Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

12.8.2010 Kuntoutuksen asema sosiaali- ja terveysalan muutoksessa – kokemuksia Suomesta ja Ruotsista Rehabilitation Finland ry:n järjestämä seminaari kuntoutusalan.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "12.8.2010 Kuntoutuksen asema sosiaali- ja terveysalan muutoksessa – kokemuksia Suomesta ja Ruotsista Rehabilitation Finland ry:n järjestämä seminaari kuntoutusalan."— Esityksen transkriptio:

1 12.8.2010 Kuntoutuksen asema sosiaali- ja terveysalan muutoksessa – kokemuksia Suomesta ja Ruotsista Rehabilitation Finland ry:n järjestämä seminaari kuntoutusalan toimijoille JAMK 2.2.2016 Mika Pekkonen LT, erikoislääkäri, eMBA Johtava ylilääkäri, varatoimitusjohtaja Kuntoututumis- ja liikuntasäätiö Peurunka Miltä kuntoutuspalvelut voisivat näyttää tulevaisuudessa?

2 12.8.2010 Yhteiskunnallinen tilanne Parhaillaan käynnissä olevat merkittävät sosiaali- ja terveydenhuoltoa koskevat lakiuudistukset vaikuttavat tulevaisuudessa kuntoutuksen asemoitumiseen palvelujärjestelmässä. Kuntoutusjärjestelmän kokonaisuudistus?

3 12.8.2010 Kuntoutustoiminnan tulevaisuuden toimintaedellytysten varmistaminen Kuntoutustoiminnan olemassa olon perustelut tulevat sen kustannusvaikuttavasti tuottamista terveys- ja toimintakykyhyödyistä. Keskeistä on aktiivinen osallistuminen yhteiskunnalliseen keskusteluun ja päätöksentekoon.

4 12.8.2010 Lähtökohtia uudistuksiin Hallituksen tahtotilan näkökulmasta kuntoutuspalvelujen tilanne on parempi kuin monen muun hyvinvointipalvelujärjestelmämme osan. Uudenlainen yhteisvastuu perustuu läpinäkyvyydelle, tiedolle ja tietoisuudelle, rakenteita ja tuotantoa kehittäville kannusteille, asiakkaan valinnanvapaudelle, tasapuolisille toimintaolosuhteille, olemassa olevan osaamisen ja resurssien täysimääräiselle hyödyntämiselle sekä yhteistyölle.

5 12.8.2010 Lähtökohtia uudistuksiin Kuntoutuksen rahoituksen perusperiaatteita ei ole syytä muuttaa. Kuntoutuksen erillisaseman tunnistaminen ja tunnustaminen palvelurakenteita uudistettaessa ja rahoitusratkaisuja tehtäessä.

6 12.8.2010 Lähtökohtia uudistuksiin Tarvitaan välittömään sairaanhoitoon liittyvää kuntoutusta, joka on tiiviisti integroitu perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon hoitoketjuihin. Yhtä lailla tarvitaan välittömästä sairaanhoidosta riippumatonta kuntoutusta.

7 12.8.2010 Tulevaisuus? Luovutaan kuntoutuksen nelijaosta. Jatkossa jako kahteen: Toimintakykykuntoutus Työkykykuntoutus Toteutus: lähiympäristössä, kotona, työpaikoilla, avopisteissä, osaamiskeskuksissa, digitaalisesti, integroituneena

8 12.8.2010 Tulevaisuus? Toimintakykykuntoutus jakaantuu alueellisesti järjestettyihin lähipalveluihin ja valtakunnallisesti järjestettyihin palveluihin. Lähikuntoutuspalvelut jakautuvat edelleen kotona toteutettavaan kuntoutukseen ja avopisteissä toteutettavaan kuntoutukseen. Valtakunnallisten palvelujen tuotanto on perusteltua keskittää osaamiskeskuksiin.

9 12.8.2010 Tulevaisuus? Työkykykuntoutus jakautuu työhön liittyvään varhaiseen kuntoutukseen ja ammatilliseen kuntoutukseen. Lisäksi myös työkykykuntoutus jakaantuu valtakunnallisiin ja alueellisiin palveluihin. Työhön liittyvä varhainen kuntoutus on niiden työssä olevien henkilöiden kuntoutusta, joilla lähtökohtaisesti työterveyshuolto toteaa kuntoutustarpeen.

10 12.8.2010 Tulevaisuus? Ammatillisessa kuntoutuksessa voi olla esimerkiksi henkilöitä, jotka ovat jääneet työttömäksi tai ovat pitkäaikaistyöttömiä, opiskelunsa keskeyttäneitä, ammatinvaihtajia tai eläkkeeltä työelämään palaavia henkilöitä. Ammatillista kuntoutusta annetaan myös niille, joilla on kasvanut riski pudota pois työelämästä, jos mitään ei tehdä.

11 12.8.2010 Tulevaisuus? Kuntoutus toteutuu osana hyvinvoinnin palvelujärjestelmää suunnitelmallisina, kustannustehokkaina ja vaikuttavina ihmisten tarpeiden mukaisina toimintaprosesseina edistäen työ- ja toimintakykyä. - Kuntoutustakuu? Ylläpidetään nykyinen kuntoutusjärjestelmä kokonaisuudistuksen valmistelun ajan ja varmistetaan näin osaaminen ja tarpeellisten kuntoutuspalvelujen saatavuus nykyisissä rakenteissa.

12 12.8.2010 Tulevaisuus?

13 12.8.2010 Kuntoutuksen asema sosiaali- ja terveysalan muutoksessa – kokemuksia Suomesta ja Ruotsista Rehabilitation Finland ry:n järjestämä seminaari kuntoutusalan toimijoille JAMK 2.2.2016 Mika Pekkonen LT, erikoislääkäri, eMBA Johtava ylilääkäri, varatoimitusjohtaja Kuntoututumis- ja liikuntasäätiö Peurunka Kiitos!


Lataa ppt "12.8.2010 Kuntoutuksen asema sosiaali- ja terveysalan muutoksessa – kokemuksia Suomesta ja Ruotsista Rehabilitation Finland ry:n järjestämä seminaari kuntoutusalan."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google