Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon perustason ensihoidon kokeiluverkoston tapaaminen 27.9.2016 Stadin aikuisopisto Aira Rajamäki, opetusneuvos, Ammatillinen.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Suomen sairaanhoitajaliitto ry Tehy ry
Advertisements

Ajankohtaista näyttötutkinnoista Miksi tutkinnon perustetta uudistetaan? Minna Bálint
Lähihoitajaksi kouluttautuminen
AJANKOHTAISTA AMMATILLISESSA JA AIKUISKOULUTUKSESSA
Ajankohtaista ammatillisen erityisopetuksen kentältä
4. Opiskelijan osaamisen arviointi työpaikoilla
Opiskelijan arviointi työpaikalla
TYÖPAIKKAOHJAAJIEN KOULUTUSOHJELMAN PERUSTEET 2 OV Aineisto koottu Heli Korkiakosken ( ) materiaalista.
Näyttötutkintojärjestelmä Tutkinnot Erilaiset tavat suorittaa tutkinto
Osaava Verso III Ammatillisten opettajien osaamisen ennakointi ja osaamisen kehittäminen verkostoissa, sosiaalisen median toimintafoorumeissa sekä koulutusorganisaation.
Jämsän ammattiopisto, aikuiskoulutus
Täydennyskoulutus Yhdessä tekemällä – hanke 2010
LÄHIHOITAJAKOULUTUS tutkinnon laajuus 120 ov
KOKKOLAN SOSIAALI- JA TERVEYSALAN OPISTO Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto, lähihoitaja Lähihoitajan lupaus Lupaan lähihoitajana tehdä työtäni asiakkaan.
TUTKE II toimeenpano OSAOssa
Tutkintosuoritusten arviointi
Hallituksen sote- linjaukset kehysriihessä
Osaamisen ja sivistyksen asialla AMMATILLISTEN PERUSTUTKINTOJEN KEHITTÄMISEN PERIAATTEET OPM:n päätös (dnro 2/502/2008) Marja Hollo Tampere
Mielenterveys kuntoutus
Oppisopimuskoulutuksen kehittäminen opetushallituksen uudessa organisaatiossa Oppisopimuksen tulevaisuus –seminaari Johtaja Pasi Kankare, Opetushallitus.
KESKI-POHJANMAAN KOULUTUSYHTYMÄ PaPaLaVa-projektista  Palapelillä laatua valinnaisuuteen  Uutta luova suunnittelu- ja kehittämistehtävä.
Kirsi Nuorsaari ja Jonna Heikkilä
Osaamisperusteisuus perustutkinnon perusteissa
Meillä tehdään osaajia! sasky.fi/ikata. Sastamalan koulutuskuntayhtymä/ Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitos IKATA on valtakunnallisesti arvostettu,
Oulun ammattikorkeakoulu. Sosiaali- ja terveysalan yksikkö Oulu ja Oulainen.
Ritva Vartiainen Ajankohtaista toisen asteen sosiaali-, terveys- ja liikunta-alan koulutuksesta LAO - ILO.
Ajankohtaista Opetushallituksesta KOME 2016 Turussa Seppo Valio
Ravitsemushoidolla vaikutuksia kansantalouteen Ravitsemishoidon strategiaseminaari FinnMedi 5 Tampereen yliopistollinen sairaala Timo Keistinen,
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Kotityö- ja puhdistuspalvelujen perustutkinnon perusteiden muutokset ja Opetusneuvos Merja Lahdenkauppi
AMMATILLINEN KOULUTUS UUDISTUU – AJANKOHTAISTA KOULUTUKSESTA Koulutuspolitiikan asiantuntija Soile Koriseva Metsäteollisuus ry.
Seminaarin kokoava puheenvuoro LasSe –hankkeen päätösseminaari Kehittämispäällikkö Arja Hastrup.
Tutkintoja ja tutkinnon osia voi suorittaa myös työtoiminnassa järjestöissä, liikuntaseuroissa, pajoilla ja vankiloissa! Tutkintoja työtoiminnassa opinnollistamisen.
Kuntoutuksen asema sosiaali- ja terveysalan muutoksessa – kokemuksia Suomesta ja Ruotsista Rehabilitation Finland ry:n järjestämä seminaari kuntoutusalan.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Matkailualan perustutkinnon perusteiden muutokset ja Opetusneuvos Merja Lahdenkauppi
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Hotelli-, ravintola- ja catering- alan perustutkinnon perusteiden muutokset ja Opetusneuvos Merja Lahdenkauppi.
UUDISTUKSIA Sataedun opopäivä, Opinto-ohjaaja Johanna Rantalainen.
Saumat tulevaisuuteen -tapahtuma 2016 Toisen asteen koulutuksen mahdollisuuksia ja odotuksia Raija Meriläinen, opetusneuvos, KT Ammatillisen koulutuksen.
Sosiaali- ja terveydenhuolto viidelle sote-alueelle
Kunta- ja sote -uudistus hyvinvoinnin ja terveyden edistäjänä
Uudet laaja-alaiset tutkinnot
Yhteiset valinnaiset tutkinnon osat (=VYTOT)
Liiketalouden opiskelu
VERTUe - Ohjaten ja vertaistukien ammattilaiseksi 11/2016 – 12/2017
Johtaminen, kehittäminen ja yrittäjyys
Matkailukoulutuksen verkostopäivät Porvoossa
Sosionomin koulutus ja TKI-toiminta nyt ja 2025 Sosiaalialan verkostopäivät ylitarkastaja Sanna Hirsivaara.
Ammatillisen perustutkinnon rakenne
SAIRAANHOITAJA 210 OP Sairaanhoitajan osaaminen: Sairaanhoitaja osaa ratkaista hoitotyön ongelmia, tehdä päätöksiä ennakoimattomissa tilanteissa ja vastata.
Hops Oma opintopolku Osaamisen tunnustaminen Valinnaisuus
Tarja Myllärinen Johtaja, sosiaali- ja terveysasiat
Opetussuunnitelman rakennekuva ENSIHOITAJA 240 OP
Hoitotyön soveltaminen eri toiminta-alueilla
Toisen asteen koulutus
Lähihoitajakoulutuksen uudet haasteet Lähihoitajakoulutuksen 20 – vuotisjuhlaseminaari Kuopio Opetusneuvos Sirkka-Liisa Kärki Ammatillinen peruskoulutus.
Ammatillisen koulutuksen reformi
Ammatillisen koulutuksen laatupalkintokilpailun 2018 informaatiotilaisuus Opetushallitus Opetusneuvos Jukka Lehtinen OKM/Ammatillisen koulutuksen.
Liiketalouden perustutkinto, merkonomi
Astetta enemmän! Viitaniemen koulu Anne Venemies, opinto-ohjaaja Gradia Jyväskylä.
SAIRAANHOITAJA 210 OP Sairaanhoitajan osaaminen: Sairaanhoitaja osaa ratkaista hoitotyön ongelmia, tehdä päätöksiä ennakoimattomissa tilanteissa ja vastata.
Markku Kokkonen Kuulemistilaisuus
LUONNOS (11/17) Kasvatus- ja ohjausalan ammattitutkinto
Osaamisperusteisuus todeksi – käytäntöjä ja työkaluja
Tutkintorakenteesta tutkinnon perusteeksi
Laadunvarmistuksen työkalut Laadunvarmistus, toimijat ja niiden roolit
Kainuun ammattiopisto Oppimisen iloa!
Ajankohtaista OSAOssa Koulutuspalvelupäällikkö Tiina Kuokka
Osaamisella soteen! TEHY
TIETO- JA TIETOLIIKENNETEKNIIKAN PERUSTUTKINTO, Hyvinvointiteknologian koulutuskokeilun tilannekatsaus.
Todistukset ja todistuksiin merkittävät tiedot
Välinehuoltoalan perustutkinnon kokeilu - verkoston tapaaminen
Esityksen transkriptio:

Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon perustason ensihoidon kokeiluverkoston tapaaminen 27.9.2016 Stadin aikuisopisto Aira Rajamäki, opetusneuvos, Ammatillinen perus- ja aikuiskoulutus-yksikkö Opetushallitus

Ammatillisen koulutuksen reformi v. 2016-2019 Reformi -> muutokset koskevat mm. Lainsäädäntöä Rahoitusta Ohjausjärjestelmää Tutkintorakennetta Koulutuksen järjestämistä ja järjestäjärakennetta Ammatillisen tutkintorakenteen uudistaminen (Väliraportti työelämän ohjausryhmältä ammatillisen tutkintorakenteen uudistamiseksi, OKM:n julkaisuja 2016:23)

Ammatillisen perustutkinnon määritelmä (L 630/1998, 4 §) ”Ammatillisen perustutkinnon suorittaneella on laaja-alaiset ammatilliset perusvalmiudet alan eri tehtäviin sekä erikoistuneempi osaaminen ja työelämän edellyttämä ammattitaito vähintään yhdellä osa-alueella” Perustutkinto laajuudeltaan vähintään 180 osp, josta ammatilliset tutkinnon osat nyk. 135 osp Pakolliset ja valinnaiset tutkinnon osat Lisäksi yhteiset tutkinnon osat (35 osp).

Osaamisperusteisuuden näkyminen tutkintojen perusteissa Tutkinnon osat kirjoitetaan työ- ja toimintakokonaisuuksina yhteistyössä te:n kanssa Tutkinnon osat kuvaavat osaamista, jonka tulee olla saavutettavissa ja todennettavissa Toiminnalliset/aktiiviset verbit (toimii, hyödyntää, hankkii, tekee..) Suunnitellaan, toteutetaan ja arvioidaan yhteistyössä te:n kanssa työpaikoilla Oppiaineista, sisällöistä ja aikasidonnaisuudesta  osaamiseen ja oppimistuloksiin.

Palautetta nykyisistä sosiaali- ja terveysalan pt:n perusteista Ammattitaitovaatimukset ja arviointi eivät kaikin osin kohtaa toisiaan Arvioinnin kohteissa (Työprosessin, Työmenetelmien-, välineiden ja materiaalien, Tietoperustan ja Elinikäisen oppimisen avaintaidot) jonkin verran päällekkäisyyttä Arviointikriteereiden kuvauksissa on selkeyttämisen ja konkretisoinnin tarvetta, mm. osaamisen arvioinnissa kriteereiden (T1, H2, K3) erot Työelämässä tarvittavasta lähihoitajan osaamisesta on eri tahoilla erilaisia käsityksiä ja painotuksia -> mm. nyk. osaamisalat eivät ole ”yhtä vaativia tai vahvoja”.

Palautetta nykyisestä perustason ensihoidon osaamisalan kokeiluperusteesta Pääosin myönteistä palautetta – työelämälähtöisiä tutkinnon osia - antaa valmiudet tehdä perustason ensihoitotyötä ja toimia muutenkin sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmässä (ei vaka) Ammattitaitovaatimukset ja osaamisen arviointi kohtaavat melko hyvin toisensa Kriteereitä paljon, vaativaa osaamista Hyvää erilaisten oppimisympäristöjen (myös simulaation) hyödyntäminen osaamisen hankinnassa ja varmistamisessa Puute laadukkaista työssäoppimispaikoista ja huoli opettajien osaamisesta ja puutteista opetusvälineissä.

Osaamisaloista valmistuneiden määrät v. 2014 (Lähde: Vipunen) Järjes-tys Osaamisala Tutkinnon suorittaneiden määrä 1 Sairaanhoidon ja huolenpidon osaamisala 3275 2 Lasten ja nuorten hoidon ja kasvatuksen osaamisala 2124 3 Vanhustyön osaamisala 1363 4 Mielenterveys- ja päihdetyön osaamisala 1105 5 Kuntoutuksen osaamisala 774 6 Vammaistyön osaamisala 565 7 Ensihoidon osaamisala 424 8 Suun terveydenhoidon osaamisala 303 9 Asiakaspalvelun- ja tietohallinnan osaamisala 85 10 Jalkojenhoidon osaamisala 15

Kokeilut ammatillisen koulutuksen kehittämisessä (L 630/1998, 23 §) Välinehuoltoalan perustutkinto, välinehuollon osaamisala, tutkintonimike välinehuoltaja (pt), (perustutkintokokeilu sosiaali-, terveys- ja liikunta-alalla) Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto, perustason ensihoidon osaamisala, tutkintonimike perustason ensihoitaja (osaamisalakokeilu sosiaali-, terveys- ja liikunta-alalla). Tutkintonimike ratkaistaan kokeiluohjelman yhteydessä. Tutkinnon perusteita muutetaan kokeiluohjelmassa niin, että tutkintoa on mahdollista painottaa nykyistä enemmän ensihoito-osaamiseen. Tieto- ja tietoliikennetekniikan perustutkinto, sähkö- ja automaatiotekniikan perustutkinto sekä kone- ja metallialan perustutkinto, hyvinvointiteknologiaan painottuva osaamisala (osaamisalakokeilu tekniikan ja liikenteen alalla). Osaamisalan nimi ja tutkintonimike ratkaistaan kokeilun kuluessa.

Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto, perustason ensihoidon osaamisala Perustason ensihoitaja –tutkintonimike tutkinnon kokeiluperusteessa Tutkinnon osaamisalakohtaiset nimikkeet mahdollisia OKM:n tutkintorakenneasetuksessa - jatkossa mahdollisesti lähihoitaja -nimikkeen lisäksi myös perustason ensihoitaja -nimike Nimikesuojaus tällä hetkellä STM:n kautta Valvirassa lähihoitaja-nimikkeellä – jatkosta ei tietoa Nimikeasia sidoksissa sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilölainsäädäntöön ja sen mahdollisiin muutoksiin

SOTE-UUDISTUS - keskeisiä tavoitteita Miten vaikuttaa henkilöstön osaamiseen? Asiakaslähtöisyys keskiöön – väestön terveyden, hyvinvoinnin ja sosiaalisen turvallisuuden edistäminen Yhdenvertaisten sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen turvaaminen – valinnanvapaus ja tasa-arvo Sosiaali- ja terveydenhuollon integraatio - ehjä palvelukokonaisuus sosiaali- ja terveydenhuollon perus- ja erikoispalveluissa Vaativan erikoissairaanhoidon keskittäminen – pitkät päivystyskuljetusmatkat – merkitys ensihoidon kannalta Ensihoidon järjestämisvastuu Kustannustehokkaan ja vaikuttavan palvelurakenteen toteuttaminen.

Alustava aikataulu 2/2016 perustetyön käynnistäminen 3-5/2016 pakollisten tutkinnon osien luonnokset 6-8/12 osaamisalojen ja valinnaisten tutkinnon osien nimien ja sisältöteemojen pohdintaa, mm. kuulemistilaisuua 9/2016 osaamisalojen täsmentäminen ja laadinnan aloittaminen 10-11/2016? osaamisaloja koskeva muutosesitys OKM:lle 3-4/2017?perusteiden luonnos lausunnolle 4-5/2017? lausuntopalautteet ja perusteiden viimeistely ePerusteissa 6/2017? laadunvarmistus 5-7/2017? perusteiden kielenhuolto ja käännös ruotsin kielelle 9/2017? OPH:n johtokunnan käsittely ja palaute 9-10/2017? perusteiden hyväksyminen/OPH:n pääjohtaja? Perusteet voimaan 1.8.2018

Kiitos Kiitos