Tehnyt: Jouni Pehkonen & Pirita Laukkanen

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
makramee-tekniikalla
Advertisements

Istuinalustan huovuttaminen
Tuotekehityksen perusteet Valaiseva polkupyörän ajotietokone Tuomas Kultala & Mikko Kuusirati 2008.
Lasikuitu ja sen käyttö
Näin pakkaat paketit lavalle
Hoidon tarpeen arviointi SHTaL
Tuoteen ominaisuudet. Voit luoda ratoja ilman pisteiden poimintaa Ei tarvetta robotin opettamiseen.
Ompelukuvasarja laskosverhon valmistuksesta yksittäiskappaleena.
3D -virtuaalihahmon animointi liikkeenkaappaustekniikkaa käyttäen
Lapset ja Internet Miten suojella lasta netin haitalliselta sisällöltä?
YLEISTÄ Komposiitit ovat kahden tai useamman materiaalin (metalli, puu, muovi tai keraami) yhdistelmiä, joissa materiaalit toimivat yhdessä, mutta.
Polttoleikkaus (kaasuleikkaus)
Suomalainen tietoyhteiskunta ja opetusteknologia • Tämän päivän suomalainen koulu  Innovatiivinen  Antaa mahdollisuuksia sekä opettajalle että oppilaalle.
Kuinka rakentaa tietokone itse
Pannunalusen tekeminen
Tiheys.
CryoGel Lämmönsiirto geeli
Komposiitit - valmistusmenetelmät
MININAAMION VALMISTUS HIEKKAVALU -TEKNIIKALLA
Konstruktiomateriaalit ja niiden valinta Luennot / syksy 2013 TkT Harri Eskelinen LUENTO 7 Komposiitit 2013.
4. Runsasseosteiset austeniittiset teräslajit
Ryhmä A: Anna, Hanna, Henna, Mirja ja Tapani AIDS-rokotteen kehittäminen •rokotteella pyritään ennaltaehkäisevään suojaan -> valtaisat markkinat •mikropartikkelien.
Venäläinen riepunukke
MININAAMION VALMISTUS HIEKKAVALU -TEKNIIKALLA
Ahoplan OY. Yritys Suunnittelutoimisto – 2 työntekijää – LVI alan suunnittelu Laskee myös säästön saneerauskohteelle – Suunnittelee ilmanvaihto- ja lämmitysjärjestelmiä.
Hytin kippaus Scania 113H R380
APTEEKKI -laastari-info
6. Energia ja olomuodot.
Duaali Teemu Myllynen.
Tiedonhaku Internetistä
HALLITUKSEN PUHEENJOHTAJA VASTUUALUE 1VASTUUALUE 3 VASTUUALUE 4 VASTUUALUE 2 SIHTEERI MALLISEURA RY / HALLITUS - dynaamisen organisaatiokaavion esittely.
Kokonaiskuvan muodostaminen alumiineista
Pakkauksen kasaaminen
MININAAMION VALMISTUS HIEKKAVALU -TEKNIIKALLA
ULTRAÄÄNITUTKIMUS Ultrasoud
LÄÄKELASKENTA Kaasulaskut
RUUAN TURVALLISUUS SUOMALAISESSA RUOKAKETJUSSA
Tuotanto ja hoitaminen Anu kopra & Kirsti Laakso hokl 2001
Se on karkenevaa terästä!
Virtapiiri.
JAMK-ESOK Esteettömät oppimisympäristöt Helena Koskimies,
Keikkailu Joo ja se on oikealta nimeltä rullalautailua. Sen ideana on saada temppuja erilaisia temppuja laudalla, jossa on kaksi truckia ja neljä rengasta.
Kestoside.
Lämpölaajeneminen animaatio Miksi sähköjohdot roikkuvat?
Sisäinen viestintä Eelis Aaltonen.
5. Lineaarinen optimointi
Raila Pirinen Helsingin normaalilyseo. Kankaanranta, M & Puhakka, E (2008): Kohti innovatiivista tietotekniikan opetuskäyttöä
Susanna Raatiniemi VEP 13 C
TUOTTEIDEN VALMISTUSMENETELMIÄ 1
Mitoosi.
Tuulet.
KASVIVÄRJÄYS Näin värjätään suomenlampaan villaa kasveilla.
Lehden tietojärjestelmän suunnittelu ja käyttöönotto.
SAUMALEVY Saumalevyn rakenne vaihtelee sen mukaan, onko se tehty havupuusta vai koivusta. Havupuusta levyt tehdään tasalevyisistä kappaleista, kun taas.
METALLIN HOHTO- työpaja Tarvikkeet: muotit öljyhiekka talkki valettava esine avaimenperärengas tina viiloja ja hohtimia esiliina tai työtakki Työpajan.
PALOTURVALLINEN ASUMINEN KOHTI TURVALLISTA HUOMISTA!
Liimaus Liimamäärän laskenta Marko Seppä-Murto. Liimattavat pinnat Päällyste (viilu, laminaatti tai muu) liimataan aina levyn molemmin puolin Vääntymisen.
PURISTAMINEN Marko Seppä-Murto Tekijä ja päivämäärä1.
LP 1 Liimat. Kertamuoviliimat Urealiima Melamiiniliima Fenoliliima Resorsinoliliima Polyuretaaniliima Isosyanaattiliima Kestomuoviliimat PVAC – liima.
by Amanda Auvinen & Santeri Neuvonen
Mainostaminen ja tuote-esittely
METALLIN HOHTO VALU KOHTA KOHDALTA.
Männän vaihto mopoon.
Jatkojalostaihioiden valaminen / seostaminen, karkaisu, päästäminen
Ligniini Oskari ja Simo.
Betonin ominaisuudet ja käyttö
Maalaamon robotisoinnit Kon Tuotantoautomaatio
Tietoturva.
Kuparin valmistus ja liekkisulatusuuni
Kuparin valmistus ja liekkisulatusuuni
Esityksen transkriptio:

Tehnyt: Jouni Pehkonen & Pirita Laukkanen Prepreg-menetelmä Tehnyt: Jouni Pehkonen & Pirita Laukkanen

Yleistä Prepregit ovat hartsilla esikyllästettyjä lujitteita, jotka säilytetään pakkasessa. Eli prepreg tarkoittaa puolivalmistetta, jossa lujitteet on valmiiksi esikyllästetty lämmössä kovettuvalla (120-180°asteessa) ja yleensä kertamuovipohjaisella hartsilla. Muotoon leikkaamisen jälkeen ne asetetaan muottiin alipainesäkkiin ja paistetaan joko paineastiassa (=autoklaavissa) tai paineistetussa uunissa. Prepreg-menetelmällä valmistettua komposiittia on enemmän käytetty vene- ja ilmailuteollisuudessa. Yleistyessään on myös laajentunut apuvälineiden valmistukseen.

Prepregin valmistus 2. Kun kuitu nostetaan ylös, liika hartsi puristuu pois puristusrullien paineesta. 3. Tämän jälkeen levy menee uunin kuivatukseen. Sieltä se tulee jäähdytysrullien läpi, jonka jälkeen prepreg saa suojakalvot ympärille ja rullalle. Uuni Jäähdytys 2. Puristusrullat Irrotuskalvo 3. Lujitteet 4. Tämän jälkeen prepreg-materiaali on niin kutsutussa B-tilassa ja valmis muotoiltavaksi. 4. 1. Hartsikylpy Irrotuskalvo Prepreg 1. Valmistamisessa kuivaa hiili- tai lasikuituja kastetaan hartsikylpyyn.

Säilytys

Autoklaavaus 1. Muotti 2. Prepreg-kerrokset asetellaan muottiin haluttuun järjestykseen. Kappaleet asetellaan mahdollisimman tiiviiksi ja ilmattomasti.

3. Prepreg-kerroksien päälle laitetaan irrotuskalvo.

4. Irrotuskalvon päälle laitetaan hengittävä kangas. 5. Kankaan päälle laitetaan tyhjiöpussi. Ilmataskusta imetään ilma pois. Näin saadaan viimeisetkin ilmat pois kappaleiden väliltä ja paketista saadaan aikaiseksi mahdollisimman tiivis. Kappaleiden lämmetessä ilma painaa kappaleet tiukemmin toisiaan vasten.

Autoklaavissa suoritettavalla kovetuksella pyritään saamaan korkea lujitepitoisuus sekä mahdollisimman pieni huokoisuus prosentti. 6. Muotti laitetaan pakettina autoklaavaus uuniin. Kappaleiden lämmetessä hartsi alkaa liueta uudelleen, jolloin kappaleet liimautuvat toisiinsa. Jäähtyessään kappale jää muotoonsa. Kovetuskierrossa on 30-60 minuutin mittainen vakiolämpötilavaihe, jonka aikana matriisi on saavuttanut minimiviskositeetin.

Paineistettu uuni menetelmä; materiaalikuva Tyhjiöpussi Kangas Irrotuskalvo Prepreg-kalvot Irrotuskalvo Muotti

Levyt asetellaan paineistettuun uuniin ja laitettaan kansi kiinni. Tämän jälkeen uuni lämmitetään tyypillisesti 120-180 asteeseen. Tämän avulla hartsi liukenee uudelleen ja kappaleet kiinnittyvät toisiinsa kiinni. Viisinkertainen ilmanpaine Imuilma Paineistetulla uunilla voidaan saada jopa viisinkertainen ilmanpaine laminaatille. Paineistettu uuni

Paineistetun uunin jälkeen levy voidaan muovata tyhjiöpussimenetelmällä, jossa voidaan käyttää matalalämpötila hyödyksi.

Prepreg laminoinnin hyötyjä Valmis tuote on kevyt, mutta erittäin kestävä. Metalleihin verrattaessa, korroosion kestävyys on parempi. Metalleille ominaista lämpötilan mukaan laajenemista ja supistumista ei prepreg-tuotteessa tapahdu. Materiaalilla on erinomaiset terveys-, turvallisuus- ja puhtausominaisuudet. Hartsin kemialliset ominaisuudet voidaan optimoida mekaanisiin ja lämpötilaominaisuuksiin. Pidennetyt työajat, jotta voidaan helposti toteuttaa optimaaliset ja monimutkaiset asetelmat. Hartsin määrä voidaan tarkasti määrittää materiaalin valmistajan taholta. Voidaan täten saavuttaa korkea kuitupitoisuus turvallisesti.

Vertailussa Prepreg menetelmä Märkälaminaatti Hyödyt Haitat Helpommin tasainen laminaatti Laminaatin paksuuden kontrollointi Parempi kestävyys ja laatu Pienemmät kustannukset Ei tarvitse erikoisvarusteita Haitat Kalliimmat kustannukset Erikoisvarustelu tarpeen Tarvitaan yleensä lisäpainoja komponentin kovettamiseen Muottien on kestettävä prosessin vaatimat lämpötilat Komposiitin ydinmateriaalin on kestettävä prosessin vaatimat lämpötilat ja paine Hankalammin tasainen laminaatti Huono laminaatin paksuuden kontrollointi Sotkuinen prosessi

Lähteet https://www.doria.fi/bitstream/handle/10024/69207/nbnfi-fe201103301400.pdf?sequence=3 http://www.doria.fi/bitstream/handle/10024/6712/stadia_1165310303_8.pdf?sequence=1 http://publications.theseus.fi/bitstream/handle/10024/8704/Pet%C3%83%3Fjist%C3%83%C2%B6.Jani.pdf?sequence=2 http://www.peda.net/veraja/jamsanao/teli/opintoalat/komposiittiala/valmistus