HOPS – Henkilökohtainen opintosuunnitelma opiskelun tukena

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Opintojen suunnittelu ja HOPS
Advertisements

HTK-opiskelijoiden opintojen käynnistystapaaminen
PALAPELIN PALAT PAIKOILLEEN
Opiskelijan henkilökohtainen ohjaus
Tohtoriopinnot CMT:ssä Pekka Isotalus Kaikki kuuluvat •Tampereen yliopiston tutkijakoulu •Viestinnän, median ja teatterin tohtoriohjelma •Oppiaineet:
HTK-opiskelijoiden aloitustapaaminen Hämeenlinna HTM Riina Keskinen.
HTK-opiskelijoiden opintojen käynnistystapaaminen
aineenopettajat ohjaavat oman oppiaineensa opiskelua
Lähihoitajaksi kouluttautuminen
HOPSista Eli mistä tässä onkaan kysymys? TAIKOPEDA
4. Opiskelijan osaamisen arviointi työpaikoilla
HENKILÖKOHTAINEN NÄYTTÖSUUNNITELMA – HENSU Seija Pajukoski
Hops Sibelius-Akatemiassa Hannele Ketomäki.
Tervetuloa opiskelemaan sosiaalityötä Tampereen yliopistossa
Elsa Savolainen T Johdatus opiskeluun tietotekniikan tutkinto-ohjelmassa.
ITSETUNTEMUS JA OMA OSAAMINEN
Ammattistartti Ammatilliseen peruskoulutukseen ohjaava ja valmistava koulutus, ammattistartti on  ohjaavaa  joustavaa  yksilöllistä valmistavaa koulutusta.
KV- JA URAPALVELUT Anu Honkanen Kansainvälinen harjoittelu osana opintoja Työrymä 2 Bolognan vanavedessä –seminaari: Kansainvälisyys korkeakoulujen.
YLIOPISTO-OPISKELUSTA JA OPISKELIJA-KULTTUURISTA
Yhteiskunta- ja kulttuuritieteiden yksikkö Orientoivat opinnot, syksy 2014 Orientoivat opinnot – osa III opintojen suunnittelu ja HOPS Yhteiskunta- ja.
Infotilaisuus Sosiaalityön uudesta tutkinto-ohjelmasta
Hops eli henkilökohtainen opintosuunnitelma Turun kauppakorkeakoulussa
HOPS eli Henkilökohtainen OPiskeluSuunnitelma
AHOT– aikaisemmin hankitun osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen
Tänään - Vaihto-info, Jani Haapakoski - Sivuaineista * Sivuaineet tutkintorakenteessa * Mitä vaihtoehtoja sivuaineissa on * Miten sivuaineiden opinto-oikeutta.
Koulutuksen keskeyttämisen ehkäisy Pedagoginen kehittämistyö Toukokuu 2014 Sauli Korhonen, Mari Kukkola ja Marja Ruotsalainen.
Laajennetun työssäoppimisen kokeilussa Opiskelijan henkilökohtainen ohjaus Työssäoppiminen laajenee - laajeneeko ohjaus ja tuki?!?
Orientoivat opinnot, osa II Opintojen suunnittelu ja HOPS
Rajauslain soveltamiskäytäntöjä Helsingin yliopistossa Helsingin yliopiston Oodi-päivät Marja Kruut Opiskelijaneuvonta- ja opintotukipalvelut.
Valmius tulevaisuuteen Arto Saloranta.
Toimivia ratkaisuja – monenlaisia ja tuottavia malleja ja onnistuneita urapolkuja on jo olemassa Maahanmuuttajataustaisen opiskelijan ohjaaminen ja tuki.
Opettajatuutori (Laurea/ Leppävaara /marata)
@Virtuaaliammattikorkeakoulu 5 VirtuaaliAMK - opiskelijan uusi mahdollisuus VirtuaaliAMK - opiskelijan uusi mahdollisuus Annina Korpela, tiedottaja Kehittämisyksikkö.
HOPS-projekti Koulutusteknologian perusopinnot Henna Mikkola Merja-Maaria Oinas Tiina Torvinen.
VÄLIVUOSI.  Välivuosi voi osua omalle kohdalle joko suunnitellusti tai vahingossa, jos ei saakaan ensimmäisellä hakukerralla opiskelupaikkaa.  Välivuosi.
HOPS - Henkilökohtainen opiskelusuunnitelma ammattiin kasvamisen tukena TL/
Koulunkäynti alkaa noin 7-8v Peruskoulu, ammattikoulu, Jns.
Työvaltainen merkonomiryhmä ammatillisia ja yhteisiä opintoja työssäoppien 1. opiskeluvuotena Tavoitteet Toimintasuunnitelma.
Vammaispalvelulaki Vammaispalvelulain tarkoituksena on edistää vammaisen henkilön edellytyksiä elää ja toimia muiden kanssa yhdenvertaisena yhteiskunnan.
Elina Kauhanen Vantaan ammattiopisto Varia, Talvikkitien toimipiste
Opettamisesta osaamiseen – kehittämisseminaari
Opintojen suunnittelu ja HOPS
Tiedotus- ja keskustelutilaisuus vanhoille opiskelijoille
W5W-toimintaa vuonna 2006 W5W.2 - Matkalla akateemiseksi osaajaksi ( ) Katariina Alha, W5W-projektipäällikkö, Oulun yliopisto Tommi Haapaniemi,
Ajatuksia AMK-opintoihin valmentavan koulutuksen sisällöistä Metropolia / Riitta Metsänen.
Siirtymät koulutukseen ja työelämään
ROT Lukkareiden teko alkaa 7.4. oman koulun tarjottimelle. Muille kouluille ilmoittaudutaan opon kautta wilma-viestillä tai varaamalla.
Koe ja kansainvälisty Katja Kurasto 2011.
Oppimisryhmien kuulumisia. Oppimisryhmät Ryhmä 5 Tehotytöt Team Trinity Rämmät JASS Team 75% Integrointi-pantterit.
Helsingin yliopisto Avoin yliopisto Henkilökohtainen opintosuunnitelma HOPS Avoimessa yliopistossa
Arja Tahvola/ VOKKE HENKILÖKOHTAINEN OPINTO- SUUNNITELMA OPINTOJEN OHJAUKSEN NÄKÖKULMASTA.
, 60 op = 25 op kandidaatin tutkintoon, = 35 op maisterin tutkintoon Aineenopettajan pedagogiset opinnot Filosofinen tiedekunta.
Tervetuloa opiskelemaan sosiaalityötä Tampereen yliopistossa Tervetulotilaisuus
KTEP001 Terveystieteiden asiantuntijuus I - fysioterapia Korniloff, Sjögren Syksy 2015.
Syyskuun HOPS-tapaaminen Kauppatieteiden tutkinto-ohjelma orientoivat opinnot.
Lapin yliopiston Avoin yliopisto Tervetuloa Avoimen yliopiston infotilaisuuteen.
Tervetuloa opiskelemaan sosiaalityötä Tampereen yliopistoon! Tervetulotilaisuus uusille opiskelijoille ma. professori Arja Jokinen.
Yhteiskunta- ja kulttuuritieteiden yksikkö Orientoivat opinnot, syksy 2015 Orientoivat opinnot – osa III opintojen suunnittelu ja HOPS Yhteiskunta- ja.
Yhteiskunta- ja kulttuuritieteiden yksikkö Orientoivat opinnot, syksy 2016 Sosiaalityön orientoivat opinnot Yhteiskunta- ja kulttuuritieteiden yksikkö.
AHOT Humakissa AHOT– aikaisemmin hankitun osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen 1 Syksy 2015 HUMANISTINEN AMMATTIKORKEAKOULU.
Romaaniset ja klassiset kielet. Avoimet oppiaineet kielten laitoksella Seuraavia oppiaineita voi opiskella vapaasti kielten laitoksella: Latinan kieli.
SOSIAALITYÖN OPISKELIJOIDEN INFOPÄIVÄ
TAI–E1124 Maisterin opinnäyteseminaari
Abiturientin ohje syksy 2017
Tutkintorakenteen tekninen malli
Hops Oma opintopolku Osaamisen tunnustaminen Valinnaisuus
TAI–E1124 Maisterin opinnäyteseminaari
Väyläopinnot Yhteistyössä Karelia ja Riveria
Korvaavuudet syksy 2019 varhaiskasvatuksen koulutus
Esityksen transkriptio:

HOPS – Henkilökohtainen opintosuunnitelma opiskelun tukena Oppimisen ja opiskelun taidot 5.9.2013 Sosiaalityön tutkinto-ohjelma Hanna Carroll ----- Meeting Notes (05/09/2012 22:26) ----- Seminaarityöskentely (Arja Jokinen) Oppijana verkossa (Aino Ritala-Koskinen) klo 14.15-15.45 Tenttiminen ja muut suoritustavat (Elna Hirvonen) pe 13.15-15.00 Kansainvälisyyttä opinoissa käsittelevät asiat (Anna Metteri & Anna Vähämäki)

Mikä HOPS ? Henkilökohtainen opintosuunnitelma  korostaa opintojen suunnittelua Henkilökohtainen oppimissuunnitelma  korostaa suunniteltua oppimista HOPS on opiskelijan oma dokumentoitu (kirjallinen/sähköinen) opintojen suunnittelun väline  korostaa opiskelijan henkilökohtaista vastuuta opintojensa suunnittelusta ja (muodollisen) HOPSin laatimisesta ----- Meeting Notes (05/09/2012 22:26) ----- MIKÄ; MIKSI; MITEN & KETÄ KOSKEE & OHJAUS Hopsin tarkoitus on toimia opintojen ohjauksen välineenä: sen avulla opiskelija pohtii tietoisesti omia tavoitteitaan ja opiskeluun liittyviä valintoja --> Miksi opiskelen? Mitkä ovat tavoitteeni?Miten saavutan tavoitteeni?

Mikä HOPS? HOPS on osa tutkintoon kuuluvia opintoja Kirjallinen suunnitelma siitä, mitä aikoo opiskella ja missä aikataulussa HOPSin on tämänhetkinen suunnitelma omasta suunnasta, joka muuttuu opintojen kuluessa  HOPSiin kannattaa palata myös myöhemmin ja päivittää sitä tarpeen mukaan ----- Meeting Notes (05/09/2012 22:26) ----- YKYY0 Orientoivat opinnot ja HOPS (2 op) -HOPS auttaa aikatauluttamaan ja jäsentämään opintoja mielekkäällä tavalla --> Mitä opiskelisin ja milloin? Kuinka paljon opintopisteitä kertyy / opintovuosi?

Miksi HOPS tehdään? HOPSin avulla jäsennät ja problematisoit lähtötilannettasi, tavoitteitasi, tutkintosi kokonaisuutta, sekä teet opintoihisi liittyviä valintoja näkyviksi Suunnittelemalla voi tehdä tarkoituksenmukaisia valintoja Suunnittelemalla voi välttää opintojen päällekkäisyyksiä Suunnitelmallisuus sujuvoittaa opintoja Tekemällä HOPS-kirjallisesti varmistetaan myös, että suorittamillasi opinnoilla syntyy tutkinto! ----- Meeting Notes (05/09/2012 22:26) ----- -Tutkintorakenne ja opintoaikojen rajaus antavat raamit opinnoille -Näiden sisällä kuitenkin paljon valinnan varaa --> opiskelijan itsensä valinnat Opintoja pitää suunnitella, jotta kaikki vaadittu tulisi suoritettua ja tutkinnosta järkevä kokonaisuus

Miksi HOPS tehdään? HOPS elää ja muuntuu opintojen kuluessa: opiskelija päivittää henkilökohtaista opintosuunnitelmaansa tarpeen mukaan Näin pysyy kartalla siitä, missä mennään ja mihin suuntaan on menossa omissa opinnoissaan! HOPSin tarkoitus kehittää itsetuntemusta ja opiskelijaidentiteetti  Minkälainen opiskelija minä olen? Mistä olen aidosti kiinnostunut? Miten suunnittelen ajankäyttöni opiskelun, työn, perheen, ystävien, harrastusten välillä? Minkälaiset opiskelutavat sopivat minulle? Jne. HOPSin tekemiseen asetettu myös velvollisuus tutkintoja koskevissa säännöksissä ----- Meeting Notes (05/09/2012 22:26) ----- Yliopisto-opinnot eivät ole putki: suunnitelmat voivat muuttua matkan varrella ja niitä pitää osata päivittää

Maisterin tutkinnon suorittajat Vain maisteritutkintoa tekevien ei tarvitse tehdä HOPSia HOPSin voi tehdä  joko käyttäen sosiaalityön sosiaalityön HOPS-lomaketta, YKY:n erillistä maisterintutkinnon lomaketta tai eHOPS:ia käyttäen HOPSia ei viedä rekisteriin, eikä siitä saa opintopisteitä  funktiona opiskelun suunnittelu ja ajoittaminen

Maisterin tutkinnon suorittajat Tavanomaisesti maisteritutkinnon suorittajat suunnittelevat opintojaan täyttämällä ns. Täydentävät opinnot lomakkeen. Tähän lomakkeeseen merkitään ne sosiaalityön perus- ja aineopintojen sekä mahdolliset yhteisten opintojen ja kieliopintojen suoritukset, jotka opiskelijalta puuttuvat kandidaatintutkinnosta ja jotka hänen täytyy tehdä täydentääkseen nämä opinnot maisteriopintoihin siirtymistä varten.

Milloin HOPS tehdään? Yhteiskunta- ja kulttuuritieteiden tieteenalayksikön (YKY) pysyväismääräysten mukaan HOPS tehdään ensimmäisen opiskeluvuoden aikana Käytännössä useimmat tehdään 1. vuoden keväällä Kun HOPS on valmis ja opettaja on sen vahvistanut, viedään opintopisteet orientoivista opinnoista ja HOPSista opintosuoritusrekisteriin HOPSia voi myös myöhemmin muuttaa esim. valinnaisten opintojen osalta, eikä se vaadi uutta vahvistusta

Miten HOPS tehdään? Aikaisempina vuosina sosiaalityössä käytössä ollut oma HOPS-lomake  lomaketta voi käyttää edelleen suunnittelun apuna Sosiaalityön tutkinto-ohjelman nettisivuilla ”taustaa HOPS-suunnitteluun” –lomake. Siinä opiskelija kartoittaa opiskelujensa lähtötilannetta ja tavoitteiden asettamista omalle opiskelulle. Tätä lomaketta käsitellään vain opettajatutoriryhmissä. eHOPS (”Opintojen suunnittelun työpöytä”) valmistuu lokakuussa 2012. HOPS tehdään jatkossa sähköisenä.  Lisätietoa luvassa myöhemmin syksyllä

HOPSin tekemisen ohjaus Opiskelija saa ohjausta HOPSinsa tekoon  sosiaalityössä ensisijaisesti ohjausta HOPSin laatimisessa antavat tutoriopettajat Sosiaalityössä (lähes kaikki) opettajat ovat tutoriopettajia Jokaiselle varsinaisessa valinnassa ja erillisvalinnassa valitulle opiskelijalle on nimetty tutoriopettaja Tutoriopettajat antavat ohjausta HOPSin teossa pääsääntöisesti ryhmissä. Ryhmässä voidaan sopia myös muunlaisesta ohjauksesta (yksilöohjaus käynnillä tai sähköisesti)

HOPSin tekemisen ohjaus Tutoriopettaja vahvistaa, että HOPS on tehty ja että se on toteuttamiskelpoinen Huom! Tarvittaessa myös ohjaus muualta Tutkinto-ohjelman ohjausvastaava YKY:n kanslia (Opintoasiain päällikkö, opintokoordinaattori, opintosihteeri) Yleinen opintoneuvonta Kv-asiat, Ura- ja rekrytointipalvelut, opintotukitoimisto ----- Meeting Notes (05/09/2012 22:26) ----- Yksikön orientoivat HOPS-luento Ma 22.10.2012 klo 8-10

HOPSin ja opintojen suunnittelun tueksi Opinto-opas Tutustu tutkintorakenteeseen: mitä on suoritettava Sosiaalityön omat opinnot Opiskeluvalmiudet Yksikön yhteiset opinnot Tutkinnon valinnaiset opinnot Kieli- ja viestintäopinnot Opinto-oppaassa myös opintojen ohjeelliset suoritusajat Aiempia korkeakouluopintoja voidaan hyväksilukea tutkintoon ----- Meeting Notes (05/09/2012 22:26) ----- Kokonaisuudet & kokonaismerkinnät

Kiitos! hanna.carroll@uta.fi Linna h. 6054 (6. krs)