Matematiikan oppimisvaikeudet

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Lukemaan ja kirjoittamaan opettaminen 1.luokalla
Advertisements

Ohjaus työssäoppimisen oppimisympäristöissä Seija Rannikko.
MAA0 LUKUALUEET Luonnolliset luvut N = 0,1,2,3,…
Matematiikan oppimisvaikeudet
Tietokannan suunnittelu

Aulis Alanen –symposium Tampere
TVT ja SoMe Jonna ja Johanna.
Osaamisen ja sivistyksen asialla KANSAINVÄLISTYMINEN EUROOPPALAISEN KORKEAKOULUTUKSEN HAASTEENA JA TAVOITTEENA Kansainvälistyvä opetussuunnitelma Tampere.
Matematiikan oppiminen.
OPS2016 – Koulu rakentaa tulevaisuutta
KERTAUSTA PERUSASTEEN MATEMATIIKASTA Piia junes
Oppimisvaikeudet kehityksen riskitekijöinä
Mitoitus yhteistyönä OPS-työ ja mitoitus Oulu Katariina Alha/W5W.
W5W ja opintojen uusi mitoitus Tanja Lapinlampi W5W-suunnittelija.
Opetussuunnitelma matematiikkaluokkia varten
Havainnollisuus matematiikan opetuksessa käsitekartat Luennot klo
Johdatus ohjelmointiin Ohjelmistosuunnittelu Jaana Holvikivi.
Ajattelu ja oppimaan oppiminen Oppimisvahvuuksien ja -heikkouksien tiedostaminen Tutkiva ja luova työskentelyote Yhdessä oppiminen Luottaminen omiin näkemyksiin.
Cmap-tools opetus käyttö kongnitiivinen merkitys.
 Tutkimuksemme kantavana ajatuksena on uskomus siitä, että yhdistämällä matematiikan opetus johonkin konkreettiseen asiaan saavutetaan syvällisempää.
Matematiikan salamaopetus
S ysteemianalyysin Laboratorio Teknillinen korkeakoulu Esitelmä 27 – Tommi Kauppinen Optimointiopin seminaari - Syksy 2005 / 1 Oppiminen Bayes-verkoissa.
matematiikan ja luonnontieteiden pedagogiikan professori, OKL, JY
XNA peliohjelmointi. XNA Perustuu Microsoftin kehittämään.NET- arkkitehtuuriin ja C#-kieleen. XNA:lla tehdyt pelit toimivat Windows ja XBOX360-alustoilla.
Talousmatematiikan perusteet ORMS1030
Opintojen mitoittaminen ja kuormitus Laura Hirsto KT, Pedagoginen yliopistonlehtori
LAAJENNETTU TYÖSSÄOPPIMINEN toimintasuunnitelma Etelä-Savon ammattiopisto.
Komponenttipohjainen ohjelmistotekniikka (TJTSS56) Osa 4 Kevätlukukausi 2010 Jyväskylän yliopisto Tietojenkäsittelytieteiden laitos Markku Sakkinen.
Logiikka.
OPPIMISVAIKEUDET Ylivoimaisesti yleisin oppimisen vaikeus on luki-vaikeus. Sen vaikea muoto on dysleksia. Noin 10 % koulutulokkaista tarvitsee yksilöllistä.
4.3 Tutkiva oppiminen? a) Opetusmenetelmä, jonka aikana oppilaat opiskelevat opetuksen kohteena olevia asioita ja tiedon tuottamisen prosesseja tutkimuksia.
Peircen semiotiikka Ahti-Veikko Pietarinen Helsingin yliopisto
Pornaisten OPS-veso mika waltarin koululla
Kirsi Nuorsaari ja Jonna Heikkilä
Natural Europe Winter School Yleisesittely. Keywords: natural history, environmental education, informal education, educational pathways, learning in.
Oppiaine-kokonaisuus
Kiikuista jatkoa.
Ops seminaari Askola.
AJATTELU JA OPPIMAAN OPPIMINEN OneNote-kuvakkeita Voit käyttää valmiita painikkeita tai käyttää niiden osia uusien rakentamiseen – kaikki painikkeet koostuvat.
Matematiikka vuosiluokkaistettu Tampereen seutu. 7. Luokka, tavoitteet: Merkitys, arvot ja asenteet T1 Oppilasta innostetaan matematiikan opiskeluun.
© Petteri Elo OPS-koulutus Kouluttajan yhteystiedot : Petteri Elo
Oppimisen sykli ja kokemuksellisen oppimisen malli 3. Pohdinta ja tulkinta 4. Käsitteellistäminen (ja uuden tiedon hakeminen) 5.Kokeilu ja tiedon soveltaminen.
Yhteisöllinen oppiminen Heini, Kati, Emilia, Tommi, Essi, Petra ja Noona.
Yrittäjyyden ja muiden tulevaisuuden taitojen edistäminen nykykoulussa Juho Norrena Yrittäjyyskasvatus Seinäjoki.
MATEMATIIKAN OPS 2016 Vuosiluokat 1-9. NÄKYVIMMÄT MUUTOKSET EDELLISEEN…  Allekkain laskemista ei enää opeteta.  Jakokulmaa ei opeteta.  Uuden vuosiluokan.
Oppimisen, opiskelun ja opetuksen mallintaminen Pekka Linna, Koulutuksen arviointikeskus.
Miksi historiaa pitäisi ylipäätään opiskella? Antaa valmiuksia jokapäiväisen maailman ymmärtämiseen Antaa valmiuksia jokapäiväisen maailman ymmärtämiseen.
Seppo Mentula ops-koordinaattori Tuusula 2015 Opetussuunnitelma uudistuu.
Liikkuva koulu-alueseminaari Forssa. Aluejärjestöjen koulutukset Koulutukset: – Koulutoimijoille esim. Toiminnallinen oppiminen ja Liikunta.
Seppo Mentula ops-koordinaattori Tuusula 2015 Opetussuunnitelma uudistuu.
Kuutio 7 1. Luvut ja laskutoimitukset Sarja 1 – Perustehtävät Sarja 2 – Haastavampi vaihtoehto.
MATEMATIIKKA.
Oppimisen, opiskelun ja opetuksen mallintaminen
Portfoliopohja oppilaiden käyttöön
© Petteri Elo OPS-koulutus 2016
Opiskelutaidot ja aineenopettajan ohjaus
Tavoitteet ja arviointi
Riski- ja suojaavien tekijöiden tunnistaminen
Tilastollinen koneoppiminen -lyhyt oppimäärä-
Tehtävä 7.3: Taulukon väritys
Murtoluku Murtoluku on jakolasku, jota ei ole laskettu loppuun asti.
Oppiminen.
Matematiikan käsitteet alkuopetuksessa
Aineettoman pääoman merkitys organisaation menestymiselle - Antti Lönnqvist
Talousmatematiikan perusteet ORMS1030
OPPIMISTA OHJAAMAAN - Oppimistaidot ja ohjaava opetus
13. Loogiset operaatiot.
Suunnittelutaitojen opettaminen
Matematiikkaa 3b © Varga–Neményi ry 2017
Esityksen transkriptio:

Matematiikan oppimisvaikeudet POM1062 16.03.18

Symbolien oppiminen Symbolien yhdistäminen muihin representaatiomuotoihin (esim. fyysiset objektit, kuvat, puhuttu kieli) Yhteyksien rakentaminen käsitejärjestelmän sisällä Erilaisten esitysmuotojen rajoittuneisuus selventää symbolista esitystä

Murtoluvut ja mallintaminen Murto-luvun esittäminen pinta-ala mallina kuvaa rationaaliluvun osa-kokonainen aspektia Toisaalta a/b kuvaa rationaalilukua Toisaalta a:b kuvaa operaatiomerkitystä

Esimerkiksi Tangram pinta-alamallina

Joukkomalli –osajoukot samanlaisia

Joukkomalli –osajoukot erilaisia

Ohjaaminen Käytä useita eri esitysmuotoja symbolisen esityksen a/b varmentamiseksi Oppimisvaikeudet johtuvat osittain siitä, että symbolin merkitys on riippuvainen asiayhteydestä

Kirjoitettujen symbolien oppiminen 2x + 3 = 4, x on tuntematon 2x + 3 = y, x on y:n arvosta riippuvainen muuttuja Matemaattisten symbolien ymmärtäminen edellyttää, että oppilaat oppivat symbolien merkityksen erilaisissa asiayhteyksissä Luvun 3254 merkitys

Matemaattisten käsitteiden ja prosessien ymmärtäminen Aiemmin opitun ja uuden tiedon yhdistäminen Koulutulokkailla on intuitiivinen ymmärrys useista matematiikan käsitteistä esim. luvut, mittaaminen ja todennäköisyys Yhdistäminen, erottaminen ja vertailu koulutulokkaan käyttämiä strategioita

Em. Strategioiden pohjalle voidaan rakentaa peruslaskutoimitusten merkitys Opetuksessa laiminlyödään oppilaiden informaalien strategioiden hyödyntäminen Matematiikan oppiminen eriytyy kahden erillisen käsitejärjestelmän oppimiseksi

Matemaattisten käsitteiden ja prosessien ymmärtäminen Monet oppilaat, jotka epäonnistuvat kirjallisissa ratkaisuissa onnistuvat tuottamaan ratkaisun konkreettien materiaalien avulla. Muodollisen ja epämuodollisen matematiikan yhdistämisen vaikeus Konkreetin mallin liittäminen luvun desimaaliesitykseen tukee desimaaliluvun merkityksen ymmärtämistä

Oppilaan virheet Oppilaiden virheet ovat usein systemaattisia ja sääntöpohjaisia Käsitteellinen osaaminen käsitteiden tunnuspiirteiden tunnistaminen käsitteiden tunnuspiirteiden välisten erojen ja yhtäläisyyksien tunnistaminen yhteyksien rakentaminen

Oppilaan virheet Proseduraalisen tiedon yhdistäminen taidot, strategiat ja algoritmit

Virheanalyysi Lukujärjestelmään liittyvät virheet (muistinumero, lukuyksiköiden vaihtaminen, nollaan liittyvät ongelmat, paikka-arvoon liittyvät ongelmat) Algoritmeihin liittyvät ongelmat (lukuihin liittyvät faktat, operaatioiden tai symbolien väärinymmärtäminen, operaatioihin liittyvät virheet, kokonaislukuihin ja desimaalilukuihin liittyvät virheet) Murtolukuihin liittyvät ongelmat, desimaalilukuihin liittyvät ongelmat

Strategioiden opettaminen Mallin tai konkreettien materiaalien käyttö Piirroksen tai diagrammin käyttö Toiminnallinen ratkaiseminen Epäoleellisen tiedon poistaminen Taulukon tai kuvaajan laatiminen Arvaa ja kokeile Etsi kaikki vaihtoehdot Yksinkertaista Työskentele käänteisessä järjestyksessä Käytä erilaisia ongelmatyyppejä liikaa tai liian vähän informaatiota; järkeily, todistaminen ja tarkistaminen tuloksen arvioiminen; käytännön sovellukset; suuret ja pienet luvut; useampi kuin yksi ratkaisuvaihe; useampi ratkaisuvaihtoehto

Kirjallisuutta Westwood, P.(2000). Numeracy and Learning Difficulties. Victoria: The Australian Council for Educational Research Ltd.