Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Tiedonhaku Internetistä

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Tiedonhaku Internetistä"— Esityksen transkriptio:

1 Tiedonhaku Internetistä
Wikipedian arviointi Tero Rautelin ja Heikki Niva TU09S1 – tietotekniikan perusteet

2 Näppäimistön ergonomia
Sisältö Tutkimuksen tavoitteet Käytetyt hakusanat Löytynyttä tietoa (Wikipedia) QWERTY- Näppäimistö Näppäimistön ergonomia Tulosten arviointi Viitteet

3 Tutkimuksen tavoitteet
Verrata eri hakukoneitten tuloksia aiheesta ”Näppäimistö” ja tarkastella poikkeavatko tulokset ja tieto toisistaan.

4 Alla hakukoneiden tulokset hakusanalla “näppäimistö”

5 Alla hakukoneiden tulokset hakusanalla “keyboard”

6 Löytynyttä tietoa (Wikipedia)
Näppäimistö on tiedon syöttämiseen tarkoitettu laite, joka koostuu painettavista näppäimistä. Näppäimistöjä käytetään monissa laitteissa, kuten tietokoneissa, kirjoituskoneissa, laskimissa ja kännyköissä. Tietokoneiden näppäimistöt muistuttavat kirjoituskoneiden näppäimistöjä, mutta niissä on enemmän näppäimiä. Tietokoneissa on ollut käytössä kolme yleistä näppäimistöstandardia, joista nykyisin yleisimmässä on näppäintä, mutta joissain uusimmissa malleissa voi olla vielä erityisiä lisänäppäimiä. Natural/Ergo-näppäimistö on keskeltä taitettu malli, joka vähentää ranteisiin kohdistuvaa rasitusta. (kuva alla)

7 QWERTY on käytössä ympäri maailmaa ja siitä on käytössä useita kansallisia muunnelmia. QWERTY on myös esim. japanin ja kiinan merkinsyöttöjärjestelmien pohjana. Vanhimmat kirjoituskoneet kehitettiin 1800-luvulla ja ne oli tarkoitettu lähinnä sokeiden apuvälineiksi. Kirjainten järjestys vaihteli ja usein kirjaimet olivat aakkosjärjestyksessä. QWERTY kehitettiin Remingtonin kirjoituskonetehtaalla 1800-luvun lopulla ja tehdas mainosti että se on tieteellisesti osoitettu nopeimmaksi mahdolliseksi järjestelmäksi. Järjestelmä kehitettiin siten että englannin kielen yleisimmät kirjaimet sijoitettiin etäälle toisistaan etteivät iskurit jumiutuisi. QWERTY- Näppäimistö

8 Näppäimistön ergonomia
Muoto Näppäimistön muoto vaikuttaa kirjoitustehoon ja virheiden määrään. Tutkimusten mukaan paras muoto on sivulta katsottuna kaareva ja toiseksi paras profiili on porrastettu. Tasainen profiili on kaikkein huonoin. Tämän takia lähes kaikkien näppäimistöjen alta löytyvät ”korotus klipsit”, jotta käyttäjällä olisi parempi ergonomia käytössä. Valmistajat suosivat asteen kulmaa näppäimistössä, sillä tutkimuksien mukaan sillä saavutetaan paras lopputulos. Näppäimet Jotta pystyttäisiin minimoimaan kirjoitusvirheet, ovat useimmat näppäimistöissä olevat näppäimet kaarevia tai koveria. Tutkimuksista havaittujen tulosten perusteella on asetettu, myös suositukset näppäinten koolle ja etäisyyksille. Suositeltu näppäinten koko on 12 mm × 12 mm. Näppäinten keskikohdat taas tulisivat olla 19mm päässä toisistaan, sillä tiheämpi asettelu nostaa virhelyöntien määrää.

9 Tulosten arviointi Suomenkielisellä hakusanalla ”näppäimistö” saatiin melko yhtenevät hakutulokset sekä Googlella, Yahoolla että Altavistalla haettaessa kaikenkielisiltä sivuilta Englanninkielisellä hakusanalla ”keyboard” löytyy tietoa myös kosketinsoittimista – pääasiassa pianosta sekä syntetisaattoreista Englanniksi haettaessa huomattiin, että Yahoon hakutuloksissa on hieman enemmän linkkejä valmistajien omille ja kauppojen sivuille kuin Googlen tai Altavistan vastaavissa. Yahoo tarjoaa avoimesti kaupallisia palveluita ja se listattiin pörssiin jo v (Google vasta vuonna 2004), mikä osaltaan selittänee tätä.

10 Viitteet www.google.fi http://fi.search.yahoo.com/


Lataa ppt "Tiedonhaku Internetistä"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google