Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Miten meidän tulee toimia?

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Miten meidän tulee toimia?"— Esityksen transkriptio:

1 Miten meidän tulee toimia?
Stefan Holm: Kirkon jäsenenä – Oppikirja 9. luokalle. Kappale 6. Kuvat:

2 Miten toimia? Kaverisi tarjoaa sinulle kalliin tietokoneohjelman laitonta kopiota. Otatko sen? Odotat bussia kaatosateessa. Bussi on tulossa ja se on täynnä. Huomaat ettet välttämättä mahdu bussiin. Etuiletko? Myyjä antaa sinulle 10 euroa liikaa vaihtorahaa. Palautatko rahan vai pidätkö sen itselläsi? Olet ajamassa autolla kotiin myöhään illalla. Muuta liikennettä ei juuri ole. Haluaisit kovasti kotiin. Ajatko ylinopeutta?

3 Miten toimit? Ihminen joutuu pohtimaan arkipäivässä monia valintojaan ja tapoja toimia. Mikä on oikea tapa toimia? Voinko tietämättäni toimia väärin? Mikä ohjaa toimintaamme tällaisissa ongelmatilanteissa?

4 Olet saattanut omaksua jonkin tavan toimia.
Saatat kehitellä oman tapasi toimia. Mitkä asiat vaikuttavat ratkaisuusi? Kasvatus, koulutus, yleinen mielipide? Miten sinun arvomaailmasi on muodostunut?

5 ETIIKKA JA MORAALI Etiikka (kreikkaa) ja moraali (latinaa) tarkoittavat samaa asiaa. Voidaan suomentaa sanalla ’tapa’. Etiikka ja moraali pohtivat sitä, mikä on oikea tapa toimia.

6 Kirkon opetus oikeasta tavasta
Lyhyimmillään se löytyy Kristuksen antamassa rakkauden kaksoiskäskyssä:

7 Rakkauden kaksoiskäsky
”Rakasta Herraa, Jumalaasi, koko sydämestäsi, koko sielustasi ja mielestäsi ja koko voimallasi. Rakasta lähimmäistä kuten itseäsi.” Mark. 12:30-31

8 Rakkaus Rakkaus ei ole vain tunnetta, vaan nimenomaan toimintaa toisen persoonan puolesta. Rakkauden kohteena on Jumala ja lähimmäinen. Omaa itseäänkin saa rakastaa, mutta ei enempää kuin muita.

9 Miten tuota käskyä sovelletaan käytännössä?
Siihen on jo vaikeampi vastata. Jo vanhan testamentin aikaan annettiin kymmenen käskyä, jotka soveltavat rakkauden kaksoiskäskyä.

10 10 käskyä lyhyesti Minä olen Herra, sinun Jumalasi. Sinulla ei saa olla muita jumalia. 2. Älä tee itsellesi jumalankuvaa. 3. Älä käytä väärin Herran, Jumalasi nimeä. 4. Muista pyhittää lepopäivä. 5. Kunnioita isääsi ja äitiäsi. 6. Älä tapa. 7. Älä tee aviorikosta. 8. Älä varasta. 9. Älä todista valheellisesti toista ihmistä vastaan. 10. Älä tavoittele toisen omaa.

11 Käskyn alkuperäinen tarkoitus unohtui.
Juutalaisuudessa käskyjen soveltaminen vei yhä uusien käskyjen ja kieltojen syntymiseen. Käskyn alkuperäinen tarkoitus unohtui. Jeesusta arvosteltiin, kun Hän toteutti rakkauden kaksoiskäskyä ilman juutalaisia sovelluksia. Kristus Kaifaksen edessä

12 Vuorisaarna Vuorisaarna on kokoelma Jeesuksen opetuspuheita.
Niissä hän antaa ohjeita oikeaan toimintaan.

13 Katkelma vuorisaarnasta:
"Teille on opetettu: 'Silmä silmästä, hammas hampaasta.' Mutta minä sanon teille: älkää tehkö pahalle vastarintaa. Jos joku lyö sinua oikealle poskelle, käännä hänelle vasenkin. Jos joku yrittää oikeutta käymällä viedä sinulta paidan, anna hänelle viittasikin. Jos joku vaatii sinut mukaansa virstan matkalle, kulje hänen kanssaan kaksi. Anna sille, joka sinulta pyytää, äläkä käännä selkääsi sille, joka haluaa lainata sinulta.” Matt. 5:38-42

14 Miten kristillisiä periaatteita sovelletaan käytännön elämään?
Kanonit ovat vanha kokoelma tällaisia sääntöjä ja opetuksia.

15 Kanonit ovat kirkolliskokousten muotoilemia ohjeita.
Vanhojen kanonien soveltaminen uusilla alueilla ja uusissa tilanteissa on ongelmallista.

16 Rakkauden kaksoiskäskyä saatetaan soveltaa eri paikoissa eri tavoin.
Päämäärä on aina sama: Oikea tapa rakastaa.


Lataa ppt "Miten meidän tulee toimia?"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google