Mieti ennen kuin muutat

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Mistä työtä huonosti koulutetuille
Advertisements

Puimuri - kaava.
Arvonlisävero kirjanpidossa
Puimuri - kaava.
Tietoa asumisesta.
Yhtälön ratkaiseminen
Työnantajan velvollisuudet käytännössä
Tässä on Saku. Hänellä ei ole tänään mitään tekemistä.
LUMA-viikko 2005 Kemia Kemian 4. kurssin ryhmä teki julisteita, joissa pohdittiin keinoja kasvihuoneilmiön heikkenemiseen.
Tulipalot ja palokuolemat
Köyhyys ja asuminen Vuokra-asumisen tulevaisuus Suomessa -seminaari
eläkkeensaajan asumistuki
KUNTOUTTAVA TYÖTOIMINTA
Asunnon vuokraaminen:
Asunto Sivakka konsernin asunnoista. Aluksi Asiakas -Ottaa yhteyttä -Käy hyvästä harjoituksesta omien asioiden hoidossa vapautumisen jälkeen -Kertoo sitoutumisesta.
Häiritsevä elämä Asunnossa vietetty häiritsevä elämä on paljon puhuttava ja erimielisyyttä aiheuttava aihe Liikkeellä on myös paljon väärää tietoa sovellettavasta.
Vesa Lehtelä Jäsenjärjestöpäivät
Sisäilmayhdistys ry Korjausvastuut1 TAUSTA  vastuut lainsäädännössä  AOYL  AHVL, LHVL  ongelman syy vaikuttaa vastuuseen  rakenteellinen vika  huono.
KYT/ph-p 2006 Erityisryhmien asuminen Jyväskylän kaupungin alueella Seminaari Nikolainsali Asumisneuvojatoiminnan näkökulma.
 Eri laitteiden sähkötehoja Eri laitteiden sähkötehoja  Pöytätietokone on joka neljännen kerrostalokodin sähkösyöpöin laite. Tuoreen tutkimuksen mukaan.
- Vuokra-asunto: - Asunnon voi vuokrata yksityiseltä tai julkiselta taholta esim. kunnalta (yleensä edullisempia) - Ei tarvita suuria pääomia, pääsee helposti.
© Stuba Nikula, Kiinteistö Oy Kaapelitalo, , 5 HEHTAARIA KULTTUURIA 250 VUOKRALAISTA 16.
Hyvä tietää palvelussuhteeseen liittyvistä asioista
Perustulo Mitä se maksaa?. Esitettyjä väitteitä Perustulo kaksinkertaistaa valtion menot Perustulo vie rahat hyvinvointipalveluista Perustulo pakottaa.
TYÖEHTOSOPIMUS JA PALKKA
Tavallinen arkipäivä sisältää monia vaaratilanteita
Asuminen & rahankäytön suunnittelu
- Vanhemmat itsenäistyvän nuoren tukena
antajat.fiwww.suome nvuokranantajat.fi MITEN LAADIN HYVÄN JA KESTÄVÄN VUOKRASOPIMUKSEN VEROMESSUT Toiminnanjohtaja Marina Furuhjelm.
VUOKRATAKUUPALVELU VUOKRANANTAJILLE
TYÖSOPIMUS.
KVV-maisteriohjelman HOPS-työskentely Miksi? Miten? Kuinka monelle?
V Asuminen ja yksityistalous
Itä-Suomen asumispäivä –ideoita kehittämiseen Kuopio AVAUS Maakuntajohtaja Jussi Huttunen Pohjois-Savon liitto.
Ph-p/kyt 2006 Asumisneuvontaa Jyväskylän seudulla YHTEISELLÄ ASIALLA ASUMISEN PUOLESTA Oulun seminaari
Asumisneuvontaa Jyväskylän seudulla Suomen Setlementtiliitto Asumisen seminaari
VÄLIVUOSI.  Välivuosi voi osua omalle kohdalle joko suunnitellusti tai vahingossa, jos ei saakaan ensimmäisellä hakukerralla opiskelupaikkaa.  Välivuosi.
Asumisen tukeminen SOS –hankkeen koulutustilaisuus
Miten sinä voit torjua ilmastonmuutosta? EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Ilmastonmuutos.
AJANKOHTAISTA ASUINHUONEISTONVUOKRALAISTA ASUNTOMARKKINAILTA TURKU Lakimies Tiina Hallberg Suomen Kiinteistöliitto ry.
MinunMatka eli kutsujoukkoliikennettä työmatkailijoille Tämä idea on kehitetty Peloton Tampere -työpajassa maaliskuussa
Olet ostamassa omaa asuntoa Pirkanmaalta. Bruttopalkkasi on 2971 €/kk, josta sinulle käteen jää verojen jälkeen 2018 €/kk. Omia säästöjä sinulla on 8000.
Opintotuki, työ- ja kansaneläke, työttömyyskorvaukset.
Irtisanomisaika Vastaus: Irtisanomisaika on yksi kuukausi.
Omat raha-asiat hallinnassa? Nuorisoasuntoliitto ry.
Lakitieto VELKA JA VAKUUDET.
SOSIAALITURVA  Sosiaaliturva koostuu sosiaalihuollosta ja sosiaalivakuutuksesta  Sosiaalihuollolla tarkoitetaan 1. Sosiaalipalveluita.
Lakitieto ASUNNON VUOKRA. VUOKRALAIT Pakottavaa oikeutta vuokralaisen hyväksi Pakottavaa oikeutta vuokralaisen hyväksi Vuokrasopimus tehtävä kirjallisesti.
Asuminen & rahavaikeuksien ennaltaehkäisy Nuorisoasuntoliitto ry Helppo olla – rästejä nolla -projekti.
Kuka voi saada opintolainan
Paras paikka asua –näyttely Kuopion korttelimuseo ALOITA Peli nuorille ensimmäiseen omaan kotiin muuttaville aikuisille OMAAN ASUNTOON MUUTTAMINEN.
Rahankäyttö vaatii harkintaa s Nordean viime marraskuussa (2011) julkistama tutkimus antaa osviittaa yleisistä suuntaviivoista: Viikkorahaa.
Oma koti kullan kallis.
Opiskelijat yleisen asumistuen piiriin alkaen
Työelämässä eivät vallitse viidakon lait
Mun rahat -paja Kehittäneet:
16 Kotini on linnani s
LAINA JA KORKO.
Yhteiskunnallinen kyselytutkimus
Ohjaamo Vantaa Asuminen
ASUMISEN ABC Kohti omaa kotia
Asumisinfotilaisuudet 22.2 ja
OSA II Luotot ja takaus. OSA II Luotot ja takaus.
Opintotuki ja Aalto-yliopiston opintotukipalvelut
Opinnot ja harjoittelu ulkomailla
Asumisen ABC - Nuorisoasuntoliitto ry
OSA III Jos lasku tai luotto jää maksamatta
VUOKRASOPIMUKSET.
Opintotuki ja Aalto-yliopiston opintotukipalvelut
Opintotuki ulkomaanjaksolle
Esityksen transkriptio:

Mieti ennen kuin muutat Millä rahoitat asumisen? vuokra (300-700 €/kk) vuokravakuus (1-3 kk vuokra) kotivakuutus (alle 10 €/kk) sähkö- ja vesilasku (40 €/kk) huonekalut, astiat, ruoka, puhelin- ja nettiyhteydet… Kuka pesee pyykin, siivoaa ja laittaa ruokaa? Älä jää yksin

Mistä asuntoja saa? Valtion tukema asuntotuotanto: nuorisoasunnot, opiskelija-asunnot, kuntien vuokra-asunnot ja muut yleishyödylliset asuntoyhtiöt -> täytä asuntohakemus netissä Yksityiset vuokra-asunnot -> lehti-ilmoitukset, www.oikotie.fi, www.vuokraovi.com , omat verkostot Vuokranantajat haluavat luotettavan vuokralaisen: täytyy olla työpaikka tai opiskelupaikka ja luottotiedot kunnossa

Vuokralle vai omistusasuntoon? Vuokra-asunto Omistusasunto Helppo vaihtaa asuntoa tai muuttaa toiselle paikkakunnalle Ei tarvita alkupääomaa Opiskelijat saavat vuokra-asuntoon asumislisää Iso hankinta Asuntolainan saa, jos on pysyvät tulot ja takaaja Lainalle täytyy maksaa korkoa, ja korkotaso saattaa nousta yllättäen Asunnon arvo saattaa nousta tai laskea Asuntolainaa maksaessasi maksat omaa asuntoa; vuokra on aina itseltä pois Harkitse tarkoin ennen kuin ostat, kysy lisätietoja lainoista pankeista

Uuteen kotiin! Vuokrasopimus – tee aina kirjallisena Sähkösopimus Määräaikainen: poismuuttopäivä määritelty, sopimusta ei voi irtisanoa ennen sopimuksessa määrättyä päivää Toistaiseksi voimassa: jatkuva vuokrasopimus, jonka kumpi tahansa osapuoli voi irtisanoa koska tahansa. Vuokralaisen irtisanomisaika 1 kalenterikuukausi, vuokranantajan irtisanomisaika 3 kk, jos sopimus on kestänyt alle vuoden / 6 kk, jos sopimus on kestänyt yli vuoden Sähkösopimus Muuton järjestäminen ja muuttoilmoitus Mahd. asumistuen hakeminen

Vuokralaisen oikeudet

Vuokralaisen oikeudet Vuokranantajan on huolehdittava siitä, että asunto on hyvässä kunnossa ja, että esim. lämmitys, jääkaappi ja liesi toimivat Vuokralaisella oikeus purkaa sopimus, jos asunnon käyttämisestä aiheutuu hänelle terveydellistä vaaraa (esim. homevaurio), tai jos vuokranantaja ei huolehdi välttämättömistä korjauksista Jos osa asunnosta on käyttökelvoton esim. putkiremontin takia, vuokralaisella on oikeus vuokran alennukseen Vuokranantaja ei voi irtisanoa vuokrasopimusta ilman hyvää syytä. Irtisanomisaika on 3 kk, kun vuokrasopimus kestänyt alle vuoden / 6 kk, kun yli vuoden Vuokranantaja ei saa tulla käytössäsi olevaan asuntoon sopimatta siitä etukäteen

Vuokralaisen velvollisuudet Maksaa vuokra ajallaan Hoitaa huoneistoa hyvin ja huolellisesti sekä korvata vahinko, jonka hän tahallisesti tai laiminlyönnillään tai muulla huolimattomuudellaan aiheuttaa asunnolle Olet vastuussa asunnosta. Korvaat myös kavereiden aiheuttamat vahingot! Ottaa huomioon naapurit ja noudattaa talon sääntöjä Ilmoitusvelvollisuus: vuokralaisen on viipymättä ilmoitettava vuokranantajalle asunnossa huomaamistaan vioista

Pelasta maailma kotona Sammuta kodin laitteet, kun et käytä niitä. Valmiustilat kuluttavat Suomessa sähköä yhden hiilivoimalan tuotannon verran. Lämmitykseen kuluu Suomessa noin viidennes kaikesta energiankulutuksesta. Laskemalla lämpötilaa yhdellä asteella vähennät lämmityksen energiankulutusta 5 %. Kiinnitä huomiota lämpimän veden kulutukseen (15 minuutin suihku kuluttaa keskimäärin 180 litraa vettä) Kierrätä ja lajittele jätteet Useimmat sähköyhtiöt tarjoavat myös esim. tuulivoimalla tuotettua vihreää sähköä www.vaihdavirtaa.net

Jos joku menee pieleen… Jos jonain kuukautena ei ole varaa maksaa koko vuokraa, ota yhteyttä vuokranantajaan ja sovi maksusuunnitelmasta Vuokranantajalla on oikeus purkaa vuokrasopimus, jos vuokralainen elää häiritsevää elämää Varoitus > purku > häätö Maksamattomista laskuista saattaa tulla merkintä luottotietoihin

Miten selvitän vuokrarästin? ENNAKOINTI Ilmoitan maksuvaikeuksistani vuokranantajalle ennen eräpäivää! Muistitko hakea esim. toimeentulotuen, asumistuen? ERÄPÄIVÄ Voin neuvotella maksuaikataulusta vuokranantajan kanssa. Suunnittelen maksamista etukäteen! 1. MAKSUMUISTUTUS Yritän sopia uuden maksuaikataulun vuokranantajan kanssa! PERINTÄKIRJE Voin vieläkin neuvotella maksuaikataulusta vuokranantajan kanssa. Myös seuraava vuokra pitää huomioida! PERINTÄ Voin neuvotella maksuaikataulusta perintätoimiston kanssa. Perinnästä tulee paljon lisäkuluja – n. 330 euroa! HÄÄTÖ JA ULOSOTTO Koko velka pitää maksaa kerralla vuokranantajalle. Käräjäoikeuden tuomiosta tulee maksuhäiriömerkintä! Mitä maksan? Miten rästi etenee? Ennakointi Eräpäivä 1. maksu-muistutus Perintäkirje Perintä Vuokra 500€ Vuokra + muistutusmaksu 510€ Vuokra x 2 + Muistutusmaksu x 2 = Vuokra x 2 Muistutusmaksu x 2 Perintäkulut = 1350 € + häädöstä johtuvat kulut 1020€ 1350€ Häätö ja ulosotto

Mitä kännykkälaskulle tapahtuu, jos jätät sen maksamatta?

Tukea asumiseen ja elämiseen Opintotuki vuonna 2013 itsenäisesti asuvalla = opintoraha (100 – 298 €) + asumislisä (201,60 €) + opintolaina (160 – 300 €) Työmarkkinatuki n.698 €/kk Yleinen asumistuki Riippuu tuloista, asunnon koosta ja sijainnista, ruokakunnan koosta Toimeentulotuki Viimeinen vaihtoehto, jos muita tukia ei ole Muuta kuin taloudellista tukea