Opiskelulukeminen.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Ohjeita kotiopiskelun tueksi
Advertisements

JÄTEVEDENPUHDISTUS JA ONGELMA JOKA RATKAISTAAN YHDESSÄ.
Sanaston oppiminen Älä ota kesäsanaa!
Vinkkejä sanojen muistamiseen •Visuaalisen muistin tukeminen ▫Sanan liittäminen kuvaan  pohdi, mitä oman kielen sanaa opeteltava sana muistuttaa  luo.
Lukemaan ja kirjoittamaan opettaminen 1.luokalla
Selkeän kirjoittamisen huoneentaulu
Filosofian praktikum 2008 Mikä on elämän merkitys? Informaatioverkostojen koulutusohjelman filosofiankurssin kolmas praktikum-kokoontuminen.
Katso Aitolasta lisää:
W w w. h a m k. f i Wiki koulutus Leenakaija Lehto
Preppaus ENA 4.
Luetaan! Kota-projekti, Diat laati Maija-Liisa Halme-Briedis.
MUISTIN PERUSTOIMINNOT:
YLIOPPILASKIRJOITUKSIIN
KE Teknillisen kemian seminaarikurssi. Seminaariesitykset Ti klo 9-10 Ohjeita esim. –J. W. Niemantsverdriet: How to give successful oral.
Lukemaan oppii vain lukemalla
Puhuminen Varmista, että toiset ymmärtävät sinua
Miten kirjoitan verkkoon? Vammaispalvelujen käsikirja sosiaaliportti.fi Hanna Heikkonen.
TAUOLLA TYÖKAVEREIDEN KANSSA
Analyysi Analyysi = kreik. irrottaa: hajottaa osiinsa, eritellä, jäsentää. voi käsitteellisesti tarkoittaa kahta erilaista asiaa: muotoanalyysi: miten.
Kirjasto avoimena oppimisympäristönä – Tiedonlähteitä.
OHJEITA YLIOPPILASKIRJOITUKSIIN VALMISTAUTUVALLE.
UMF I Luento 7. Viime kerralta Lue II.5 ja II.6. Lause II.5.1 tapauksessa f(x,y) = (x, sin(y)) ja g(x, y) = (cos(x), y). Voit lähettää epäselvistä kohdista.
Lukeminen. Yksin ja yhdessä Määritelmiä Psykolingvististä arvauspeliä (Goodman) L = D (dekoodaus) x Y (ymmärtäminen)(Lundberg 1989) Informaation etsintää.
Tekstitaidon vastauksen eteneminen
Lukivaikeus.
2. a. Pareittain esittele kirjoittamasi esittelyteksti ja valitsemasi lehtijutut. 2. b. Tarkastelkaa yhdessä valitsemianne lehtijuttuja ja merkitkää juttuihin.
ESSEEN KIRJOITTAMINEN
OIVALTAVA LUKEMINEN: TENTTIIN LUKEMISEN HAASTEET
Kurssityön laatiminen Puolalanmäen lukio VA4 syksy 2006 Anne Lindholm.
Tehtävänanto, otsikko, aloitus ja lopetus esseekokeessa
AINEKOHTAISIA OPISKELUOHJEITA
Essee on kirjoitelma, jossa on paljon kirjoittajan omia ajatuksia.
TEHOA OPISKELUUN.  Tee läksysi ja lue oppikirjaa ja muistiinpanoja kurssin aikana.  Tee tehtävät ennen seuraavaa tuntia pystyäksesi seuraamaan kurssia.
Tiivistelmä ja kypsyysnäyte
AINEISTOPOHJAINEN KIRJOITELMA
KOKEESEEN KERTAAMINEN. ENNEN LUKEMISTA  Herätä kiinnostuksesi:  Mieti, mikä sinua kiinnostaa luettavassa  Mihin tarvitset tietoa, jota olet ryhtymässä.
OPISKELULUKEMINEN Ei riitä, että osaat lukea. Eikä sekään, että muistat lukemasi. Sinun on myös ymmärrettävä, mitä olet lukenut ja osattava soveltaa lukemaasi.
 Valitse itseäsi kiinnostava ja sinulle sopiva kirja.  Kannattaa pohtia seuraavia asioita:  Mikä on kirjan aihepiiri?  Onko kirjan pituus sinulle.
OIVALTAVA LUKEMINEN Tervetuloa! FM Kaisa Heinlahti.
Opiskelutaidot Pohdi, mitä tiedät opittavasta asiasta jo etukäteen Ole utelias ja etsi lisätietoa  opiskelija on toimija! Aloita uuteen asiaan tutustuminen.
Avaimia oppimiseen  Kuuntele tarkkaavaisesti  Tee muistiinpanoja  Selvitä asiat, joita et ymmärrä  Keskustele, kysy, kyseenalaista, arvioi  Etsi lisätietoja.
Märta Kinnunen1 TUNNE OPPIMISTYYLISI JA KÄYTÄ SITÄ HYVÄKSESI.
Vinkkejä englannin kirjalliseen kokeeseen
1. Monimuotoinen terveys
Ohjeita….
Lukijasta kirjoittajaksi
Suomen kirjoituskurssi edistyneille
Suomen kirjoituskurssi edistyneille
TEKSTITAIDON VASTAUS Ks. Särmä s. 392.
Terkan preppaustentti
Sadusta uutiseksi Kirsi Hautamäki.
Mitä tehtävänanto voi määrätä?
ORGANISOINNIN PERUSTEET
OIVALTAVA LUKEMINEN: TENTTIIN LUKEMISEN HAASTEET
Englanti 8. lk LV – 2017.
Luen, kirjoitan ja kerron
Tehtävänanto yleensä jokin seuraavista:
LUETUNYMMÄRTÄMISEN TEORIAA JA HARJOITUKSIA
YLIOPPILASKIRJOITUKSIIN
Tietoa välittävä puheenvuoro
OPPIKIRJAN LUKUTAITO Silmu Vedet.
Terveystiedon ainereaali
OPPIMAAN OPPIMINEN (1.vsk).
Aineistosta kirjoittaminen
Oman alan kirja Käy lainaamassa Myllytullin kirjastosta oman alan kirja. Pohdi ja kirjoita blogiisi (tee uusi artikkeli nimeltään ”Oman alan kirja”) ylös.
OPISKELEN KYSYMYSTEN AVULLA
Uskonnon koe 1.
Ideaa lukemiseen Taina Kylmänen/OSAO
Nuorten seuravalmennus suunnistusseurassa Välitehtävät
Vinkkejä juridiikan opiskeluun
Esityksen transkriptio:

Opiskelulukeminen

Lukutekniikka Lukeminen on sekä taito että strategia. Taito on pysyvä tekninen rutiini, jonka tuloksena osaat muodostaa kirjaimista sanoja ja sanoista lauseita ja merkityksiä. Strategia tarkoittaa sitä, miten taitoasi käytät. Tehokkaan lukemisen tekniikat tähtäävät tarkkuuden, nopeuden ja muistamisen lisäämiseen sekä tietoiseen lukutavan säätelyyn luettavan tekstin mukaan.

Lukunopeus on sidoksissa tekstin laatuun ja lukemistavoitteeseen. on yhteydessä tarkkaan ja keskittyvään lukemiseen: nopeasti lukiessa ajatukset eivät ehdi harhailla. edellyttää silmän näkökentän tehokasta hyväksikäyttöä ja luopumista mielessään ääneen lukemisesta. kehittyessään edistää luopumista hidastavista toiminnoista kuten pään nyökyttelystä, palailusta juuri luettuun tai jatkuvasta alleviivailusta. on keskivertolukijalla n. 150-200 sanaa minuutissa. Oleellista ei kuitenkaan ole se, miten nopeasti pystyt lukemaan, vaan se, mitä opit lukemastasi.

Lue vaiheittain Silmäile Tutki otsikot ja asiamäärä. Lueskele kuvatekstejä ja tiivistelmiä. Arvioi opiskeluun tarvitsemasi aika. Ennusta, arvaa, oleta Määrittele aiheen keskeisiä käsitteitä aikaisempien tietojesi ja kokemustesi perusteella. Arvaa rohkeasti tekstin sisältö. Lue kerran kokonaan Lue koko tenttikirja tai isohko kokonaisuus yhtäjaksoisesti kerran. Älä takerru yksityiskohtiin. Älä tee merkintöjä. Työstä lukemaasi Jäsennä. Piirrä sisällöstä kartta tai kaavio. Tulkitse. Mikä on tekstin tarkoitus? Mihin kysymyksiin se vastaa? Tiivistä. Alleviivaa ydinkohtia ja muodosta avainsanoja. Lyhennä esim. tekstiviestiksi. Päättele ja ideoi lukemasi perusteella. Jatka tekstiä. Yhdistä tapahtumia elämääsi. Vertaile asioita omiin kokemuksiisi. Etsi syitä, seurauksia ja rinnakkaisia tunteita.

Kuulustele itseäsi. Tee kysymyksiä ja vastaa omin sanoin. Kiinnitä muistiin Kuulustele itseäsi. Tee kysymyksiä ja vastaa omin sanoin. Keksi esimerkkejä ja tee harjoituksia. Kirjoita opittavasta aiheesta muistinvaraisesti tiivis selostus kuvitteelliselle henkilölle, joka ei tunne asiaa. Tarkkaile työskentelyäsi Mitä oli vaikea ymmärtää? Voisitko vielä kehittää lukemistapojasi? Lähde: Repo I., Nuutinen T.: Viestintätaito. 2003. Otavan kirjapaino Oy.

Asiatekstin silmäily Ennen lukemista mieti, mitä otsikko pitää sisällään. Lue pari ensimmäistä kappaletta. Lue seuraavat väliotsikot. Lue myös jokaisen kappaleen ensimmäinen virke ja huomio ne lauseet, joissa on lihavoituja tai kursivoituja sanoja. Tutki kuvat, taulukot, kaaviot, numeroidut jaksot ja muut huomiota herättävät kohdat. Kysy itseltäsi: Mitä pääkohtia kirjoittaja korostaa? Miten aineisto on ryhmitelty?

Välitön kertaaminen Kunkin osan jälkeen kysy itseltäsi, mikä oli tämän osan ydinajatus. Lausu vastaus ääneen. Jos et pysty antamaan tyydyttävää vastausta, lue aineiston osa uudestaan. Kun olet lukenut koko kirjoituksen loppuun, kysy itseltäsi, paljonko muistat siitä. Luettele ääneen kunkin kappaleen pääkohdat. Palaa aineistoon vain, jos et muista pääkohtia.

Liukulukeminen Liukulukemalla otat selvää aineiston pääsisällöstä lukematta tekstiä sanasta sanaan. Silmäsi liukuvat sivua pitkin nopeaan tahtiin pysähtyen vain siellä täällä pääkohtien havaitsemiseksi. Silmäily parantaa luetun ymmärtämistä ja muistamista.

Kuinka monta kertaa kirja pitää lukea läpi? Lukemista määrää tavoite: kuinka hyvin olet ajatellut oppia ja ymmärtää. Riittääkö, että osaat vain koetilanteessa vai pitäisikö asian pysyä mielessäsi pidempään? Lukemisen määrä riippuu kyvystäsi oppia ja ymmärtää asia. Jollekin riittää yksi lukukerta, toisella se saattaa vaatia kuusikin lukukertaa. Avain lukukertojen selvittämiseen on ylioppimisessa. Ylioppiminen tarkoittaa, että jatkat lukemista vielä senkin jälkeen, kun mielestäsi jo osaat. Mitä suurempaa ylioppiminen on, sitä pitempään asiat säilyvät mielessäsi. Lähde: Korpi-Tassi, Lapinoja 2001. Luotsi 2002-2003. Porvoo WS Bookwell OY