Työparityöskentely päiväkodissa

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Lasten vuorovaikutustaitojen tukeminen käytännössä
Advertisements

Kyläradio Koulutus Kuinka teen paremmin • Puhu yksityiskohdista – ei yleisestä • Anna kuuntelijoille kuvia • Aloita aina parhaalla palalla.
Pihtiputaan seurakunta Miten kehittää v. työtä?
Kirjailijoiden taloudellinen asema Suomessa , Lavaklubi, Kansallisteatteri, Helsinki Tutkimuspäällikkö Mikko Grönlund BID Innovaatiot ja.
Taitojen johdonmukaista, systemaattista, pitkäjänteistä opettelua ja harjoittelua. Fyysiset taidot Psyykkiset taidot Ainakin taitolajeissa psyykkinen.
Siltarakenteet lapsi- ja varhaisnuorisotyössä Ryhmätyö ”nivelvaiheet”
Kaustarin Pienten lasten koulu
LASTEN KOKEMUKSET JA OSALLISUUS SAIRAALASSA
Liikunnan perus- ja täydennyskoulutus oppilaitoksissa
Omahoitaja-toimintatapa päiväkodissa
LEIJONAKIEKKOKOULU Pohjoinen alue Jari Huttu 1.
Työ, teho ja yksinkertaiset koneet
Teollisuustyöläisten elämää
Mukavaa ja terveellistä elämää?
Nanan päivä Kaikki lapset kouluun Malissa.
Työnohjauksella laatua lapsen päivään
Tiedotustilaisuus OAJ Loimaan opettajien paikallisyhdistys
Hyvä lapsuus kaikille! Maria Kaisa Aula
Varhaiskasvatus monikulttuuriseksi
Soveltavan mikrobiologian erikoistyö KE (5op) Soveltavan mikrobiologian jatko- ja täydennyskoulutuskurssi KE (3 op) Kevät 2010 (periodi.
X:t ja Y:t toimituksissa
usala.swf LASTENTARHANOPETTAJA usala.swf.
Työrauha ja haastavat tilanteet
Lapselle hyvä päivä tänään
Hakeminen Päivähoidon laatukriteerit
V V V V V V V V V V V V Kuuden suurimman kaupungin lasten päivähoidon palvelujen ja kustannusten vertailu 2009 Kuuden suurimman kaupungin lasten päivähoidon.
YK:n lapsen oikeuksien sopimus (LOS)
Kaksi olohuonetta ja tilaa riisisäkille? – Maahanmuuttajat ja asumisen suunnittelu Hanna Dhalmann HY / Maantieteen laitos.
Lapsilla on oikeus hyvään ruokaan
Aggressiontunne Luento nro 1..
Lastensuojelu nuoren tukena
Esa Fabrin Ihmisen kasvu, muutos ja ahdistus 1/3 Ihmisen elämässä kasvu ja muutos liittyvät jatkuvasti toisiinsa Myös persoonallinen, perusteissaan.
MEDIAVAIKUTTAMISEN MAHDOLLISUUDET RAUNA RAHJA KOORDINAATTORI MEDIAKASVATUSSEURA UUSI KOULU III -seminaari , Mikkeli.
Asumisneuvontaa Jyväskylän seudulla Suomen Setlementtiliitto Asumisen seminaari
Maalaiskunta Tikkakoski Pph Maalaiskunta Palokan vuorohoito Maalaiskunta Ritoniityn Päiväkoti Ilta+la Jyväskylä Tapiolan Päiväkoti Jyväskylä Kultalakin.
AJANKOHTAISTA VALMENNUSOSAAMISEN KEHITTÄMISESTÄ Osaamisohjelmasta OK /HUY URHEA
Nuorten hyvinvoinnin ankkurit Lapissa -hanke ESR ja Lapin lääninhallitus Hallinnoija, Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Lapset, nuoret.
1 © 3/28/2015 Koulumestarin koulu - Espoo ITK
Lasten päivähoito Kuntakyselyn osaraportti / Salla Säkkinen1 Lasten päivähoito 2013 Kuntakyselyn osaraportti Salla Säkkinen.
Vuorohoitojärjestelyt Jyväskylän kaupungissa
Toimialojen asiakasprosessit ja toiminnanohjauksen tukiprosessit alkaen (KV §135/13)
LASTEN SYRJÄYTYMISEN SYNTYMEKANISMIT
1 Lapset ja nuoret lastensuojelun laadun määrittäjinä Maria Kaisa Aula Helsingin yliopisto
Hannele Niemi Kodin ja koulun yhteistyö opettajankoulutuksen sisältöalueena Hannele Niemi.
Miksi lasten suojelu hämmentää? mirja satka helsingin yliopisto
Accenture Ohjelmatyökurssilla
Sosiaalinen kehitys lapsuudessa
Viinijärven koulun vanhempainilta 23.4.
Killon päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma. Killon päiväkoti Tällä paikalla on avattu Killon lastenseimi toukokuussa 1950 Killon uusi päiväkoti valmistui.
Moision päivähoitoyksikkö Kiusaamisen ehkäisy suunnitelma.
tarkastelee vauvan ja vanhemman välisen vuorovaikutuksen malleja ja niiden vaikutusta lapsen kehitykseen lapsen minäkuvan muodostuminen lapsella biologinen.
Koulun aloitus oppilashuollon palveluiden näkökulmasta Koulupsykologi Maria Ruohola & kuraattori Aira Heikkilä.
Valkeisenmäen päiväkoti Nella Baltzar 9J
Helena Törmi ”Painavaa asiaa” Lapsen ylipainon ehkäisy, ylipainoon puuttuminen ja perheen tukeminen.
Hippiäiset Varhaiskasvatussuunnitelma vuotiaiden sisarusryhmä Pieni, kodikas päiväkoti Päiväkotihistoriaa 40 vuotta, Hippiäiset 2004 alkaen.
Toivion päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma. Toiminta-ajatus Kiireettömyys, turvallisuus, lasten osallisuus ja kasvattajan aito läsnäolo arjessa ovat.
Lapsen ja nuoren tukeminen ja osallisuuden vahvistaminen kuntouttavilla elementeillä Petra Suonio 2012.
Varhaiskasvatuksen arvioinnin lähtökohtia
Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja pedagogiikka varhaiskasvatuksessa Tiina Kulmala
Näin arvioimme tiimin toimintaa
VARHAISKASVATTAJA LUO TURVALLISEN KASVU- JA OPPIMISYMPÄRISTÖN
Joensuun seudun varhaiskasvatussuunnitelma
Kasvatuskumppanuus ja sitä ohjaavat periaatteet
NET – Nivelvaiheessa erityistä tukea - koulutus 6 op
Asiakasraati Lapsen vasu
Palveluiden pohjana pärjäävyys – kuinka rakentaa Lapset puheeksi -työhön pohjautuva palvelurakenne? Mika Niemelä.
Yhdessä opettaen -PIENTEN LASTEN KOULU TERVETULOA KOULUTUKSEEN!
PEDAGOGINEN DOKUMENTOINTI
Lapsivaikutusten arviointi LAVA
Koulun aloitus: Uusi askel lapselle ja vanhemmalle
Esityksen transkriptio:

Työparityöskentely päiväkodissa Kim Polamo Kehitysjohtaja, lastentarhanopettaja, kasvatustieteen maisteri, työnohjaaja ja organisaatiokonsultti Polamo, K, 2010, LAPSEN EMOTIONAALISTEN TARPEIDEN KOHTAAMINEN PÄIVÄKODIN TYÖPARI –JA TIIMITYÖSSÄ, Jyväskylän yliopisto, kasvatustieteiden laitos, varhaiskasvatus pro gradu -työ Polamo K, 2010, TYÖPARITYÖ PÄIVÄKODISSA –kirja päiväkodin kehittämiseen Messuosasto B18

Lapsen psyykkiset tarpeet ja vasu lähtökohtana ”Kasvattajalta edellytetään sitoutuneisuutta, herkkyyttä ja kykyä eläytyä lapsen tunteisiin ja tarpeisiin”. Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet 2005,s. 16 Olemmeko huolissaan nimenomaan lasten ja nuorten aikuisten psyykkisestä hyvinvoinnista? Kyllä! Psyykkiseen kehitykseen liittyy: Kognitiiviset taidot (hyvin menee: PISA) Emotionaaliset tarpeet (?, historian painolasti)

Emotionaaliset tarpeet ja päiväkoti Lapsella on tarve mm.: 1) kiinnittyä häntä hoitavaan aikuiseen 2) autonomiaan Kuinka nämä kaksi tarvetta tyydyttyvät päiväkodissa, jossa on ryhmässä jopa 15 noin 3-vuotiasta tai 25 yli 3 v. lasta ja käytännössä vain kaksi aikuista paikalla (vrt. tutkimukset ajankäytöstä) Vastaus: eivät tyydyty.

Vuorovaikutussuhteiden määrä:

Päiväkoti jaettuna työpareihin -4 perinteistä 3 aikuisen/21 tai 12 lapsen tiimiä jaettuna 6 työpariin eli kahteen ”isoon tiimiin” 14 14 14 8 8 8 ”Laskennallisia” lapsia 6 x 7 ja 6 x 4 = 66 Lto+Lh lto+Lh Lh+Lh Lto+Lh lto+Lh Lh+Lh

Päivän kulku, esimerkki 6.30-7.45 lapset suuressa ryhmässä 7.45-8.30 liukuva aamupala yhdessä (kahdessa pienillä) tilassa –leikkien lomasta 8.30-9.00 leikit/pelit jatkuvat 9.00-13.00 kaikki kasvattajat töissä- omissa pienryhmissä työparin kanssa ulkona/sisällä. Ruokailu oman ryhmän kanssa 13.00-17.30 yhteisvastuullisempaa hoitoa Suunnittelu: päivällä helppo lähteä, 1 krt/kk iltasuunnittelu ”iso tiimi” Poissaolot: helppo siirtyä toisen työpariksi- joskus hoituu myös yksin, kun tukea saatavilla

Miksi työparityö? 3 hengen tiimityössä on usein paljon ongelmia mm. liittoutumien takia: 2 vastaan yksi, vrt. kolmiodraama Yksi jäsen on usein poissa lapsiryhmästä – kaksi uupuu ja hekin haluavat vuorollaan pois Lapsiryhmä on aivan liian suuri – suuryhmäilmiöt rasittavat (depersonalisaatio, hajaantuminen,alaryhmät jne. Pienryhmä yksin on liian raskas ja yksinäinen ja haavoittuvainen Lisäresursseja ei ole tulossa –voi muuttaa vain rakenteita ja tarkistaa tavoitteita ”Omat lapset”= 4-7 ja ”pienryhmä”=8-14 lasta = suhde on tärkeä Tarina mustista aukoista. Tarina, miksi maailma ei koskaan lopu?

Työparityön etuja tutkimukseni mukaan Työnteko on helpompaa ja hauskempaa Työparilta saa tukea ja muodostuu hyvä suhde Lapsia voi huomioida yksilöllisesti ja jakaa ryhmää ”Suuri tiimi” on innovatiivinen, joku ideoi joku tekee Lasten kanssa ollaan enemmän –lapset rauhallisempia Ongelmat on helpompi selvittää kahden kuin kolmen Tiloja voidaan hyödyntää paremmin (työpari ulkona- kaksi sisällä) +siirtymät rauhallisia Lapset kiinnittyvät –tarve tulee huomioitua + turvallisuus ja etu-lasten huomiointi

Näitä voi miettiä RAKENNE (tiimi-omahoitaja-pari? Työvuorot?) SUHDE (vuorovaikutus) Lapsi-Aik., L-L, A-A TAVOITE (vasu+lapsen tarpeet)

Miten liikkeelle? Muutos on usein aluksi kivulias, ennen kuin hyödyt todentuvat –pelko uudesta, jopa aggressio on mahdollista –käsiteltävä Nykytilanne voi olla niin raastava, että on PAKKO tehdä jotain (vrt etu-lasten määrä) Omahoitajuus hyvä lähtökohta Myös tilat ratkaisevat Tuki on tärkeä: tietoa lisää ja konsultin kanssa keskustelu ja filosofian avaaminen Myös vastustus kuuluu asiaan Uusi asia voi viedä paljon aikaa –usko on olennainen osa työtä

Lisää tietoa: Kirjassani ”Työparityö päiväkodissa” ständi B18 www.kasvunportti.com kim@kasvunportti.com Kiitos mielenkiinnosta ja hyvää päivänjatkoa!