Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Kuparin valmistus ja liekkisulatusuuni

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Kuparin valmistus ja liekkisulatusuuni"— Esityksen transkriptio:

1 Kuparin valmistus ja liekkisulatusuuni

2 Mitä on kupari? -Kupari on yksi ensimmäisistä ihmisen käyttöönsä ottamista metalleista. Kupari on raudan jälkeen toiseksi tärkein käyttömetalli. -Se on jalometalli, sille on ominaista luonnollinen hapettuminen eli oksidoituminen. -Kupari on pehmeä ja helposti muokattava materiaali.

3 Kuparin valmistus -Kuparin valmistus alkaa malmin louhinnalla. Metallimalmi on yleensä sulfideina ja oksideina maankuoressa, josta ne kaivetaan tai räjäytetään. Tämän jälkeen malmi murskataan pieniksi paloiksi. -Kuparista voidaan valmistaa monenlaisia esineitä, koska se on pehmeää ja helposti taottavaa. - Malmi on ensin esirikastettu prosenttisiksi, ja sen jälkeen sitä sulatetaan lieskauuneissa ja saatu raakakupari puhdistetaan sulattamalla sitä uudelleen.

4 Liekkisulatusuuni -Liekkisulatus on Suomessa kehitetty kuparin sulatusmenetelmä. Menetelmää käytetään myös lyijyn ja nikkelin valmistamiseen. - Liekkisulatusuuni käyttää hyväksi reaktiosta vapautuvaa energiaa, jolloin ulkopuolista energiaa ei tarvita. Ulkopuolelta tarvitaan vain hapella väkevöityä ilmaa, jota puhalletaan liekkisulatusuuniin. -Liekkisulatuksen jälkeen kuparista poistetaan konvertterissa ja anodiuunissa rautaa ja rikkiä. Näin saatu raakakupari puhdistetaan sähkön avulla. Menetelmä tuottaa 99,99-prosenttista kuparia.

5 Tekijät: Anna H, Tara, Venni ja Jimi


Lataa ppt "Kuparin valmistus ja liekkisulatusuuni"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google