittavana Matt. 27: 11 – 31 Mikko Haapasaari.
USKONTO VUORISAARNA 4.LUOKKA.
Tule sellaisena kuin olet Katso ja maista!
Viikon ohjelma: MA: Miksi Jeesus-nimessä on voimaa. Rukouksen suhde Jumalan kolminaisuuteen TI: Jeesuksen nimi kääntyessämme Isän puoleen KE: Jeesuksen.
MIKSI JAPANISSA TEHDÄÄN LÄHETYSTYÖTÄ? Kuva: Philippe Gueissaz.
Valoa idästä Reino Saarelma Matt. 2: Matteus 2:1-12 – Valoa idästä 1. Kun Jeesus oli syntynyt Juudean Betlehemissä kuningas Herodeksen aikana,
Tapahtukoon sinun tahtosi
KRISTILLINEN TOIMINTAPERIAATE
JEESUKSEN LAPSUUS.
Vastaukset kpl 1-5 kertausmoniste 6.luokka
Pyhittäjä Arseni Konevitsalainen. Pyhittäjä Arseni Konevitsalainen syntyi Novgorodin lähistöllä ja sai hyvän kristillisen kasvatuksen. Ammatiltaan hän.
Neitsyt Maria.
Kirkkohistoria Kirkon syntyhetkestä tähän päivään
Miten meidän tulee toimia?
Hyvä ja paha Muistiinpanot 9. luokan oppikirjan 3. kappaleeseen
PYHÄ KOLMINAISUUS Stefan Holm: Kirkon jäsenenä – Oppikirja 9. luokalle. Kappale 7. Kuvat:
KRISTUS 9lk/UO2.
Kuolema ortodoksisessa perinteessä
Katolinen kirkko Elina, Hanna ja Tomi. Yleistä katolisesta kirkosta  johtaja paavi, jonka uskotaan olevan Kristuksen sijainen maan päällä  kristillisistä.
KUOLEMA. MOROO MORROO Kuolema on ratkaisematon arvoitus. Kukaan ei tiedä, mitä sen jälkeen tapahtuu. Eri uskoinnoissa on myös eri käsityksiä kuolemasta.
Elämän pyhyys. Kristillisen ihmiskäsityksen mukaan Jo äidin kohdussa ihminen on ainutkertainen kokonaisuus ”Sinun silmäsi näkivät minut jo idussani. Minun.
PYHIINVAELLUS JUMALAN VOIDELTUA SEURATEN LAINKUULIAISESTA KANSALAISESTA JUMALAN LAPSEKSI Yhdeksästoista etappi
UUSI TESTAMENTTI UE1 LAJM. Uuden testamentin maailma.
Yhteinen esirukous Kehotan ennen kaikkea anomaan, rukoilemaan, pitämään esirukouksia ja kiittämään kaikkien ihmisten puolesta, kuninkaiden ja kaikkien.
LÄNNEN KIRKKO USKONNOLLISENA VAIKUTTAJANA Luku 6 – Motivointi 2: Reliikit.
KRISTILLISEN OPIN KEHITTYMINEN ENNEN JA JÄLKEEN KONSTANTINOLAISEN KÄÄNTEEN UE2 LAJM.
MITEN ELÄÄ KRISTITTYNÄ?. Yleistä Kirkko on kristittyjen yhteisö. Apostolien teot kuvaavat kristinuskon syntyä. Apostolit olivat Jeesuksen opetuslapsia.
PELASTUS Luku 4 – Ydinsisältö. Kristillinen oppi pelastuksesta Pienoisevankeliumissa (Joh. 3:16) on tiivistettynä kristillinen näkemys pelastuksesta:
12. Reformoidut kirkot Ydinsisältö.
Mitä Raamattu opettaa oikeasta ja väärästä
YHDESSÄ KOHTI ELÄMÄÄ: Lähetys ja evankeliointi muuttuvassa maailmassa
20. Kristinusko Aasiassa ja Afrikassa
Kristinuskon oppi maailman suurin uskonto (2,1 mrd kannattajaa), perustuu Jeesus Nasaretilaisen toimintaan ja julistukseen Yhteinen historia juutalaisuuden.
KRISTILLINEN LÄHETYSTYÖ
Historia2 Eurooppalainen Ihminen
Kristinuskon harjoittaminen ja elämäntavat
Katolinen kirkko.
LÄNNEN KIRKKO USKONNOLLISENA VAIKUTTAJANA
Kristinuskon oppi usko yhteen, kolmiyhteiseen Jumalaan : Isä (kaikkivaltias Luoja) – Poika (Jeesus Kristus, pelastaja) – Pyhä Henki (Pyhittäjä) pelastushistoria:
Kirkkoherra Pekka Tuovinen Rautalammin seurakunta
Mikä/kuka on kristitty?
16. Kristillisperäiset uskonnot
Kirkkohistoria Kirkon synty
Yllä vallan maailman. Yllä kaiken voiman valtavan. Yllä tiedon ja viisaan ihmisen on valta, voima, viisaus Jeesuksen.
Esityksen transkriptio:

Torinon käärinliinan valossa Jeesuken kärsimys Torinon käärinliinan valossa

Nikaian uskontunnustus (300 -luku) Me uskomme yhteen Jumalaan, Isään, Kaikkivaltiaaseen, taivaan ja maan, kaikkien näkyväisten ja näkymättömien Luojaan, ja yhteen Herraan, Jeesukseen Kristukseen, Jumalan ainoaan Poikaan, joka ennen aikojen alkua on Isästä syntynyt, Jumala Jumalasta, Valkeus Valkeudesta, tosi Jumala tosi Jumalasta, syntynyt, ei luotu, joka on samaa olemusta kuin Isä ja jonka kautta kaikki on saanut syntynsä, joka meidän ihmisten ja meidän pelastuksemme tähden astui alas taivaista, tuli lihaksi Pyhästä Hengestä ja neitsyt Mariasta ja syntyi ihmiseksi, meidän edestämme ristiinnaulittiin Pontius Pilatuksen aikana, kärsi kuoleman ja haudattiin, nousi kuolleista kolmantena päivänä, niin kuin oli3 kirjoitettu, astui ylös taivaisiin, istuu Isän oikealla puolella ja on kirkkaudessa tuleva takaisin tuomitsemaan eläviä ja kuolleita, ja jonka valtakunnalla ei ole loppua. Uskomme Pyhään Henkeen, Herraan ja eläväksi tekijään, joka lähtee Isästä ja Pojasta ja jota yhdessä Isän ja Pojan kanssa kumarretaan ja kunnioitetaan ja joka on puhunut profeettojen kautta. Uskomme yhden, pyhän, katolisen ja apostolisen kirkon. Tunnustamme yhden kasteen syntien anteeksiantamiseksi, odotamme kuolleiden ylösnousemusta ja tulevan maailman elämää.

Apostolinen uskontunnustus (100 –luku?) Minä uskon Jumalaan, Isään, Kaikkivaltiaaseen, taivaan ja maan Luojaan, ja Jeesukseen Kristukseen, Jumalan ainoaan Poikaan, meidän Herraamme, joka sikisi Pyhästä Hengestä, syntyi neitsyt Mariasta, kärsi Pontius Pilatuksen aikana, ristiinnaulittiin, kuoli ja haudattiin, astui alas tuonelaan, nousi kolmantena päivänä kuolleista, astui ylös taivaisiin, istuu Jumalan, Isän, Kaikkivaltiaan, oikealla puolella ja on sieltä tuleva tuomitsemaan eläviä ja kuolleita, ja Pyhään Henkeen, pyhän katolisen kirkon, pyhäin yhteyden, syntien anteeksiantamisen, ruumiin ylösnousemisen ja iankaikkisen elämän.

Torinon käärinliina

Mitä siinä liinassa on erikoista? Mies kuoli väkivaltaisesti: suurikokoiset yksittäiset veritahrat käsien, jalkojen ja oikean kyljen kohdalla Miehen KOKO RUUMISTA on ruoskittu verille, erityisesti selkää sekä jalkojen takapuolta Miehen pään etu- ja takaosasta on kankaalle jäänyt useita verijälkiä. Veritahrojen perusteella haavat ovat olleet syviä ja jonkin pistävän esineen aiheuttamia Miehellä on ikää 30-40 vuotta ja juutalaiset piirteet

Käsien haavat: näin naulittiin kädet ristiin

Käsien haavat: käärinliina

Jalkojen haavat: näin ristiinnaulittiin

Jalkojen haavat: käärinliinan miehessä...

Kyljen pistohaava Evankeliumeissa mainitaan sotilaan pistäneen Jeesuksen kylkeen keihäällä varmistaakseen hänen kuolemastaan. Pistohaava oikeassa kyljessä löytyy käärinliinan miehestä. Haava on muodoltaan kuin paksu viiva, n 5 senttiä leveä.

Kyljen pistohaava: käärinliina

Käärinliinan miehen selkä: n. 120 ruoskimislyönnin jäljet

Lyöntien haavojen muoto muistuttaa roomalaisten käyttämää flagelum -ruoskaa

Roomalaisten ruoskimistapa sopii yhteen käärinliinan miehen haavoihin

Pään haavat käärinliinan miehessä

Orjantappurakruunu miehen päässä: evankeliumien kertomuksen mukaisesti

Veritahrat kasvoissa ja evankeliumit Orjantappurakruunu Nenä murtunut (palvelijan isku), nenä vuotanut runsaasti verta – parta veressä Toinen poski todennäköisesti murtunut

Mitä jos käärinliina kuuluu toiselle miehelle, joka olisi teloitettu samalla tavalla kuin Jeesus? Käärinliinan kangas on vähintään 2000 vuotta vanha (viimeisimmät tutkimukset v. 2005) Liina on kudotto lähi-idän tapaan Liinasta on löydetty siitepölyjä ja kukkien osia, jotka löytyvät vain Palestiinan alueelta ja osin jo vuosisatoja sitten kadonneet.

Mutta ennen kaikkea: Käärinliina on ollut erittäin tärkeä esine varhaisessa kristillisessä perinteessä (ikonit = käärinliina!) Jeesuksen nykykuva perustuisi siis kärinliinaan

Katakombien Jeesus Asiaa tutkineiden historioitsijoiden mukaan (kts. Wilson, Käärinliinan arvoitus) käärinliina vietiin 100 -luvulla Edesaan, jossa myöhemmin pakanuuden uudelleenpuhkeamisen johdosto piilotettiin valeseinään. Liina jäi siihen unohtuneena vuoteen 450, jolloin se sattumalta löydettiin jälleen. Nimenomaan niihin aikoihin Jeesuksen hahmo alettiin maalata niin kuin nykyään tunnemme sen. Varhaisempi Jeesus näytti tältä:

Jeesus ennen liinan löytöä ja sen jälkeen

Last but not least: millä tavalla kuva on muodostunut? Kuvaa ei ole maalattu kankaalle (ei maalia, eikä mitään vastaavaa väriainetta löydettävissä tutkimuksissa) Kuva on hyvin haalea, ja silti hämmästyttävän tarkka. Lääkäritutkijoiden mukaan miehen anatomia on täydellisesti esitetty. Yleinen mielipide: mikään huipputaiteilijakaan ei pystyisi luomaan tällaista teosta LISÄKSI...

Digikuva positiivina ja negatiivina Negatiivissa lähemmät (kirkkaammat) kohdat näkyvät tummempina + -

Kääriliinan miehen positiivikuva ON NEGATIIVI + -

TÄH?

Niinpä: kääriliinan miehen kuva ON NEGATIIVI + -

Käärinliina Torinossa sijaitseva käärinliina on todennäköisesti kristikunnan tärkein reliikki Jeesus on jättänyt siihen ylösnousemuksensa todistuksen

Lähteet / lisätietoja http://www.sindone.org/ http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/4210369.stm http://www.historian.net/shroud.htm http://www.sindone.org/en/welcome.htm http://www.shroudofturin4journalists.com/