Jane Austen: Taito keskittyä olennaiseen Ylpeys ja ennakkoluulo 200 vuotta Porin kaupunginkirjasto 5.2.2013 Inkeri Koskinen.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
DRAMATURGIAN PERUSKÄSITTEISTÖÄ
Advertisements

KEKE-ARVIOINTIA JA TEEMOJEN ÄÄNESTYS Toukokuussa 2013 toteutetun kyselyn tulokset Kuva: Kekepuu elokuussa 2013.
Taivas…. Miten pääsen sinne?.
Kun Jumala loi naisen hän oli tullut 6. päivän ylitöihin.
Realismi Syntynyt 1800 luvulla Rami, Anniina ja Tomi.
Taivaassa tavataan Villen isoisä on kuollut.
”Kutsu seuraamaan” Kun he olivat syöneet, Jeesus sanoi Simon Pietarille: "Simon, Johanneksen poika, rakastatko sinä minua enemmän kuin nämä toiset?" "Rakastan,
AJATUSTEN VAIKUTUS HYVINVOINTIIN
Jumalan kanssa.
XX RESPONSE KEHITTÄMISKUMPPANUUS RESPONSE-KEHITTÄMISKUMPPANUUS
Jos sinulla vain on hieman aikaa keskittyä... Hei! Alkaako ruudun tuijottaminen rasittaa silmiä??? Alkaa siis.. Pikakalibrointitesti on nyt paikallaan!
RETHINKING WORK - Mistä työssä on kysymys?. RETHINKING WORK Näin tulivat valmiiksi taivas ja maa ja kaikki mitä niissä on. Jumala oli saanut työnsä päätökseen,
Bensan hinta Hyvää päivää, Olen kuullut ennustettavan, että bensan hinta saattaa syksyyn mennessä nousta litralta jopa € 1,90 :een.
Puhelinkäyttäytyminen
Cc Musiikinesitelmä James Blunt Tehnyt: Julia Seppä.
VOA-oppimispäiväkirja
Kääntäjät osana EU-viestintää
RAKKAUS USKO TOIVO - ihmiseltä ihmiselle
NALLE PUH.
Samsonin tarina. Nimeni on Samson ja olen 14-vuotias. Asun Kisumussa, Keniassa ja rakastan jalkapalloa!
FAUNA – Nähdessämme pienet punaruskeat Nähdessämme pienet punaruskeat pennut, niiden joukosta erottui heti pennut, niiden joukosta.
TYÖTÖN Työtön hakee siivoojan paikkaa Microsoftilta.
Puhu parin kanssa. Millainen sinun perhe on. - Minulla on pieni perhe
Nainen Koraanissa Islam ei tee kerrassaan mitään eroa naisten ja miesten välillä heidän suhteessaan Allahiin (swt). Molemmille luvataan sama palkkio hyvästä.
Novellin analyysin käsitteitä
Mariamin tarina. Nimeni on Mariam ja olen 13 vuotta. Asun pienessä kylässä Ugandassa. Tykkään tehdä ruokaa oman puutarhamme antimista.
Lukemaan oppii vain lukemalla
Kommentti ÄI1.
Tampereen yhdistysrakenne hanke
YK:n lapsen oikeuksien sopimus (LOS)
Daniel 7v Mooses on kaikkein kovin. Mooses pystyy kävelemään meren pohjalla. Allahilla on vaan lentävä matto.
Nykyaikainen satu Kuningas sammakko Nainen oli pelaamassa golfia, ja hänen golfpallonsa lensi pusikon taakse. Hän lähestyi pusikkoa, ja näki sammakon.
TASAPAINON RAKENTAMINEN
Nuorten ja nuorten aikuisten viestintästrategia Miksi?Kenelle?Miten?Mitä?
YLEIS- JA KESTOPLUSKVAMPERFEKTI
Jukka Vehviläinen / DiaLoog LUKION PÄÄTTÄNEIDEN KYSELYN TULOKSET Kokkola
arvot ja vuorovaikutus-sopimukset
Yhdessä vahvemmaksi kasvaminen
Fredin tarina. Nimeni on Fred ja olen 10-vuotias. Asun Kisumussa, Keniassa ja rakastan jalkapallon pelaamista!
Eugen Herrigel.  Pakko myöntää, että mielenkiinto kirjaa kohtaan heräsi 76 sivua/3 kirjapistettä suhteesta, mutta tarkoituksenani oli kuitenkin lukea.
Mihin Vanhan Testamentin kertomukseen kuvat liittyvät? Mitä muita Vanhasta Testamentista tuttuja kertomuksia muistatte?
Simulaattorikoulutuksen jälkipuinti – osa oppimisprosessia.
Suotuisan oppimistarinan rakentaminen ET- koulutus/T3/ Tapio Malinen.
USKONTO VUORISAARNA 4.LUOKKA.
Palaute laskinkurssista "Pitkää matematiikkaa graafisella laskimella TI-86” Toholammin lukiosta Perhoon
= olemusajattelu. Essentialismin mukaan kaikilla substansseilla on oma olemus jonka mukaan ne toimivat Kaikilla eliöillä ja elottomilla on oma päämääränsä.
Mitä asenne tarkoittaa?
Ryhmätehtävät 2.2 Onnellinen Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
4/9/2017 Mitä filosofia on? Kreikan kielestä sana filosofia = viisauden rakastaminen Länsimainen filosofia syntyi 600 e.Kr. antiikin Kreikassa. Tämä kurssi.
Vaillinaiset apuverbit: may
Kongruenssi ja rektio AI 15.
Yhteysopettajakoulutus
1 Lastensuojelun tieto lapsesta Mirva Makkonen Kehittäjä-sosiaalityöntekijä Oulun seudun lastensuojelun kehittämisyksikkö.
Lauseen sanajärjestys
Substantiivit Substantiivit ovat jonkin ihmisen, eläimen, asian tai esineen nimityksiä. - a pupil - a horse - an orange - a chair - time - history.
 Osaaminen: I can….  Kyky: I can speak ….  Mahdollisuus: I can go to ……  CAN = yleinen taito / BE ABLE TO = kyky, kertasuoritus  Can I sit here/
Kuuntelemisen taitoja Kirjoita seuraavasta listasta itsellesi 10 erityisen vaativaa kuuntelemisen taitoa.
Suomi 1B – Y347 Mon and Wed – Exam
ENA TODAY’S SPECIAL. otsikko oltava täysin oikein; numero pitää olla; ei alleviivausta! oma nimi oikeaan yläkulmaan; marginaaliin ei mitään.
Today’s Special Päivän pannu ENA otsikon numero on oltava; jos kirjoitat myös otsikon, sitä ei saa muuttaa älä koskaan kirjoita marginaaliin.
Proosatekstin erittelyä tekstitaitokokeessa
ARKIELÄMÄN KEMIAA KOTKAN KESKUSKOULUSSA
Modernismin tulo Suomeen
LAUSERAKENNE Kirjakieli Puhekieli
AINO LISÄMENOARVIO Edustajisto
”Onko tieto taitoa vai taito tietoa varhaiskasvatuksessa
Proosatekstin erittelyä tekstitaitokokeessa
Tarvitset vain intoa, kaikki muu tulee vastaan matkan varrella
Otsikko – Aiheen nimi tähän
PÄHEE OTE HANKE Mediatiimin koulutus
Esityksen transkriptio:

Jane Austen: Taito keskittyä olennaiseen Ylpeys ja ennakkoluulo 200 vuotta Porin kaupunginkirjasto Inkeri Koskinen

Tarkka kertoja tutussa ympäristössä Austen osasi keskittyä: tutut herrasväen naiset aiheena avioliitto luonnekuvaus etusijalla tarkasti rajatussa maailmassaan Austenin kertoja on kaikkitietävä! Kuva: C. E. Brock

Tasapainoinen avioliitto “Sanopa, rakas täti, mikä ero avioliittoasioissa on rahanahneuden ja viisauden välillä? Missä loppuu viisaus ja alkaa ahneus?” Kuvat: BBC

Talous, romantiikka ja reseptio “Neiti Lucas oli hyväksynyt hänen kosintansa yksinomaan puhtaasta ja epäitsekkäästä halusta saada varma toimeentulo, eikä hän pitänyt väliä sillä, kuinka pian sen saavuttaisi.” Aikalaiset pitivät Austenin romaaneja oivaltavina ja niiden henkilökuvausta uskottavana – vaikka olivatkin romaaneja “Päinvastoin se sai hänet selvästi ymmärtämään omat toiveensa, eikä hän koskaan ollut niin rehellisesti tuntenut voivansa rakastaa Darcya kuin nyt, kun kaiken rakkauden täytyi olla turhaa.” Nykylukijat keskittyvät usein Austenin teosten romantiikkaan, lukijakunta on nuortunut – nykyviihde lainaa Austenin ideoita

Draaman keinot Austen piti näytelmistä: dialogeissa paljon tietoa kertojanääni kommentoi henkilöitä kertojan huomio luonteissa, ei ulkonäössä; emme tiedä edes Lizzyn hiusten väriä! Kuva: Universal Studios “Saanko tiedustella mihin oikeastaan pyritte?” “Pelkästään saamaan käsityksen teidän luonteestanne.”

Kielestä ja kääntämisestä She wanted to ascertain the feelings of each of her visitors; she wanted to compose her own, and to make herself agreeable to all; and in the latter object, where she feared most to fail, she was most sure of success, for those to whom she endeavoured to give pleasure were prepossessed in her favour. Bingley was ready, Geaorgiana was eager, and Darcy determined, to be pleased. Hän halusi päästä selville kunkin vieraansa tunteista, hän tahtoi saada varmuuden omistaan ja antaa itsestään mahdollisimman miellyttävän käsityksen kaikille. Siinä suhteessa hän kaikkein eniten pelkäsi epäonnistuvansa, mutta onnistui parhaiten, sillä ne, joita hän koetti miellyttää, suhtautuivat jo ennakolta häneen myötämielisesti. Bingley oli valmis, Georgiana innokas ja Darcy sitoutunut pitämään hänestä. (Sirkka-Liisa Norko-Turja & Päivö Taubert)