Nuorten yhteiskuntatakuu –ryhmän kokous 1.12. Janne Koskenniemi & Suvi Eriksson SYL Valmistumassa olevien ja vastavalmistuneiden palvelut ja työllistyminen.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
HumanistiURA Tutkinnon tuhannet mahdollisuudet Humanistitutkimuksen tuloksia Akavan Erityisalat Humanistitutkimus 2013.
Advertisements

Kansainvälisten opiskelijoiden maahanmuutto Suomen näkökulmasta
Palautetta ekonomikoulutuksesta ja tietoa ekonomikunnan sijoittumisesta Ajankohtaista, kevät 2010.
Hajautettu kurssien toteutus ja kehitys OSCu-hankkeessa ITK’03 Kirsti Ala-Mutka, Sanna Räisänen TTY/Ohjelmistotekniikka.
NATU -neljä askelta tulevaisuuteen
Työhönvalmennuksella työelämään
2/2009 Ohjelmaesittely: Leonardo da Vinci We Mean Business! Kansainvälinen harjoittelija Erasmus - tai Leonardo da Vinci -ohjelman avulla Katriina.
Työ(hön)valmentajat opetuksen tukena
Osuuskunta mukana yrittäjyyskasvatuksessa Leena Varis
Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Hankerahoituksen painopisteet Mihin hankerahoitusta saa? KAS ELY PP.
11/20061 Erasmus Uusi Erasmus-ohjelma – osa Elinikäisen oppimisen ohjelmaa (LLP)
Rastor Oy, Itä- ja Pohjois-Suomen yksikkö
Itä-Suomen ESR-päivät Opetusministeriön puheenvuoro Merja Niemi Opetusministeriö.
SH-V Työvoima- ja elinkeinokeskus 1 ESR-RAHOITUKSEN HAKU TE-KESKUKSESSA Tiedotustilaisuus , Kajanus ESR-koordinaattori Sanna Halttunen-Välimaa.
J Kangasniemi 2010 Valtion rahoittama opetustoimen henkilöstökoulutus Tätä kalvosarjaa päivitetään verkossa. Varmistathan että käytössäsi on viimeisin.
OHJAUS AMMATTIKORKEAKOULUISSA Pentti Rauhala ARENE ry:n pj., rehtori, Laurea – ammattikorkeakoulu
Opiskelua tukevien toimintojen kehittämisestähän tässä on kyse? Suvi Eriksson Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL) ry
Manner-Suomen ESR-ohjelma Pohjois-Suomen suuralueosion ESR-tilannekatsaus ESR-seurantakomitea Päivi Jaakola Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus.
Työharjoitteluprosessi Prosessin nimiKuvaus luotu Ty ö harjoittelu Vastuuhenkil ö (t)Kuvaus viimeksi p ä ivitetty Pekka Soive pso, jpl.
Osaamisen ja sivistyksen asialla Ohjaus koulutusta ja tutkimusta koskevassa kehittämissuunnitelmassa vuosina 2003 – 2008 Jyväskylä
MUUTOKSESSA MUKANA Monikulttuurisuushanke 9/2008 – 1/2011 Maaseudun Sivistysliitto Pohjois-Suomen aluekeskus.
OECD:n Pisa 2006-tutkimuksen ensituloksia
OPS-KOULUTUKSEN YLEINEN TILA JA SEN KEHITTÄMINEN HEIKKI SUOMALAINEN SELVITYSMIES OPSO-KOKOUS
ERITYISOPISKELIJAN ARVIOINTI Erityisopettaja Marjatta Kannisto
HALLITUSOHJELMA /TL. HALLITUKSEN TALOUSSTRATEGIA Osaaminen, yrittäjyys ja uudistumiskyky hyvinvoinnin lisäämisen perustana: Työikäisen väestön.
Ammattitaito työssäoppimalla ja verkossa
Koulutuksen keskeyttämisen ehkäisy Pedagoginen kehittämistyö Toukokuu 2014 Sauli Korhonen, Mari Kukkola ja Marja Ruotsalainen.
Teemaryhmä 1: Profiilin ja tunnettuuden kehittäminen Toimintasuunnitelma Aloitusseminaari Marja Kopeli Katja Komonen.
Valvo-hanke - ESR-rahoitteinen, koulutuskuntayhtymä Lappian hallinnoima hanke - hankekunnat: Ylitornio, Kolari, Pello, Muonio.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Kvalitetskriterier i läroavtalsutbildningen Laatukriteerit oppisopimuskoulutuksessa Pasi Kankare
Helena Karento HELSINGIN YLIOPISTO KOULUTUS- JA KEHITTÄMISKESKUS PALMENIA VANTAA Suomalais-venäläinen tasa- arvofoorumi Pietari
OSAAMISINTENSIIVISEN YRITTÄJYYDEN EDISTÄMINEN JA UUDEN LIIKETOIMINNAN KEHITTÄMINEN = OiLi
Kokkolan ammattiopisto
ITÄ-SUOMEN RAKENNERAHASTOPÄIVÄT MANNER-SUOMEN ESR-OHJELMAN ARVIOINTI Aila Ryynänen Neuvotteleva virkamies TEM, alueiden kehittämisyksikkö.
Ura- ja rekrytointipalvelut OPINTOJEN TYÖELÄMÄORIENTAATION järjästämisen ja kehittämisen tukena Esittely- ja keskustelutilaisuus Kati Kettunen.
VALOA Valmennuksella kansainvälisiä osaajia työmarkkinoille
Opetussuunnitelmaviestinnän kohderyhmät ja viestinnän kohdistaminen (ryhmätehtävä)
Rahoitus: ESR, Etelä-Suomen lääninhallitus Koulutuskeskus Salpaus – Tavoitteena on edistää nuorten työllistymistä vahvistamalla.
Näkökulmia opintojen seurantaan biotieteissä Yliopistopedagogiikan yliopistonlehtori BioTDK Soila Judén-Tupakka.
Kaikille pakollinen ”pieni” liiketoimintasuunnitelma 3 op Luovuus käytännössä 3 op Yrittäjyys käytännössä 6 op Liiketoimintamahdollisuuksien etsintä luovuus,
Teija Felt, TM Ohjauspalvelut julkisten työvoimapalvelujen strategiassa Teija Felt, TM
TieVie-asiantuntijakoulutus Helsingin lähiseminaari KoMiTi-hankkeen esittely Kirsi Levänen ja Katri Rintamäki.
Itä-Suomen ESR- ohjelman toteutus TE-keskuksien näkökulmasta Itä-Suomen ESR- päivät Kirsi Vainikainen Pohjois-Savon TE-keskus.
Tekniikan Akateemisten Liitto TEK ry Toiminta-ajatus ” Parantaa jäsenen työmarkkina-arvoa, elämän laatua ja ammattikunnan vaikuttavuutta. ”
Hyvä yliopisto-opetus – vastuullisen opettajan ja opiskelijan roolit Elin Fellman-Suominen Åbo Akademi Pedaforum
CHANCES-hanke, ESR / EQUAL AJANKOHTAISPÄIVÄ ERITYISOPETUS Anneli Muuronen
MANNER-SUOMEN ESR-OHJELMAN TOTEUTUSTILANNE JA HAASTEET Itä-Suomen EAKR-ohjelman seurantakomitean kokous Neuvotteleva virkamies Aila Ryynänen.
KoulutusPotkuri+ Neuvontapalvelut alkaville ja toimiville yrityksille Turun seudun yrityspalvelukeskus Potkurissa - yhden paikan periaatteella - yrityksen.
W5W-toimintaa vuonna 2006 W5W.2 - Matkalla akateemiseksi osaajaksi ( ) Katariina Alha, W5W-projektipäällikkö, Oulun yliopisto Tommi Haapaniemi,
Ajankohtaisiltapäivä Uusi rakennerahastokausi Juha Pulliainen.
WorkTandem Hankesuunnitelma ulkomaisten tutkinto-opiskelijoiden työllistymisen tukemiseksi.
TYÖELÄMÄN KEHITTÄMIS- JA PALVELUTEHTÄVÄ TykePartner III–hanke 2008 – ohjausryhmä.
Kansainväliset tutkinto-opiskelijat Suomen yliopistoissa Tuure Pitkänen SYL:n hallituksen jäsen.
Manner-Suomen ESR-ohjelma-asiakirjaesitys 2007 –
ESTEETÖN OPISKELU Matti Uusitupa Rehtorien neuvosto
TraiNet –tapaaminen Rajat ylittävä yhteistyö TURKU AMK Paneelikeskustelu.
Töissä.fi – sivusto Korkeakoulusta valmistuneet työelämässä Harjoituksia ja tehtäviä valintojen tueksi Leena Penttinen, Jyväskylän yliopisto Kaisa Karhu,
Ammatillisen koulutuksen ohjauksen laadunvarmistus Pasi Kallioinen, Sataedu & VeeVee Virtanen, SAKU ry OPINTO-OHJAUKSEN MITTARISTO JA SEN KÄYTTÖKOKEMUKSET.
Työurien pidentämiseen liittyvät valtakunnalliset raportit > jatkoa ns. Ahtelan työryhmän työlle Työhyvinvointityöryhmän raportti. STM selvityksiä 2011:4.
Ajankohtaista ammatillisessa koulutuksessa Rakennerahastokausi Ammatillisen koulutuksen seminaari Kokkola opetusneuvos Seija Rasku.
Infoa uusille opiskelijoille, syksy 2014 Opinto- ja opetuspalvelut Ura- ja ohjauspalvelut.
LUKION OPETUSSUUNNITELMAUUDISTUS LOPS 2016
Miten edesauttaa erityistä tukea tarvitsevien nuorten siirtymistä ammatilliseen koulutukseen ja työelämään? Seija Eskola Validia Ammattiopisto.
Asiantuntijuus ammatillisessa koulutuksessa
Ammattikorkeakoulujen yhteiset verkostohankkeet
POLKU-hanke Jyväskylä / Elopäivät Jan Kraufvelin Åbo Akademi
Hiljainen tieto Kala ei tiedä että se ui ,ennen kuin se joutuu vedestä pois Rutiininomaista, ohjaa kaikkea toimintaa Periaatteessa kaikki tieto ja osaaminen.
OSMo Monikulttuurista osaamista Ohjaamoihin –projekti
SATAOSAA Porin kaupunki/ Satakunta.
Ammatillisen koulutuksen reformin vaikutus vankilaopetukseen
Esityksen transkriptio:

Nuorten yhteiskuntatakuu –ryhmän kokous Janne Koskenniemi & Suvi Eriksson SYL Valmistumassa olevien ja vastavalmistuneiden palvelut ja työllistyminen sekä nuoret yrittäjinä

Nykytilanne I •Työelämätaidot ja -valmiudet –Opiskelijat eivät tunnista yleisiä työelämätaitoja. –Harjoittelukäytännöt vaihtelevat. –Koulutuksessa saadun tiedon soveltamiseen työelämässä ei koeta saatavan riittävästi eväitä. •Ura- ja rekrytointipalvelut yliopistoissa –Opiskelijoiden palautteen mukaan palvelut eivät ole riittäviä, löydettävissä tai eivät välttämättä vastaa tarpeita. –Palvelutaso yliopistoissa yleisesti ottaen kohtalainen joskin resurssipula johtaa aina vähennystarpeisiin, ja palveluntarjonnassa on eroja.

Nykytilanne II •(Akateemisten) työvoimapalvelut –Useilla paikkakunnilla palvelut ovat aliresursoituja eikä aktiivista yhteistyötä yhteistyötä alueen korkeakoulujen kanssa ole riittävästi. •Akateeminen yrittäjyys –Vuonna 2009 noin 11 % korkeakoulusta valmistuneista ilmoitti aikovansa perustaa yrityksen seuraavan kolmen vuoden aikana

Kehittämistarpeet ja ehdotukset I: Koulutus, osaaminen ja osaamisen tunnistaminen keskiöön • Tavoitteena oltava (työllistymisen lisäksi) edesauttaa nuoren valmiuksia myös edetä työurallaan jouhevasti -Opiskelijakeskeisten opetus- ja opiskelumenetelmien kautta yleisiä työelämätaitoja sekä valmiuksia soveltaa omaa osaamista käytännössä -Valmiuksia työllistymiseen ja työuralle voidaan kehittää koko koulutusjärjestelmässä • Viesti työnantajille -Laadukkaat harjoittelupaikat! -Vuorovaikututus oppilaitosten kanssa (esim. Lähde työelämään – ja STEPIT-hankkeet) -Huomio osaamiseen, ei kohtuuttomia osaamisvaatimuksia (maahanmuuttajat)

Kehittämistarpeet ja ehdotukset II: Ohjauspalveluiden kehittäminen • Ohjauspalveluiden laadun ja riittävyyden varmistaminen sekä oppilaitosten sisällä että työvoimapalveluissa • Ohjauksen linkittäminen myös opintojen sisältöihin • Erityisenä kehittämiskohteena siirtymävaiheet -Ei koulutuksellisia umpiperiä -Ohjauksella voidaan vähentää myös koulutuksen periytyvyyttä sekä sukupuolten välistä segregaatiota koulutuksessa ja työelämässä • Yliopistojen ura- ja rekrytointipalveluiden tiivis yhteistyö (akateemisten) työvoimapalveluiden kanssa • ESR-hankkeiden (tutkimus)tiedon ja havaittujen hyvien käytäntöjen levittäminen • Esim. Ohty, Koutsi, Valtti…

Kehittämistarpeet ja ehdotukset III: Akateemisen yrittäjyyden kehittäminen • Rohkeus ja luovuus olennaisia akateemisen yrittäjyyden lisäämiseksi -Opiskelijakeskeiset opiskelumenetelmät • Yrittäjyyden tukeminen -Hautomot ja kiihdyttämöt -Neuvontapalvelut käytännön asioissa -Monitieteisten opiskelijakontaktien mahdollistaminen ja edistäminen -Yrittäjämentorointi

KIITOS! •SYL julkaisee työkalupakin työurien pidentämiseen (78 keinoa) alkuvuodesta Työkalupakissa käsitellään mm. syrjäytymisen ehkäisyyn, siirtymiin, opintojen sujuvuuteen, opiskelijoiden toimeentuloon, opiskelu- ja työkyvyn ylläpitämiseen sekä työelämän laatuun liittyviä kysymyksiä. •Lisätietoja: -Koulutuspoliittinen sihteeri Suvi Eriksson Sosiaalipoliittinen sihteeri Sini Terävä