Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Matematiikka vuosiluokkaistettu Tampereen seutu. 7. Luokka, tavoitteet: Merkitys, arvot ja asenteet T1 Oppilasta innostetaan matematiikan opiskeluun.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Matematiikka vuosiluokkaistettu Tampereen seutu. 7. Luokka, tavoitteet: Merkitys, arvot ja asenteet T1 Oppilasta innostetaan matematiikan opiskeluun."— Esityksen transkriptio:

1 Matematiikka vuosiluokkaistettu Tampereen seutu

2 7. Luokka, tavoitteet: Merkitys, arvot ja asenteet T1 Oppilasta innostetaan matematiikan opiskeluun. T2 Oppilas oppii tunnistamaan omaa osaamistaan ja ottamaan vastuuta niiden matemaattisten taitojen harjoittamisesta, jotka tuntuvat vielä epävarmoilta. Oppilas osaa tehdä yhteistyötä toisten oppilaiden kanssa.

3 Työskentelyn taidot T3 Oppilas oppii havaitsemaan matemaattisten toimintojen yhteyksiä toisiinsa ja ymmärtämään niiden osaamisen merkityksen matematiikan oppimisen kannalta. T4 Oppilas tutustuu täsmällisen matemaattisen kielen käyttöön matemaattisia päättelyjä ja vastauksia kirjoittaessaan. Oppilas oppii selittämään ajatuksiaan myös suullisesti. T5 Oppilas saa riittävästi mahdollisuuksia loogisen ajattelun kehittämiseen. T6 Oppilas oppii tiedostamaan, mitkä ratkaisun vaiheet kuuluvat hyvää ratkaisuun ja arvioimaan saamiensa vastausten mielekkyyttä. T7 Oppilas oppii havaitsemaan ympäristöstään ilmiöitä, joiden ratkaisemiseksi voidaan käyttää matematiikkaa. Oppilas oppii soveltamaan taitojaan tehdessään erilaisia valintoja ja päätöksiä, esim. ostoksia tehdessään.

4 Käsitteelliset ja tiedonalakohtaiset tavoitteet T10 Oppilas oppii käyttämään päässälaskutaitoaan mahdollisimman monissa tilanteissa ja vahvistamaan päättelytaitoja monipuolisten ajattelua kehittävien tehtävien avulla. T16 Oppilas oppii käyttämään oikeita käsitteitä kuvaillessaan geometrisia kuvioita, niiden ominaisuuksia sekä niiden välisiä yhteyksiä. T17 Oppilas oppii hahmottamaan suorakulmaisen kolmion ja ympyrän geometrisiä yhteyksiä ja ymmärtämään niiden merkityksen tehtäviä ratkaistessaan. T20 Oppilas oppii kehittämään algoritmista ajatteluaan kirjoittamalla ohjelmakoodia, joka suorittaa yksinkertaisia toimintoja tai piirtää yksinkertaisia geometrisia kuvioita.

5 8. luokka, tavoitteet: Merkitys, arvot ja asenteet T1 Oppilas oppii tunnistamaan aiemmin oppimaansa tietoa ja hyödyntää sitä uuden tiedon oppimisessa. T2 Oppilas oppii työskentelemään pitkäjänteisesti matemaattisten taitojen kehittämiseksi sekä toimimaan yhdessä myös muiden kanssa.

6 Työskentelyn taidot T3 Oppilas oppii havaitsemaan oppimiensa asioiden välisiä yhteyksiä. T4 Oppilas oppii opettelemaan matematiikan käsitteitä voidakseen keskustella ja ratkaista tehtäviä käyttäen tarkoituksenmukaisia käsitteitä ja merkintöjä. T5 Oppilas saa riittävästi mahdollisuuksia luovan ajattelun kehittämiseen. T6 Ei seudullista lisättävää. T7 Oppilas oppii näkemään matematiikkaa ympäröivässä yhteiskunnassa ja soveltamaan matematiikan taitojaan eri oppiaineiden opiskelussa.

7 Käsitteelliset ja tiedonalakohtaiset tavoitteet T10 Oppilas oppii käyttämään päättelytaitoaan eri tilanteissa. T11 Oppilas oppii käyttämään peruslaskutoimituksia ratkaistessaan erilaisia matemaattisia ongelmia. T12 Ei seutukunnallista lisättävää. T14 Oppilas oppii ymmärtämään muuttujan käsitteen ja ratkaisemaan yksinkertaisia yhtälöitä. T16 Oppilas oppii opiskelemaan geometrian käsitteitä ja käyttämään niitä tarkoituksenmukaisesti kuvatessaan geometristen kuvioiden ominaisuuksia ja niiden välisiä yhteyksiä.

8 T17 Ei seutukunnallista lisättävää. T18 Oppilas oppii laajentamaan taitoaan laskea monikulmioiden pinta- aloja ja laskemaan ympyrän ja sektorin pinta-aloja. T20 Oppilas oppii suunnittelemaan ja ohjelmoimaan algoritmin, jolla voidaan ratkaista jokin tehtävä tai ongelma. Ohjelmointitehtävänä voi olla myös animaatio tai peli.

9 9. luokka, tavoitteet: Merkitys, arvot ja asenteet T1 Oppilas oppii käyttämään matematiikkaa erilaisissa tilanteissa ja luottamaan itseensä matematiikan oppijana. T2 Oppilas oppii opiskelemaan matematiikkaa pitkäjänteisesti sekä toimimaan yhdessä myös muiden kanssa.

10 Työskentelyn taidot T3 Oppilas oppii ymmärtämään oppimiensa asioiden välisiä yhteyksiä ja muodostamaan niistä kokonaisuuksia. T4 Oppilas oppii kirjoittamaan tarvittavat välivaiheet täsmällisesti ja osaa perustella valitsemiansa laskutapoja myös suullisesti. T5 Oppilas oppii ratkaisemaan loogista ja luovaa ajattelua vaativia matemaattisia tehtäviä ja kehittämään siinä edelleen taitojaan. T6 Oppilas oppii kehittämään matemaattisia ratkaisujaan ja arvioimaan kriittisesti saamiensa tulosten mielekkyyttä. T7 Oppilas oppii soveltamaan matematiikan taitojaan eri oppiaineiden opiskelussa ja ympäröivässä yhteiskunnassa. T8 Oppilas oppii keräämään tietoa systemaattisesti, muokkaamaan sitä tarkoituksenmukaisesti ja analysoimaan sitä kriittisesti. T9 Oppilas oppii käyttämään tieto- ja viestintäteknologiaa kootessaan ja muokatessaan keräämäänsä tietoa. Oppilas saa mahdollisuuksia ratkoa matemaattisia ongelmia, esim. piirtää kuvaajia käyttämällä sähköistä oppimisympäristöä.

11 Käsitteelliset ja tiedonalakohtaiset tavoitteet T12 Ei seutukunnallista lisättävää. T13 Oppilas oppii soveltamaan ja syventämään oppimiansa taitoja prosenttilaskennassa erilaisissa arkielämän tilanteissa. T14 Oppilas oppii soveltamaan ja syventämään yhtälöratkaisutaitojaan arkielämään liittyvissä tehtävissä ja tilanteissa. T15 Ei seudullista lisättävää. T16 Oppilas oppii käyttämään geometrian käsitteitä tarkoituksenmukaisesti kuvaillessaan kuvioiden ja kappaleiden ominaisuuksia ja niiden välisiä yhteyksiä. T17 Oppilas oppii soveltamaan ja syventämään aiemmin oppimiansa taitoja uuden tiedon oppimisessa.

12 T18 Oppilas oppii syventämään taitojaan laskea piirejä ja pinta-aloja sekä ymmärtämään, miten niitä voidaan hyödyntää tilavuuksia laskettaessa. T19 Oppilas oppii laskemaan ja hyödyntämään tilastollisia tunnuslukuja ja laskemaan todennäköisyyksiä hyödyntäen myös tieto- ja viestintäteknologiaa. T20 Oppilas oppii käyttämään muuttujaa, johon voidaan antaa erilaisia arvoja. Oppilas osaa jakaa ongelman osaongelmiin, ratkaista ne ohjelmoimalla ja yhdistää osat yhdeksi ratkaisuksi.

13 Matematiikan tavoitteisiin liittyvät keskeiset sisältöalueet vuosiluokilla: 7. vuosiluokka S1 Harjoitellaan loogista ajattelua vaativia toimintoja kuten sääntöjen ja riippuvuuksien etsimistä ja esittämistä täsmällisesti. Pohditaan ja määritetään vaihtoehtojen lukumääriä. Vahvistetaan oppilaiden päättelykykyä ja taitoa perustella. Harjoitellaan matemaattisen tekstin tulkitsemista ja tuottamista. Oppilas osaa kirjoittaa ohjelmakoodia, joka suorittaa järjestyksessä yksinkertaisia toimintoja, kuten laskee aritmeettisia lausekkeita tai piirtää yksinkertaisia geometrisia kuvioita. ohjelmakoodia

14 S2 Harjoitellaan peruslaskutoimituksia myös negatiivisilla luvuilla. Vahvistetaan yhteen- ja vähennyslaskutaitoa murtoluvuilla. Tutustutaan vastaluvun, käänteisluvun ja itseisarvon käsitteisiin. Perehdytään lukujen jaollisuuteen ja jaetaan lukuja alkutekijöihin. Syvennetään desimaalilukujen laskutoimituksien osaamista. Vahvistetaan luvun pyöristämisen taitoa. Harjoitellaan prosenttiosuuden laskemista antamaan työkaluja esim. monialaisiin oppimiskokonaisuuksiin liittyen. S3 Perehdytään lausekkeen arvon laskemiseen. Harjoitellaan muodostamaan lausekkeita ja sieventämään niitä. Syvennetään oppilaiden taitoa tutkia ja muodostaa lukujonoja.

15 S5 Laajennetaan pisteen, janan, suoran ja kulman käsitteiden ymmärtämistä ja perehdytään viivan ja puolisuoran käsitteisiin. Tutkitaan kulmiin ja monikulmioihin liittyviä ominaisuuksia. Vahvistetaan yhdenmuotoisuuden ja yhtenevyyden käsitteiden ymmärtämistä. Harjoitellaan geometrista konstruointia. Opitaan kehä- ja keskuskulma sekä tutustutaan Thalen lauseeseen. S6 Harjoitellaan taitoja kerätä, jäsentää ja analysoida tietoa. Lasketaan keskiarvoja erilaisista aineistoista. Tulkitaan ja tuotetaan erilaisia diagrammeja.

16 8. vuosiluokka S1 Kerrataan loogista ajattelua vaativia toimintoja kuten sääntöjen ja riippuvuuksien etsimistä ja esittämistä täsmällisesti. Pohditaan ja määritetään vaihtoehtojen lukumääriä. Vahvistetaan oppilaiden päättelykykyä ja taitoa perustella. Harjoitellaan matemaattisen tekstin tulkitsemista ja tuottamista. Syvennetään algoritmista ajattelua. Tehdään yksinkertaisia ohjelmointitehtäviä ja samalla harjoitellaan hyviä ohjelmointikäytäntöjä. Sovelletaan itse tehtyjä tai valmiita tietokoneohjelmia osana matematiikan opiskelua.

17 S2 Syvennetään taitoa laskea peruslaskutoimituksia eri lukualueilla. Vahvistetaan laskutaitoa murtoluvuilla ja opitaan murtoluvun kertominen ja jakaminen murtoluvulla. Lukualuetta laajennetaan reaalilukuihin. Vahvistetaan ymmärrystä tarkan arvon ja likiarvon erosta sekä pyöristämisestä. Varmistetaan prosentin käsitteen ymmärtäminen. Harjoitellaan prosenttiosuuden laskemista ja prosenttiluvun osoittaman määrän laskemista kokonaisuudesta. Harjoitellaan potenssilaskentaa, kun eksponenttina on kokonaisluku. Perehdytään neliöjuuren käsitteeseen ja käytetään neliöjuurta laskutoimituksissa.

18 S3 Perehdytään muuttujan käsitteeseen ja lausekkeen arvon laskemiseen. Harjoitellaan potenssilausekkeiden sieventämistä. Tutustutaan polynomin käsitteeseen ja harjoitellaan polynomien yhteen-, vähennys- ja kertolaskua. Harjoitellaan muodostamaan lausekkeita ja sieventämään niitä. Muodostetaan ja ratkaistaan ensimmäisen asteen yhtälöitä ja vaillinaisia toisen asteen yhtälöitä. S5 Syvennetään suorien, kulmien ja monikulmioiden ominaisuuksiin liittyvää tietoutta. Harjoitellaan geometrista konstruointia. Opitaan käyttämään Pythagoraan lausetta ja sen käänteislausetta. Lasketaan monikulmioiden piirejä ja pinta-aloja. Harjoitellaan laskemaan ympyrän pinta-ala, kehän ja kaaren pituus sekä sektorin pinta-ala.

19 9. vuosiluokka S1 Syvennetään loogista ajattelua vaativia toimintoja kuten sääntöjen ja riippuvuuksien etsimistä ja esittämistä täsmällisesti. Pohditaan ja määritetään vaihtoehtojen lukumääriä. Vahvistetaan oppilaiden päättelykykyä ja taitoa perustella. Syvennetään matemaattisen tekstin tulkitsemista ja tuottamista. Tutustutaan todistamisen perusteisiin. Harjoitellaan väitelauseiden totuusarvon päättelyä. Syvennetään algoritmista ajattelua. Ohjelmoidaan ja samalla harjoitellaan hyviä ohjelmointikäytäntöjä. Sovelletaan itse tehtyjä tai valmiita tietokoneohjelmia osana matematiikan opiskelua. ”Geogebra”

20 S2 Varmistetaan prosentin käsitteen ymmärtäminen. Syvennetään prosenttiosuuden laskemista ja prosenttiluvun osoittaman määrän laskemista kokonaisuudesta. Lisäksi opitaan laskemaan muuttunut arvo, perusarvo sekä muutos- ja vertailuprosentti. Syvennetään taitoa sieventää potenssilausekkeita, kun eksponenttina on kokonaisluku ja käytetään neliöjuurta laskutoimituksissa. S3 Syvennetään muuttujan käsitteen ymmärtämistä ja taitoa lausekkeen arvon laskemiseen. Vahvistetaan taitoa sieventää potenssi- ja polynomilausekkeita, myös murtolausekkeina. Muodostetaan ja ratkaistaan ensimmäisen asteen yhtälöitä ja vaillinaisia toisen asteen yhtälöitä. Ratkaistaan yhtälöpareja ja epäyhtälöitä graafisesti ja algebrallisesti. Syvennetään oppilaiden taitoa tutkia ja muodostaa lukujonoja. Käytetään verrantoa tehtävien ratkaisussa.

21 S4 Kuvataan riippuvuuksia sekä graafisesti että algebrallisesti. Tutustutaan suoraan ja kääntäen verrannollisuuteen. Perehdytään funktion käsitteeseen. Tulkitaan kuvaajia esimerkiksi tutkimalla funktion kasvamista ja vähenemistä. Määritetään funktioiden nollakohtia. S5 Lasketaan monikulmioiden piirejä ja pinta-aloja. Harjoitellaan laskemaan ympyrän pinta-ala, kehän ja kaaren pituus sekä sektorin pinta-ala. Tutkitaan kolmiulotteisia kappaleita. Opitaan laskemaan pallon, lieriön ja kartion pinta- aloja ja tilavuuksia. Varmennetaan ja laajennetaan mittayksiköiden ja yksikkömuunnosten hallintaa. S6 Syvennetään oppilaiden taitoja kerätä, jäsentää ja analysoida tietoa. Varmistetaan keskiarvon ja tyyppiarvon ymmärtäminen. Harjoitellaan määrittämään frekvenssi, suhteellinen frekvenssi ja mediaani. Tutustutaan hajonnan käsitteeseen. Tulkitaan ja tuotetaan erilaisia diagrammeja. Lasketaan todennäköisyyksiä.


Lataa ppt "Matematiikka vuosiluokkaistettu Tampereen seutu. 7. Luokka, tavoitteet: Merkitys, arvot ja asenteet T1 Oppilasta innostetaan matematiikan opiskeluun."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google