John Rawls REILUPELI.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Toimintaympäristön analyysi
Advertisements

Jumalan kanssa.
Maailma rakentuu yhdessä yrittämällä! Yhdistyneiden Kansakuntien kansainvälinen osuustoimintavuosi 2012.
Mikä tekijänoikeus?.
Ehkä Jumala haluaa, että meidän tulee tavata joitakin meille vääriä ihmisiä ennenkuin tapaamme sen oikean, jotta olisimme tietoisia siitä kuinka kiitollisia.
Uudet ELY-keskukset ja tiedonvälityksen haaste työhallinnossa Ideapäivä-seminaari Jaana Suokonautio Jaana Suokonautio.
HENKILÖKOHTAINEN NÄYTTÖSUUNNITELMA – HENSU Seija Pajukoski
Filosofian aloja ja suuntauksia
Seurakunnan rooli maaseudun kehitystyössä Voimistuvat kylät-seminaari Seinäjoki Markku Ylinen Johtava kappalainen P eräseinäjoen kappeliseurakunta.
Hyvä elämä ja rationalismi Oo Jot Jot Rationalistinen vapauskäsitys Vapaus = itsensä toteuttaminen rationaalisen suunnitelman mukaan Vrt. Platonin.
EU-kansalaisuus: Miten kansalaisuus määritellään?
Antti-Jussi Lakanen Nuorten peliohjelmointi 2009 / Jyväskylän yliopisto.
Unohdettu rauha - sodat ja konfliktit historianopetuksessa.
Miten hyvä opetus eroaa huonosta?
YK:n lapsen oikeuksien sopimus (LOS)
TASAPAINON RAKENTAMINEN
Kasvatuksen ja opetuksen tulevaisuus Sastamalan kaupungin tulevaisuusseminaari
RSA – Julkisen avaimen salakirjoitusmenetelmä Perusteet, algoritmit, hyökkäykset Matti K. Sinisalo, FL.
NIKO PARKKINEN & MATTI YLINIEMI SOSIAALISEN MEDIAN KÄYTTÖOHJEISTUS.
MORAALIFILOSOFIA Hyvä elämä Oikeat / väärät teot Hyvä / paha
 Uudempi s. 77- Raggarikirja s  Raggarikirja: s. 75 o Onko ok, että lapsi vie päiväkodin leluja kotiin???? raggari s. 76 ja uudempi s. 80: Kuinka.
VARHAINEN AVOIN YHTEISTYÖ Eettiset periaatteet Valtakunnallinen VARPU-verkosto Tutkimusprofessori Tom ARNKIL / Terveyden ja hyvinvoinnin.
LAPSEN OIKEUDET.
Ohjeistus työntekijätiedoista
LIONS-PERIAATTEET JA LIONS-ARVOT
Ihmiskäsitys ihmissuhdetyössä
Esittäytyminen Vastaa esitettyihin kysymyksiin omalta kohdaltasi lyhyesti. Korvaa kysymykset omilla vastauksillasi. Kiitos!
Maahanmuuttajanuorten ohjaus KIVITIPPU
A SIAKASPALVELUKOULUTUS Antin kalvot M ITEN KEHITTÄÄ ASIAKASPALVELUA ? Kehittämistä voi lähestyä kahdesta suunnasta 1. Organisaation Miten luomme.
Idolien ja esikuvien rooli. Keskustelunaiheita. Tehtävät
Punainen: tunteet, vaistot - Millaisia tunteita ja tuntemuksia tehtävä herättää? Musta: varovaisuus, arviointi, kriittisyys - Mitkä ovat ehdotuksen hyvät.
Filosofian kurssi, luento 3 Yhteiskuntafilosofia
= olemusajattelu. Essentialismin mukaan kaikilla substansseilla on oma olemus jonka mukaan ne toimivat Kaikilla eliöillä ja elottomilla on oma päämääränsä.
Kysymys hyvästä ja pahasta, oikeasta ja väärästä
Paikkatietomullistus on vasta tulossa Kuntien paikkatietoseminaari Kuntatalo Osmo Soininvaara.
Valistus: 1700 – luvulla syntynyt aatevirtaus
ILOA AUTTAMISESTA 2015, 1 Punaisen Ristin periaatteet 50 vuotta Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun liikkeen perusperiaatteiden historiaa.
Seurakuntaopisto.fi Moninaisuus-Oivallus-Dialogi Kulttuurisensitiivistä työskentelyä? Annu K-F Presentaation nimi, esittelijän nimi,
Toimintakyvyn arvioinnin etiikka
Missio - Suomen Yrittäjien tehtävä Parantaa yrittäjien asemaa, yrittämisen edellytyksiä sekä rakentaa Suomesta yrittäjyyden yhteiskunta.
1/ Joni Valkila ”Fundamentalismin seuraukset” Uskontojen uhrien tuki UUT ry Sitoutumaton yhdistys, jonka tavoite on.
Kansanterveystyö s Kansanterveystyö lisää tietoa ja ymmärrystä tutkimukset tutkimukset tilastot tilastot rekisterit rekisterit.
Punaisen Ristin periaatteet 50 vuotta
Rawlsin vastaukset: • periaatteiden hierarkkinen (leksikaalinen) järjestys: - kaikkien tasa-arvoiset perusvapaudet ja -oikeudet ovat ensisijaisia (1. periaate.
Kuvia Rodut Lineage 2 on netissä pelattava massiiviroolipeli. Se tapahtuu Adenin fantasiamaailmassa. Pelin kotisivut.
Tasa-arvokysymys islamilaisessa kulttuuripiirissä:
Kuinka esittää ratkaisu menestyksekkäästi B2B –myyntineuvottelussa Based on Thesis (2013) Mari Klemola.
Perusoikeudet ja kansalaisvelvollisuudet
Lasten oikeudet. Lapsen oikeuksien sopimus Maailman laajin ihmisoikeussopimus Hyväksyttiin 1989, Suomessa voimaan maata hyväksynyt, vain Yhdysvallat.
KIRKOT JA VALTIO Luku 17 – Ydinsisältö. Uskontojen merkitys valtion kannalta merkittäviä yhteiskunnallisia vaikuttajia tuottavat myös sosiaali- ja terveyspalveluja.
2. Oikeudenmukaisuus Kuvaile kirkonrotan sääntöjä. Millaista on reilu peli?
Millaisen maailman haluaisin? Kirjan sivut
FI4 YHTEISKUNTAFILOSOFI A. 1. Yhteiskunnan olemistapa Yhteiskunnan käsite Yhteiskuntamuotojen luokittelu Yhteiskuntafilosofian ongelmat -miksi yhteiskuntia.
Yhteiskuntafilosofia tutkii yksilön ja yhteisön suhdetta etsii oikeutusta yhteisölliselle elämälle pohtii millainen on hyvä yhteiskunta, esittää erilaisia.
LIBERALISMI. Taustoja… Yhteiskuntafilosofia pohtii yhteiskunnallisia kysymyksiä Locken vaikutus: Jokaisella oikeus päättää omasta elämästään ja tehdä.
Yhteiskunta ja yhteiselämän ehdot. Pohdi Millaista yhteiselämä oli 1700 – 1800 luvuilla? Pohdi arkielämää, ajattelua, uskonnollisuutta ns. oikeaa elämäntapaa.
ERITYISTAIDEKASVATUS
ASIAKKAAN JA POTILAAN OIKEUDET JA VELVOLLISUUDET
Moraalikehityksen tasot
YH 1, OPS Aloitustunti.
Yhteisöön kuulumisen etiikka
Yksilön lyhyt historia
Yksilö vai yhteisö Kirjan sivut
Yhteiskuntafilosofia
Mitä mieltä olet? Luku 14 – Motivointi 2.
YH 1, OPS Aloitustunti.
PUOLUE C Periaateohjelma: Arvot
Huomioita sosiaalipolitiikasta
30. TERVEYS ERI PUOLILLA MAAILMAA
RAHAN JA POLITIIKAN MAAILMA
Esityksen transkriptio:

John Rawls REILUPELI

Tietämättömyyden verho Henkilöt eivät tiedä, millaisessa yhteiskunnassa asuvat ja millaisessa asemassa ovat yhteiskunnassa  heidän on yritettävä rakentaa sellaiset periaatteet, jotka mahdollistavat heille hyvän elämän, missä olosuhteissa hyvänsä

→ OIKEUDEN-MUKAISUUS ON REILUA PELIÄ

Teoksessaan Oikeudenmukaisuusteoria (1971) yhteiskuntafilosofi John Rawls: ”Kaikki yhteiskunnalliset arvot – vapaus ja mahdollisuudet, tulot ja varallisuus sekä itsekunnioituksen perustat – on jaettava tasan, ellei ole kaikille eduksi jakaa epätasaisesti niistä jotakin tai niitä kaikkia. Epäoikeudenmukaisuus on siis yksinkertaisesti sanoen sellaista eriarvoisuutta, joka ei ole kaikille hyödyksi.” a) Milloin epätasainen jako hyödyttää kaikkia? b) Kuinka Rawls perustelee yhteiskunnallista oikeudenmukaisuutta koskevien periaatteiden valitsemisen? c) Miten Suomessa toteutuvat Rawlsin oikeudenmukaiselle yhteiskunnalle asettamat ehdot? d) Esitä perustellen, haluaisitko elää Rawlsin periaatteiden mukaan rakennetussa yhteiskunnassa. A-kohtaan voi vastata, että Rawlsin mukaan – eikä liene helppo keksiä muita yhtä järkeviä vaihtoehtoja – epätasainen jako hyödyttää kaikkia silloin, kun se hyödyttää heikoimmassa asemassa olevia. Tämä toteutuu silloin, kun jaon epätasaisuus toimii niin vahvana kannustimena, että myös heikommassa asemassa olevat saavat enemmän kuin jaettaessa yhteiskunnalliset hyvät tasaisemmin. B-kohdan vastauksessa opiskelijan olisi tärkeää huomata, että Rawlsin tavoitteena on valita oikeudenmukaisuutta koskevat periaatteet niin, että valinta olisi mahdollisimman puolueeton. Tätä varten hän kehitti ajatuksen niin sanotusta tietämättömyyden verhosta, jonka takaa yhteiskunnan toimintaperiaatteet olisi valittava tietämättä omaa asemaa. Rawls olettaa, että tällaisesta asemasta seuraa huono-osaisia suosivien oikeudenmukaisuusperiaatteiden valitseminen. Kysymyksessä on olennaista ymmärtää Rawlsin periaatteet. Toki on myös ansiokasta osata arvostella niitä. Luultavasti filosofisesti painavin Rawlsin oppikirjassa tarkasteltuihin ajatuksiin kohdistettu kritiikki koskee mahdollisuutta abstrahoida yksilöt omista yhteisöistään ja hyvän elämän ideaaleistaan. C-kohdassa kyseessä on niin sanottu vapausperiaate, jonka mukaan yhteiskunnan on taattava kaikille jäsenilleen mahdollisimman suuri oikeuksien ja vapauksien järjestelmä, ja niin sanottu eroperiaate, jonka mukaan toisaalta kaikilla pitää olla yhtäläiset mahdollisuudet tavoitella yhteiskunnallisiin asemiin ja virkoihin liittyviä etuja ja toisaalta vain sellainen eriarvoisuus on hyväksyttävää, joka hyödyttää heikoimmassa asemassa olevia (ks. a-kohta). On jossain määrin vastaajan itsenäisen pohdinnan asia päättää, kuinka hyvin periaatteet toteutuvat Suomessa. Hyvin kriittinen arvio osoittaa kuitenkin epäkypsyyttä, koska kansainvälisessä vertailussa Suomea, kuten muitakin Pohjoismaita, voi pitää varsin rawlsilaisena valtiona.

Valitut periaatteet: VAPAUSPERIAATE Jokaisella on oltava suurin mahdollinen vapaus, kuitenkin ilman että ne vapaudet rajoittavat muiden vastaavia vapauksia Uskonnon-, mielipiteen-, kokoontumisvapaus

2. EROPERIAATE Yhteiskunnassa voi olla sosiaalisia ja taloudellisia eroja, jos Ne liittyvät virkoihin / asemiin, joita kaikilla on mahdollisuus tavoitella Ne koituvat myös huono-osaisten hyväksi – Esimerkiksi lääkäreiden korkea palkka on oikeutettavissa, koska ammatti on raskas ja vastuullinen, ja hyvä palkka on tarpeen motivoimiseksi: heille tulee antaa niin paljon etuja, että asiakkaiden, esimerkiksi lasten, vanhusten tai pitkäaikaissairaiden saama hyöty kasvaa mahdollisimman suureksi (saavat hyvää hoitoa).