Muistiinpanojen tekeminen

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
1 Autoliikkeen aula Jussi Seppälä asentaja
Advertisements

Ohjeita kotiopiskelun tueksi
Matematiikan yo-ohjeita. Yleisohjeita  Laskimet ja taulukot on tuotava tarkastettaviksi vähintään vuorokautta (24h) ennen kirjoituspäivää kansliaan.
Käyttöohje: Kuinka luoda uusi sivu. (Painamalla F5 voit katsoa tämän diaesityksen)
Tietojärjestelmistä 1. Termejä  Data  usein luonteeltaan kvantitatiivista  helppo siirtää, jäsentää ja tallentaa koneisiin  tietokone käsittelee dataa.
Oppimistyylit.
Opiskelulukeminen.
Aistit ja oppiminen.
Informaatioteknologian instituutti Esityksen tekeminen PowerPointilla Jouni Huotari.
Kielitaidon kartuttaminen kuuluu kaikkeen opiskeluun
Miian ja Niinan atk-työt
AJANKÄYTÖN SUUNNITTELU
Käsitekartta opetuksessa
Syksy 2012 Katja Jokinen KT, erityisopettaja
Jenna, Marika, Iiris. Esiintymismuodot: • Kielen äännerakenne epäselvä, metalingvistiset vaikeudet • Vaikeudet ääntämisessä, kirjoittamisessa, lukemisessa.
Oppiminen on taitolaji! Jaana O. Liimatainen
Markku Salakka KTK 258 ALAKOULUN USKONTO Markku Salakka KTK 258.
Epätäydellinen data & herkkyysanalyysi Mat Optimointiopin seminaari Kevät 2013 Kotitehtävä 9 - Ratkaisu Ilkka Lampio Työn saa tallentaa.
Ciscon Tandberg -ympäristöön tutustuminen Cygate Oy Videoneuvottelulaitteen käyttöönotto.
MUISTIN PERUSTOIMINNOT:
Tieteellisen tekstin kirjoittamisvaiheet
Kokeva 2013 – 16. Käsityön taiteen perusopetus aikuisille Vaasa-opistossa ORIENTAATIO. Tekstinkäsittely. M.Tuomivirta
Graafisen esityksen laatiminen taulukkolaskentaohjelmalla (excel 2013)
Mitä media on? Media on tajuntateollisuutta, joka tarjoaa maailmaa koskevaa informaatiota ja tapoja nähdä ja ymmärtää se (Masterman 1985).
Lukemaan oppii vain lukemalla
TAUOLLA TYÖKAVEREIDEN KANSSA
usala.swf LASTENTARHANOPETTAJA usala.swf.
Tiedonhankintaprosessin portaat
Miellekartta ja kuvakollaasi Virikkeitä hiekkavalukorujen suunnitteluun Helena Vuorio 2007.
Matematiikan yo-ohjeita. Yleisohjeita Laskimet ja taulukot on tuotava tarkastettaviksi vähintään vuorokautta (24h) ennen kirjoituspäivää kansliaan. Laskimien.
Graafisen esityksen laatiminen taulukkolaskentaohjelmalla (excel 2007)
Marja Toivonen gsm Tuumasta toimeen – seminaarin päätös Aktiivi
Power point -esitys * Lyhyt oppimäärä.
TIETOSARJAKUVA Piirrä paperiin reunat. Katso tarkasti, että alueet "sulkeutuvat". LYIJYKYNÄLLÄ! Mieti kuvatekstit. 1) 2) 3) 4) Kirjoita tekstit. Laita.
TYÖN AIHE Oma nimi ja ryhmän tunnus
Kokemuksellinen oppiminen (Kolb, Jarvis, Boud)
FSD:n seminaari Tutkimusmenetelmien oppimateriaalit ja verkko-opetus Tampere Tapani Alkula, HY Esimerkkinä on Helsingin yliopiston sosiologian.
Alueellinen koulutustilaisuus Kuopiossa Kunnonpaikka,Vuorela Ulla Voutilainen.
JOHDATUS TUTKIVAAN OPPIMISEEN
WWW-sivuston tekeminen: n SUUUNNITTELE aina ensin:
Verkko-oppimisympäristöt oppimisen tukena Tieto- ja viestintätekniikka pedagogisena työvälineenä Sallariina Haarala Pia Lipponen.
OIVALTAVA LUKEMINEN: TENTTIIN LUKEMISEN HAASTEET
Opetuksen arviointi ja kehittäminen: ET ja filosofia Kurssin suoritus
Havaintokanavat.
Vastavalmistuneen puheenvuoro Risto Laine
What to do next?. OPA1 = PAKOLLINEN KURSSI, josta 1. vuonna suoritettu1/3 kurssia, 2. vuonna 1/3 ja abivuonna suoritetaan 1/3 kurssia suoritusmerkintä.
Toimintaohjeet opelle
(Luento)-opetuksen aktivointikeinot Pekka Makkonen
Opiskelutekniikan palaute Analyysin tekeminen systemaattisuus: –tehtävänannon tarkka lukeminen –kurssipäiväkirjan asioiden kertaaminen –oppimispäiväkirjan.
© Verkko-oppimisen ja tiedonrakentelun tutkimuskeskus ( Sami Paavola Verkko-oppimisen ja tiedonrakentelun tutkimuskeskus.
KOKEESEEN KERTAAMINEN. ENNEN LUKEMISTA  Herätä kiinnostuksesi:  Mieti, mikä sinua kiinnostaa luettavassa  Mihin tarvitset tietoa, jota olet ryhtymässä.
Mitä tarkoittaa skeema oppimisessa? Anna-Helena Lipponen 2012.
OPISKELULUKEMINEN Ei riitä, että osaat lukea. Eikä sekään, että muistat lukemasi. Sinun on myös ymmärrettävä, mitä olet lukenut ja osattava soveltaa lukemaasi.
Opiskelutaidot Pohdi, mitä tiedät opittavasta asiasta jo etukäteen Ole utelias ja etsi lisätietoa  opiskelija on toimija! Aloita uuteen asiaan tutustuminen.
Echo360 - luentovideot Ohje opiskelijalle IT-palvelut.
Avaimia oppimiseen  Kuuntele tarkkaavaisesti  Tee muistiinpanoja  Selvitä asiat, joita et ymmärrä  Keskustele, kysy, kyseenalaista, arvioi  Etsi lisätietoja.
Märta Kinnunen1 TUNNE OPPIMISTYYLISI JA KÄYTÄ SITÄ HYVÄKSESI.
Oppimaan oppiminen.
Portfoliopohja oppilaiden käyttöön
Tervetuloa Innokylään
Punkaharjun vaihtoehtoiset kehittämismallit
OIVALTAVA LUKEMINEN: TENTTIIN LUKEMISEN HAASTEET
Juha T. Hakala Gaudeamus – Helsinki Tammer - Paino Oy, Tampere 2005
Luova kirjoittaminen 1. Kirjoita 5 minuuttia ensimmäisestä mieleen tulevasta aiheesta. Miltä kirjoittaminen tuntui? Oliko vaikeaa saada kirjoittaminen.
YLIOPPILASKIRJOITUKSIIN
Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän.
Luku 15 Oppiminen, muisti ja aivot.
ESSEE.
Miellekartta.
Ideaa lukemiseen Taina Kylmänen/OSAO
Esityksen transkriptio:

Muistiinpanojen tekeminen

Muistiinpanoja voi tehdä lukemastaan kuulemastaan näkemästään muistamastaan -oppitunnilla -kirjasta -työstä -ennen -aikana -jälkeen

Yleisiä elementtejä: värit kuvat lyhenteet omat merkinnät muistisäännöt kuvalliset kirjalliset keholliset

Oppimisen työvälineitä: muistiinpanotekniikoita miellekartta käsitekartta Cornell Notes taulukot

Miellekartta (Lähde: http://www. tkk

Käsitekartta (Lähde:http://www. tkk

Cornell Notes Muistiinpanotekniikka on kehitetty Cornellin yliopistossa USA:ssa. Perusajatuksena on muistiinpanopaperin jakaminen eri alueisiin. Yhteen alueeseen tehdään muistiinpanot oppitunnin tai lukemisen aikana. Muut alueet täytetään tehtyjen muistiinpanojen pohjalta.

Cornell Notes

Vihjeitä miellekartan tekemiseen 1. Tee ensin keskusta, johon tiivistät perusidean yhdellä tai kahdella sanalla. 2. Kirjoita siihen liittyvät sanat ja ideat selvästi tekstaten haaroittuvien viivojen päälle tai piirrä ympyröitä ja kirjoita niiden sisään. 3. Kirjoita vain yksi sana jokaiselle viivalle tai ympyrän sisään. 4. Voit käyttää myös värejä, jotka aktivoivat muistia. 5. Ole luova ja anna mielikuvituksen lentää. 6. Ryhmittele asioita erilleen viuhkamaisilla haaroittuvilla viivoilla tai pienemmillä ympyröillä. (Kauppila Reijo A, 2003. Opi ja opeta tehokkaasti. Psyykkinen valmennus oppimisen tukena. PS-kustannus. Opetus 2000

Miellekartta eli mind map toimii havainnollisena apuvälineenä uuden aiheen käsittelyssä, luetun tai kuullun asian kertauksessa, tenttiin valmistautumisessa, yhteissuunnittelussa ja ideoinnissa. Lähde: Laine,A.& Ruishalme, O. & Salervo, P.& Siven, T. & Välimäki, P.2004: Opi ja ohjaa sosiaali- ja terveysalalla. 4.,uudistettu painos. WSOY, Helsinki.)

Oppimistehtävä: Tee miellekartta/ mind map jostakin tulevaan ammattiisi, oppimiseen tai opiskeluusi liittyvästä aiheesta.

Muistiinpanojen jäsentäminen Muistiinpanot kannattaa valmiiksi asemoida muotoon, joka tukee jäsennystä. Esimerkiksi: yläkohta 1 - alakohta kohtaan 1 - toinen alakohta kohtaan 1 yläkohta 2 - alakohta kohtaan 2 Lähteet: Silvén, M., Kinnunen, R., Keskinen, S. 1991. Kohti itseohjautuvaa opiskelutaitoa.

Malli 1

Malli 2

Lähteet ja kirjallisuutta Lähteet: Aulanko, M. 1993. Minä osaan: anna aivojesi toimia. Juva: WSOY Novak, J.D., Gowin, D.B. 1984. Opi oppimaan. Suom. P. Lehto-Kaven. Tampere: Tammer-Paino Oy TKK, tehopenaali