Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

2000 vuotta Jumalan kunniaksi 1. Vanha aika

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "2000 vuotta Jumalan kunniaksi 1. Vanha aika"— Esityksen transkriptio:

1 2000 vuotta Jumalan kunniaksi 1. Vanha aika
Kirkkoarkkitehtuuri 2000 vuotta Jumalan kunniaksi 1. Vanha aika

2 1. Vanha aika Ensimmäiset kristityt Vainojen aika Kuva katakombeista
300-luku 3 kuvaa basilikasta Keskeiskirkot Kuva baptisteriosta Kuvalähteet

3 Ensimmäiset kristityt
Kokoontumispaikkoina olivat kodit Myös ulkona kokoonnuttiin Kasteet toimitettiin luonnonvesissä

4 Kirkkoja alettiin rakentaa jo ainakin 200-luvulla, mutta vainojen ajalta niitä on säilynyt vain vähän. Kristityt joutuivat kokoontumaan piilopaikoissa, esimerkiksi katakombeissa, jotka olivat ”maanalaisia hautausmaita”.

5 Kuva Rooman katakombeista http://www.catacombe.roma.it/en/cubicu.html

6 300-luku 300-luvun kuluessa kristinuskosta tuli ensin sallittu ja sitten pakollinen uskonto Rooman valtakunnassa Kristinuskon saadessa suosiota kirkkoja ja luostareita alettiin rakentaa nopeasti Kirkkoarkkitehtuuri sai vaikutteita julkisesta arkkitehtuurista basilikatyyli

7 300-luvun kirkoista suurin osa on raunioina tai niitä on myöhemmin korjattu ja laajennettu niin, että vanhimmat osat ovat myöhempien rakenteiden keskellä tai sisällä. Kuvassa Basilica Maxentii Roomassa Kalervo Koskimiehen kuvaamana.

8 Kaavakuva basilikasta myöhemmän kirkkorakennuksen sisällä

9 Basilikan rakenne Basilikan perusmalli on suorakaide. Suurissa basilikoissa tila jakaantuu ns. laivoihin. Keskilaivan ja sivulaivojen välillä ovat kirkon yläosaa kannattelevat pylväsrivit. Alttariosan päädyssä voi olla kaareva aspis-osa.

10 Keskeiskirkot Toinen kirkkotyyppi basilikan rinnalla oli roomalaisista mausoleumeista vaikutteita saanut keskeiskirkko Muoto pyöreä tai kahdeksankulmainen Usein marttyyri- tai kastekappeleita (baptisterioita) Yleistyivät myöhemmin erityisesti kristikunnan itäosissa Kirkko saattoi olla myös tasavartisen ristin muotoinen

11 San Giovanni in Lateranon baptisterio Roomassa, alun perin vuodelta 325

12 Kuvalähteet Pietarinkirkko, kuvaaja Kalervo Koskimies, käytetty tekijän luvalla Basilika Maxentii (KK) Vanha ja vielä vanhempi kirkko sisäkkäin Basilikan pohjapiirros San Giovanni in Lateranon baptisterio, (KK)


Lataa ppt "2000 vuotta Jumalan kunniaksi 1. Vanha aika"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google