Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Kongruenssi ja rektio AI 15.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Kongruenssi ja rektio AI 15."— Esityksen transkriptio:

1 Kongruenssi ja rektio AI 15

2 Kongruenssi Tarkoittaa sitä, miten lauseen subjekti ja verbi ovat samassa luvussa ja persoonassa. Perussääntö: yksikkö + yksikkö monikko + monikko Poika pelasi jalkapalloa. Pojat pelasivat jalkapalloa.

3 Miten tiedän, tuleeko yksikkö- vai monikkoverbi?
Tärkeintä on tunnistaa, mikä on lauseen subjekti. Subjekti = lauseopillinen tekijä  Vastaa usein kysymykseen kuka/mikä (ketkä/mitkä) Minä menin tänään aikaisin kouluun. Kentällä pelaavat pienet lapset. Matti ja Pekka ovat veljeksiä. Olisivatko järkisyyt riittäneet asian ratkaisemiseen? Milloin saamme selville, ketkä olivat teon takana? Kansa halusi paremman johtajan.

4 Yksikkömuoto Osa, puolet, kumpikin Lukusana subjektina
Osa meistä haluaa lukea kirjansa sähköisessä muodossa. Ainakin puolet opiskelijoista halusi painetun kirjan. Ruotsalaisista kumpikin jäi matkan varrelle. Lukusana subjektina Neljätoista opiskelijaa luki Kalevalan. Monikkomuotoinen erisnimi, yksiköllinen käsite Nummisuutarit kuuluu Kiven pääteoksiin. Helsingin Sanomat kirjoitti eilen asiasta. Lause alkaa ajan, paikan tai omistajan ilmauksella Mainoksessa on erikoiset housut. (vrt. Housut olivat punaiset.) Opiskelijoilla oli hyvät eväät. (vrt. Hyvät eväät ovat yo- kirjoituksissa tarpeen.)

5 Monikkomuoto Useita subjekteja Lukusana + tunnetut yksilöt
Romaani ja novelli ovat proosan lajeja, mutta runo ja näytelmä eivät. Tähän tekoon syyllisiä olivat sekä Pekka että Matti. Lukusana + tunnetut yksilöt Nämä kolme valitsivat Koirien Kalevalan. Ongelmia tuottavat usein monimutkaisemmat virkkeet, joissa subjekti on abstrakti.  Kun löydät subjektin, älä mieti sen merkitystä vaan muotoa (yksikkö/monikko). Kumpikin päätuomareista antoi valmentajalle ottelurangaistuksen.

6 Harjoitellaan Punahilkka-sadun kaltaiset aloitus ja lopetus on aina ollut saduille tyypillisiä. Punahilkka-sadun kaltaiset aloitus ja lopetus ovat aina olleet saduille tyypillisiä. Punahilkassa on myös vahvoja fiktiivisiä piirteitä, jotka on saduille ominaisia. Punahilkassa on myös vahvoja fiktiivisiä piirteitä, jotka ovat saduille ominaisia. Metsästäjällä ovat mukana sakset, joilla hän leikkaa suden vatsan auki. Metsästäjällä on mukana sakset, joilla hän leikkaa suden vatsan auki.

7 Harjoitellaan Kyseessä onkin se, etteivät suurin osa lapsista ole tarpeeksi kehittyneitä tajuamaan, että arkielämä on pääosin tylsää. Ongelma onkin se, ettei suurin osa lapsista ole tarpeeksi kehittynyt tajuamaan, että arkielämä on pääosin tylsää. Sopiiko järki ja erilaiset mielipiteet enää yhtä aikaa samaan pääkoppaan? Sopivatko järki ja erilaiset mielipiteet enää yhtä aikaa samaan pääkoppaan?

8 Rektio Tietty sana vaatii toisen sanan tiettyyn muotoon.
V: Onko kesäloma riittävä syy ylensyönnille ja laiskottelulle? O: Onko kesäloma riittävä syy ylensyöntiin ja laiskotteluun? V: Elokuva pohjautuu Jane Austenin tunnetulle romaanille. O: Elokuva pohjautuu Jane Austenin tunnettuun romaaniin.

9 Tavallisimpia rektioita
alkaa lukea hairahtua johonkin aloittaa lukeminen havaita joksikin ruveta lukemaan katsoa joksikin ryhtyä lukemaan kokea jokin joksikin käsittää joksikin lakata lukemasta mieltää joksikin lopettaa lukeminen altistua jollekin este jollekin

10 Tavallisimpia rektioita
kuvata joksikin/jonakin ottaa kantaa johonkin kieltää joltakin pohjautua johonkin ratkaisu johonkin merkitys jollekin reagoida johonkin vaikutus johonkin selittää joksikin pidättyä jostakin selitys johonkin joutua tekemään jotakin syy johonkin pystyä tekemään jotakin onnistua tekemään jotakin

11 Rektio jatkuu Jos virkkeessä on monta eri verbiä, määritteiden pitää olla oikeissa muodoissa V: Marsut eivät jaksa eivätkä edes pysty syödä/syömään tätä enempää. O: Marsut eivät jaksa syödä eivätkä edes pysty syömään tätä enempää. O: Marsut eivät jaksa eivätkä edes voi syödä tätä enempää.

12 Harjoitellaan Minä aloin juosta ja harrastamaan muutakin liikuntaa.
Minä aloin juosta ja harrastaa muutakin liikuntaa. Pidän ja jopa rakastan Marttia. Pidän Martista ja jopa rakastan häntä. Ensin aloin kirjoittamaan esseetä mutta ajanpuutteen takia pian lopetinkin kirjoittamisen. Ensin aloin kirjoittaa esseetä mutta ajanpuutteen takia pian lopetinkin kirjoittamisen. Päätös perustuu mutta myös johtuu näistä asiakirjoista. Päätös perustuu näihin asiakirjoihin mutta myös johtuu niistä.


Lataa ppt "Kongruenssi ja rektio AI 15."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google