Valtakunnalliset ammatillisten oppilaitosten kuraattoripäivät

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Maahanmuuttajataustaiset nuoret ja koulutus
Advertisements

Ajankohtaista oppisopimuskoulutuksesta Jyväskylä 20. 3
Laajennetun työssäoppimisen mahdollisuudet
Läpäisyhankkeet ja ammatillisen koulutuksen kehittäminen
Tuumasta toimeen – opiskelijahuollon suunnitelmat eläviksi Jipot ja jekut Loimaa Mervi Leino Projektikoordinaattori.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Valtionavustuksilla tukea moniammatillisen ohjauksen ja opiskelijahuollon kehittämiseen klo Verkostotapaaminen/ohjaustilaisuus.
SEINÄTÖN PAJA- VERKOSTOTAPAAMINEN Työpaja-seinillä ja ilman
Ammatillisen koulutuksen monet muodot 1.Ammatillinen peruskoulutus (53 perustutkintoa) Koko ikäluokka ja ennakoidut työelämän tarpeet huomioon. 2.Ammatillinen.
Näkökulma ammatillisen koulutuksen nykytilaan
Laajennetun työssäoppimisen kokeilut auto ja logistiikka
Lähihoitajaksi kouluttautuminen
POLKU-hanke Läpäisyn tehostamisen seminaari Tampere
Opiskelijan arviointi työpaikalla
KOULUTUSTAKUU.
Valmis-hanke – Ammatillisen koulutuksen läpäisyn tehostaminen Varsinais-Suomessa
HENKILÖKOHTAINEN NÄYTTÖSUUNNITELMA – HENSU Seija Pajukoski
Hyvinvoinnin edistäminen uudessa hallitusohjelmassa TerPs -hankkeen loppuseminaari Oulu Neuvotteleva virkamies Kerttu Perttilä Sosiaali- ja.
J Kangasniemi 2010 Valtion rahoittama opetustoimen henkilöstökoulutus Tätä kalvosarjaa päivitetään verkossa. Varmistathan että käytössäsi on viimeisin.
1/17 NIVELVAIHEEN TOIMINTAMALLI Luonnos
Varhaiskasvatus monikulttuuriseksi
Työmarkkinakeskusjärjestöjen esitykset koulutuksen ja työelämän yhteistyön kehittämiseksi Ehdotukset valmisteltu työurasopimuksen pohjalta käynnistetyssä.
Ammattistartti Ammatilliseen peruskoulutukseen ohjaava ja valmistava koulutus, ammattistartti on  ohjaavaa  joustavaa  yksilöllistä valmistavaa koulutusta.
LÄHIHOITAJAKOULUTUS tutkinnon laajuus 120 ov
Perusopetuksen jälkeinen lisäopetus
1 TERVEYSTOIMI Terveystoimen strategia Arvot, toiminta-ajatus ja visio Kriittiset menestystekijät Arviointikriteerit ja mittarit Terla
Osaamisen ja sivistyksen asialla Ohjaus koulutusta ja tutkimusta koskevassa kehittämissuunnitelmassa vuosina 2003 – 2008 Jyväskylä
Laajennetun työssäoppimisen kokeilut Sirkka Hulkkonen
Lapsi- ja nuorisopolitiikan kehittämisohjelma ja nuorisojärjestöt
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Läpäisyn tehostamisohjelman työseminaari Suunnitelma määrällisestä seurannasta Tampere
OECD:n Pisa 2006-tutkimuksen ensituloksia
Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma
TUTKE II toimeenpano OSAOssa
Ammatillisen koulutuksen läpäisyn tehostaminen Lapissa - LÄPSY Toteuttajatahot Rovaniemen koulutuskuntayhtymä: Lapin ammattiopisto Lapin matkailuopisto.
Koulutuksen keskeyttämisen ehkäisy Pedagoginen kehittämistyö Toukokuu 2014 Sauli Korhonen, Mari Kukkola ja Marja Ruotsalainen.
SARANA Oppimisen tukemisen keskus Koulutuskeskus Agricolassa 2012 Pirkko Naukkarinen Tehostetun ohjauksen Sarana- malli.
OPEDA (OPH:n rahoittama EU-hanke) Opiskelijoiden erityisyyden huomiointi ja pedagogisen johtajuuden kehittäminen Peruskoulun lopettaneiden tukeminen jatko-opintoihin.
Opetushallituksen rahoittama ESR-hanke Manner- Suomen ESR-ohjelma Anki Sundqvist, projektijohtaja.
KAMU-verkostoseminaari Mai Salmenkangas VAPAAEHTOISTOIMINNASTA OPPIMISEN MALLI METROPOLIASSA.
Ajankohtaista oppilashuollossa
Jukka Vehviläinen / DiaLoog Ammattistartin seurannan keskeisiä tuloksia Seminaari
Polkuja –hankkeen näkökulma toisen asteen motivaation mittaamiseen Sami Määttä Jyväskylän yliopisto ja Niilo Mäki Instituutti Elisa Salmi Niilo Mäki Instituutti.
Polkuja läpäisyn tehostamiseen – tavoitteista näkyviksi teoiksi
VALMA Ammatilliseen peruskoulutukseen valmentava koulutus
OPPILAS- JA OPISKELIJAHUOLTOLAKI
LAAJENNETTU TYÖSSÄOPPIMINEN 2008 – 2011 Laajennettu työssäoppiminen –hankkeen tavoitteet osana valtakunnallista työssäoppimisen kehittämishanketta Vertaisarviointi.
Vammaispalvelulaki Vammaispalvelulain tarkoituksena on edistää vammaisen henkilön edellytyksiä elää ja toimia muiden kanssa yhdenvertaisena yhteiskunnan.
Ajankohtaista tietoa Omnian Ammattistartista ja tehostamishankkeesta
Ajankohtaista ammatillisessa koulutuksessa Ammatillisen koulutuksen säädöksiin muutoksia – opetussuunnitelmat tarkasteluun Jyväskylä Opetusneuvos.
Hallitusohjelma II asteen koulutuksesta, lukio & yo
Georg Henrik Wrede1 Lapsi- ja nuorisopolitiikan uudistuvat tavoitteet.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Ammatillisen perus- ja lisäkoulutuksen valtionavustukset 2013 TIEDOTUSTILAISUUS
OPPILAS- JA OPISKELIJAHUOLTOLAKI JA OPPILASHUOLLON OPETUSSUUNNITELMA
OPEDA (OPH:n rahoittama EU-hanke) Opiskelijoiden erityisyyden huomiointi ja pedagogisen johtajuuden kehittäminen Peruskoulun lopettaneiden tukeminen jatko-opintoihin.
Ajankohtaista opetus- ja kulttuuriministeriöstä Kuopio Mari Pastila-Eklund.
Harjun koulun OPS-ajatuksia, kevät 2014
Toimitusjohtaja Petri Lempinen #ammatillinenkoulutus #työllistyminen Kuva: Helsingin kaupunginmuseo/Simo Rista Kuva: Helsingin kaupunginmuseo Huippuosaamista.
Ops seminaari Askola.
Ammatillisen koulutuksen ohjauksen laadunvarmistus Pasi Kallioinen, Sataedu & VeeVee Virtanen, SAKU ry OPINTO-OHJAUKSEN MITTARISTO JA SEN KÄYTTÖKOKEMUKSET.
VALMA ja TELMA – kenelle ja miten?. Taustaksi toisen asteen tutkinto edellytys jatko-opinnoille ja/tai siirtymiselle työelämään – tavoite, että kaikki.
JOOP- projekti joustavat oppimisympäristöt –
TERVETULOA! Opiskeluhuollon oppimisverkosto Marke Hietanen-Peltola Johanna Jahnukainen.
LUKION OPETUSSUUNNITELMAUUDISTUS LOPS 2016
Ohjaus uudistuvassa ammattikoulutuksessa Elise Virnes
Th, TtM, kehittämispäällikkö Ulla Korpilahti
Hyvinvoinnin edistäminen ammatillisessa koulutuksessa Tampere 27. 4
Läpäisyn tehostamisohjelman tulokset
Ammattikorkeakoulujen yhteiset verkostohankkeet
Ryhmä 2 Keväällä 2016 haussa olevat opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalan valtakunnalliset ESR-toimenpidekokonaisuudet Osuvaa osaamista: Sujuvat.
Saimaan ammattiopisto Sampo
Ammatillisen koulutuksen reformin vaikutus vankilaopetukseen
Esityksen transkriptio:

Valtakunnalliset ammatillisten oppilaitosten kuraattoripäivät 13. 10 Valtakunnalliset ammatillisten oppilaitosten kuraattoripäivät 13.10.2011 Elise Virnes

Opiskeluhyvinvointi (vai opiskeluhuolto?) koulu, oppilaitos ei ole nuorille vain koulu, "työpaikka", vaan tärkeä, jopa keskeinen kasvu- ja kehitysyhteisö oppilaitosyhteisön arki sisältää tekijöitä, jotka itsessään voivat vahvistaa tai heikentää nuorten hyvinvointia ja oppimista kouluyhteisöön kuuluvat aikuiset ja opiskelijat / nuoret itse kouluyhteisö rakentuu monenlaisista suhteista, joita ei välttämättä tiedosteta eikä osata aina hyödyntää nuoren kasvun tukena oppilaitosta voi ja tulee kehittää myös työ- ja kasvuyhteisönä toimiva yhteisö vahvistaa kykyjä ja tahtoa elinikäiseen oppimiseen

Opiskeluhyvinvointi voidaan jakaa neljään osa-alueeseen: (Kouluhyvinvointityöryhmän muistio) 1. – olosuhteet sis. koulun fyysisen ympäristön, opetusjärjestelyt ja välitunnit sekä tarjotut palvelut (kouluruokailu, terveydenhuolto, kuraattori, opot yms.) - ovatko kunnossa? Missä se näkyy? 2. - sosiaaliset suhteet = opiskelijoiden sosiaaliset suhteet, opettaja-opiskelija-suhteet, kotien ja koulun yhteistyö, suhteet ympäröivään yhteisöön Toimintakulttuuri = käytännön tulkinta koulun kasvatus- ja opetustehtävästä. - viralliset säännöt? epäviralliset säännöt? esim. kiusaaminen? - puhutaanko ja sovitaanko näistä asioista? toimivatko suhteet? miten?

Opiskeluhyvinvointi 3. - itsensä toteuttamisen mahdollisuudet = mahdollisuudet opiskella omien taitojen ja kykyjen mukaisesti, palaute, kannustus, rohkaisu - onko mahdollista kasvaa ja kehittyä omaksi itsekseen? missä se näkyy? 4. - terveydentilaa tarkastellaan lähinnä psykosomaattisina oireina, jotka heijastavat mm. mielenterveyttä - huomataanko, välitetäänkö, puututaanko? kuka puuttuu? - missä välittäminen näkyy? Varhaisesta puuttumisesta varhaiseen kuuntelemiseen!

Toisen asteen koulutuksen rooli ja mahdollisuudet nuoret tulevat aina "jostakin" mukanaan jo elettyä elämää ja kokemuksia useista eri asioista, hyvistä ja huonoista toisen asteen ammatillisen koulutuksen aloittavat opiskelijat ovat 15 – 16 vuotiaita – kyse ei enää "varhaisesta puuttumisesta" ikää ajatellen varhaista puuttumista voi olla pieniin asioihin ja huoliin reagointi ongelmien ja syrjäytymisen ennaltaehkäisyä on toimintatapojen ja rakenteiden kehittäminen siihen suuntaan, että on mahdollista huomata ja lupa puuttua opiskeluhuollon merkitys yhteisön ja rakenteiden kehittäjänä!

Opiskelijahuollon arvioinnin tuloksia opiskelijahuoltoon panostetaan paljon järjestäjien väliset erot erittäin suuret painopiste korjaavassa toiminnassa ennaltaehkäisyn sijaan ensisijaisuus hyvinvoinnissa ja yhteisöllisyydessä ammatillistuminen – moniammatillisuus - omat yksiköt – opettajat etääntyvät toimipisteiden väliset suuret erot järjestäjän koko ei ratkaiseva hyvyyden mittarina oppilaitos- ja alakohtaiset kulttuurit painottuvat jopa isoissa yksiköissä toimintojen yhdenmukaistamisen tarve suuri

Opiskelijahuollon arvioinnin tuloksia yhteisöllisyys, turvallisuus ja oppimisen olosuhteet painopisteinä turvallisuuteen panostetaan opinto-ohjaajan rooli keskeinen nivelvaiheiden merkitys tiedostetaan asumis- ja ravitsemispalvelut hyvällä tasolla kodin ja oppilaitoksen yhteistyö melko hyvällä tasolla pirstaleinen toimintaohje- ja sääntöviidakko ennaltaehkäisevä terveydenhoito ei korostu terveystietoa ei mielletä hyvinvoinnin aspektiksi opettajat etäällä opiskelijahuollon ytimestä vapaa-ajan toiminnot painottuvat joissakin yksiköissä oppilaskuntatoimintaa tulee tehostaa edelleen kuraattori- ja psykologipalvelut eivät tarpeita vastaavia

Opiskeluhyvinvointi tukee ammatillisen koulutuksen tavoitteita onnistunut oppiminen, onnellinen ihminen keskeyttämisen vähentäminen läpäisyasteen nostaminen ja läpäisyn nopeuttaminen työelämään siirtymisen tehostaminen nuorten syrjäytymisen ehkäiseminen ammattitaitoisen työvoiman saaminen terveyserojen kaventaminen terveet, hyvinvoivat aikuiset työurien jatkaminen

Raamit tuleville vuosille Kataisen hallitusohjelma; opinto-ohjaus ja opiskeluhuolto nostettu näkyviksi koulutustakuu Vahvistetaan kuntien vastuuta perusopetuksen päättävien nuorten ohjauksesta. Vuosikymmenen lopulla 20-24 vuotiaista yli 90 %:lla on perusasteen jälkeinen tutkinto. Oppilaitosta vaihtaville ja aiemman tutkinnon suorittaneille vahvistetaan erillisvalintoja, ammatillista lisäkoulutusta, oppisopimuskoulutusta ja näyttötutkintokoulutusta. Ylioppilastutkintoa ja ammatillisia tutkintoja kehitetään erillisinä tutkintoina Kesu 2012 – 2016; jatkaa hallitusohjelman linjauksia Lanuke 2012 – 2015; tukee kuntien laaja-alaista nuorisotyötä ja edistää lasten ja nuorten aktiivista kansalaisuutta ja sosiaalista osallisuutta Kaste-ohjelma; tarjoaa sosiaali- ja terveydenhuollon toimenpiteet nuorten tukemiseksi

Yhteistyönpaikkoja Koulutustakuu osana yhteiskuntakuuta: Jokaiselle peruskoulun päättäneelle taataan koulutuspaikka lukioissa, ammatillisissa oppilaitoksissa, oppisopimuskoulutuksessa, työpajassa, kuntoutuksessa tai muulla tavoin. Elinikäinen ohjaus-ajattelu osana elinikäistä oppimista

Ammatillisen koulutuksen läpäisyn tehostamisohjelma ;Hallitus päätti kesän 2010 budjettiriihessä nelivuotisen ammatillisen koulutuksen läpäisyn tehostamisohjelman käynnistämisestä Tehostamisohjelmaan on kaikkiaan suunniteltu kohdennettavaksi 16 miljoonaa euroa vuosille 2011 – 2014 Vuonna 2011 valtion talousarviossa ko. ohjelmaan on varattu neljän miljoonan euron määräraha 14 verkostohanketta käynnistynyt Opetus- ja kulttuuriministeriön toiminta- ja taloussuunnitelmassa vuosille 2012–2015 on asetettu tavoitteeksi, että vuonna 2011 aloittavista uusista opiskelijoista 65 % suorittaa tutkinnon sen laajuutta vastaavassa ajassa tai nopeammin. Neljässä vuodessa tutkinnon suorittaneiden osuus olisi tällöin 76 % ja viidessä vuodessa 80 % aloittaneista. Ammatillisen koulutuksen keskeyttäneiden osuutta pyritään laskemaan 7 prosenttiin vuonna 2014 (kokonaan opintonsa keskeyttäneiden osuus olisi tällöin 6 %). Seurantaa kehitetään siten, että toimenpiteiden vaikuttavuutta voidaan arvioida nykyistä paremmin

Opiskelijat, jotka ohjelmalla pyritään tavoittamaan joiden keskeyttämisalttius on tavanomaista suurempi joiden opinnot ovat pitkittyneet tai pitkittymässä jotka ovat jättämässä tai jo jättäneet tutkinnon suorittamisen kesken työelämään siirtymisen takia. Työelämään siirtyvien opiskelijoiden tukeminen on aikaisempaa tärkeämpää tutkintojen uudistumisen myötä, jolloin tutkinnon osien suorittaminen ja työssäolon vuorottelu tulee lisääntymään

Tehostamisohjelman toimenpidekokonaisuudet opinto-ohjauksen ja opiskelijahuollon ennakoivien ja nykyistä yksilöllisempien toimintamallien kehittäminen (tehostamaan ammatilliseen koulutukseen hakeutumisvaihetta, koko opiskeluaikaa ja työelämään/jatko-opintoihin siirtymistä, ml. henkilökohtaisen työllistymis- tai jatko-opintosuunnitelman laatiminen) pedagogisten ratkaisujen kehittäminen ja opetusjärjestelyjen joustavoittaminen yksilöllisten opintopolkujen ja työn ohella opiskelun mahdollistamiseksi ja tukemiseksi koko tutkinnon suorittamista tukevien pedagogisten ratkaisujen, ohjauskäytänteiden ja toimintamallien kehittäminen silloin kun opiskelija suorittaa tutkintoa osissa aikaisemmin hankitun osaamisen tunnistamisen, tunnustamisen ja hyväksilukemisen toimintamallien kehittäminen opintoaikojen lyhentämiseksi asuntolatoiminnan kehittäminen ja opiskelijoiden vapaa-ajantoiminnan tukeminen erityisesti silloin kun nuori on muuttanut kotoa uudelle paikkakunnalle opiskelun takia sekä kodin ja koulun yhteistyön kehittäminen alaikäisten opiskelijoiden kohdalla.

Opintouran rakentuminen (1) (Lähde: Opintourilta opintopoluille, käsikirjoitus 2011, Jyväskylän yliopisto, Koulutuksen tutkimuslaitos)

Opintouran rakentuminen (2) (Lähde: Opintourilta opintopoluille, käsikirjoitus 2011, Jyväskylän yliopisto, Koulutuksen tutkimuslaitos)

Opintouran rakentuminen (3) (Lähde: Opintourilta opintopoluille, käsikirjoitus 2011, Jyväskylän yliopisto, Koulutuksen tutkimuslaitos)

Yksi ja yhtenäinen oppilas- ja opiskelijahuoltolaki valmistelu käynnistettiin vuoden 2009 oppilas- ja opiskelijahuoltotyöryhmän toimenpide-ehdotusten mukaisesti (STM selvityksiä 2006:33 ja STM selvityksiä 2009:34) Hallituksen esitys on valmisteltu opetus- ja kulttuuriministeriön ja sosiaali- ja terveysministeriön yhteisessä virkamiesryhmässä laki on kokoava ja täydentävä laki, joka ei muuta palveluiden järjestämisvastuita, mutta selkeyttää oppilas- ja opiskelijahuollon kokonaisuutta ja tukee eri viranomaisia yhteistyön tekemisessä kuulemistilaisuus (2.11.2010 ); valtaosa kuultavista toivoi, että valmistelua jatkettaisiin laajemman version pohjalta, koska psykososiaalisten palvelujen puuttumista toisella asteella pidettiin merkittävänä puutteena. valmistelua jatketaan; hallitusohjelmassa ja Kesussa

Yhtenäisen opiskeluhuoltolain tavoitteet tehostaa koko koulutusjärjestelmän toimivuutta ennalta ehkäistä keskeyttämisiä ja varmistaa opintojen suorittamisen tavoiteajassa oppilaiden ja opiskelijoiden tasapuoliset mahdollisuudet saada oppilas- ja opiskelijahuoltopalveluita joka puolella maata paranevat laki poistaa turhia esteitä viranomaisten yhteistyöltä ja selkiinnyttää käytäntöjä opiskeluhuoltolaki turvaa opiskeluhuollon pitkäjänteisen toiminnan opiskelijan tukena varhaiskasvatuksesta aikuisuuteen

Tärkeää opiskelijahuollon palveluiden saatavuus ja riittävyys vähentää myös paineita oppilaiden ja opiskelijoiden siirtämiseen erityisopetukseen, ruuhkautuneisiin psykiatrisiin palveluihin sekä lastensuojeluasiakkuuden tarvetta yhtenäinen opiskeluhuoltolaki edistäisi tuki-, ohjaus ja terveyspalveluiden toimivuutta ja edesauttaisi opiskelijoiden oppimista, tutkinnon suorittamista ja siirtymistä terveinä aikuisina työelämään