EHY-SKEL -koulutuspäivät 19.-20.4.2012 Auli Vaarala Evira Jatkoa OIVAlle EHY-SKEL -koulutuspäivät 19.-20.4.2012 Auli Vaarala Evira
Elintarvikelaki 21§ Valvontatietojen julkistaminen Elintarvikealan toimijan on julkistettava valvontaviranomaisen antama elintarvikehuoneiston tarkastuksesta kertova asiakirja tai, jos elintarvikehuoneistoa ei ole vielä tarkastettu, todistus elintarvikehuoneistoa koskevan ilmoituksen käsittelystä, Elintarviketurvallisuusviraston määräämällä tavalla. Tarkempia säännöksiä valvontatietojen julkistamisesta annetaan maa- ja metsätalousministeriön asetuksella. Auli Vaarala 19.4.2012
Miksi valvontatietoja pitäisi julkistaa ? Lisää avoimuutta Avoimuus koskee sekä toimijoita että viranomaisia Antaa kuluttajille tietoa omien valintojen tueksi Edistää valvonnan yhdenmukaisuutta Arviointikriteerit, arvioinnin vertailu Lisää valvonnan vaikuttavuutta Auli Vaarala 19.4.2012
Oiva- raportin asteikko Erittäin hyvä Toiminta on esimerkillisellä tasolla Hyvä Toiminta on hyvällä tasolla, mutta pieniä korjattavia epäkohtia. Välttävä Toiminta on välttävällä tasolla johtuen epäkohdista, jotka heikentävät elintarviketurvallisuutta ja kuluttajansuojaa. Epäkohdat on korjattava määräajassa. Huono Toiminta on huonolla tasolla johtuen vakavista epäkohdista, jotka vaarantavat elintarviketurvallisuutta ja kuluttajansuojaa. Epäkohdat on korjattava välittömästi. Valvoja on ryhtynyt pakkokeinoihin. Auli Vaarala 19.4.2012
Raportin arvosana ja sen julkaiseminen Määräytyi heikoimman arvosanan perusteella Raportit julkaistiin Eviran hallinnoimilla Internet – sivuilla www.oivahymy.fi Raportin julkaiseminen sisäänkäynnin yhteydessä oli yritykselle pilotin aikana vapaaehtoista Auli Vaarala 19.4.2012
Pilotin alustavia tuloksia kohdetyypeittäin Kohdetyyppi Tarkastuksia A B C D Myynti 211 31% 54% 15% 0% Tarjoilu 640 29% 44% 27% (1 kpl) Yhteensä 851 47% 24% Auli Vaarala 19.4.2012
Pilotin alustavia tuloksia kunnittain Kunta Kohteita Tarkas-tettuja kohteita Tarkas-tuksia A B C D Heinola 117 80 104 56% 40% 4% 0% Helsinki 148 134 208 6% 47% 46% 0% (1kpl) JIK 106 92 97 16% 36% Kerava 64 14% 54% 33% Lpr 474 304 362 42% 50% 9% Yhteensä 937 674 851 29% 24% Auli Vaarala 19.4.2012
Oiva-kyselyt syksyllä 2011 Vastanneita yht. 505 Kuluttajia (317) Toimijoille (86) Pilottiin osallistuneet viranomaiset (20) Muut viranomaiset (80) Auli Vaarala 19.4.2012
Kyselyistä ja palautteesta poimittua Pilottikuntien vastaukset olivat selvästi muita myönteisempiä, vaikka arvosanan antamisesta aiheutui myös vaikeita tilanteita Toimijoiden vastaukset olivat kautta linjan muita epäilevämpiä Oiva on iso muutos valvonnan käytäntöihin Raportti on melko selkeä, asteikko ja symbolit ovat ymmärrettäviä Kuluttajat toivovat raporttien julkistamista, toimijoista vähän yli puolet ei haluaisi sitä Auli Vaarala 19.4.2012
Kyselyistä ja palautteesta poimittua Ohjeet selkeyttävät tarkastusten tekemistä Kohteiden luokitteluista, arviointikriteereistä ja ohjeista tarvitaan paljon koulutusta ja keskustelua On tärkeää saada kunnat mukaan ohjeiden laatimiseen Toimijoiden kiinnostus elintarviketurvallisuutta kohtaan lisääntyy Toimijoilta saatu myönteistä palautetta ohjeiden käyttökelpoisuudesta oman toiminnan kehittämisessä Oiva vaikuttaa kuluttajien valintapäätöksiin, kun se opitaan tuntemaan Oiva lisää elintarvikevalvonnan tunnettuutta Pilottien kokemusten mukaan valvontatietojen julkistaminen edistää valvonnan yhdenmukaistamista Auli Vaarala 19.4.2012
Johtopäätökset Oiva-pilotista on saatu lupaavia kokemuksia Muita tapoja julkaista valvontatietoja on selvitelty muiden maiden kokemusten pohjalta, mutta niistä ei ole löytynyt varteenotettavaa vaihtoehtoa Suunnittelu pilotin pohjalta kaikkia elintarvikehuoneistoja koskevasta valvontatietojen julkaisutavasta Auli Vaarala 19.4.2012
Jatkosuunnitelma Valvontatietojen julkistaminen aloitetaan vaiheittain: Suunnitteluvaihe vuonna 2012 Mitä valvontatietoja julkaistaan? KUTIin kerättävät abcd-arviointitiedot päivitetään, miten muodostuu lopullinen hymynaama?, porkkanavaikutus? uusintakäynnit? Tekniikka toimimaan! Valvonta – ja arviointiohjeet Koulutus vuonna 2013 Vähittäiskauppojen ja ravintoloiden valvontatulokset julkaistaan koko maassa alkaen 1.5.2013 2014 - … Muut elintarvikehuoneistot ja laitokset suunnitellussa järjestyksessä ja aikataulussa Auli Vaarala 19.4.2012
Onnistuaksemme tarvitsemme Ohjeiden ja uuden toimintatavan valmistelua yhdessä kuntien kanssa Eviranet on hyvä väline keskusteluun Koulutusta uusista valvonnan toimintatavoista ja tekniikasta Sidosryhmät mukaan Paljon innostusta ja ennakkoluulottomuutta! Auli Vaarala 19.4.2012
Kiitos! Auli Vaarala 19.4.2012