Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Vastaukset kpl 1-5 kertausmoniste 6.luokka

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Vastaukset kpl 1-5 kertausmoniste 6.luokka"— Esityksen transkriptio:

1 Vastaukset kpl 1-5 kertausmoniste 6.luokka

2 ’ Mitä historia on? Historia on mennyttä aikaa, kertomuksia ja tarinoita, tutkimusta menneestä ajasta. Etenee kronologisesti vanhasta uuteen.

3 Mistä saadaan tietoa menneisyydestä?
Lähteitä ovat: Esineet, valokuvat, asiakirjat, rakennukset, kirjeet, päiväkirjat, suullinen perimätieto

4 1.Tuhatvuotinen keskiaika
Keskiaika jaa. Varhais-, sydän- ja myöhäiskeskiaika Bysantti oli Itä-Rooma, antiikin kulttuuri jatkoi siellä elämäänsä Rooman tuhoutumisen jälkeen. Bysantti johti keisari.

5 Neljän säädyn yhteiskunta
Säädyt: aatelisto, papisto, porvaristo ja talonpojat Läänitys=Maa-alue, jonka hallitsija luovutti ylimykselle palkkiona ansioista tai palvelusta esim. ratsupalvelus Maaorjat=Maanviljelijöiden asema ei ollut vapaa. Päivätyö ja maksuvelvoitteita ja ei muuttovapautta. Olivat ”turpeeseen sidottuja”.

6 Ritareiden aikakausi Ritarit olivat sotilaita, jotka olivat ratsumiehiä. Aatelinen ja sotilassäädyn jäsen. Turnajaiset= Ritarit harjoittivat taitojaan turnajaisissa, jossa he taistelivat keskenään. Keskiajalla armeijat eivät olleet suuria. Enimmillään noin miestä. Ritareita, aseenkantajia, jalkamiehiä, heittokoneiden kuljettajia ja jousimiehiä.

7 Kirkko keskiajan mahtitekijä
Kirkon johtaja oli paavi Ristiretket olivat kirkon sotaretkiä, joita tehtiin 1000-luvun alkupuolella Lähi-Itään, etenkin Jerusalemiin. Siellä sijaitseva jeesuksen hauta haluttiin takaisin kristityille. Milloin 1000-luvulla, noin 200 vuotta. Lähi-Itään, etenkin Jerusalemiin, mutta myös esim. Suomeen.

8 Uskonto ihmisten elämässä
Goottilainen: Seinät ohuet, ovet ja ikkunat suippokaarisia, ikkunat isoja, koristeltu lasimaalauksin, ruusuikkuna, veistoskoristelut =koristeellisia ja valoisia. Romaaninen: Ovien ja ikkunoiden kaaret olivat pyöreitä, ikkunoita vähän ja kirkon sisällä oli pimeää. Pyöreät holvikaaret, selkeät linjat ja pienet ikkunat.

9 Jumalanpalvelukset olivat Latinan kielisiä.
Aneet olivat katolisen kirkon antama vapautus hyvitystöistä, lupaus taivaspaikasta. Keskiajan lopulla yleistyi anekauppa, jossa taivaspaikka ostettiin rahaa vastaan. Johti uskonpuhdistukseen. Kirkko rankaisi ihmisiä häpeärangaistuksin. Ihmisiä kahlittiin esim. kirkon eteen pilkattaviksi. Vakavista rikoksista paavi tai pappi saattoi julistaa kirkon kiroukseen. Rikollinen erotettiin seurakunnasta ja kyläyhteisöstä. Kirkonkiroukseen tuomitun saattoi tappaa ilman rangaistusta.

10 Pyhimykset Alkujaan Raamatun henkilöt ja marttyyrit eli uskonsa puolesta vainoissa kuolleet kristityt. Myöhemmin pyhimykseksi saatettiin julistaa kristitty, joka toiminnallaan oli esimerkki muille kristityille. Pyhimysten uskottiin kykenevän ihmetekoihin, esim. estämään tulvia ja parantamaan sairaita.

11 Pyhiinvaellukset Jokaisen kristityn tuli tehdä pyhiinvaellus, joka suuntautui esim. pyhimyksen haudalle ja pyhälle paikalle. Tärkein pyhiinvaellus kohde oli Jeesuksen hauta Jerusalemissa.


Lataa ppt "Vastaukset kpl 1-5 kertausmoniste 6.luokka"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google