Yritysverotuksen ajankohtaiskatsaus Perheyritysten liitto

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
SIIRTYYKÖ SUOMI TASAVEROON?
Advertisements

Kiinteistöveroprojekti Tilanne: huhtikuu 2013
Akavan verotavoitteet hallitusohjelmaan. Verouudistus hallitusohjelmaan Tulevan hallituksen ohjelmaan talouskasvua, työllisyyttä, osaamista ja yrittämistä.
MUUTOKSIA VEROTUKSESSA 2013 Vuoden vaihteessa astui voimaan poikkeuksellisen suuri joukko verotusta koskevia muutoksia. Tässä tiivistetty esitys keskeisimmistä.
Perintö-, lahja- ja sukupolvenvaihdoksen verotuksen muutokset Kauniaisten Yrittäjien koulutustilaisuus
Perintö- ja sukupolvenvaihdoksen verotuksen muutokset
KESKUSTELLAANKO KOKOOMUKSESSA PERUSTULOSTA? - EI TÄLLÄ HETKELLÄ Harri Jaskari kansanedustaja Kokoomuksen eduskuntaryhmä.
Akavalaisten työaikakäytännöt esimerkkejä jäsenliitoista
Eduskunta Vilppu Talvitie hallitusneuvos MMM
Onko mahdollista yhdistää Vihreä verouudistus ja tuloerojen kaventaminen? Anni Sinnemäki
 Senioritutkimus 2010  Vastaajia yhteensä 1647  Miehiä 68 prosenttia  84 prosenttia vastaajista syntynyt 1940-luvulla  Eläkkeelle siirrytty keskimäärin.
Hallitusohjelmaodotukset yrittäjyyden edistämiseksi Yrittäjävaltuuskunnan kokous PK-johtaja Pentti Mäkinen.
Hanke- ja hakuinfo Länsi-Suomen EAKR -ohjelma Pirjo Peräaho Keski-Suomen liitto.
Perusopetuksen huoltajat 2014 Generated on :04.
Keski-Pohjanmaan aikuisopiston palvelut yritysten ja työllisyyden kehittämiseksi Työllisyysseminaari Kaisa-Leena Ahlroth.
AB20A0200 Rahoituksen perusteet Tiia Tynys
Vakuutusmaksutulo yhteensä 9,1 mrd € Työeläkevakuutusyhtiöiden markkinaosuudet 2007.
Perintö- ja lahjaverotuksen ongelmakohtia
Tulos ennen satunnaisia eriä Me 7,1 6,5 3,3 4,3 4,
SUOMEN PANKKI | FINLANDS BANK | BANK OF FINLAND Suomi, Eurooppa ja hidastuva maailman- talouden kasvu. Haaste kilpailukyvylle. Pääjohtaja Erkki Liikanen.
Esittely koululaisille Verohallinto 2008
Verotuksen perusteet V. Osinko
Johdanto yritysverotukseen
SUOMEN PANKKI | FINLANDS BANK | BANK OF FINLAND Verotus ja talous taantumassa – entä sen jälkeen? Vero Pääjohtaja Erkki Liikanen Suomen.
Yrittäjien ja palkansaajien tulot sekä verot
Akava tyrmää vuorotteluvapaa- korvausten leikkaamisen
Verotuksen perusteet – tuloverotuksen rakenne ja verovelvollisuus
YRITYSVEROTUS NYT JA TULEVAISUUDESSA
Verotuksen perusteet - Johdanto
Koronkorko Esimerkki 1, s.90 (88)
Verotuksen perusteet VI, Osakeyhtiön varojenjaon verotus
Verotuksen perusteet VII. EVL
VAROJENJAKO VAPAAN OMAN PÄÄOMAN RAHASTOSTA
Metsävähennys Timo Hannonen Mhy Päijät-Häme.
Yrittäjyys maaseudulla Kevät Maaseudun merkitys Maaseudun merkityksen uskotaan kasvavan tulevaisuudessa Maaseudun kehittämistä kannatetaan vahvasti.
Metsänomistajan verosuunnittelua
Yritysjuridiikka, johdatus verotukseen
Verotuksen perusteet II PO-tulot
Suomen Lääkäriliitto | Finnish Medical AssociationLääkärit Suomessa | Physicians in Finland Tilastotietoja lääkäreistä ja terveydenhuollosta 2014 Statistics.
Verotuksen perusteet - johdanto
TÄMÄ KALVOSARJA SISÄLTÄÄ KOKO VEROJAKSOON LIITTYVÄÄ TIETOA Verotus – 1
Verotuksen perusteet V Eri yritysmuotojen verotus (osakeyhtiö) Apulaisprof. Tomi Viitala.
. Osakeyhtiö; Erillinen verotus = yhteisövero 20 % verotettavasta tuloksesta Henkilöyhtiöt; Yksityisliike, AY, KY Tulo verotetaan omistajien tulona Osa.
Vero-osion rakenne AiheMateriaaliTehtävät Välittömän verotuksen periaatteet s Yksityisliikkeen verotus Elinkeinotoiminnan verotettavan tulon laskenta.
Osakeyhtiön ja osuuskunnan tuloverotus Verohallinto.
Verotuksen perusteet II Tuloverotuksen perusteet ja ansiotuloverotus Apulaisprof. Tomi Viitala.
Verotuksen perusteet III Pääomatulojen verotuksen perusteet Apulaisprof. Tomi Viitala.
S. 64- JULKINEN TALOUS. VALTION TULOT JA MENOT Valtion seuraavan vuoden tulot ja menot määritellään budjetissa 1. Hallitus sopii budjetista valtionvarainministeriön.
Verotuksen perusteet - Johdanto OTK / OTM Ilkka Lahti Syksy 2015.
Avoimen yhtiön ja kommandiittiyhtiön tuloverotus Verohallinto.
Osakeyhtiön ja osuuskunnan tuloverotus
Verotuksen perusteet - Johdanto
Yritysverotus – Vapaan oman pääoman rahaston varojenjako verotuksessa
Yritysverotus – Työpanososinko
Elinkeinoverolaki tiivistelmä /ks
Verotuksen perusteet - Johdanto
Osakeyhtiön ja osuuskunnan tuloverotus
TÄMÄ KALVOSARJA SISÄLTÄÄ KOKO VEROJAKSOON LIITTYVÄÄ TIETOA Verotus – 1
Vero-osion rakenne Aihe Materiaali Tehtävät
HENKILÖ-VEROTUKSEN PÄÄPIIRTEET
Verokannat – mistä lähtien???
ERI YRITYSMUOTOJEN VEROTUS OMISTAJAN KANNALTA
Verotuksen perusteet - Johdanto
Vero-osion rakenne Aihe Materiaali Tehtävät
Verokannat - tarkennus
ERI YRITYSMUOTOJEN VEROTUS OMISTAJAN KANNALTA
Vero-osion rakenne 1. lähiopetustunti 2. etänä 3. lähiopetustunti
Verotuksen perusteet - Johdanto
Vero-osion rakenne 1. lähiopetustunti 2. etänä 3. lähiopetustunti
Verokannat - tarkennus
Esityksen transkriptio:

Yritysverotuksen ajankohtaiskatsaus Perheyritysten liitto 13.10.2011 Simo Valtti Perheyritysten liitto

Sisältö Osinko- ja pääomatuloverotus 2. Yritysverotus 3. Varojenjaon edullisemmuusjärjestys

1. Osinko- ja pääomatuloverotus Pääomatuloverotus ja listaamattoman yhtiön osinkoverotus kiristyvät Yritysverotuksen painopiste siirtyy yhtiön käyttöön jäävien tulojen verottamisesta kohti yhtiöstä nostettavien varojen verottamista. Listaamattomissa yrityksissä ns. verovapaan osingon enimmäismäärä 90.000  60.000 euroa Ei muutosta verovapaan osingon rajan ylittävien osinkojen verotukseen (70 prosenttia veronalaista ja 30 prosenttia verovapaata). Pääomatulojen verokannan nosto ja muuttaminen progressiiviseksi 28 %:n  30 % Siltä osin kuin pääomatulot > 50.000 euroa  32 % Korkotulojen lähdevero 28 %  30 %

1. Osinko- ja pääomatuloverotus Esimerkkejä – osinkoverotus 60.000 euron rajaan riittää noin 667.000 euron nettovarallisuus. Nykyiseen 90.000 euron rajaan pääsee osakaskohtaisella 1.000.000 euron nettovarallisuudella. Kun yhtiöverokanta alenee, yhtiön ja osingonsaajan kokonaisverorasitus pienenee hiukan niillä osakkailla, jotka ovat nostaneet tällaisessa yhtiössä enintään 60.000 euroa osinkoa, tai niillä, joilla ei ole ollut muutenkaan suuria pääomatulo-osinkoja nettovarallisuuden pienuuden takia.

1. Osinko- ja pääomatuloverotus Esimerkkejä – pääomatuloverotus Jos esimerkkihenkilö A saa veronalaisia luovutusvoittoja ja vuokratuloja yhteensä 200.000 euroa, verotus kiristyy 7.000 euroa. Jos pääomatuloja on 1.000.000 euroa, verotus kiristyy 39.000 euroa. Nykyinen 28 %:n vero 200.000 eurosta on 56.000 euroa ja käteen jää 144.000 euroa. Uusien verokantojen puitteissa vero on 63.000 euroa ja käteen jää 137.000 euroa. Nykyinen 28 %:n vero 1.000.000 eurosta on 280.000 euroa ja käteen jää 720.000 euroa. Uusien verokantojen puitteissa vero on 319.000 euroa ja käteen jää 681.000 euroa.

1. Osinko- ja pääomatuloverotus Perintöjen ja lahjojen verotus kiristyy – sukupolvenvaihdoshuojennus säilymässä Hallitusohjelmassa mainitaan, että sukupolvenvaihdoksen verohuojennukseen ei ole tulossa muutoksia. Perintö- ja lahjaveroon lisätään uusi 16 % porras yli 200 000 euron arvoisille perinnöille ja lahjoille (nyk. kork. 13 %.) II veroluokkaan ei tule uutta korkeampaa verokantaa. Esimerkiksi 400 000 euron arvoisessa lahjassa lahjavero nousee noin 6 000 euroa I veroluokassa. Nykyisin lahjavero on noin 49 800 euroa ja jatkossa noin 55 800 euroa. 3 000 000 euron arvoisessa perinnössä perintövero nousee I veroluokassa noin 84 000 euroa. Nykyisin perintövero on pyöristettynä noin 386 000 euroa ja jatkossa noin 470 000 euroa. KHO antanut tiukkoja sukupolvenvaihdoksen verotusta koskevia päätöksiä vuonna 2011

1. Osinko- ja pääomatuloverotus SVOP:n palautuksen verokohtelu kirjataan lakiin Sijoitetun vapaan oman pääoman rahastosta (ns. SVOP-rahasto) nostettavan pääoman palautuksen verokohtelu kirjataan lakiin nykymuodossaan. Nykyisin sitä ei ole säännelty laissa ja verotuskäytäntö perustuu pitkälti Verohallinnon ohjeistukseen. Sen mukaan pääoman palautusta on verotettu kuin osinkoa, jos SVOP:iin kertyneet varat ovat historialtaan voittovaroja, ja luovutusvoittoverotusta koskevien säännösten mukaan, jos varat ovat historialtaan pääomansijoituksia.

2. Yritysverotus Yhteisöverokannan alentaminen Hallitusohjelmassa on sovittu yhteisöverokannan alentamisesta yhdellä prosenttiyksiköllä 25 %:iin. Hallitusohjelmassa on kuitenkin todettu hallituksen seuraavan yhteisöverotason kehittymistä Suomen kilpailijamaissa ja tarvittaessa hallitus ryhtyy toimenpiteisiin kansainvälisen kilpailukyvyn säilyttämiseksi. Tutkimus- ja kehitystoimintamenoille verokannustin? Hallitus tulee selvittämään mahdollisuudet ottaa käyttöön tutkimus- ja kehitystoiminnan verokannustimia.

2. Yritysverotus Elinkeinoverotuksen uudistaminen Hallitusohjelman mukaan vaalikauden alussa tehdään erillinen selvitys, jonka perusteella elinkeinoverotusta tullaan uudistamaan kilpailukyvyn ja veropohjan turvaamiseksi. Selvityksessä kartoitetaan mm. konserniverojärjestelmän uudistaminen, mahdollisuudet tulolähdejaon poistamiseen, korkojen vähennyskelpoisuuden käsittely, yritysten tappiontasausjärjestelmän laajentaminen, vähennysten käyttömahdollisuudet, ja tuotannollisten investointien korotettujen poistojen jatkotarve.

3. Varojenjaon edullisemmuusjärjestys